Bad News!

Bad News!

Dagens boktips: Bad News From Israel av Greg Philo och Mike Berry.

Söndag och inget att göra. Satt först och solade en stund på balkongen, men efter ett tag insåg jag att om jag inte ville bli röd som en kräfta var det bara att hitta lämplig innomhusaktivitet istället. Då kom jag på att jag hade en halvläst bok att avsluta.

"Bad News" är en intressant bok som problematiserar nyhetsrapporteringen härifrån. Här kommer ett kort sammandrag av innehållet i boken:

Hur ser nyhetsrapporteringen ut?

Våld "bang bang stuff" Våldet i nyhetsrapporteringen tenderar att skildras utan så mycket förklaring av orsaker (historiskt och politiskt). Reportern ställer sig gärna och rapporterar "heroiskt" med pågående strider i bakgrunden. Sånt gör sig bra på bild och ger "nerv" i nyhetsraporteringen. Som "action" på kvällsnyheterna...
Exempel: Efter Sharons promenad på Haram-ash-sharif visades det (i brittisk media) stenkastare och mobb. Har man inte klart för sig att det är en följd av denna promenad och vad promenaden stod för blir det konstigt.

Begravningar "grief and passion"
Återigen får man starka scener med mycket känslor. Dessutom blir det som en våldsspiral. Begravning - heta känslor - stenkastning - tårgas/kulor - ny begravning...

Det är som om man skulle skildra andra världskriget med att först bombade dom, sedan bombade dom... Det är väl INGEN som tror att andra världskriget berodde på att de höll på att bomba varandra. Orsakerna behövs när man förklarar!

Chanser/utsiker till fred och förhandlingar
USA blåses upp som fredssträvare utan att förklara varför palestinierna har svårt för USA. Att USA årligen ger Israel 3 miljarder dollar tas sällan upp. Däremot visar man gärna bilder av brinnande amerikanska flaggor.

Taktik
Man visar mycket av Israels taktik. Palestinierna förväntas reagera våldsamt... "Hur ska vi kunna kontrollera...." En bekymrad befälhavare intervjuas till exempel. Tittaren dras in i resonemanget och identifierar sig med den sida som visas.

Här är det två berättelser/världsbilder som står mot varandra; Israels behov av säkerhet och palestiniernas behov av frihet från ockupationen. Oftast är det säkerhetsdebatten som ges mest utrymme.

Land, vatten och ekonomi
Få inslag om detta. Skrivande journalister kan ta upp det, men sällan får dessa faktorer utrymme i TV. Eftersom så mycket härnere beror på dessa grejer blir bilden tämligen ofullständig om man utesluter dem!

Skillnader i miljö vid intervjuerna
Israeler intervjuas oftare i lugn miljö, palestinierna mer "på gatan". Detta beror på att TV-studierna ligger i Jerusalem dit palestinier från Västbanken och Gaza inte kan ta sig utan speciella tillstånd. Eftersom nyheter är färskvara kan det vara svårt för journalisterna att göra aktuella uppföljningar ute på VB och Gaza.
Israeler ges ofta längre tid i intervjuerna och får ofta komma med "analyser" och "expertutlåtanden". Palestinierna får oftare stå för de korta svaren utan dessa utläggningar.

Det är också skillnader i telefonlinjerna. Ska någon från Gaza intervjuas över telefon så är det en massa störande brus medan linjerna till Tel Aviv är mycket bättre...

Konsekvenser för tittarna
I undersökningen som presenteras i boken kom man fram till att tittarna många gånger hade mycket skev uppfattning om vad som egentligen föregår här. Vad är ockupation? Vem är det som ockuperar vem? Varför VILL man inte ha fred? Vad slåss man om?... Tittarna verkade ha många frågor, ÄVEN de som regelbundet följde nyhetsrapporteringen.

Ett exempel: "vem ockuperar de ockuperade territorierna"

.........................Studenter...........pensionärer..........låginkomsttagare.........medelinkomsttagare
___________________________________________________________________
svar:
"Israelerna".............6..........................9..............................7................................28
"Palestinierna".......5...........................- .............................7..................................9
vet ej/annat.............15..........................1............................7..................................6
___________________________________________________________________

Låginkomsttagarna och studenterna verkade minst sagt förvirrade i denna studie.

Författarna pekar i sina "conclusions" på att denna skeva bild hos tittarna till stor del beror på skevheter i själva rapporteringen. När sedan tittarna inte förstår det som händer utvecklas också en maktlöshet. Man blir handfallen inför problemen som tycks torna upp sig och gör ingenting.

Kommentarer
Postat av: Evamaria

Hej!
I dagens (söndag 24 sept) DN finns en smaskig färgbild och under den en artikel om det mötet som du hade häromdagen på DITT center nere i Jerusalem!
Läses på:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=575109

OJ vad jag kände mig insatt eftersom jag hade läst DIN blogg! :D

2006-09-24 @ 16:12:17
Postat av: Maria

Synd den smaskiga färgbilden inte finns i DN´s nätupplaga! Men vad roligt med lite publicitet!

Postat av: Marie

Hej Maria! Riktigt intressant att läsa din sammanfattning! Och ruggigt förstås. Jag har fått mitt första lärarjobb (går bra att kombinera med sista terminen med studier) och undervisar samhälls. och religion i en frisörklass! Riktigt roligt och riktigt konstigt att faktiskt vara framme vid målet. Dina råd, tips och övningar är värdefulla vill jag lova! Dock så känns det att det kommer ta en stund innan man är trygg i alla moment. Appropå nyhetsrapportering så handlar Agenda ikväll om medias bevakning av valet här i Sv. Ngt jag tittar på vill jag lova! Ha en bra kväll/ Marie

2006-09-24 @ 19:27:41
URL: http://marie.blogdog.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback