Förbud!

Förbud!
Turistade vid dopstället vid Jordanfloden...
Undrar vad Jesus skulle gjort om han såg den här skylten...?

Dyrvatten

Dyrvatten
6 euro för en flaska med lite vatten från Jordanfloden. Som att gå efter ån efter vatten. Handlar man en dricka för ett par euro kan man fylla på den själv (sedan man druckit ur vattnet). Bara ett tips alltså......

Confused!

Confused!

Hittade den här skylten i Marie Bebådelsekyrka i Nasareth. Ganska kul skylt! Antingen är det stängt eftersom man har en gudstjänst eller så är det stängt så man INTE kan ha gudstjänst.... Minst sagt förbryllande!

Still here...

Nu undrar kanske alla om jag tystnat, gått under jorden eller fått skrivkramp...?

Det har varit en hektisk vecka sedan förra blogginlägget. Mestadels roligt arbete med att vara med en grupp som är på studieresa.

I förrgår var jag uppe i M. Shams, norra delen av Golanhöjderna. Jag har aldrig varit där den här tiden på året och det var helt fantastiskt trevligt, speciellt som vi fick besöka en körsbärsodling med fullmogna körsbär I MÄNGD! och SÅ GODA! Inte alls sura som de kan vara hemma i Sverige utan med mörkröda bigarråer! Snacka om körsbärsdalen, träd efter träd högdräktiga med dessa delikatesser!

Var också i Nasareth och kikade på Bebådelsekyrkan (där Ängeln Gabriel talade om för Maria att hon skulle föda Jesus). Lite shopping blev det också eftersom gruppen vill ha med sig allehanda presenter till nära och kära.

Tel Aviv

Tel Aviv
Var en sväng till Tel Aviv idag. Det var lite som New York, höga skyskrapor och massor med butiker. Jag behövde fixa visa till Jordanien och Egypten och det gick halvbra. Jordanien inga problem, fick multiperlt visa så nu och till i vinter kan jag åka som en jojo till Amman om jag skulle få det för mig. Efter den ambassaden tog jag taxi till Egyptens ambassad, men kom dit precis som de stängde. Trots att jag försökte charma mig till ett visa var det kört, det får bli en till resa...

Strosade lite planlöst i denna storstad, men tröttnade efter ett tag och tog bussen tillbaka till Jerusalem. Det var lite märklig känsla att vara så i det "riktiga Israel". Plötsligt hade jag bytt perspektiv, istället för att vara på Västbanken och tycka det är jobbigt med checkpoints sneglade jag på unga män som klev på bussen och undrade om de var presumtiva självmordsbombare. Och istället för att förfasa mig över alla säkerhetskontroller tyckte jag nu plötsligt att de kändes lite otillräckliga när jag klev på bussen tillbaka. Det är som en osynlig gräns som man går över när man åker till städer som Tel Aviv. Om jag skulle bo en längre tid i t.ex. Tel Aviv skulle jag nog socialiseras in att se konflikten med israeliska "glasögon".

Min slutsats blev att uppväxt och socialisering är starkare påverkansfaktorer till uppfattningar (om tex konflikten) än vad information eller fakta är. För att riktigt förstå hur "den andre" har det behöver man "vandra i hans mokasiner" ett tag... (Indianskt talesätt). Typ alla israeler skulle behöva gå genom någon checkpoint och alla palestinier skulle behöva åka lokalbuss i Tel Aviv när unga män i bylsiga jackor kliver på. Undrar om detta skulle hjälpa litegrann?


Såg en DVD...

Det är nu som livet är mitt
Jag har fått en stund här på jorden
Och min längtan har fört mig hit
Det jag saknat och det jag fått

Det är ändå vägen jag valt
Min förtröstan långt bortom orden
Som har visat en liten bit
Av den himmel jag aldrig nått

Jag vill känna att jag lever
All den tid jag har
Ska jag leva som jag vill
Jag vill känna att jag lever
Veta att jag räcker till

Jag har aldrig glömt vem jag var
Jag har bara låtit det sova
Kanske hade jag inget val
Bara viljan att finnas kvar

Jag vill leva lycklig för att jag är jag
Kunna vara stark och fri
Se hur natten går mot dag
Jag är här och mitt liv är bara mitt
Och den himmel jag trodde fanns
Ska jag hitta där nånstans

Jag vill känna att jag levt mitt liv

Vad jag tror på...

Har gjort ett test som jag hittade på nätet. Ganska intressant att se hur mycket min egen tro stämmer in på några etablerade samfund/rörelser. Jag blev lite förvånad dock över resultatet, för här finns höga procent på vissa rörelser som jag tar avstånd från och låga procent på rörelser jag sympatiserar mycket med. Men kul att se att Kväkarna hamnar högt...

 
 
1. Unitarian Universalism (100%)
2. Neo-Pagan (91%)
3. Mainline to Liberal Christian Protestants (87%)
4. Liberal Quakers (85%)
5. Hinduism (76%)
6. New Age (75%)
7. Mahayana Buddhism (74%)
8. Secular Humanism (66%)
9. Reform Judaism (62%)
10. Orthodox Quaker (60%)
11. Theravada Buddhism (58%)
12. New Thought (57%)
13. Taoism (57%)
14. Scientology (51%)
15. Sikhism (49%)
16. Jainism (47%)
17. Christian Science (Church of Christ, Scientist) (46%)
18. Bahá'í Faith (39%)
19. Seventh Day Adventist (39%)
20. Mainline to Conservative Christian/Protestant (39%)
21. Eastern Orthodox (35%)
22. Roman Catholic (35%)
23. Nontheist (34%)
24. Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (Mormons) (29%)
25. Orthodox Judaism (26%)
26. Islam (16%)
27. Jehovah's Witness (15%)

100 Farenheit!

Det är mycket varmt här! Alla ni som sitter i strilregnet i kalla nord: Njut! Mot kyla och regn kan man skydda sig. I mitt stenhus har värmen nu sipprat in, jag sitter i linne och skriver och får ibland gå och ta en iskall dusch för att kunna tänka klart. Kollade på CNN´s vädersajt och där stod att vi nu i Jerusalem har 100 farenheit, 38 grader... Skulle vilja ha ett stort kylrum att arbeta i! AC´n är paj och idag har vi till råga på allt varit strömlösa större delen av det som skulle vara arbetstid.

Till råga på allt håller min solbränna på att försvinna! Inte en chans att jag sticker ut en fot i onödan i gasset...

"Man ska inte gnälla på solsken" har jag fått itutat mig. Men ärligt talat är det lite segt i hjärnan nu...

Quakers!

Quakers!
Hos kväkarna i Ramallah!

Idag var jag bjuden på gudstjänst hos kväkarna i Ramallah! Bara namnet gör att man blir lite nyfiken... Efter lite letande hittade jag rätt, som en oas i centrala Ramallah finner man denna trevliga gudstjänstlokal i en trädgård. Då en del av församlingens sex medlemmar var på resande fot blev det bara K och jag. Jag fick en genomgång i vad kväkarna står för och sedan en mycket trevlig lunch!

Lite om Kväkarna:
Detta är en rörelse som startade på 1600-talet i England och som sedan spred sig till USA. Enligt Wikipedia har vi också i Sverige omkring 100 kväkare.

Vad man tror på:
Rörelsen är icke hierarkisk, dvs ingen formell präst eller ledare styr eller predikar. Alla beslut fattas genom konsensus (=alla är överens). En gudstjänst går till på det viset att man sitter i tystnad och mediterar. Om någon vill säga något eller sjunga något är det bara att göra det. Sålunda är mötena mycket spontana. Det som blir det blir. Som K sa när vi skulle meditera: "Nu är vi tysta en stund och ser vad som händer!"

Typiskt drag i teologin går ut på att alla är bärare av Gud inom sig som ett ljus, även de som bekänner sig till en annan religion än kristendomen. K hade varit med om att både judar och muslimer kommit för att vara med på gudstjänster. Då man inom kväkarrörelsen menar att man också kan finna Gud i andra religioner är man emot evangelisation. Bibeln läser man men inte bokstavligt, bibeln är skriven av människor, och KAN vara behäftad med fel (dvs motsatt bibelsyn om man jämför med kristna sionister).

Man har ingen predikan i gudstjänsten, men ibland säger K att man var och en i församlingen förbereder sig under veckan för att kanske säga något under några minuter. I Kenya finns en annan gren av kväkarna; evangelikala kväkare; de predikar...

Jag fann gudstjänsten mycket avslappnad och trevlig. Dessutom har de ett riktigt intressant och sympatiskt sätt att förhålla sig till sina medmänniskor! Jag blir nog inte kväkare själv, men jag kan gärna tänka mig att titta in där då och då!

Birzeit university

Idag har jag varit på konferens i Birzeit, ett universitetsområde strax utanför Ramallah. Skulle jag bli student igen och bo där jag bor hade jag nog valt Birzeit university. Nu har jag inte besökt vare sig Al Quds eller Hebrew university, men Birzeit var en trevlig upplevelse. Campuset ligger högt på en kulle med härlig utsikt åt alla håll!

Konferensen handlade om religion, staten och globaliteten (International society). Det var skojigt att sitta och vara student igen och med hjälp av teknik och hörsnäcka flöt det bra med språkförståelsen, en rapp tjej simultantolkade mellan arabiska och engelska snabbt som vinden!

Av alla som talade tyckte jag Naim Ateeks föredrag om kristen sionism var den mest intressanta! Han inledde med "Om en religion accepterar orättvisor och brott mot mänskliga rättigheter har den gått bärsärkargång". Sedan kom en definition och historiebeskrivning av K.S. Det jag fashinerades speciellt var beskrivningen att KS föregick den judiska sionismen med cirka 60-70 år! Det började med att bibeln blev tillgänglig på folkspråk vilket ledde till att människor själva började läsa och tolka. Största frågan för många av de grupper som började läsa bibeln var "När kommer Jesus tillbaka?". För att få svar på detta började man lusläsa bibeln med en oerhörd noggrannhet och en strikt bokstavlig förståelse av texten. Då man läste om Guds utvalda folk såg man i bibeln att det talades om judarna. Att alla judar ska komma tillbaka till det utlovade landet för att Jesus skulle komma tillbaka och att templet skulle byggas upp igen. Alltså kan man säga att den kristna sionismen blev ett slags handlingsplan för att få tillbaka Jesus till jorden. I början av den judiska sionismen funderade man på VART man skulle placera hemlandet för judarna. En kristen sionist lobbade då hårt för att det skulle vara Palestina och ingen annastans - han skickade till och med en bibel med understrykningar av lämpliga bibelcitat som visade detta till Theodor Herzl!

Hittade denna sida på internet för fortsatt läsning i ämnet:
http://www.christianzionism.org/

Det finns också en bok med samma titel som hemsidan nu på mitt skrivbord... Ruggigt intressant!

Vardagar

Vardagar

Muristan, Gamla stan

Är inne i en svacka nu. Jobbet består mest av småfixande inför några grupper som ska komma. Ska bli rejält skönt att ha grupper här igen, då livas centret upp! Nu är det en dryg veckas transportsträcka dit...

På armen och på ryggen är jag myggbiten, trots allergimedicin är det stora knölar där myggan bitit till, typ en decimeter från myggbetten är det svullnader. I HATE MYGG!!! Eftersom det är så varmt går det inte att ha tjocka täcket längre som skyddar mot mygg, utan jag sover under endast ett lakarn. Myggen kan sålunda bita igenom detta. Har skaffat flera myggtabletter, myggrollon, clarityn, fenisil och en annan antiallergitablett. Det hjälper lite, men inte 100%, nån liten mygga tog sig in häromnatten... Åtminstone är jag inte myggbiten i ansiktet, då hade jag nog valt att inte visa mig för folk på några dagar!