Etiopisk ortodoxa kyrkan



Jag kom på att det var länge sedan jag bloggade om den etiopiska kyrkan. Nu kommer därför denna videosnutt som jag hittade på youtube. Det är från den första lilla kyrka som man kommer till om man går in i högra hörnet framför Holy Sepulchre. Man kan sedan fortsätta igenom denna kyrka och komma till en liknande kyrka innan man kommer upp till taket där etioperna har sitt kloster.

Anledningen att man håller till på taket är etiopierna år 1852 inte var rika nog att få vara med inne i Grav- och Uppståndelsekyrkan (Holy Sepulchre). De blev därför hänvisade till taket (och de två små kyrkorna på vägen ner). Numera finns en jättefin etiopisk kyrka också på "Etiopian street" i Västra Jerusalem, mycket nära STI.

Hursomhelst; Den etiopiska kyrkan är ganska cool. När man är där är det som man förflyttat sig till Afrika. Prästerna går (till vardags) omkring i en svart ämbetsdräkt, liten mjuk pillerboxliknande hatt samt ofta även insvepta i en svart filt med vinröda ränder på. Ibland bär de också en stav i handen. Vid gudstjänsterna kommer en finare ämbetsdräkt på i vitt med lite guldbrokad. Snyggt!

Historien om den
etiopiske hovmannen läser man gärna.

Spana in de vackra korsen i filmen ovan eller i denna länk! I filmen kan man också skymta den kitchiga 80-talsklockan som hänger på väggen till vänster. Vad gör en guldfärgad armbandsklocka i jätteformat i ett kapell från medeltiden? Lite stilbrott, men också ganska charmigt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback