Mer oro i Jerusalem

Mer oro i Jerusalem
Idag efter fredagsbönen utbröt kravallerna. Informationerna går isär när det gäller antalet skadade. 15 poliser och 20 palestiner säger DN. Chockgranater hördes ända till centret och säkert är att det skjöts en hel del tårgas. Vissa källor uppger att polisen även använde gummikulor, men andra källor förnekar detta. En helikopter kretsade runt området och en kameraballong hade hissats upp. Jag såg också en hel del ridande poliser och sedan fullkomligt kryllade det av vanliga poliser.

Gick en sväng genom det judiska kvarteret och fram till avsatsen där man får bra överblick över "plattan" och tog detta kort.

Till vänster om rampen upp skymtar man klagomuren. Vad en del befarar är att grävningen av rampen ska resultera i, är en utökning av själva klagomuren. Skulle hela kullen försvinna får man en klagomur som är mer än dubbelt så bred. Det pratas också om att om man tar bort kullen så riskerar man att muren rasar. Det är förmodlige inte så, men bara att folk tror detta kan inträffa river upp heta känslor. En annan teori som jag hört är att man under kullen ska kunna gräva en underjordisk gång till Solomons stallar som nu är en moské bakom Al-Aqsa, och som vissa judar vill göra synagoga av. Bara tanken på en gång under Al-Aqsa retar ytterligare upp muslimerna, eftersom för dem är inte bara själva byggnaden helig, utan även luftrummet ovanför plus marken nedanför. Finns där en gång skulle moskén bli vanhelgad.

Om man bortser från själva religionen så har också platsen stor politisk laddning. När israelerna ockuperade östra Jerusalem 1967 fanns framför klagomuren ett bostadskvarter (Maroccan quarter) med cirka 700 invånare. Dessa tvångförflyttades till flyktinglägret Shofat som ligger strax söder om Beit Hanina. I kullen som man är och gräver i finns de sista spåren efter detta kvarter.

En sista spekulation för idag; en jag pratade med sa att kanske Olmert kommer att använda grävningen som en bricka i kommande förhandlingar med den nybildade regeringen, typ: "Vi stoppar grävningen om ni.....". Framtiden får utvisa om denna spekulation stämmer.

Kommentarer
Postat av: Morbrorn

Vill man höra dig kommentera i ration idag kan man hitta en lyssnalänk på http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?programid=1637
Väldigt bra att du rapporterar om detta och du gör det på ett intressant och informativt sätt! Jag kunde använda det i undervisningen på jobbet igår.

2007-02-09 @ 20:01:36
Postat av: Maria

Känner mig hedrad av att det går att använda. Det är ju inte varje gång man befinner sig där nyheter produceras och historia skrivs. Men ojoj, vad fort jag pratade i radion!

Postat av: Ryan

Bor du i Jerusalem Maria??

2007-02-09 @ 21:08:59
URL: http://ryanghadban.blogspot.com
Postat av: Maria

Jäpp!

2007-02-09 @ 21:13:10
URL: http://jerusalem.blogg.se
Postat av: Evamaria

Du! Jag kände mig oerhört uppdaterat i går när jag kollade nyheterna - tack vare din blogg! TACK för att vi får vara med och ha just DIG som länk!! *kram*

2007-02-10 @ 09:48:40
Postat av: Maria

Yes! Inte varje dag man har världsnyheter inpå knuten...

2007-02-10 @ 10:08:53
URL: http://jerusalem.blogg.se
Postat av: Kollen

"När israelerna ockuperade östra Jerusalem 1967 fanns framför klagomuren ett bostadskvarter (Maroccan quarter) med cirka 700 invånare. Dessa tvångförflyttades till flyktinglägret Shofat som ligger strax söder om Beit Hanina."


Undrar hur muslimerna skulle reagera om Israel helt plötligt smällde upp ett bostadskvarter mellan al aqsa-moskén och klippdomen..

2007-02-10 @ 21:50:59
Postat av: Kollen

Vem vet, de kanske skulle se det som en hädelse och vilja riva kvarteret? Bara en ren och vild spekulation..

2007-02-10 @ 21:51:45
Postat av: Maria

Typ om man kommer upp och börjar bygga PÅ Haram-Ash-Sharif så blir det krig. Skulle jag tro.

Maroccan q. låg där det nu är helt tomt framför klagomuren, nedanför Haram-ash-sharif. DÄR skulle det vara lättare att bygga...

2007-02-10 @ 22:27:29
URL: http://jerusalem.blogg.se
Postat av: Kollen

Varför tror du man rev kvarteret då?

2007-02-11 @ 19:01:09
Postat av: Maria

Man rev kvarteret för att få till "plattan" framför ha-kotel. Så att judarna skulle få plats att komma och be. Ser man på gamla bilder från -67 ser man att det då bara var en trång gata mellan husen och muren.

2007-02-11 @ 21:53:23
URL: http://jerusalem.blogg.se
Postat av: A-K Roth

Hör du jänta! En som kan tala som falke!
Köre buss a töckedenna? Dockstabussarna? Som kan fråge så stockholmara förschtå och hjälp té lite nalta, "var ligg ...", som kan äta sushi på julafton...Go girl!
Jag har läst en del av dina inlägg och slås av din humor och många ordvändningar. Gick in på bloggen via länk från Christian BK Aasvestad och såg snart en bild av mitt eget älskade Örnsköldsvik! Såg mitt hem, eller snarare skogen som skymde huset på vägen upp till Varvsberget! Bor sedan 1965 i USA men kommer på många besök, färre sedan mamma gick bort 2001. Var du den Maria Anna Veeder skulle träffa när hon fick det bilkrångel hon beskrev på sin blogg?
Hoppas du har det bra och håller dig från trubbel. Jag tänker själv varje dag på min son David som undervisar i Jerusalem. Idag är han på bussresa på väg norrut för att besöka vänner över helgen. Och då tänker jag på att barriären som är så ful och hemsk faktiskt har räddat liv, enligt dem som håller räkning på terrorismens offer. Under den värsta tiden miste David två nära vänner vid sprängningen av Hebrew University's kafeteria. Det var en ohygglig tid. Jag kan nog inte hålla med helt när du skrev i ett tidigare inlägg,
"...Naturligtvis tar inte terroristerna vägen genom Checkpointen om de ska ut och spränga - de har andra vägar...", osv.
Jag tror inte du medvetet menade att vifta bort terroristhotet, men...Den förhatliga barriären och CP'erna har uppstått enbart iom de vansinniga dåden och det måste man poängtera. Klagomål mot muren, som många vill kalla den, borde åtföljas av skarpa krav från alla svenskar i officiell position till PM att stoppa terrorn. Det görs inte skarpt eller ofta nog av Sveriges utrikesministrar. Det är ingen fråga om att förminska palestiniers misär och svårigheter. Men det handlar också om vad terrorgrupperna ställer till. Det får räcka. (Jag kan bli ganska så ettrig mot de traditionella svenskinskolade anti-israelpropagandisterna men du verkar en juste en jänta)
Lycka till i fortsättningen.
P.S. Vi kör förbi Docksta alldelernsch i slutä på juli i sommar, i
minibuss med sex pers på väg till en vecka i hyrd stuga i Ö-vik. Hoppas bara det blir blåbär i år!

2007-06-01 @ 16:59:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback