Mordechai

Igår blev det en trevlig utflykt med min kompis Anna till Yad Mordechai. Anna skulle skriva reportage och jag var mest med för att dels få se något annat än Jerusalem och dels kunna njuta på stranden efteråt...

image324

På kibbutzen stod en jättestor staty av hjälten från Warsawagettot. Snacka om socialistisk konst! De hade också ett museum på denna kibbutz, "from Holocaust to revival". Intressant det med. Kibbutzen ligger mycket nära Gaza, från en kulle kunde man se Eretz checkpoint. Inte så många turister åker till denna kibbutz och museet eftersom det ligger inom skjuthåll från Gaza. Bredvid ingången till muséet satt tre kassamraketer uppskruvade på väggen.

image325
Ingen av raketerna hade dock träffat mer än åkrarna utanför kibbutzen.

Efter detta möte for Anna och jag till stranden mellan Ashdod och Askelon och badade. Havet var varmt och solen gassade. Kan nu stoltsera med fräkniga armar och ben. I övrigt har jag rejäl "Jerusalembränna" = Bondbränna, för det är sällan man kan klä av sig och sola magen i det religiösa Jerusalem. Inte ens på min balkong vill jag klä av mig av hänsyn till mina grannar.


Israel håller som bäst på att förbereda sitt 60-årskalas nu. I morse var det flyguppvisning av fyra jaktplan som flög över stan och gjorde olika formationer. "Den enes bröd den andres död"; Palestinierna förbereder på sitt håll olika event för att minnas "Nakban", katastrofen som är den andra sidan av detta mynt. En cool manifestation som jag idag fick höra om var att man planerar att släppa upp MASSOR med svarta ballonger den 15 maj. 21915 st ballonger kommer då att förmörka skyn i Jerusalem. Mer kommer om detta senare, för det kommer förhoppningsvis att göra sig i bild!


Kommentarer
Postat av: G. Tikotzinsky

Kibbutzen är också känd för slaget 1948, då 150 man med några tiotals handeldvapen stoppade en egyptisk pansarkolonn. Därmed stoppades Egyptens försök att invadera Israel, och att anfalla Tel Aviv söderifrån.

Postat av: A-K Roth

Sannerligen om jag inte ser vissa likheter mellan warzavahjälten Anielewicz och Michelangelos David...huvudet, sten i handen...



http://vlsi.colorado.edu/~rbloem/david.html

2008-05-07 @ 13:33:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback