Tävlingen avgjord!

Nu, för fem minuter sedan avgjordes dum-tävlingen av den helt opartiska juryn i Docksta. Att juryn var opartisk förstår ni när bloggägarens egna bidrag och favoriter röstades ned.

Juryns motivering till 2005 års DUM-tävling:

"Ett bidrag som fungerar oberoende av kön, ålder, etnicitet även i ett internationellt perspektiv och som lysande förklarar detta att någon är dum på ett mycket talande sätt."


Och vinnaren i 2005 års dumtävling är.....

                                         Hissen går inte ända upp.

Ära och brömmelse till bloggägarens bror och mor som gemensamt (jag kom inte på vem...) klämde fram denna klassiker.


2005

Så var det snart dags att lägga 2005 till handlingarna... Vad kommer man att minnas detta året som måntro?

Januari-mars: Bor in mig mer och mer i min nya och fina lägenhet, dejtar lite sporadiskt.
April: Köpte segelbåten, hinner med nån dejt ibland.
Maj: For till USA med mor. New York, Orlando och Bahamas
Juni, juli och augusti: Körde sommarbussen och lärde mig segla, dejtar på engelska.
augusti: Ny chef på jobbet, började ny halvtidskurs: "Rel. roller i freds- och konfliktsituationer 40p"
September: Trist månad! Pluggar och inreder lägenheten mera samt kör Sprinten
Oktober: Sökte jobb, blev intervjuad. Kör Sprinten. Blir less på att dejta.
November: Var med "egen" grupp i Israel/Palestina för första gången. Får jobbet!
December: Förbereder mig mentalt på att bo utomlands ett tag. Startar blogg där jag utgjuter mig i detta ämne till alla som gitter läsa. Hyr ut lägenheten, annonserar ut katten och försöker kränga bilen.


Tävlingen fortsätter...


 

...scrolla bara ned en bit på sidan och delta! I morgon koras vinnaren! PASSA PÅ!
Röj, röj...

Röjde på jobbet idag. Skönt att det är gjort. Snälla Elisabeth for från Hörnefors för att hjälpa mig med detta. Utan detta moraliska stöd hade röjet tagit tio gånger s lång tid. Man blir liksom sittandes med ena grejen efter andra. En del fynd gjordes i utgrävningarna på arbetsplatsen, nästan så jag blev inspirerad att tota ihop några lektioner. Men det mesta åkte i papperskorgen. Man kan inte spara på gamla grejer hur länge som helst! Jag har kollegor med svårlästa OH från typ -72. Ingen blir glad över sånt! Kanske bekvämt att daska på en redan igenomtänkt OH, men jag funkar bäst i "stundens improvisation", dvs. den välbeprövade tröskelpedagogiken. Det borde verkligen finnas "bäst-före-datum" på en del material. Fasan var vid utgrävningarna av mitt skrivbord att den högen vart betydande. Fyllde både min, Carinas, Joannas och Ullas papperskorgar. Fortsatte sedan dumpa lite här och där i lediga papperssäckar. Stackars städet som redan hade gjort julfint... Sorry! En del material var svårdumpat (även för mig), då intalade jag mig att den eller den kollegan säkert var intresserade... sålunda kan efter julen lämningar hittas på en del skrivbord. Ta eller släng! AN - stenarna står det på var jag plockat dem och vattnet är från Döda Havet - drick inte!

Efter röjet gick vi på JR´s och mitt stamhak. Hade dålig aptit och var nöjd efter bara 1/3 av salladen. Satt och surrade och glodde på folk istället. Plötsligt kom en ganska äcklig tusenfoting och kröp i salladen. Urk! Jag brukar INTE vara den som besvärar servitriserna i onödan, men nu gick jag och visade upp min snyltgäst. YES! Blev belönad med både macka (var inte längre sugen på sallad) och presentkort på TVÅ luncher! Snacka om återbäring. Trots larven är detta fortfarande stamhak 1 i Övik.

Släktmiddag på em/kvällen. Riktigt trevligt! Spanade in cirkusnisses Ferraridator på nära håll (VILL HA!) och surrade lite med släkten. Kusinerna blev inbegripna i sällskapsspel. Jag fick nästan frispel av själva ordet. Råkade ut för några överdoser när jag bodde i Uppsala + att jag är värsta dåliga förloraren. Går det bra kan jag bli helPÅ, men börjar jag torska blir jag nedstämd och asocial. Ikväll var det ettervärre - jag kände nedstämdheten av bara TANKEN på att sitta och förlora. Hu, jag måste kunna vända mina neggotankar! Undrar vad DrPhil skulle säga? 

Sexbomb!

5BQD0084
Sexbomb!

TÄVLING!

Häromkvällen satt jag, mor och bror och funderade på vilka omskrivningar för DUM som är bäst... Här är förslagen så här långt:

Dum
knäpp
imbicill
korkad
Inte den*
bombad
IQ fiskmås
tom i bollen
Ding i kolan
bakom flötet
Är som Beirut
inte helt hundra
bara eko i skallen
hasselnötshjärna
99 (inte riktigt 100)
har tomtar på loftet
Inte plogat ända fram
Svedd i luet (skånska)
har inte alla får i fållan
inte alla hästar hemma
Inte alla koppar i skåpet
hissen går inte ända upp
Inte kunna alla vägmärken
inte vassaste kniven i lådan
dummare än polisen tillåter
(från branschen) Furuviksbarn**
lyset är på, men ingen är hemma
Hjulet snurrar fast hamstern är död
Han är lite eljäst (norrländskt uttryck)
"t" dvs med en ljudlig suck före alt. efter
men titta, det rasar sågspån ur din skalle!
Du, var inte du med i den där dokusåpan?
Har endast en hjärncell och båda är trasiga
motorn är igång men ingen sitter bakom ratten
Lamellerna är slut. (dvs kopplingen fungerar inte)
Slängde dina föräldrar dig i golvet när du var liten?
"Skriv en bok om det då" (kommentar till dumt påstående)
Ewa - I alla fall när hon pratar alldeles för långt före hennes tankar
Dummare än tåget, eller dummare än rälsen som ligger kvar när tåget kommer
(Vet att du gillar sound of music) Barnen står på led, men ingen håller visselpipan.
Kanske inte den bästa mackan i picknickkorgen (skall tydligen vara Julia Roberts ord om Hugh Grant)
"Om du vore en skruvfabrik så skulle du kursat för längesedan" (Med betoning på att alla skruvar inte bara är lösa i skallen utan helt väck!)


______________
* Nisse, jag förstår inte riktigt den där...
** Mera förklaringar, cirkusnisse!


Tävlingen går till på följande sätt:
1. Idag, torsdag och imorgon fredag - blogga in dina bidrag!
2. På nyårsafton publiceras allas förslag enligt en lista här på bloggen (de kommer in pö om pö, så håll dig uppdaterad...)
3. På nyårsnatten konfererar en helt opartisk jury i Docksta vilken omskrivning som är bäst (du kan med fördel utöva påtryckningar via bloggen där du pläderar för något förslag...)
4. På nyårsdagen publiceras vinnaren. Ära och berömmelse är första pris..

Daytona Beach

Daytona Beach

Det var ett tag sedan jag hade en bild på min blogg, därför kommer nu en från resan morsan och jag gjorde i maj i år. Här står jag på Daytona international speedway och försöker se cool ut. Visst lyckas jag ganska bra? Varken mor eller jag var/är speciellt intresserade av speedway, men då vi fått gratisbiljetter till en rundtur inne på banan och sedan drinkar uppe i VIP-rummet i Nextel Tower vore det dumt att inte gripa det tillfället, heller hur? Vi tog oss ifrån denna upplevelse med hedern och börsen intakt (blev intensivt raggade på av nån slags försäljare av ett "genialiskt" semesterprogram på livstid. Endast 17.000:- i startavgift, och då hade jag råkat pruta till bara 25% av ursprungliga kostnaden). Hur som helst var USA-resan en trevlig upplevelse som jag gärna gör om! Speciellt New York, det var en höjdare!

sexbomb!

Har nu badat med min sista sexbomb! Vattnet blev härligt rosa och nu doftar jag obeskrivligt från håret.

For och packade i lägenheten i stan. Typ 10 kollin till morsan och ytterligare 10 till källarförrådet. Vemod igen över att lämna den underbara tillvaron i Övik för okända äventyr i Jerusalem. Låg på soffan en stund och filosoferade över detta. Man gnor och gnor hela livet för att göra det så bra och så bekvämt för sig. När man väl sitter i underbar lägenhet så raserar man allt med flit för att börja om någon annan stans. Är det så att man ständigt vill ha projekt igång som driver en till dessa knäppa grejer? För visst måste det ändå vara lite knäppt att bege sig till konfliktland när man skulle kunna sitta och njuta på balkongen i stan och blicka ut över vattnet och segelbåten som ligger nedanför fönstret (När det är säsong, det vill säga...).

Hur som helst gruvar jag mig för en rad saker. Mest för böket det medför att flytta. Lite för själva jobbet också.... men det känns mest kul. Just nu i alla fall... En hel del gruv över att lämna kompisar, släkt och kollegor. Men de kommer ju att åka ner lite pö om pö. Säger de i alla fall....?

Snorig

Jag vet inte om det är omställningen till att vara ledig eller alla släkträffar, men jag har blivit förkyld, snorig och febrig och ont i skallen. Hu. Tur det är 14 dagar kvar till insats i Stockholm! Vore ingen höjdare att dyka upp där hängig och glåmig...

Idag blev det marathon framför TV:n inlindad i en pläd. Såg Lassie mm. Grät inte dena gång, men det var inte heller riktiga Lassie i svart/vitt. Såg också om filmen "Utanför din dörr" eftersom jag känner huvudpersonen tillika manusförfattaren tillika producenten osv... (Appropå Lassie). Vet inte om jag tycker själva filmen är nån höjdare, men det var kul att se Erik i hans första långfilm.

Morsan äger en Pilatesboll! Kom på det igår, och sedan dess har jag glott på TV, druckit The och suttit och surrat med mor på den bollen. Himla skönt att sträcka ut ryggen ordentligt när man hänger i olika positioner över bollen! Lite träningsvärk har dykt upp i mittenregionen på kroppen (där det gärna kunde få finnas en midja). Funderar nu skarpt på om jag ska shoppa med mig en boll till "The Holy Land". Fast då måste det förståss vara en opumpad sådan... Eller så letar jag en sportaffär i Jerusalem! Ett nyårslöfte till att våndas över... Nu stundar revbensspjällen, tjohopp!

Dan efter dopparedan

Oj, vad trevligt det var igår! Inget dignande julbord, bara sushi och oxfilé. Bästa julmiddagen vad jag kan minnas. Riktigt nyttigt med alla rotfrukterna var det också! Ska bara tänka bort knäcken. Och fudgen. Tänka på mandarinerna istället. Fattar inte hur man kan släppa kontrollen så och skylla på julen. "Men det är ju jul..." Vad hjälper det när man inte kan träna bort kilona utan måste ta till tråkdieten när vardagen kommer? Undrar om man blir smal av falaflar och apelsinjuice? Det sägs ju att det ska vara en sån nyttig matkultur i Mellanöstern... Hoppas det stämmer på mig med så jag inte förfaller och hittar till baklavan och chokladmjölken i plastpåsarna... FRUKT och GRÖNT! Laddar nu för att fyra av ett gäng orimliga nyårslöften. Men fram tills dess: "Fasen, det är ju jul...."

God Jul!

Julafton, trallallallallaaaaa..... En härligt skön laid-back jul med julkalender, gröt och skinkmacka. Nu är vi bara en skinkmacka ifrån avfärd till Nyadal och sushijul med Ewa, Per, Lisa och Nils. God Jul alla mina bloggläsare! Må lutfisken inte fattas era julbord!

Mor

Hemma hos mor i Docksta. Det tar alltid ungefär en halv dag innan vi är på samma våglängd. Jag kom liksom neddimpandes mitt i hennes julstök. Hade jag varit en exemplarisk dotter hade jag genast gripit in och knäskurat nåt golv och fått pluspoäng av husmödrarnas riksförbund. Nu är jag bara jag - och idag innebar det två C-brus och sovstund i fåtöljen framför TV med nåt som stod och skränade vilket störde julefriden. Onyttan var total. Nu har dock rätta stämningen infunnit sig, och över nejden råder återgen julefriden. Egentligen ville mor ta det lugnt med julpyntet i år. Vi har gjort upp tre-fyra gånger redan i år att vi INTE ska ha knäck och en massa onyttigheter utan frukt och grönsaker istället. Men bara en mjuk kaka. Och julgröten. Och enris i hallen OCH öppna spisen... Hon frågade mig om jag tyckte vi skulle ha julgran, jag svarade "nej, vi struntar i granen i år". Hon: "Ska vi verkligen strunta i granen i år?" Jag: "Ja". Hon: "men det är ganska trevligt..." Så där håller vi på om än det ena, än det andra. Till slut är julen traditionell här med... I Love You, Mor!

Dan före dopparedan

Väskan är packad för Docksta. Nu är jag less på vemod! Tänkte egentligen stanna i lägenheten längre, men nu vill jag resan ska börja! Det känns som ja lever i ett vacum, varken här eller där. Ska bli skönt att äntligen påbörja allt det nya.

Jag har kommit på en smart grej när det gäller julshopping. Istället för att tänka att man ska vara ute i god tid, kan man gott vänta till bara dagarna innan jul med att handla och ändå inte behöva trängas! De flesta verkar tänka att de ska vara ute när affärerna öppnar; de får då köa både IN och UT ur affärerna. Jag går på kvällen, så sent som möjligt. Igår gick jag på Coop vid niotiden på kvällen. Visst var det andra i farten då med, men inte besvärande många. Kunde lugnt traska fram till en ledig kassa när jag shoppat klart.

Shoppingen: Jag upptäckte häromdagen att ett DVD-fodral med plats för 72 skivor inte räckte så jag slog till på ett lika fodral till. Dessutom var det stor DVD-rea på coop så jag lyckades få med mig en rejäl hög. Tur alla tror det är julklappas så ingen får för sig att jag är extravagant! Nåja, jag ser det som en investering för framtiden eftersom de flesta DVD-skivor jag slog till på var klassiker som jag redan gillar att se. Kan vara bra under regniga kvällar i Jerusalem om jag får långtråkigt.

Så fick jag en blomma igår från Bilda! Riktigt roligt med ett synligt bevis på att jag faktiskt kommer att jobba i Jerusalem snart. Ibland känns det lite som en dröm att det ska bli av.

Grå torsdag

Dagen efter i själ och hjärta... Igår hamnade jag mitt i en fest! Kollegorna strålade samman på O´learys för att fira att jag slutar. Nåja, det känns inte som om jag ska sluta, men ändå. Jag blev faktiskt ganska överraskad, hade mest tänkt att det skulle vara lite allmänt jullovsfirande, men så blev jag lite av en huvudanledning! Kul! Glömde räkna, men det var säkert ett tjugotal av mina närmaste kollegor/vänner som kom! Blev lite rörd över detta. De hade äen skramlat till ett par grynetliknande rosa flufftofflor med ännu rosare paljetthjärtan! En del höjde kanske på ögonbrynen åt dessa alster, men jag älskar tofflorna redan! Varma och goa. Jag hade läckt till Elisabeth att det var kalla golv i direktorsbostaden (om man inte slår på golvvärmen), så de kommer väl tillpass där.

B-skådisen Bengt från nån B-såpa var också på O´learys och var DJ plus körde karaoke. Naturligtvis skränade vi av "Sånt är livet" och gjorde dansförsök. Jag hamnade snabbt i en barstol istället och kunde lite på distans skåda ut över dansgolvet. PATETISKT! Unga tjejer fullkomligt käkade upp B-skådisBengt med blicken och råmade och juckade på dansgolvet för att han skulle gå hem med just Den eller Den tjejen. Pinsamt! B-skådisBengt flinade tillbaka och hade snabbt en trogen beundrarskara. Nåja, mina kollegor föll inte för det flinet utan hade även de fasligt kul åt cirkusen.

Charmmiss på Åhléns: När jag ser en sur och sammanbiten kassörska någonstans försöker jag få honom/henne att smila lite genom att le och vara trevlig själv så mycket jag kan. Ett noll till mig om jag lyckat... Idag var jag där för att inhandla DVD-fodral till mina filmer (behövde ett stooort ett). Sur tjej i kassan frågar om jag har Å-kort då jag vill använda en rabattkupong på 50:- när jag ska betala. Jag blir tvärless eftersom jag när jag bytt börs naturligtvis inte stoppat i just DET kortet! (Hade äntligen, jag menar ÄNTLIGEN kommit på att jag skulle använda upp kupongen...) Jag väser till henne: Men VARFÖR ska det vara NÖDVÄNDIGT??? All min charm föll pladask till marken och kassörskan svarade inte utan tog bara surt emot mina pengar. Tio noll till henne. Misslyckad lommade jag ut ur varuhuset. Ska beväpna mig med kort och kupong och gå dit imorgon under julrusningen igen och reparera skadan.

Nu är det dagen efter partyt och jag tar det lugnt. TV, Taipei, lite bloggande och sova en stund tror jag blir en finfin kombination.


Jullunchen - framförandet

Jullunchen är genomförd! Tänkte spela piano, hade övat. Inget piano att tillgå. For snabbt hem och hämtade gitarren. Oj, vad svåra ackord! Och vad snabbt det gick... Carina och Linda utklassade mig. Gjorde dock succé på triangel istället. Ska i framtiden hålla mig till triangelspelandet redan från början, ett underskattat instrument i gruppen slagverk (bara att få tillhöra gruppen SLAGVERK fyller mig med stolthet). Mat, sång och trivsel! Såg inga sura miner alls från belackarna av denna högtidsstund. Mattias gjorde ett bejoblat framträdande som ryttarekipage under Staffan Stalledrängvisan! Dock var han för blyg för att fastna på kort.

Hade julfika med eleverna på morgonen. SP3a är ett mysigt gäng! De uppskattar tröskelpedagogiken* så till den milda grad att vi under fikat körde helt tröskellöst (vi iddes inte gå in i något klassrum utan fikade i korridoren med tända ljus, dikt (Simon: "Nu kan du hoppa, dansa och skutta, tills du får ont i magen och börjar prutta") och allsång (Vi hade CD med "O helga natt" och sjöng så det skångade i F-huset). Fick en mixad CD som jag nu laddat in på iPoden. TACK klassen för denna uppvaktning! Sköna låtar... Lyssnar nu till TNT och försöker klura på det underliggande budskapet...

Nu är Elisabeth här och vi ska på O´learys och fira jullovet!

_______________
*Tröskelpedagogik är när man planerar den stundande lektionen samtidigt som man går över tröskeln till den lektion man då ska börja. En pedagogisk utmaning! Faktiskt riktigt bra eftersom man då verkligen utgår från impulser från eleverna och försöker styra ihop det till en lektion i det ämne man förmodas ha.

Action!

Fick ett mail från en säkerhetssamordnare på Barn- och Utbildningsnämnden idag! Dubbelt kul eftersom det dels innbär att fler än släkt och vänner läser min blogg och dels innebär insats vad gäller de reflexlösa barnen från kommunens sida! Vad oerhört stolt jag blir över min kommun! God Jul alla som jobbar på olika ställen i Örnsköldsviks kommun!

Gårdagens räkning får ingen efterräkning... Var och satte in pengarna idag och spärrade kortet så exxet inte får för sig något. Avslutade detta konto definitivt (i dubbel bemärkelse). Jag kände mig nästan euforisk av lycka efter besöket hos Svensk Kassaservice! Tänk om man alltid skulle ha DEN känslan när man betalar räkningar...

I morgon: Sista jobbardagen på Parkskolan. Vemod! En kollega frågade idag: "Du kommer väl inte att sakna det här jobbet alls?". JO, jag kommer sakna det JÄTTEMYCKET!!! Både jobet som sådant och alla underbara kollegor! Till och med själva bygget. Satt idag på kollegium i Aulan och blev lite rörd. Inte av Storchefens genomgång av kvalitetskontrollen (eller vad det nu var), utan mer över att jag insåg att det är sista gången jag sitter där och lyssnar på Storchefens redogörelse. Förmodligen blir jag nu borta i tre år, kommer jag tillbaka är SC en glad pensionär, och Orkanen dragit in i lokalerna (på gott och ont kanske...). Många kollegor kommer också ha pensionerats eller bytt jobb, och nya börjat. Något nytt blir det alltså att komma tillbaka till, så vemodet över det jag lämnar är stort!

Reflexer, X och Räv

Reflexer. Började dagen med att köra sista vändan med Sprinten. Mycket vemodigt. Jag var extra trevlig med barnen idag och påminde Åtebarnen om att de MÅSTE börja använda reflex. Detta med reflexer gör verkligen skillnad! På ett ställe går det på två flickor med reflexväst och även några vanliga reflexer var. Man ser dem på långt håll. Deras mor brukar se till att de kommer på ordentligt från fönstret, och idag, när gatubelysningen var paj hade hon till och med startat bilen för att de inte skulle behöva stå i mörkret. På ett annat ställe står det FEM skolbarn, ingen bär reflex. Dessutom skyms de av några träd och man kommer uppifrån en kulle och har ganska hög fart. Får man möte eller skulle det vara snöyra skulle man inte ha en chans att se dem. Vad tänker deras föräldrar på måntro? Det var dessa barn jag försökte förklara att de måsta skaffa sig en reflex. Ska gå och tigga några och lägga i bussen så de kan få varsin.

X. Sorgligt kapitel egentligen. Har inte haft kontakt på typ tre år. Inte ens stött ihop på stan. Så hade det kommit en Saab-räkning med ett efterkrav på 948 spänn. Vi har haft gemensamt konto, men i vår muntliga bodelning hade vi kommit överens om att han skulle ta bl.a. denna räkning. Eftersom kravet kom var jag tvungen att ringa upp honom och fråga hur han tänkt göra (för jag vill faktiskt inte ha någon betalanmärkning). Ett skärrat X (för att jag ringde) berättade att han "faktiskt betalat nog nu" och att han minsann inte hade råd längre. Som om det var mitt fel att han hade räkning att betala. Jag ångrar så oerhört mycket att vi inte gjorde en skriftlig överenskommelse, men jag får väl skylla mig själv. För övrigt var jag trevlig på telefonen och grattade till barn och sånt. Joanna och Carina kan nog intyga hur civiliserad jag lät. Lite skönt var det att kunna säga att jag bodde i svindyr etta och levde livets glada dagar... Men hur som helst - blir jag mesförklarad om jag bara dänger in slantarna och sedan avslutar kontot för alltid? Eller ska jag stämma X:et? Jag tror jag betalar så jag slipper bry mig något mer. 948 spänn mindre till julshoppingen kan jag ta.... Eller? Jag blir lite irriterad, i synnerhet då han tycks mena att HAN dragit nitlotten i bodelningen... Jag hade gladeligen gått med på att han tagit huset och bilen eftersom det är sådana minusposter (jag betalar ju faktiskt fortfarande av på det huslånet, trots att jag flyttat). BLÄ!

Räv. Det bor en räv på hamnplanen. Den följde Foppa och mig med STORT intresse på lämpligt avstånd. Foppa var sysselsatt med att jaga laserprick så han märkte inget. När vi sedan skulle in satt den och kikade vid hörnet av huset, bara ca 30m iväg. Gulligt!

Stök och bök

Lägenheten är sig inte lik längre. Stora Flytten har börjat! Har sorterat böcker idag och börjat stuva i mitt lilla källarförråd. Det är e hel del böcker jag inte kan vara utan, så typ två kassar tänkte jag låta släkten ta ned... Hoppas ni inte misstycker. Problemet är att då måste ni komma och hälsa på i slutet av min Jerusalemvistelse också! Förmodligen är det väl så att jag inte kommer ha tid att läsa allt, men ambitionen är på topp!

Så har jag fått ett ryck i köket också! Jag misstänker att det är nåt psykologiskt a la Freud eftersom jag n har fulla kylskåpet och fulla frysen med mat! Det som ekat där i typ ett år nu och så får jag fart nu när jag ska flytta. Vad är detta? Kanske en middag på Hamnpiren kan vara något? Boka in lämplig dag och kom och hjälp mig tömma frys, skåp och kylskåp. Bokar ni tidigt kan det bli något riktigt av det hela, mot slutet misstänker jag att middagen kommer att bestå av röda linser och broccoli. Det är svårt att få det att gå jämnt upp. Faktum är att det påminner mig om en vår i Uppsala på Lyssnavägen. Köpte minidrivhus, jord och tomatfrö. Påsen tog inte slut... Köpte minidrivhus. Köpte jord. Köpte minidrivhus... När sommaren kom och jag skulle stuva alla tomatplantor i V4-an blev det trångt (hade då omskolat tomatplantorna, och varje planta var typ 70-100 cm. Fick bara plats med 25 i bilen. Resten gav jag bort. Mot slutet av sommaren hade jag endast en jättetomat att skörda. Resten hade kolatvippen, förmodligen berodde det på biltransporten upp. Hur som helst, något liknande håller på att ske i mitt kök, KOM PÅ MIDDAG!!!

Bilmotor

Det blev en seg morgon efter kvällen innan. Hade lite fest igårkväll med mezze och rajrajmusik. Hade glömt fixa kol till vattenpipan, men det var nog lika bra. Nu slapp lägenheten bli inpyrd igen. Elisabeth sov över och det blev lite nattsurr innan vi somnade. På morgonsidan ringde en som ville kika på bilen. Glatt visade jag den och han provkörde lite och kollade igenom den. Tyvärr tyckte han det var missljud på motorn. Jag har tänkt på att den låter lite konstigt ibland - typ lite skrapande - men det är inget jag oroat mig över. Kanske för det kommit lite pö om pö. Hur som helst ville han inte köpa den trots jag sänkt till 55.000. Och jag som redan planerat shoppingtur med Elisabeth! Nu är stora frågan: Laga och sälja eller sälja billigt? Känner mest för att bli av med den, även om jag inte får ut vad den är värd egentligen. Slippa ha en bil att sälja på distans från Jerusalem vore kanon! Uäää! Vad jag är less på att ha bil! Ska inte äga någon fler någonsin! (Dream on...)

Alias

Hehe... fick idag reda på att storchefen själv varit och kommenterat på min blogg! Jag som trott det var ett alias! Nu får jag hålla lite låg profil ett tag så jag inte blir stämplad som smörande för SC. Men inlägget om jullunchen står jag fortfarande för, även om känslorna inte är lika heta längre OCH jag FÖRSTÅR att dt är i slutet av terminen och många är TRÖTTA.

TV-kväll

Såg på TV istället för att bedöma elevarbeten. Fy! Men den här gången var det inga såpor. Först var det ett program på fyran om en son som mist sin mor i attentatet mot Park Hotell. Han sökte bland annat upp familjen till självmordsbombaren. Himla starkt program. En scen var särskillt tankeväckande: Självmordsbombarens bror visade bilder av sin bror och spelade sin favorit bland svenska låtar: ABBAs "The winner takes it all". Minst sagt bizzart! När han sedan fick klart för sig att hans bror hade sprängt gästens mor i luften blev han tyst länge och sedan beklagade han sogen. Jag kom att tänka på ett möte jag fick vara med om i Jerusalem i början av november i år. Anhöriga till offer från båda sidor möttes i det att deras sorg var större än deras hat. Detta TV-program visade på samma sak. Trots att klyftan var milsvid mellan självmordsbombarens bror och mannen som mist sin mor verkade de ändå mötas på ett sätt just genom sin sorg.

Det andra programmet var om storpolitiken. Dokument utifrån och "den gäckande freden, del 3". Filmen visade olika turer i fredsförhandlingarna och krigandet. Det var toppolitiker som Abu Mazen, Arafat, Sharon och Bush samt deras olika säkerhetsrådgivare och utrikesministrar som figurerade i filmen. Jag blev jättetrött av filmen. Det verkar som att så fort freden skymtade var det överträdelser från något håll som satte käppar i hjulet för freden. För egen del blev jag lite skraj. Jag har hel tiden föreställt mig självmordsbombare som unga män med bylsiga täckjackor, här tog man upp att en av dem klätt ut sig till en ultraortodox jude med tinninglockar och allt. Ska jag nu vara skeptisk mot ALLA jag möter? Eller ska jag resonera som pappan till självmordsbombaren i Park Hotel; "det är ödet. Sker det så sker det"?

23.20 är klockan och jag har obedömda elevarbeten på köksbordet och huvudet fullt av andra tankar. Det får bli lite jullovsrättning tror jag...

Gravid

Jag tror jag är gravid! Inte för jag vet hur det gått till, men mirakler har ju hänt förr... Plötsligt är jag så känslig för snusklukt! När jag kom hem igår luktade ju lägenheten rök. Dessutom var det hög tid att tömma kattlådan. Desutom (nu kommer det värsta): Vi såg en film från resan till the Holy Land igår. Jag såg mig själv i profil. Slutsats: Det kan vara dax endera dagen med tvillingar. Minst. Dessutom år vi julbord där i Umeå. Ångesten infann sig och jag kommer inte att vänta till nyår med att försöka uppfylla alla nyårslöften!

Dagen efter

Håhåjaja... Kom hem från Umeå klockan 00.00. Morsan låg och snarkade på soffan och lägenheten luktade inpyrt av cigarettrök. Blä! Det verkade dock varit en trevlig fest trots att de inte gjort av med hela pappas present. Dessutom glömde hon senare att ta med en halv alladinask och några Mosartkulor. Skriver alladinask och Mozartkulor så det ska förplikta lite, nu kan ni som kommer på fredag veta att det finns sådana saker här och jag kanske inte satt i mig allt. Fast ni vet inte hur många Mosartkulor och hur mycket alladin... Hehe...

Rekord

Min blogg slog rekord igår! 207 inloggningar! Lite grus i bägaren är att jag själv säkert stått för hälften då jag har sidan som startsida, och loggar in många gånger för att se om någon fler skrivit något...

Idag ska jag upp till Umeå och träffa typerna som jag reste med förra resan ner till Israel/Palestina! Det börjar vara sex veckor sedan nu så jag är "mitt emellan " två resor nu. Ska bli skojigt att återse gänget!

Morsan ska låna lägenheten att förfesta i (kors i taket!) Jag applåderar hennes initiativ, hon brukar vara så svår att få igång på fester som innebär att lämna huset i Docksta.

Ska gömma fars present tror jag...

Lucia!

Jag glömde visst blogga om dagens, kanske årets händelse på Parkskolan! Luciatåget moonade i aulan! Och spexade med att blåsa ut ljus på varandra och sjunga med pipig röst... Jisses vad storchefen måtte bli högröd nu! För inte tala om Mr Musiklärare! En del lärare ondgjorde sig över detta större delen av eftermiddagen! Jag tror rent utav att man glömde bort att ojja sig över jullunchen på en lååång stund!

Matnojor

Har kommit på mig själv med ett antal matnojor. Bara för att vissa saker kanske kommer att vara svåra eller omöjliga att få tag på i "the Holy Land" har jag blivit smått besatt (redan i förväg, så att säga...). Löksill= mums! Äter det inte så ofta här, men saknar det i förväg. Blodbröd och Blodpalt=Mission impossible i land där blod definitivt INTE är Kosher. Knäckebröd med leverpastej, kanske kan man uppbåda knäckebröd på IKEA (som finns där), men hur är det med leverpastejen? Kaviar? Surströmming? Kräftor? Krabbor? Nåja; kräftor och krabbor kan jag leva utan. Surströmming kanske jag kan käka på semestrarna. Nä; mest kanske jag kommer att sakna blodpalt. Handlade några paltar häromdagen som jag kalasade på idag... Snacka om att provocera fram matfantasier! Hade jag inte fått detta infall hade jag kanske inte alls tänkt på det och sett fram emot Hommusen och Falaflarna istället. Som tur är har jag för mig att jag sett en sushirestaurang i Jerusalem!

Min bil!

5BCA0072
Min bil...
Visst är den fin?! Renault Megane -00, Motorn är på 1,6 (nånting), 9.700 mil fina breda vinter- och sommardäck, hjulsidor runt om, nyservad motor, gummimatta i bakluckan, fin i lacken (nåja, inte nytvättad och vaxad... men ville få ut annonsen). Fräsh invändigt. Motor- och kupévärmare...  Enligt bilhandlarnas lista kan jag ta 63.000:- för den. Jag har idag lagt ut den på blocket för 60.000:- och hoppas få napp! Fatta vad med kläder jag kan shoppa för 60.000 kronor!

Reklamexperiment!

Fasen vad less jag är på reklamen för kusar, har en idé om att det kanske beror på vad man skrivit i tidigare inlägg. Därav kommer nu ett experiment: Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod, Jerusalem, flyga, resa, iPod.... Hehe... Vill bara kolla om man kan påverka reklamen på sidan genom att skriva om annat. Undrar om det funkar???

7,2 och 4

Sju arbetsdagar kvar...
två veckor kvar i lägenheten...
fyra veckor till jobbstart i Stockholm...

Först är jag glad över detta. Nyfiken, pirrig och förväntansfull. Sedan ser jag mig omkring i min lägenhet och känner stort vemod! Nyinköpta bordet från Indiska, vräksoffan från IKEA, farfars skrivbord och sängen... Jag saknar redan min lägenhet! Nu ska den hyras ut, grejerna knökas in hos morsan och allt löst (kläder och böcker) in i förrådet i källaren. Hu, vad jag gruvas över flytten! Hade jag inte tagit jobbet hade jag haft en lugn jul. Nu är det bara typ två veckor kvar i min underbara lägenhet och jag fäller en tår för det.

Smulan vill följa med...

5BAB0071
Smulan kröp ner i väskan och tittade bedjande på mig. Trist att behöva lämna henne! Är det någon av mina bloggläsare som kan ta sig an henne i några år? Eller känner någon... 500 kr i hittelön till den som hittar ett bra hem! Gärna som innekatt, men klarar också av att vara ute/innekatt. Modern dynglåda följer med, lätt att tömma. Även en transportbur och klösbräda. Hon är 10 år och steriliserad. Gillar att jaga laserprick och är lämpligt gosig.

Storrensning

Plötsligt hände det! Stora rycket infann sig och jag har nu gått igenom garderoberna och byrån! TRE sopsäckar med kläder till röda korset och en sopsäck full med skräp! Tänk att man kan samla på sig så mycket onödiga kläder! Gjorde mig av med allt jag inte vill använda. I morgon ska jag ge mig i kast med förrådet, det är mycket jag måste få plats med där nu...

Blev helt slut i kroppen på köpet, så nu har jag svept två C-brus och är på väg att glida ner i ett bubbelbad. Fick ett rosa bubbelbad med gliter i av Joanna, ska testa det nu!

Taipei

Hjälp, jag har fastnat i ett spelberoende! Har nu suttit i TRE timmar med taipei!!! FASA!! Kan inte släppa datorn utan försöker igen och igen och igen... Har minst åtta nyttiga böcker om konflikten i mellaöstern att läsa, en lägenhet som behöver städas, en katt som jag behöver hitta hem till och ett uthyrningskontrakt att hittas och fyllas i. Till och med presenten från pappa står odrucken (fast det kanske är bäst så?).

Sitter och glor på TV samtidigt. Äntligen hemma snurrar. I mitt vanliga liv har heminredning en STOR plats, jag brukar fixa, dona och shoppa grejer titt som tätt till lilla ettan. Men nu med stundande flytt käns det beteendet meningslöst. Ska spela lite taipei istället....

Fatta!

Jerusalem

Satt och letade igenom datorn på bilder och hittade den här. Tagen ca 100 meter från min kommande arbetsplats, snacka om en annan värld! Kan knappt fatta det snart är dags! Bara 8 arbetsdagar kvar och ungefär 6 veckor innan jag är på plats. Hittills har det mest varit ord och drömmar, nu sakta börjar de gå upp för mig att det snart är "skarpt läge". KUL!


Julfest

Kom nyss hem efter Träffens julfest. Kom dit mest för att snylta lite risgrynsgröt, men kom att dras in i orkestern. Lite jullåtar klinkades fram under komp av Å på kontrabas och gitarr. Det blev tydligt att man får aldrig trevligare än vad man gör sig, och vi hade jättetrevligt! Jag kommer att sakna pianot i Jerusalem, kanske läge att skaffa synth igen?

Nu sitter jag och gluttar på Nobelfesten, tänk om man fick vara med på DEN festen nån gång, det vore något...

Jullunchen

Jag fick ett större utbrott igår! Storchefen bjuder varje år alla anställda på jullunch. Förr om åren har det varit på Folkets Park (=dignande smörgåsbord, man rullar ut efteråt). Nu med sparkraven har vi istället jullunch i matsalen. Vi turas om att förbereda detta och i år är det F-husets tur. Rena gnällsymfonin kan nu höras om detta. "Det ingår inte i våra arbetsuppgifter", säger en del. Många tycker det är trist att sitta på jullunch och åtskilliga vägrar sjunga med i sångerna. Eftersom "Midnatt råder" verkar vara hatobjekt nr. 1 tog jag redan på mig att göra sånghäftet detta år för att få en "tipptappfri" jullunch... Men man tappar nästan inspirationen att göra något efter att ha lyssnat på en del kollegor!

Jag fattar inte vad problemet sitter i! Här blir vi bjudna på jullunch, får en trevlig stund tillsammans innan vi går på jullov. Lite musik, lite god mat, glögg och julmust... Å så har folk mage att dra igång protester! En sa till och med att det var "förnedrande" att sitta och äta tillsammans! Vad är detta? En del tycker att det är för lite julmat (och jämför med Folkets Park) medan andra tycker det är för mycket (less på julbord, varför inte bara äta gröt istället?) Skämmes, ta mig faan! Nu när storchefen bjuder på lunch kan man väl vara lite glad och försöka att bidra med åtminstone lite tacksamhet! Är det verkligen så betungande jobb att ställa till med kalas vart femte år för kollegorna (om man antar att det blir fem olika gäng som turar om med ansvaret)?

Kära kollegor: Bit ihop och "gilla läget" Går inte detta - begär tjänstledigt eller sitt och rätta nåt prov till arbetsdagen tar slut istället...

Kommentera gärna på min blogg om Du nu blev sur på mig! Vore kul med het debatt i ämnet!

Äckel, part II

Badade med ny badbomb som kallas "sexbomb", en rosalila grej med rosa blad i. Å så skönt! Det kändes lyxigt och mysigt på samma gång. Inpackning i håret och ansiktsmask samtidigt. Nu är jag så ren att Smulan (katten) tränger sig på mig hur jag än gör (hon gillar att bli klappad av nybadade människor, jag tror hon känner hur ren hon blir i pälsen när hon stryker sig på en...). Hur som helst, så är jag tillfreds med livet och skulle precis njuta en stor kopp the. Bara tappa ur badvattnet först. FASA! Vattnet svämmar fortfarande ut på golvet! Innebär detta att jag måste rensa NEDANFÖR gallret också? Jag DÖR av äckel!
BLÄÄÄÄ!!!!!

Äckel!

Så var det dags igen. Vattnet rann häromdagen ut på badrumsgolvet när jag tappade ut badvattnet. Har precis hakat av badkarsfronten och rensat luddet/håret ur golvbrunnen. Jag HATAR det jobbet! Ibland skulle jag kunna ge upp singelstatusen bara för att få någon annan att rensa avloppet. Fattar inte varför de gosiga badbomberna ska göra luddet så ohyggligt äckligt!

Tappar nu upp trevligt bad och slänger i nåt brusande... Snacka om bortträngning!

Krönika, lite patetisk?

Parkskolan, Jalla Bye!
 
”Det finns saker man måste göra, annars är man
 ingen människa utan bara en liten lort.”
 
Ibland händer det att man ställs inför stora utmaningar i livet. Utmaningar så stora att man funderar om man tagit vatten över huvudet. Ska man då bita ihop och göra sitt yttersta eller för alltid fundera på vad som hänt om man vågat ta steget?

Nu lämnar jag Parkskolan för en stund! I januari flyttar jag till Jerusalem för att jobba på ett studiecenter som direktor! Det känns lite gruvsamt eftersom jag ändå varit här i tio år och trivs oerhört bra, men samtidigt lockar äventyret. Det är lite av samma känsla jag hade när jag lämnade gymnasiet till den stora ovissheten av vad jag skulle göra sedan. Egentligen hade jag kunnat stanna kvar här på skolan till pensionen, så bra trivs jag. Men på senare år har tanken på att prova något nytt börjat snurra i skallen. Har man väl börjat fundera fortsätter man snart med att kika runt efter vilka alternativ man har… Så plötsligt händer det! Såg en jobbannons, siktade och satsade allt jag hade på att kvalificera mig, och jackpott! Nu har jag alltså fått chansen att ge mig ut i världen på mitt livs äventyr. Många har frågat varför jag byter bort mitt bekväma liv i Örnsköldsvik och på Parkskolan mot några år i Israel/Palestina, ett område som tyvärr ofta hamnar i fokus p.g.a. den konflikt som råder.

Ibland vet man vad man vill och siktar på det, ibland snubblar man över tillfällen… När man är som mest osäker över vad man ska göra är det bara att ta ett djupt andetag, försöka lyssna till sitt hjärta och ”våga språnget”. Beslut kan vara tuffa! Ibland kan valen vara så svåra att man helst skulle vilja gömma sig under ett täcke och avvakta. Snopet kanske man då senare vaknar till av att man står kvar på perrongen och tåget redan gått.

Hur som helst, av någon anledning vågade jag ta tag i livet när jag såg min chans, och nu är jag på väg till ett område som skulle kunna vara hämtat från sagornas värld. Jerusalem är en oerhört fascinerande stad, med ett myller av olika intressanta typer. Miljön inom ringmuren, där min nya arbetsplats ligger, som utgör gamla stan är som hämtad ur tusen och en natt! Så nu känns det nästan som att bege sig till Sagornas land, tyvärr lite för lika Törnrosdalen med muren som byggs…

…och känner man inte igen det från sagorna kan man bara slå på nyheterna på TV. Det går sällan en vecka utan reportage från Mellanöstern. Nya självmordsbombare och nya hus som demoleras eller nya korruptionsskandaler. Samtidigt, i skuggan av nyhetsflödet går livet på som vanligt, barn föds och man håller bröllop och begravningar samt går och handlar.

Sensmoralen i denna spretande krönika är: Ta vara på livet, våga när utmaningar kommer, förmodligen blir det mindre dramatiskt än vad du föreställt dig!

Ålder

Jag fyllde jämnt igår. Min mattekollega höll inte riktigt med, men jag hävdar bestämt att tre och sju ger ett jämnt tal! EK, AN och jag firade med att först gå på en nystartad restaurang och sedan en nystartat hippt café i Övik. Jäpp, nu har äntligen Övik fått ett café med en lång lista på kaffesorter att välja från! Jag saknar bara den supergoda Latte After Eight som finns på T-centralen i Stockholm, men jag jobbar på saken varje gång (läs: de två gånger hittills) jag varit där.

Sitter nu och sliter med en krönika som jag i ett infall lovat journalisteleverna till skoltidningen. Att man aldrig lär sig att inte ta på sig sådana uppdrag som gör att man får skrivkramp!?! Vad tänkte jag på??? Jag tror det var så att jag blev så smickrad över att få förfrågan att jag i ren iver glatt accepterade. När jag nu tänker efter fick jag säkert frågan för att alla andra vägrat och dt är deadline imorgon. Ruelse, jag får inte till en enda vettig mening.

Kan glädja mig åt en trevlig lektion jag hade igår istället. Tre tanzanier kom på besök och jag rev av en lektion om ett av mina favvoämnen: "religiösa och filosofiska budskap i populärfilm". På engelska! Fick värsta egokicken efteråt när de snälla tanzanierna höjde mig till skyarna. HURRA! Hoppas bara eleverna inte tyckte det blev FÖR konstigt (vi höll egentligen på med något helt annat, men de höll god min och lyssnade eftersom jag hade haft idétorka vad lektionen annars skulle kunna handla om när vi skulle ha dessa trevliga gäster...).

Sushi och julmust

Hipp, hipp, HURRA! Fyller år idag! Vissa människor tycker inte man ska skylta om sådant och låter dagen passera obemärkt. INTE jag! Jag har hintat både här och där för att försäkra mig om sång och presenter...

Firade mig själv med att gå på Östra och handla Sushi och julmust LIght. Blev sugen när jag passerade julmusten, sedan sugen igen när jag fick syn på sushi. Lite udda kombination, men helt ok. Man fick vänta lite mellan mat och dryck bara då det inte riktigt "gifte sig" i munnen.

Många funderingar om Alladinasken... Jo, har hunnit sno båda de små noisettesnurrorna från våning två! Hehe... Men nu får jag snart GE mig, fick en toblerone av AN också - OCH har fortfarande 12 kg kvar till att uppfylla årets nyårslöfte.... Hur ska DET gå?

Profetisk tidsskrift

Hoppsan!
Så har mina 10 introduktionsdagar som bloggare gått och jag har tilldelats lite annonslänkar. Kul jobb för den som läser folks bloggar och klurar på vad typ av annons som kan passa...

För alla er som klickade på länken "profetisk tidsskrift" och trodde jag fått delirium, kan jag ingjuta lite "tröstens balsam i er barm" och säga INGALUNDA!!! Klåen den som tror detta om mig! Jag är fortfarande vid sunda vätskor (hoppas jag)!

Alladinask!

Chefen har igår droppat en Alladinask på vårt arbetsrum. Bara jag och Joanna har jobbat eftersom Carina varit hemma och Ulla oftast är på sin andra arbetsplats.

Lägesrapport från asken: Endast en körsbärslikör återstår från övervåningen.

I morgon kommer Carina. Och säkert Ulla också. Hur gör man? 1) sno från språkarnas (en massa är på kurs idag och de har fått två askar) och liksom diskret fylla på? 2) Skylla på Joanna 3) Skylla på eleverna (har för säkerhets skull bjudit NÅGRA elever, så det är inte ljug... ) eller 4) Bara blåneka.

Nu har Joanna gått hem. För säkerhets skull fick jag ett tuggummi för att inte frestas något mer. I alla fall inte idag. Fast blir man så frestad av en körsbärslikör? Jag ser med spänning fram emot att första våningen ska bort imorgon... Hehe...

Hästar och Bussar

Det finns stora likheter mellan att köra skolbuss på morgonen och att gå till ett ridskolestall. Man kommer på morgonen och pysslar med bussen (kollar olja, fyller på spolarvätska och kollar så det lyser och blinkar som det ska). Därefter varmkör man lite (värmer upp kusen med lättare skritt). Sedan bär det av...

I ett stall råder en given hierarki, de äldre tuffa tjejerna har stora hästar och rör sig vant i stallet, medan andra får hålla tillgodo med småponnyerna. Jag kör sprinten - en liten söt buss med automatväxel. Hade sprinten varit häst skulle han hetat Pricken, och varit småtjejernas favorit. Sedan finns det stora läskiga bussar, till exempel 15 som är svårväxlad och som den vane skötaren Johan alltid laddar med tryckluft i slang innan start. Han har bra hand om 15! Jag skulle inte vilja byta, men i helgen körde även jag en stor buss, 28:an, mellan Hudik och Härnösand. Det var riktigt kul, man känner sig mäktig med många hästar under huven och lite power på vägen. Men i längden är det Sprinten och jag som gäller.

Slutsats: Det är samma prat i fikarummet, både när det gäller småtjejer och hästar... "Same, same. But Different."


Skojiga mail

Jag har redan upptäckt en stor skillnad mellan Parkskolan och Bilda när det gäller humor. Visst skämtar vi på skolan, men i Bildas värld har man en hel konferens i FC-systemet där allehanda mail läggs ut med skojiga eller uppseendeväckande innehåll.

Kategorin uppseendeväckande:
http://media.putfile.com/WizardsofWinter-SM Här handlar det om att bräcka grannen på julpynt...)

Så skulle även jag vara rolig och lägga ut en länk jag fått av morbror Per:

http://www.break.com/articles/holditin.html

Det dröjde typ ett dygn innan morsan ringde och var helt förskräckt, hon trodde jag lagt ut värsta porren! Jag vet inte vad hon klickade på för länk, men jag får i alla fall fram en stackars reporter som försöker hålla sig för skratt. Vad får ni fram?

Lasange och föreläsningar

Har nu återvänt efter ett och ett halft dygn i Lärdomsstaden. Stop 1 blev vännerna A&M samt P&B med sina telningar. Lasange i långpanna och en del surr. Det är riktigt intressant att glutta in i andras liv ett slag. Utmattad kan jag erkänna att det inte är "my cup of tea". Och då syftar jag på barn. Barn kan vara söta när de sover eller sitter och pysslar med något o-geggigt lite stillsamt och på håll. Dinosaurier i vattenglaset eller kalla klibbiga händer är mindre lockande. Jag beundrar vännerna över den insats de gör för att få familjerna att fungera, men skulle inte hoppa in som vikarie, ens för en dag. Jag är nog rätt och slätt inte så barnkär. Kanske man förändras när det är ens eget barn som står där med tindrande ögon, men jag chansar inte.

Fredagens två föreläsningar var intressanta. Först Peter Lööv som drog Israel/Palestinakonfliktens historia. I sig inget nytt, men några intressanta glimtar fick han med. Han berättade bl.a. hur han blivit hembjuden till en bosättare nära Hebron på The och hur hon slängt ur sig hur illa hon tyckte om alla religiösa typer (detta till trots att hennes man är rabbin). På frågan hur de skulle göra utifall Sharon skulle beordra avveckling av osättningana svarade hon att hon skulle stanna, för marken var näst intill helig för henne. Hennes man skulle däremot flytta till Israel. Kvinnan sa då: "Fine, då får jag äntligen min efterlängtade skilsmässa" ... Peter Lööv sammanfattade denna berättelse med att "möte med människor bryter ner stereotyper". Det tror jag på. Många, både i och utanför Israel/Palestina har byggt upp enorma stereotyper av "den andre". Kunde man få till fler möten skulle verkligheten bli mer riktig, mer komplex (och mer förvirrande).

På eftermiddagen fck vi lyssna på Mikael Sjöberg som berättade om sitt avhandlingsarbete. Hans intresse är olika bibeltolkningar. I huvudsak är han exeget, men han var ändå lite åt det religionspsykologiska hållet - typ vad händer i människan som läser en berättelse, vilka strategier har man när man läser en oklar (bibel)text? Man kan enligt honom 1)fördöma, 2)identifiera, 3)idealisera, 4)alienera eller 3)censurera i sitt läsande. Ganska intressant föreläsning, men jag kände att jag var lite för trött att ta den till mig. Ska nån gång skaffa hans bok: "wrestling with textual Violence". Men inte nu, jag har säkert uppåt 8 böcker att läsa innan jag fyller på mitt bokförråd.

Nu är jag och vilar ut hos morsan i Docksta...

Vänner

Ska snart sätta mig på bussen i 7,5 h för att hälsa på vänner i Uppsala och gå på kurs i morgon. Märkligt det här med avstånd. Hur jag än mäter sträckan Övik-Uppsala får jag samma avstånd åt båda hållen. Men bjuder man upp någon nerifrån så är det alltid för långt. Jag tror man blir van att resa när man bor i Norrland. Vi har mer "space" helt enkelt. Ska man fara på IKEA är det helt ok att bränna ner till Sundsvall över dagen. Hur många i Uppsala skulle fara till Söderhamn för att gå på nån affär?

Men jag tar detta med ro, jag har upptäkt vad tevligt det är att åka buss, sitta på guidestolen, riva biljetter och surra med folk. Har ju laddad iPod och intressant bok. Tycker lite synd om vännerna i Uppsala som inte får den tiden för sig själva...