Dagen efter...

Hamas råkade vinna. Alla verkar överaskade över detta faktum, kanske de som är mest överraskade är Hamas själva. Frågan är vad som kommer att hända nu. En del pratar om ökad risk för attentat, andra om att Hamas nu blir tvingade att ta ansvar för vad man gör. En taxichaufför jag åkte med sa att det inte spelar någon roll vem som vann det palestinska valet - de enda som har makt att förändra situationen är Israel och USA.

Hamas står inför ett enormt viktigt vägskäl; antingen fortsätta sina aktiviteter och bli utestängda från den storpolitiska arenan eller bli "snälla" och ta avstånd från terrorn och börja fredsförhandla (eller börja erkänna Israels existens). Om man tänker på hur omvärlden såg på PLO på 60 och 70-talen och det anseende PLO skaffat sig idag, kan man undra om Hamas skulle kunna göra samma resa. När Kent och jag häromdagen var och besökte han som ansvarar för Haram as Sharif (Moskéområdet med al-aksamosken och klippdomen) sa han att det bara var en tidsfråga innan Hamas sitter i Vita Huset med Bush och diskuterar "The Roadmap to peace". Den som lever får se...

Dagen har förutom politikdiskussionerna varit lugn. Vi har mest suttit på centret och gått igenom hur man sköter räkenskaperna. En betydande del av detta jobb handlar om att hålla koll på att alla räkningar blir betalda. Inte så glamoröst, men mycket nödvändigt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback