Valkampanjer i Ramallah

Valkampanjer i Ramallah

Dagens utflykt gick till Ramallah. Taxi, Qalandia Checkpoint och liten buss tog Mr K. och jag för att komma till Ramallahs centrum. Det var ganska mycket liv och rörelse; söndagen är en vanlig arbetsdag med massor av kommers i affärerna. Nu är det val på onsdag och valkampanjen är i sin slutspurt. Mr K och jag tiggde till oss varsin Fatahkepa och halsduk och strosade lite längs gatorna i Ramallah (dock med kepan och halsduken i säkert förvar i väskan...). Ett intressant möte på Al Haq som jobbar med Human rights i området. Al Haq är ett samling jurister och observatörer som observerar och rapporterar övergrepp som strider mot Genevekonventionen och FN´s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Vi var också i en flådig villa och träffade min hyresvärd och hans familj. Överlag är gästfriheten mycket stor här. Både igår och idag har vi kommit att träffa många trevliga människor. Alla är bekymrade över den pågående konflikten och hur utvecklingen kommer att bli.

Checkpointen på tillbakavägen var en skakande upplevelse. Man slussas genom ett antal svänggrindar och gångar innan man kommer igenom. Ibland ska man visa pass ibland inte. Idag kom vi igenom utan att visa pass. Ibland stoppas svänggrindarna, ibland inte. Ibland skriker någon i högtalaranläggningen något som man inte uppfattar. Bakom jättetjocka pansarglas sitter soldater som kollar oss och sköter svänghjulen. Detta för att stoppa terrorister från att komma igenom och spränga någon buss eller restaurang... Naturligtvis tar inte terroristerna vägen genom Checkpointen om de ska ut och spränga - de har andra vägar (typ klättrar över muren). De som drabbas av Checkpointsen är civila. Min hyresvärds fru berättade att när hon var på väg till BB för att föda blev hon stoppad fem gånger! Snacka om frustration! Jag är förundrad över att inte fler gör desperata saker som reaktion...

Kommentarer
Postat av: anna-maja

Vad kul att du lägger ut bilder nu! Det blir helt annat att få se allt du berättar om. Nu ska jag bli en trogen bloggläsare härifrån Nola.

2006-01-23 @ 10:39:58
Postat av: Anonym

Hej Maria du måste vara försiktig! Roligt med bilder, ser fram emot att läsa din blogg varje dag / Ida

2006-01-24 @ 07:36:04
Postat av: Bia

Jättekul att läsa allt du skrivit. Vi saknar dig redan men hoppas att det går bra för dig där nere. Det är roligt att du skickar bilder till oss!
Bia mfl språkare

2006-01-24 @ 16:40:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback