Gaza

Jag undrar om Bush på allvar trodde att han skulle kunna hjälpa israelerna och palestinierna att nå en fred innan året var till ända. Han sa ju så i annapolis. Nu får han snabba sig om det ska vara klart innan klockorna ringer i morgonkväll. Läget i Gaza är förtvivlat och ytterst bekymmersamt. Saltvatteninfiltration från Medelhavet, havererade avloppssystem och en obefintlig ekonomi. Brist på det mesta, el, dropp, antibiotika, bedövningsmedel... Med en "regering" som är terroriststämplad och icke funktionsduglig. Med ett maffiasystem av fraktioner som står i konflikt med varandra. osv, osv...

Medelåldern i Gaza lär vara 15 år. Det innebör att majoriteten av Gazaborna inte har ett eget minne av en fredlig samexistens med Israel och med gränser som gick att gå över för att besöka andra ställen.

I en intervju som jag fick referad för ett tag sedan hade man ställt frångan "Vad vill du bli när du blir stor?" till tio Gazapojkar. 9 hade svarat "självmordsbombare" och den tionde hade svarat "Stridspilot".

Nu är kriget i full gång. Man ska försöka bomba bort Hamas från Gaza. I några dygn har vi kunnat följa raporteringen i media och den offentliga diskussionen håller på för fullt. I bilen häromdagen knäppte jag på P1 och hörde en som tyckte att "man borde skyffla alla israeler och palestinier till en öde ö, och inte släppa ut dem från ön förrän de lärt sig att samarbeta eller hade tagit död på varandra" Hur cynisk får man bli egentligen? Skrämmande!

Tror man på allvar att raketattackerna mot Sderot, Ashkelon och Ashdod kommer att avta genom detta krig? På kort sikt förmodligen, men jag befarar att man istället får alla tio pojkar i kommande intervjuer att vilja bli självmordsbombare.


Kommentarer
Postat av: Guardian

Det som framför allt är så otroligt deprimerande är hur meningslösa bombningara är.



Lika lite som man kan bekämpa Likud genom bussbomber i Jerusalem, lika lite kommer man störta Hamas genom att uppföra sig på detta viset.



Är det månne Abbas, som Barak och de andra "begåvade" israeliska politiker hoppas ska ikläda sig rollen som palestinsk quisling och dessutom starta inbördeskrig med Hamas och mot folkets vilja sätta Fatah vid makten?

Postat av: Maria

Och hur mycket tryck blir det inte nu på Obama! Han får verkligen gno på nu när han förväntas lösa Världsfinanskrisen, Mellanösternfrågan, Irakkonflikten och vad mer, de globala klimatförändringarna kanske? Svettigt värre!



Men hoppas han är klokare än att boasta Abbas innan palestinierna har en chans att gå till val. Han kan ju få grava trovärdighetsproblem om det är så man sprider demokrati i världen...

2008-12-31 @ 00:44:14
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: Eleni Schmidt

Det har ar enormt deprimerande :( Jag forsoker tanka "bara 340 doda det kunde vara varre" Och varre kommer det nog att bli.



Alla palestinavanner, jag har hittat en bra engelsk organisation med medicinsk hjalp.

www.map-uk.org/ - 13k - Vem vet om hjalpen kommer fram till just Gaza remsan, men har en emergency appeal i Gaza. Problemet ar att blockaden gor att det ar brist pa allt, de sarade dor i onodan.

Skank pengar.

Eleni S

2008-12-31 @ 17:24:16
Postat av: A-K Roth

Hemsk situation. Många oskyldiga drabbade. Och innan var hemskt och ohållbart i längden. Så tänk i nya banor, Maria. Finns det andra spelare och ansvariga i denna konflikt än USA och Israel eller agerar dessa två i vakum? Vad kan andra aktörer på världsscenen göra för att få bort maffiasystem, korruption, vapensmuggling, terroridkande, rasistiskt och teokratiskt tyranni som vi ser i Hamas' styre? Egypten och Abbas vill ju också ha bort Hamas. Vad borde man ha gjort innan det kom till detta? Har Säkerhetsrådet verkligen gjort allt det kunnat för stoppa dessa vansinniga raketattacker? Jag har inte märkt något större engagemang. Finns det spelare i FN som gör detta omöjligt? Retoriska frågor, Maria, men man får tänka utanför blocket.



Maria: "...Man ska försöka bomba bort Hamas från Gaza..."



Jag undrar om Israel inte snarare har som syfte att försöka stoppa dem som jobbar med denna terror och förstöra vapenlagren? Nu når raketerna Ashdod och Beer Sheeva, 4 mil in i landet. När når de Tel Aviv och Jerusalem? Vad skulle israels respons bli om så skedde.



Lätt för svenskar att kasta skuld. Läs vanligtvis humoristiske men nu allvarlige svenskiraniern Nima Daryamadjs blogg Nordic Dervish, en klarspråkig frisk fläkt:



http://nordicdervish.wordpress.com/2008/12/31/grisar-och-apor-och-manniskor/



Sista delen: "...Jag har inte lagt upp bilder på döda palestinska offer i detta inlägg. Vänd inte detta till att jag skulle strunta i palestinska offer för så är det inte. Däremot äcklas jag av lidandet på bägge sidor. Jag äcklas när folk upprörs över Israels bombande (vilket ÄR fruktansvärt) men inte säger pip om Hamas raketer. Det är hyckleri och dubbelstandard.

På senaste tiden har många koncentrerat sig på att uppröras enbart över Israelisk dödande och gråta enbart över palestinskt lidande. Hamasraketer och judiskt lidande tycks inte betyda något.

Jag tänker inte välja sida i den här vidriga jävla konflikten. Människor är människor oavsett vilken sida av konflikten. Om vi odrabbade svenskar inte kan vara objektiva, neutrala och sansade, vad kan man då begära av israeler och palestinier?..."



Den sista meningen ser jag mer och mer i svensk debatt, t.ex. David Munck(tror jag)i Newsmill, dit Anna Veeder har länkat och där hon har skrivit. Det ger lite hopp om sansning. Det och Martti Ahtisaari som säger att alla konflikter kan lösas.



Omvärlden ska naturligtvis säga mer än pip när Hamas och andra terrorgrupper bryter mot International Humanitarian law; de ska ryta till så det hörs!



2009-01-01 @ 13:27:00
Postat av: tony

fuck jerusalem.!!!!!



fuck yahudi and nasrani!!!!!!!!

2009-01-06 @ 19:47:40
URL: http://palestina.blogspot.com/
Postat av: Uffe D

Vet inte om du har läst men Israelerna har nu bombat en sjukvårdsklinik som är kopplingar till svenska kyrkan.



Det finns spelregler även i krig och sjukvård, privatpersoner är objekt som man aldrig får ge sej på.



Det som skrämmer mej med Israel-Palestina krisen är att israelerna verkar ha glömt en del av sin egna historia...



Hur var det där med att vara förföljda pga av religion/folkslag?? Det ansågs som ett brott mot mänskligheten efter 2:a världskriget.



bygga mur för att ringa in palestinerna för att skydda Israelerna?? Ja man byggde mur runt gettorna under 2::a värdskriget oxså



Det finns ingen "Rätt" att behandla andra som man själv har blivit behandlad i historien.. Då har man gått lite vilse i sin egen " tyck synd om oss, vi är alltid offer" attityd.



Krig är alltid fel, oavsett vem som börjar och så. Allt handlar om politik och att rättfärdiggöra egna storhetsvansinnen.

2009-01-11 @ 14:38:11
Postat av: A-K Roth

Jämförelsen med ghettona i östeuropa och andra anspelningar ger dålig smak. Uffe skriver som om israelerna medvetet siktar på civila oskyldiga. Vill man skona civila ställer man upp och fördömer alla ageranden som sätter civila i fara.



I vilket fall leder Uffe D'sa inlägg bara till att uppvigla mot folk.



Hellre: We can work it out med palestinsk israel och judisk israel.



http://www.youtube.com/watch?v=Rn12wcZaZF8

2009-01-17 @ 15:37:01
Postat av: Anonym

A-K Roth, lever du bland palestinier i Israel? I sadana fall skriver du inte sanningen av vad du upplever, for jag har hittills inte mott en palestinier som inte blir sarbehandlad har. Du ger mig inte bara dalig smak utan spy kanslor. Kommentaren som var fel enligt dig var ju tom lite mesig iom den sista meningen, sa vad var ditt problem egentligen? Jag ska tyst se pa nar de invaderar din bondhala med hela varlden bakom ryggen, men tills dess onskar jag dig fortsatt lycka i ditt losande av varldskonflikter!!

2009-08-24 @ 05:56:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback