En lek med elden

Jag sitter och jämför nyhetsrapporteringen här och i Sverige. När jag surfar runt på olika svenska nyhetssajter hittar jag inget om Al-Aqsamoskén. Här visas knappt något annat!

Igår började israelerna gräva på den gångstig som löper upp till Al-Aqsamosken till höger om klagomuren. En del säger det är en arkeologisk utgrävning, kanske vill man hitta spår från det andra templet? Andra säger att man bara reparerar gångbron upp till Haram-Ash-Sharif alternativt Tempelplatsen. Palestinierna i allmänhet och muslimerna i synnerhet rasar över detta då det är mycket provocerande, man har ju lite "bad history" när det gäller detta ställe.

Här är några länkar, jämför gärna hur man beskriver det hela:
http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=19326 (palestinsk sajt)
http://www.haaretz.com/hasen/spages/822746.html (israelisk sajt)
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1170359801084&pagename=JPost/JPArticle/ShowFull (ännu en israelisk sajt, denna mer "höger" än den förra länken)

Jag blir orolig över vad detta kan leda till. Igår vimmlade det av soldater runt Gamla Stan, och säkert blir det ännu större pådrag på fredag vid fredagsbönen i moskén respektive vid muren ska äga rum. Det känns som denna grävning lätt kunde bli en tändande gnista till något mycket värre och mycket större. Precis som man inte alls gjort någon lärdom sedan Sharons besök uppe på Haram-Ash-Sharif år 2000, vilket blev gnistan som startade den andra intifadan...

Sorgligt är att media runt om i världen inte visat denna historia i så fall, för då blir reaktionen ganska oförklarliga... Kanske man som vanligt då i TV får se en uppretad folkmobb kasta sten. Har man ingen aning om varför alla är förbannade blir det lätt att man återigen går på en stereotyp bild av "araben".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback