Bagel och Ben Jehuda

Turistade en stund efter jobbet idag. Promenerade till Ben Jehuda, västra Jerusalem, och köpte en bagel och latte. Satt en lång stund och kikade på folk som strosade längs den berömda shoppinggatan. Vid ingången till varje affär sitter en säkerhetsvakt och kikar i folks väskor. Till och med de pyttesmå fiken har en sådan vakt. Funderar på två saker. Dels: hur kul kan det vara på en skala att ha ett sådant jobb? Skulle någon ha en bomb i väskan är ju vakten den första som flyger i luften. För det andra funderar jag på vad som händer i folks sinnen att ständigt ha denna securityapparat omkring sig? Att ända från barnsben lära sig att folk kan ha bomber med sig när de går och fikar och med "folk" syftar man då på palestinierna. Det borde bli "klassisk betingning" av det hela. Palestinier=bomber. Likadant blir det för den andra sidan. De israeler en palestinier från VB eller östra Jerusalem möter är ofta en soldat i full mundering. Även här sätter detta sig djupt i hjärnan. Israel=Vapen. Hur dessa två folk ska kunna mötas och snacka fred blir därför svårare och svårare ju längre denna våldsspiral får fortgå.

Min kusin Nils fick känna på detta ständiga säkerhetstänkande när han flög hem igår, läs gärna hans
betraktelse "säkerhetsrisk" på cirkusnisses blogg!

Kommentarer
Postat av: Morbror

Läste om den nya direktorn på SCSC i Kyrkans tidning och hur mötesplatsen för olika kulturer växer vidare. Tyvärr var det inte med "bildbevis", men de kanske man får se i andra sammanhang.

2006-02-24 @ 17:03:55
Postat av: Cirjkusnils

Jo, säkerhetvakterna i Israel är ju inte anabola monster som i sverige, men dom väger upp det med en pistol i byxorna istället...

2006-02-25 @ 13:46:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback