Svensk idag!

Idag känner jag mig nästan som jag var i Sverige. Sov ut, är ledig en lördag (har jobbat rejält under veckan som varit istället), löst melodikrysset via webbradio och sitter nu med en macka med Kalles Randiga på som en grupp så snällt har försett mig med. Tuben alltså. Om det inte vore för att termometern visar 38 grader på balkongen hade jag trott jag var hemma i Docksta.

Palestinian time

Israel har ett klart försprång gentemot palestinierna i nuläget...

För att vara mer exakt har de 60 minuters försprång i fysisk tid. I Israel råder sommartid. I Palestina vintertid. Det är synnerligen förvirrande då "Palestina" är svårdefinierat. Då det saknas riktiga gränser kan man säga att både Palestina och vintertid blir en fråga om inställning.

Jag själv går efter 67-års gräns när jag tänker mig Palestina. Öster om Gröna Linjen = Palestina, väster om linjen= Israel. Tideräkningen följer inte denna gräns överallt. Jerusalem är ett av undantagen. Sålunda har jag fortfarande sommartid. Alla israeliska bosättningar på Västbanken går efter israelisk klocka, vilket naturligtvis inte gör så mycket då man ändå inte beblandar sig så mycket med sina palestinska grannar.
 
Igår var jag en sväng till vintertidens Betlehem och upptäckte att jag fick en timme till skänks. Dock rycktes timmen bort igen en stund senare då jag åkte de 7 km tillbaka till Jerusalem. Jag kan tänka mig att det måste ske en hel del missförstånd denna vecka. Snart stabiliseras det dock, har för mig att det snart blir vintertid i Israel också.

Sitter nu och väntar på en grupp som skulle varit här för en timme sedan. De har tillbringat några dagar i Betlehem...


From bensträckare!

From bensträckare!

Svepningsstenen i Holy Sepulchre

Efter jobbet idag (eller mellan jobben idag) fördrev jag tiden med att planlöst strosa lite i gamla stan. Jag hade noll styrning var jag ville gå, det fick bli som det föll sig. Stannade och pratade med 5-6 personer om ditten och datten. Mest politik och arabiska. Nästan alla som hör att jag bor här frågar: Täkti arabi? jag svarar: Swaye, swaye - och så är konversationen igång! Faktiskt riktigt kul både för mig och den jag pratar med (tror jag). Efter inköp av batterier och serietidning på arabiska råkade jag strosa in i Holy Sepulchre. Ganska festlig promenad - hemma i Sverige brukar jag snubbla in på Åhléns när jag inte har något bättre för mig, här blir det kristendomens allra heligaste. Udda känsla!

Dans på taket!

Dans på taket!

Idag har det varit en späckad och variationsrik dag!

Först intressant sammanträde om spännande grupper som är på väg hit, sedan kontorskneg med en massa telefonerande. Jag tror bestämt att jag pratade i telefon 2-3 timmar i sträck, ett tag trodde jag jag skulle utveckla fuktskador i örat och reumatism i armbågen av att sitta i telefon. Då jag pratade i mobilen ringde det på centrets telefon och tvärtom... Som tur var kunde jag vid halvfemtiden sätta telefonen på "mute" och gå till arabiskakursen för två timmars frist.

På kvällen sedan var det etiopisk fest på taket till Holy Sepulchre (grav- och uppståndelsekyrkan). Först en stillsam mysig mässa där först biskopen sjöng/nynnade en melodi och som sedan hela församlingen stämde in i. Det var som ett ackord som hängde i luften. Sedan biskopen igen och sedan församlingen igen... Så höll det på ett bra tag. Efter själva gudstjänsten blev det livligare. Det tändes eldar och ljus, trummorna kom fram och folket började gå i procession runt kupolen på taket. Varv på varv. Helfestligt och unikt. Man firade
Meskel - typ att man en gång hittade "det sanna korset". Eftersom taket man dansar på är precis ovanför den grotta där Helena enligt traditionen hittade korset är det verkligen "på plats" man firar!

En snabb kopp kaffe på Jafar, och nu sitter jag hemma och bloggar. I morgon ger jag mig själv lite ledigt då det varje kväll denna vecka är något möte att gå på:

Måndag - träffa grupp på centret
tisdag - etiopisk fest
onsdag - möte med israelisk grupp
torsdag - möte med ekumenisk grupp
fredag - möte med "egen" grupp från Sverige

Puh! But I Looooove this life and work!

Ska tillbringa morgondagen under solen och pluggandes arabiska. Inshallah!

Tel Aviv by night

Tel Aviv by night
Igår kväll gjorde jag mig en tur till Gamla Jaffa (numera en stadsdel i Tel Aviv). Det sägs att denna stad grundades av Jafet, Noas son, efter det att jorden blev översvämmad (typ noas ark och den berättelsen...).

Det var ett jättemysigt ställe att ströva runt i med fina hus, promenadstråk och caféer. Rekommenderas!



Bad News!

Bad News!

Dagens boktips: Bad News From Israel av Greg Philo och Mike Berry.

Söndag och inget att göra. Satt först och solade en stund på balkongen, men efter ett tag insåg jag att om jag inte ville bli röd som en kräfta var det bara att hitta lämplig innomhusaktivitet istället. Då kom jag på att jag hade en halvläst bok att avsluta.

"Bad News" är en intressant bok som problematiserar nyhetsrapporteringen härifrån. Här kommer ett kort sammandrag av innehållet i boken:

Hur ser nyhetsrapporteringen ut?

Våld "bang bang stuff" Våldet i nyhetsrapporteringen tenderar att skildras utan så mycket förklaring av orsaker (historiskt och politiskt). Reportern ställer sig gärna och rapporterar "heroiskt" med pågående strider i bakgrunden. Sånt gör sig bra på bild och ger "nerv" i nyhetsraporteringen. Som "action" på kvällsnyheterna...
Exempel: Efter Sharons promenad på Haram-ash-sharif visades det (i brittisk media) stenkastare och mobb. Har man inte klart för sig att det är en följd av denna promenad och vad promenaden stod för blir det konstigt.

Begravningar "grief and passion"
Återigen får man starka scener med mycket känslor. Dessutom blir det som en våldsspiral. Begravning - heta känslor - stenkastning - tårgas/kulor - ny begravning...

Det är som om man skulle skildra andra världskriget med att först bombade dom, sedan bombade dom... Det är väl INGEN som tror att andra världskriget berodde på att de höll på att bomba varandra. Orsakerna behövs när man förklarar!

Chanser/utsiker till fred och förhandlingar
USA blåses upp som fredssträvare utan att förklara varför palestinierna har svårt för USA. Att USA årligen ger Israel 3 miljarder dollar tas sällan upp. Däremot visar man gärna bilder av brinnande amerikanska flaggor.

Taktik
Man visar mycket av Israels taktik. Palestinierna förväntas reagera våldsamt... "Hur ska vi kunna kontrollera...." En bekymrad befälhavare intervjuas till exempel. Tittaren dras in i resonemanget och identifierar sig med den sida som visas.

Här är det två berättelser/världsbilder som står mot varandra; Israels behov av säkerhet och palestiniernas behov av frihet från ockupationen. Oftast är det säkerhetsdebatten som ges mest utrymme.

Land, vatten och ekonomi
Få inslag om detta. Skrivande journalister kan ta upp det, men sällan får dessa faktorer utrymme i TV. Eftersom så mycket härnere beror på dessa grejer blir bilden tämligen ofullständig om man utesluter dem!

Skillnader i miljö vid intervjuerna
Israeler intervjuas oftare i lugn miljö, palestinierna mer "på gatan". Detta beror på att TV-studierna ligger i Jerusalem dit palestinier från Västbanken och Gaza inte kan ta sig utan speciella tillstånd. Eftersom nyheter är färskvara kan det vara svårt för journalisterna att göra aktuella uppföljningar ute på VB och Gaza.
Israeler ges ofta längre tid i intervjuerna och får ofta komma med "analyser" och "expertutlåtanden". Palestinierna får oftare stå för de korta svaren utan dessa utläggningar.

Det är också skillnader i telefonlinjerna. Ska någon från Gaza intervjuas över telefon så är det en massa störande brus medan linjerna till Tel Aviv är mycket bättre...

Konsekvenser för tittarna
I undersökningen som presenteras i boken kom man fram till att tittarna många gånger hade mycket skev uppfattning om vad som egentligen föregår här. Vad är ockupation? Vem är det som ockuperar vem? Varför VILL man inte ha fred? Vad slåss man om?... Tittarna verkade ha många frågor, ÄVEN de som regelbundet följde nyhetsrapporteringen.

Ett exempel: "vem ockuperar de ockuperade territorierna"

.........................Studenter...........pensionärer..........låginkomsttagare.........medelinkomsttagare
___________________________________________________________________
svar:
"Israelerna".............6..........................9..............................7................................28
"Palestinierna".......5...........................- .............................7..................................9
vet ej/annat.............15..........................1............................7..................................6
___________________________________________________________________

Låginkomsttagarna och studenterna verkade minst sagt förvirrade i denna studie.

Författarna pekar i sina "conclusions" på att denna skeva bild hos tittarna till stor del beror på skevheter i själva rapporteringen. När sedan tittarna inte förstår det som händer utvecklas också en maktlöshet. Man blir handfallen inför problemen som tycks torna upp sig och gör ingenting.

Ramadan!

Idag är det första dagen i månaden Ramadan och snart går solen ner. Många är de som håller koll på solen och längtar efter mat och vatten. När jag for hem idag diskuterade jag ramadanseder med min chaufför, han höll på att längta ihjäl sig efter lite vatten och en cigarett, men ändå fuskar han inte trots att han inte är speciellt religiös.

Jag hade tänkt att jag skulle testa att fasta, men försov mig imorse. Klockan var sju när jag vaknade och då var solen uppe. Åt frukost kvart över sju och tänkte att sen ska jag börja min testdag som fastande. Kom till jobbet vid halv nio och började redan då vara hungrig. Vid tolvtiden tyckte också Hania det var dags för Hoummus. Får väl fasta imorgon istället, tänkte jag. Är redan rädd att det blir bukra fil mishmesh...

Eftersom det muslimska året är elva dagar kortare så infaller ramadan närmare och närmare sommaren. En undran jag länge har haft är hur muslimer i Kiruna gör när Ramadan är i juni. Häromdagen passade jag på att fråga en imam om detta och fick svaret att så långt norrut får man gå efter "närmaste normala staden". I Sveriges fall Stockholm. Det kan bli nog tufft ändå sa han för han hade varit I Sverige en sommar för inte länge sedan. Även om det då inte var Ramadan blev han ändå lite konfunderad över solens beteende...


Lång resa

Lång resa

I morde på bussen blev jag tillfrågad om bussen går förbi ett sjukhus i Östra Jerusalem. På arabiska! Av en lokalbo! Jag kände mig ganska stolt att jag dels visste och dels kunde ge ett knaggligt svar tillbaka. Killen frågade också om det brukar vara någon checkpoint längs vägen, och eftersom det ibland är det så sa jag det. Han berättade då att han kommit på morgonen från Betlehem för att läggas in på sjukhuset. Han hade inte fått tillstånd att lämna Betlehem, men var tvungen att göra denna chansning. Eftersom Betlehem är en förort till Jerusalem på motsatt sida som jag bor så är detta en rejäl omväg. Förmodligen hade han fått bege sig ut i öknen öster om Maale Adumin också, men jag hittade ingen lämplig karta för detta. En sträcka på 7 kilometer måste ha blivit flera mil! Jag hoppas han blir frisk och sedan kommer tillbaka till Betlehem "safe and sound".

snart år 5767

Idag är det nyårsafton i Holy Land. Klockan 18 börjar det nya året; 5767. Massor av israeler kommer till Jerusalem för att fira in det nya året med sötsaker för att det kommande året må bli "sweet". Som alltid när det är nåt på gång är det "high alert" då man befarar attentat i olika former. Eftersom också Ramadan börjar från och med i morgon är man rädd för kollisioner mellan muslimer och judar. Vissa gator har deklarerats som "jewish only" eller "muslim only". Delar av Västbanken har blivit stängda i preventivt syfte. Detta ökar naturligtvis spänningarna ytterligare.

Själv har jag tagit det lungt idag och jobbat hemifrån då jag igår hörde rykten om att det skulle bli en dag av protester med anledning av påvens taktlösa uttalande om muslimer. Ännu har jag dock inte hört att något utöver det vanliga har hänt, så snart far jag in till centret och städar upp efter gårdagens religionsmöte.

Vädret har äntligen blivit lite svalare! Idag har det faktiskt varit lite molnigt och igårkväll saknade jag en tröja eftersom det till och med kändes lite kyligt i kortärmat. Nog för att jag gillar värme, men ibland är det lite mycket av den varan i Holy City.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rosh_hashana
http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=15572
http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=15553

Enligt Jerusalem Post är det lite försiktigt jubel över att Göran Persson förlorat sitt jobb. Man menar att Sverige länge varit alltför pro-palestinskt. Jag är tveksam om jag ska hålla med, men det är intressant att se att det svenska valet följs av intresse härnere...

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1157913677074&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Religionsmöte!

Puh, idag blev en bra dag. Men bra dagar är också energikrävande. Vi hade ett religionsdialogsmöte med en muslim, en jude och en kristen som pratade om fastan i de olika religionerna. Först gnodde vi på med att ställa iordning stolar och bord, handla fika (kosherfika), förbereda oss själva. Sedan kom typ nästan ingen... vi började tro att det skulle floppa. Men sedan, undan för undan droppade det in åhörare. Till slut var varenda stol vi ställt fram upptagna. Seminariet och efterföljande diskussion flöt på riktigt bra och jag tror en hel del blev lite förvånade av hur lika religionerna egentligen är.

De tre religionsföreträdarna tog alla upp att fastan främst var tid för eftertanke (tänka på de som inte har det så bra), närma sig Gud, bli mer andlig, göra bot, komma närmare familjen osv. Så; Ramadan, Yom Kippur och den kristna fastan är "same, same. But different"

Det blev lite nerv (på ett positivt sätt) när en av företrädarna ifrågasatte och efterlyste att man när man fastar och ska grunna igenom de synder man gjort också tänker på de synder judar gör mot kristna och muslimer, kristna gör mot judar och muslimer samt vad muslimer gör mot kristna och judar. Man kom fram till att få gör denna eftertanke, men att det verkligen skulle behövas. "We are all fasting in our own lanes, and that is an tragedy!"


Kristi brud????

Allt som oftast blir jag less på den reklam som tydligen Google tror ska passa in på mig och mina bloggläsare. "Gud älskar dig" och någon smörig hallelujareklam har jag dragits med nu i några dagar, man kan undra varför? Kanske mr Google tycker jag behöver lite extra gudlighet när jag bor i Holy City, i så fall är det omtänksamt av honom/henne...

Idag måste Google däremot ha fått fel uppfattning om vem jag är när han/hon stoppar in Kristi Brud som reklam på min sida! Snart kastar jag in lite pengar till blogg.se för att slipa "tockehänna"!

...nyss emellertid skärpte sig mr Google och gör istället reklam för nån fest. Jag blir inte klok på dessa tvära kast!

Sopor=urk!

Sopor=urk!

Sopor är äckligt, det håller nog alla med om!
I östra Jerusalem ser man dessutom då och då brinnande sopor = vidrig stank!
Jag tycker riktigt synd om dem som bor nära sopcontainrarna, kan inte vara så kul om vinden ligger på...

Man kan undra varför en del sätter eld på soporna istället för att vänta på sopbilen... Svaret är mer än tragiskt, sopbilen kommer inte ofta nog för att hålla undan för de sopor som produceras och istället för att ha problem med råttor och ohyra blir man istället tvingad att sätta eld på eländet.

En enkel lösning vore att skicka dit sopbilen oftare, men av oförklrliga skäl gör man inte det. Ganska konstigt eftersom östjerusalembor likaväl som västjerusalembor betalar skatt. Återbetalningen av skattemedlen i form av bl.a. sophämtning, parker, simhallar, skolor, äldreomsorg (osv) är nämligen lite skev i Jerusalem. Ännu har jag inte sett brinnande sopor i Västra Jerusalem medan jag i Östra ser det åtminstone någon gång i veckan.

För några år sedan fick jag en annan förklaring; östjerusalemborna hade helt enkelt inte tålamod att vänta på sopbilen, dessutom var östjerusalemborna inte lika intresserade som västjerusalemborna av ren miljö, parker, rabatter... Jag testade denna förklaring idag på en östjerusalembo som jag känner och han bara fnös åt förklaringen! Han skulle mycket väl kunna tänka sig att ha mer parker där han bodde, men kommunen är ovillig att satsa på vissa områden. Östra Jerusalem är ett sådant område.

Man måste alltså vara noga med att välja vart man ska födas!


Mer aprikoser!

Mer aprikoser!

Måndag=dars arabiyje fi djäma al-Quds.

Idag fick vi lära oss den användbara meningen "denna aprikos är inte vår aprikos": Hätha il mishmesh mish mishmishna" (!!!) Ska imorgon försöka få kontexten att stämma så jag kan testa min nya kunskap.
Jag som var väck av trötthet piggades genast upp av vår rolige lärare som inte låter någon slöa till på sina klasser. Några av mina nya meningar:

Biddi helluvajat =Jag vill ha godis
Hätha minni illik= det här är från mig till dig
Eindik waqt fi kahue? = Har du tid för kaffe?
Ana bukra kamam hon = I morgon är jag också här
Fish ishi = Det är ingenting


Trött, tröttast!

Tung dag idag!

Först valvakade jag lite vid datorn (webbradion, P1). Vid elvatiden insåg jag varthän det barkade så då gick jag och la mig. Klockan fyra small det utanför, någon sköt tårgas och annat med. Militärbilar tutade i högtalarna nåt som jag inte förstod. Trots detta somnade jag om, men vid sex-sjutiden fortsatte pangandet.

Satt sedan framför datorn i princip hela dagen för att få ordning på en sändlista. Hur många epostadresser som helst fanns det att lägga in. Huga, inte blir man pigg av sånt jobb, men nu är det gjort!

Laddar inför kvällens kurs i arabiska, men orken är slut. Nu skulle koffeintabletter sitta bra, men jag laddar med vanligt kaffe istället...

Gäsp!

St George´s i Taybeh

St George´s i Taybeh

I
Taybeh finns det en mycket intressant gammal ruin av en kyrka. Fortfarande idag så offras det här ibland! Typ ett lamm, höna eller liknande offras antingen om man står inför ett tufft beslut eller om man vill tacka Gud för man klarat sig ur en olycka. Utanför ingången står en huggkubbe och ett avrinningsgaller så djuret kan blodas ur ordentligt. I själva dörröppningen hänger två kedjor med köttkrokar i ändarna.
 
Intressant för det visar på trådarna tillbaka till tidig judendom, då offer var ganska vanligt. Offrandet i judendomen tog slut i och med templets rivning år 70 och följande landsflykt. "Judendomen gick då från offerreligion till lagreligion" står det i en hel del läroböcker i ämnet.

Att det här lever kvar som rit för många kristna var för mig en total nyhet. Intressant men äckligt! I och för sig ges alltid köttet bort till de behövande, men själva grejen; att ta livet av ett djur i bön till Gud... Nja!

Länk till sida om offer i olika religioner.

Festival i Taybeh

Festival i Taybe

Taybehs ölbryggeri

Var en sväng till Taybeh utanför Ramallah idag. Där var festival med sång, musik, skådespel och färsäljning av hantverk och lokalproducerade produkter. Det Taybeh är mest känt för är öl, olivolja och hunung. Handlade därför öl, olivolja och honung.

Det enda jag inte kan förstå är varför de kallar festivalen för "oktoberfest"? Mig veterligen är det fortfarande september...

Kom just på en till sak jag inte riktigt förstår... En burk honung kostade 99 shekel. En kartong med 24 bärs kostade bara lite mer, 120 shekel. Är honungen dyr eller är bärsen billig? ...och NÄR ska jag konsumera detta? Tur jag blir kvar ett tag till!

Väntan...

Väntan
Ibland är det som om "Situationen" kryper nästan in i min lägenhet. Idag på förmiddagen verkar det vara lång väntan vid checkpointen utanför. Det är Västbanksbor som ska in till Jerusalem. Ibland går det bra att passera, bara en snabb koll på ID-handling och tillstånd. Idag verkar det ta längre tid, en massa människor sitter och väntar. Och väntar... Jag tycker riktigt synd om dem, för det är en mycket varm dag i Jerusalem idag. Om man vet hur länge man kommer att vänta känns väntan inte lika lång. Här kan det ta fem minuter. Eller så kan det ta fem timmar. Eller så kommer man helt enkelt inte igenom idag.

Gudstjänst

Nu har jag tagit tag i lite socialt liv härnere! Två dagar i rad har jag pratat svenska! Ikväll var jag och besökte STI och gick på en gudstjänst. OK, jag är väl inte överväldigande religiös av mig, men faktiskt var det riktigt trevligt att höra en exegetisk predikan. Tänkvärt och lärorikt! Men ändå, predikan i all ära, trevligast var det att träffa lite svenskar. Prata svenska och diskutera allehanda "svenska" ärenden; hur det är att gå och söka visum, hur valet hemma i Sverige kommer att gå, hur man lär sig arabiska... osv. Kanske blir detta lite av en återkommande sak. Varannan lördagkväll är lämplig religionsdos även för en sekulariserad agnostiker som jag. Speciellt som det förekommer kyrkkaffe!


Stora blå

Movienight med ett gäng svenskar i Jerusalem. Så kul! Äntligen lite socialt liv vid sidan av alla jobbkontakter. I och för sig är det främst genom jobbet jag träffat dessa coola typer, men so what?

Vi började försöka se kiss, kiss, bang, bang. Vi kom på efter en stund att vi var tvugna att ge upp. Den är bra, men lite rörig. Nån får se igenom den först och undersöka om oredan reder ut sig eller hur man ska försöka förstå sig på den.

Bytte till ett säkert kort; det stora blå. Special edition, så den var lång. Då det var ganska länge sedan nån av oss sett den var det med stor behållning vi märkte att den faktiskt då och då är skitrolig! Enzo är bara för skön! Men hur i hela friden kan tjejen stanna hos delfinpojken? Han är i och för sig snygg som få, men blir mer och mer psycho ju längre tiden går...  Slutet riktigt dubbelt. Räddar delfinen honom eller dör han?

Fattig bonddräng

Men då säger Herren:
Fattig bonddräng, kom hit!
Jag har sett din strävan
och ditt eviga slit.
Därför, fattig bonddräng,
är du välkommen här,
därför fatig bonddräng
ska du vara mej när.


Idag, efter jobb och ett svenskmöte skulle jag fara hem till lägenheten. Tänkte bara ta tag i detta med lämplig ljudanläggning först. Länge har jag saknat bra ljud att lyssna på iPoden med eller koppla till datorn när jag vill lyssna på något. Lilla resehögtalaren är inte så kraftfull med andra ord.

Min kompis nr 1 i Holy Land, A berättade häromdagen hur stressad han känner sig över sin situation. Han gnor och jobbar vareviga dag. Eftersom man nu i efterkrigstiden får leta med lupp efter turister blir inkomsten för A inte så stor. Utgifterna däremot är desamma som innan. Eller lite högre då hans barn undan för undan börjar på universitetet och skolavgifterna är höga. Reserverna är tömda, en del prylar hemmifrån har sålts av och hans frus guld är sålt... "Det är som att simma", säger han. "Om man för ett ögonblick slutar kämpa på så sjunker man". Skatter, försäkringar, skolavgifter, mat, kläder, fickpengar till barnen... mycket är det som drar mot botten.

A är enligt egen utsago inte religiös. Men han tror på rättvisa och att behandla andra väl. Det händer att han får israeler som kunder. Då jobbar han extra hårt för att få dessa att känna sig väl till mods. Och för att de ska få en positiv bild av palestinierna.

A tog mig med till en liten teknikbutik så jag skulle hitta "det perfekta ljudet", som min bror Ola skulle säga. För att testa olika högtalare plockade jag upp min dator för att kolla kvalitén. Av Ola har jag fått en del låtar inne i datorn. Jag klickade lite slumpmässigt bland titlarna och som av en händelse startade "fattig bonddräng".

Fatta vilken bizarr känsla att stå i liten teknikbutik i östra Jerusalem och höra denna urtypiska svenska musik. Jag blev alldeles genompaff!

När jag stämde av med vad A tyckte kom jag då också på vad bra låten stämmer in på honom. Inte för han super och slåss precis, snarare tvärtom. Snacka om strävan och evigt slit. Jag känner mig övertygad om att Allah ser detta och ställer paradisets portar vidöppna när den dagen kommer!

Min bloggsläkt utökas...

We are one big happy family of bloggers! Eller en tragisk familj som inte ses IRL, utan en familj som förflyttat sig till CyberSpace. Hur som helst upptäckte jag idag en medlem som förmodligen varit i CS längst, kusin Jonas.

roligt, roligt!

Läsa arabiska på Al-Quds university är hur festligt som helst! Vi har en urskön lärare som riktigt går in för sin uppgift och illustrerar med hela kroppen för att få orden och uttrycken sjunka in i oss. Vi är runt 4-6 elever så man lär känna varandra ganska bra. Klassen är rejält blandad, en från Spenien, en från England, en från frankrike och så jag själv är stammisarna. De två som bara är där sporadiskt vet jag inte varifrån de är. De arabiska orden blir helt olika beroende vem av oss som uttalar dem. Läraren ser verkligen plågad ut när tjejen från frankrike ska prata, det blir då sällan några "h" i början. Som i "´emliga armen ungefär".

Själva arabiskan är också kul, speciellt vissa talesätt:

bukra fi Imishmesh = When hell frezes over = "Tomorrow in the apricot"
Sabah il cher yaa yari, inte fi darak w ana fi daari=Mind your own buisness=Good morning neighbor, you are in your house, and I´m in my house
Ishrab mayyet ilbahar=Go jump in the lake!

"I morgon i aprikosen" är nog min favorit ändå, undrar vad folk ska säga när jag kör med det...?


nattligt fippel

Bara en enda natt har jag sovit ordentligt sedan jag kom tillbaka. Det var den första natten när jag inte sov alls natten innan. I sovrummet är det ca 28 grader och HELT omöjligt att somna. Inatt blev jag smått desperat och beslöt mig för att göra nåt åt saken. Eftersom jag är allerigisk mot mygg kan jag inte sova med enbart myggnät i fönstren, de små illvilliga blodsugarna kommer in ändå. Inatt framemot småtimmarna kom jag på att jag också har en myggnät á la IKEA. Men man kan ju inte börja borra i taket klockan två på natten när grannens sovrum är direkt ovanför. Så vad gör man? Tog en golvlampa, knöt en sladd (hade inget snöre) från toppen av lampan till knoppen på garderobsdörren. Knöt fast myggnätet på sladden... Låter lätt av texten att döma, men ojojoj vad jag fipplade på innan jag kom fram till denna lösning. När det var klart kunde jag ta en iskall dusch och krypa in under nätet... Sov sedan hela FYRA timmar i sträck, nytt rekord!

God medborgare!

Så har jag nu gjort min medborgerliga plikt att gå och rösta. Idag var det sista röstdagen för att våra röster från Jerusalem ska hinna till Sverige och bli räknade tillsammans med alla andra milioner röster. Ända in i förhörsrummet (rejält valbås på konsulatet!) tvekade jag på hur jag skulle rösta. En lappa han ligga i valkuvertet en liten stund innan jag ryckte ut det och stoppade i mitt slutgiltiga val. Så nu kan även jag sitta med rent samvete när valvakan startar. Jag har gjort min plikt!

C-brus

Anna biddi rukbe jadida! =Jag vill ha ett nytt knä!

Nu har knät jävlats med mig en hel vecka! Skulle kanske inte ha ridit, men samtidigt måste man väga lycka och olycka med varandra. Den relativt korta lyckan att rida min häst för första gången mot den längre olyckan att ha ont i knät efteråt. "Är huvudet dumt, får kroppen lida", har min far trumfat i mig sedan jag var liten. Typ om jag springer där det är halt, halkar och slår i huvudet. För mig är det snarare: "Är huvudet dumt får börsen lida". Taxiräkningen är inte att leka med... Men å andra sidan har jag inte längre egen bil som kostar pengar och går sönder eller måste åka buss långa sträckor för dyra pengar. Always look on the bright side of life! Dessutom är jag ledig idag, kan njuta en C-brus och slölyssna på webbradion i sovrummet (köpte lååååång sladd till datorn). Dessutom blir jag bättre och bättre på arabiska! Istället för att shoppa, fara till Döda Havet, Fara till Tel Aviv eller vara ute och promenera sitter jag nu med "the rosetta stone" samt min nybörjarbok i arabiska och tragglar. Fast det är ett krux med att jag lärt mig mer arabiska; jag inser nu mer och mer hur svårt det är! Tex alla synonymer: Kvinna= Immeraa, Mar a eller Shä ba. För inte tala om konstiga pluralformer; Immeraa - Missä. Det låter ju mer som ett helt annart ord istället för en pluralform!

Boktips!

Har precis läst Amos Oz´s "Hur man botar en fanatiker och om att skriva". En tunn liten bok som man läser på ett par timmar...

Jag gillar hans botemedel; humor och inlevelse. Han skriver att han brukar iaktta människor när han väntar på något (tåg, buss...) och fantisera ihop små historier om dem. Detta känner jag igen, precis det gör jag med. Ofta! Detta, menar han, leder till att man blir bättre på att leva sig in i andra människors situation.

Amos menar att om man kunde ingjuta lite inlevelse och fantasi i fanatikerna skulle de kunna bli botade. Han tar ett exempel med en taxichaufför som menar på att man "måste döda alla araber". Genom att be chauffören pracisera, typ: vem ska döda dem, hur ska man döda dem, ska alla israeliska judar döda några var, eller... Ska man knacka på hos grannen och fråga: "ursäkta, är ni arab?" och vid jakande svar skjuta? Om man sedan hör ett spädbarn skrika, ska man gå tillbaka och döda det med...? På detta vis tvingar man fanatikern att börja fundera och leva sig in i vad han själv sagt. Och upptäcka det orimliga. Hans tidigare fasta övertygelse kommer lite ur balans... Läs boken, det är den värd!

Ny frisyr!

Ny frisyr!

Jaha... så har det blivit ny frisyr igen hos Jameel´s salong. Första gången kallade jag frisyren "spräcklig hyena", andra gången "purple rain". Nu råkade det visst bli seriös vuxenfrisyr. Väck är det satlstänkta svintohåret...

pangpang

Vaknade med ett ryck klockan fem i morse av att någon sköt utanför där jag bor! Lite läskigt. De enda smällar jag har hört tidigare har varit fyrverkerier. Detta var "the real stuff". Somnade dock om och på morgonen var det som vanligt igen.

På kontoret hade Samira storstädning så jag flydde ner till Moses en stund för att inte vara ivägen. Samira är verkligen högeffektiv när det gäller att städa, ingen möbel blir oflyttad...

Back in buisness

Första riktiga dagen efter semstern! Å, vad skönt det känns att vara tillbaka i Jerusalem! Vädret är hett och kontoret är AC-svalt. Hania och jag hade en trevlig "catch-up-dag" och summerade våra respektive sommrar. Sedan satte planerandet igång, och vi hann planera in en föreläsning på centret innan vi gjorde kväll. Nu sitter jag och laddar inför kvällens kurs i arabiska. Har gjort några halvhjärtade försök förr, men nu är det med en riktig klass på al-quds university. Eftersom jag inte är språkgeni och arabiska är ett svårt språk gruvar jag mig lite. Kursen startade i går så de andra har en gångs försprång på mig...

Kändisspotting *2!

I Stockholm mötte jag Alf S när jag kom från tåget. Lite overkligt att se en kändis... Han såg precis ut som man är van att se honom i TV. Eftersom jag definitivt inte är van att se honom på en perrong kändes det lite konstigt.

Var lite i Älvsjö på möte, sedan hamnade jag hos bror och Karin och såg en film. Lite bissarr känsla att ladda med "Flight 93" när jag skulle åka morgonen efter till Ben G, "bullseye" för eventuell flygkapare...?

Sedan var ALLA hotell på Arlanda fullbokade, så jag tillbringade natten strosandes i Sky City. Hittade under strosningen ett eluttag så jag kunde glo på zorro på småtimmarna. Vid femtiden kunde jag sedan checka in. Totaltrött. Märkte inte ens att min idol i vår nuvarande regering satt alldeles bredvid mig på planet till Vien. Som tur är kom jag på vem det var när han började läsa storpolitiska tidningsartiklar och vända lite papper som såg viktiga ut. Tror nästan jag ska rösta på sossarna för att få ha kvar denne Jan E. på posten som utrikesminister. Bytte några ord om securitykontrollerna på Ben g, sedan önskade han mig lycka till i mitt jobb som folkbildare i Jerusalem.

Anlände sedan ett 35-gradigt Ben G och for vidare till en kvav och instängd lägenhet i Beit Hanina. Securityfrågorna gick riktigt smidigt, och redan en halvtimme efter landning stod jag med väskorna utanför flygplatsen. Detta måste vara nytt personligt rekord!

Nu stundar sängen. Ska sova tills jag vaknar av mig själv imorgon. Ser fram emot att få börja jobba igen!

Väskan packad

Nu börjar detta kännas igen. Väskan står packad i hallen och jag funderar på vad jag har glömt denna gång... Passet, biljetten och börsen är med. Lägenhetsnycklarna och adaptrarna likaså...

Imorgon stundar hufvudstaden och sedan vidare till Ben G och Jerusalem. Jag är lite ambivalent. Å ena sidan ska det bli skönt att slippa regn och rusk ett tag. Å andra sidan kan det vara svalt och skönt med regn och rusk. Men jag är less på att bara gå och dra, ska bli skönt att börja jobba igen!

Sommaren har varit bra. Tre surströmmingsätningar, fem seglatser (kunde varit fler), tre busskörningar och två ridturer (även dessa kunde ha fått varit fler). Lägger man till en kanske såld lägenhet, en kanske såld segelbåt och en nästan köpt stuga så får man en spännande och varierad semester med mycket att prata om och ta beslut på.

På programmet närmaste tiden är planeringar för grupper som ska komma och en intensivkurs i arabiska. Arabiskan startar i övermorgon, så det blir Jalla Jalla från Ben G till kursen. Inshallah har jag ork när jag kommer fram!

Nästa blogg i Jerusalem!

Surströmming 3

Surströmming 3

Förmodligen sista surströmmingen för i år. För min del, dvs. Mor och moster planerar redan nästa kalas...

Rimidol och Bamse

Rimidol och Bamse

Rimidol till vänster, Bamse med baken till. De två är verkligen som ler och långhalm, knoll och tott...

Rimidol

Rimidol
Nu är jag åter i Docksta efter en liten utflykt till Uppsala och Ullfors. Var på sammanträde i Uppsala några dagar där vi planerade lite jobb. På vägen tillbaka till Docksta passade jag på att hälsa på min häst Rimidol Kry (t.v. på bilden, bredvid Bamse). Rimidol är hos min faster och farbror i Ullfors. Han har det jättebra där tillsammans med deras häst Bamse. I år är Rimidol fyra år och numera inriden. För mig var det premiär att rida på honom! Han är jätteduktig! Bjuder bra framåt, men är samtidigt lätt att bromsa in. Kanon helt enkelt!