Lägesrapport

Hej alla och tack för omtanken!

Igår blev en spännande dag! Först och främst var det min första "egna" dag på jobbet, utan "the old director" som introducerar mig.

Så här "dagen efter" gårdagens intensiva fokus på Mellanöstern i nordiska medier är det lite avslaget. Vad som egentligen utlöst det hela kan man fundera länge på. Enligt vad jag hört har alltså Al-aqsamartyrernas brigader skickat fax till de nordiska konsulaten och varnat för att "islamister" kan tänka sig attentat mot nordbor ifall de inte lämnar Västbanken och Gaza inom 72 timmar. Detta med anledning av nidbilderna i dansk tidning i september förra året. Varför detta kommer så långt efter denna händelse kan man undra. Min gissning (kan vara totalt fel) är att Al-aqsamartyrerna (som är en gren av Fatah) vill ställa till det för Hamas när makten skiftas efter valet förra veckan. Kanske ett kaos med skrämda norbor och frysta EU-medel (pga att omvärlden inte vill ge bistånd till "terrorister") gör att vägen tillbaka till makten underlättas? Who knows?

Gårdagskvällen blev intressant!
EAPPI (ekumeniska följeslagarprogrammet) var här på centret för en träff. Fyra israeler och fredsaktivister pratade om fredsbyggande. Speciellt en av dessa var extremt intressant att lyssna till. Han var ortodox med tinninglockar och allt, och väldigt involverad i fredsarbetet. Bland annat hade han fått en grundare av Hamas och någon grundare av en bosättarrörelse att be tillsammans för fred. Imponerande! Bra med goda exempel!

Hot

Jäkla danskar! Nu har någon dansk tydligen ritat nidbild av profeten Muhammed (frid över honom) så att Al-aqsamartyrernas brigad utfärdat ett hot mot danskar och svenskar (!!!). Nyss ringde en kvinna från konsulatet och meddelade mig detta. Hu! Tills vidare avråder konsulatet alla resor till Västbanken och Gaza. I och för sig bor jag på VB, men inte bakom muren, så där skulle det vara OK. Jag ombads också att inte ha något märke som indikerade att jag var svensk. Se länk!

Lite "scary" start på min första riktiga arbetsvecka som director!

Flytt igen

Ledig söndag! Efter en intensiv vecka känns det märkligt att allt bara stannar av. Eftersom jag inte riktigt ställt om tiden i kroppen än vaknar jag tidigt även på min planerade sovmorgon. Tog en dursch och låg sedan och såg några avsnitt av Sex And the City (har hela serien på DVD). Sedan fick jag värsta rycket  och började städa! Dammråttorna har hittat hem till mig efter bara en vecka!

Bytte sedan rum. Då jag inte ställt om från ettan i Övik till fyran här vet jag inte riktigt hur jag ska kunna bre ut mig i lägenheten, speciellt som jag inte fick med mig så mycket packning. Hur som helst bytte jag idag rum - dumt att ta största rummet med dubbelsäng när det är bara jag här. Dessutom blir det nu smidigare om någon vill hälsa på! Mor och moster som står närmast på tur kan dela säng! Sedan får Agneta och Nisse slåss om det andra gästrummet. Sedan kan Nisse sova på soffan i vardagsrummet... Lakarn finns, ta inte med sådana - men däremot kan ni gärna släpa hit mina böcker och kanske en blåsippsmatta till köket? Please!

Nu borde jag he mig iväg till affären, men jag gruvar mig lite då det är en mördande uppförsbacke... Ska nog ladda med några avsnitt till av SATC.

Läste nyss en
bra och tänkvärd krönika på aftonbladets webbsida.

Bussar

Bussar

Att åka buss i Jerusalem är en hel vetenskap. På morgonen tar jag buss 74 från där jag bor till Busstationen nära Damaskusporten. Ibland kommer bussen utanför på min lilla gatstump. Ibland får jag gå uppför en brant backe och över ett öppet fält för att komma till en annan väg där bussarna går ifrån. I morse satt jag på balkongen och drack mitt morgonthé och studerade bussrutterna. På ca 20 minuter kom FYRA bussar på min gata! Problemet är att när jag ska åka kommer ingen buss. Eller åtminstone bara ibland. Man vet aldrig. När man stoppar en buss är det bara att vinka, har han plats för en passagerare till så stannar han, annars inte. Det hela är egentligen ganska festligt, man får ta det lite som det faller sig...

Idag skulle jag ta mig hem med buss från busstationen. Jag frågade om bussen gick till Ensebe, Yes, det gjorde den så jag klev på. Efter ett tag svängde den av den vanliga vägen och började köra småvägar kors och tvärs. Jag blev HELT lost! Hade till slut ingen aning om var jag befann mig. Tänkte precis ge upp, hoppa av och ta taxi, när han svängde runt ett hörn och kom på min gata! Yes! Jag som hört i en shop att bussar bara går till Ensebe på morgonen... Skam den som ger sig! Min far (trafikledare på stort bussbolag) skulle få rejält huvudbry och han skulle måsta hålla ordning på alla dessa små bussar som för övrigt påminner om Sprinten hemma i Övik.

Kändisspotting

Precis utanför centret kom Carl Bildt gående. Lite overkliget att se en sådan känd svensk bara så där. Han har varit nere för att bevaka valet tillsammans med bl.a. Jimmy Carter.

Annars har jag idag skaffat digitalkamera för att kunna dokumentera vad jag är med om härnere. Ikväll ska jag försöka få fart på den.

Dagen efter...

Hamas råkade vinna. Alla verkar överaskade över detta faktum, kanske de som är mest överraskade är Hamas själva. Frågan är vad som kommer att hända nu. En del pratar om ökad risk för attentat, andra om att Hamas nu blir tvingade att ta ansvar för vad man gör. En taxichaufför jag åkte med sa att det inte spelar någon roll vem som vann det palestinska valet - de enda som har makt att förändra situationen är Israel och USA.

Hamas står inför ett enormt viktigt vägskäl; antingen fortsätta sina aktiviteter och bli utestängda från den storpolitiska arenan eller bli "snälla" och ta avstånd från terrorn och börja fredsförhandla (eller börja erkänna Israels existens). Om man tänker på hur omvärlden såg på PLO på 60 och 70-talen och det anseende PLO skaffat sig idag, kan man undra om Hamas skulle kunna göra samma resa. När Kent och jag häromdagen var och besökte han som ansvarar för Haram as Sharif (Moskéområdet med al-aksamosken och klippdomen) sa han att det bara var en tidsfråga innan Hamas sitter i Vita Huset med Bush och diskuterar "The Roadmap to peace". Den som lever får se...

Dagen har förutom politikdiskussionerna varit lugn. Vi har mest suttit på centret och gått igenom hur man sköter räkenskaperna. En betydande del av detta jobb handlar om att hålla koll på att alla räkningar blir betalda. Inte så glamoröst, men mycket nödvändigt.


Val i Jerusalem!

Val i Jerusalem

Idag har det varit palestinskt val. Ända sedan vi kom ner i fredags har kampanjandet pågått för fullt. Radio, TV, tidningar - alla samtal vi haft - allt kretsar kring detta viktiga val. Nu på kvällen följde vi med Hania till själva vallokalen i Beit Hanina. Det var fullt med folk överallt som var på väg till och från vallokalen och en massa folk som delade ut valsedlar. De grupper jag kände igen var Al-Fatah (Arafats parti) med palestinasjalfärgade kepsar och Hamas med sina gröna kepsar. Vi snackade lite med en kille från PLO som sa att man räknar med ett stort valdeltagande, uppåt 80%. Frågan är bara hur det kommer att gå. PLO-killen menade att Hamas säkert kommer att gå fram eftersom där röstar folk mer samlat på något/några namn, medan man i de övriga partierna röstar mer spritt på olika personer. I morgon kväll beräknas resultatet vara klart.

Nu stundar sängen! Är så in-i-bomben-trött efter flytten hit och allt som är nytt. Ska glo lite på cityakuten som jag lyckats hitta på en kanal innan jag knoppar in.

Möten, möten, möten....

Är mitt i ett stim av möten, 10 möten i förrgår och 6 igår börjar ta ut sin rätt. Kent och jag ränner runt på olika träffar med samarbetspartners och institutioner för att på så vis synligt visa att ett direktorsskifte har ägt rum. Ska försöka summera dessa 16 möten:

1.
His Beautitude Theofilos (Patriarken av Jerusalem, grek-ortodox)
Ett mycket coolt möte med en man som verkligen till utseendet är idebilden av en partiark. Se länken! Kent berättade att det är många många grekortodoxa människors dröm att en gång få komma till Jerusalem och kanske få skaka hand med denne man, nu satt vi och fikade typ en timme med honom och samtalade och skämtade. Blev bjuden på både godis, kaffe och bailys. När vi skulle till att gå fick jag en jättefin bok och ett signerat visitkort: "To Maria, director of swedish institute in Jerusalem; with our best wishes. Patriarcichal blessings, Theophilos, Patriarch of Jerusalem" Snacka om att jag kommer spara det kortet!

2. Ett snabbt möte med den aglikanska biskopen som var på väg till ett stort kyrkomöte. Jag fick inbjudan att vid senare tillfälle komma och ha en längre träff.

3. Den svenske generalkonsuln Nils Eliasson. Återigen kaffe och snack om situationen. Lite klurande på vad som skulle hända om Hamas gör ett bra val. Skulle det vara så att de till exempel tillsätts på viktiga poster som utrikesminister eller dyligt blir det problem för omvärlden när det blir konferenser eftersom de är terrorstämplade och man inte samarbetar med terrorister.

4. Chefen för UNWRAS arbete; Anders Fange. Kaffe, snack på hans office. UNWRA arbetar med de palestiska flyktingarna när det gäller basbehov, vård, skola  mm.

5. IM (Individuell människohjälp) och director Lillrut Sarras.

6. Sabeel; Befrielseteologi i palestinsk/israelisk kontext

7. Lutherska kyrkan och biskopen där

8. Chris Fergusson på ett ekumeniskt center

9. EAPPI (Ekumeniska följeslagarprogrammet)

10. Mr Tarasi (lokal researrangör)

Dessa 10 ovanstående möten var alltså i förrgår. Vi han inte med någon lunch och höll på tills kvällen. Efteråt hanade vi på restaurang där vi belönade oss med brakmiddag inklusive vattenpipa.

Gårdagen:

1. Peace Center i Betlehem (Stort kulturcentrum i Betlehem)

2. SIRA-skolan (Svenskinitierad skola för barn med inlärningssvårigheter "slow learners")

3. Lutherska kyrkans biskop Mitri Raheb

4. Birgittanunnor i Betlehem. Här höll jag på att brista ut i skratt: Moder Theresa (Hon heter verkligen så, bigittanunnornas abedissa i Betlehem). Hon skulle bjuda på kaffe och lite tilltugg. Då hon kom in med kakfatet sa Kent: "Så ni har munkar i klostret nu?" Hon serverade oss munkar!!! Så kul!

5. ATG-staff och en från AIC

6. Hem till en familj som Kent känner där vi blev bjudna igen på kaffe.

Senare tog vi en taxi tillbaka till Jerusalem. Uttröttad som jag var, nära att somna där jag stod, blev det plötsligt lite för mycket när en soldat i checkpointen siktade på mig rätt mellan ögonen med sitt stora skarpladde gevär. Somnade som en klubbad när jag väl kom hem.

Valkampanjer i Ramallah

Valkampanjer i Ramallah

Dagens utflykt gick till Ramallah. Taxi, Qalandia Checkpoint och liten buss tog Mr K. och jag för att komma till Ramallahs centrum. Det var ganska mycket liv och rörelse; söndagen är en vanlig arbetsdag med massor av kommers i affärerna. Nu är det val på onsdag och valkampanjen är i sin slutspurt. Mr K och jag tiggde till oss varsin Fatahkepa och halsduk och strosade lite längs gatorna i Ramallah (dock med kepan och halsduken i säkert förvar i väskan...). Ett intressant möte på Al Haq som jobbar med Human rights i området. Al Haq är ett samling jurister och observatörer som observerar och rapporterar övergrepp som strider mot Genevekonventionen och FN´s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Vi var också i en flådig villa och träffade min hyresvärd och hans familj. Överlag är gästfriheten mycket stor här. Både igår och idag har vi kommit att träffa många trevliga människor. Alla är bekymrade över den pågående konflikten och hur utvecklingen kommer att bli.

Checkpointen på tillbakavägen var en skakande upplevelse. Man slussas genom ett antal svänggrindar och gångar innan man kommer igenom. Ibland ska man visa pass ibland inte. Idag kom vi igenom utan att visa pass. Ibland stoppas svänggrindarna, ibland inte. Ibland skriker någon i högtalaranläggningen något som man inte uppfattar. Bakom jättetjocka pansarglas sitter soldater som kollar oss och sköter svänghjulen. Detta för att stoppa terrorister från att komma igenom och spränga någon buss eller restaurang... Naturligtvis tar inte terroristerna vägen genom Checkpointen om de ska ut och spränga - de har andra vägar (typ klättrar över muren). De som drabbas av Checkpointsen är civila. Min hyresvärds fru berättade att när hon var på väg till BB för att föda blev hon stoppad fem gånger! Snacka om frustration! Jag är förundrad över att inte fler gör desperata saker som reaktion...

Utsikt

Utsikt

Utanför balkongen har jag ett miniatyrmellanöstern. Liten bit av muren syns, beduiner med getter och får nedanför, några demolerade hus, en checkpoint, en bit av en bosättning... Allt på bekvämt tittavstånd.

Hemma!

Jeep

När jag anlände till min nya bostad så kändes det lite overkligt med att se en militärjeep utanför dörren. De hade fått nåt krångel med motorn verkade det som och fick lite hjälp av en kille.

Jerusalem!

Sa har jag antligen landat i Jerusalem! Har inte fatt igang min dator an, sa darfor saknar jag lite bokstaver... Resan har gatt bra och vadret ar kanon! Typ 18 grader och sol just nu. Igar regnade det kraftigt med det var igar det... Idag har Mr K och jag varit och traffat lite olika personer. En director for Al-Aksa och Klippdomenomradet, en latinsk patriark och en syrisk ortodox dito. Nu ska vi snart jalla ivag till den armeniske patriarken. Overallt the eller kafferep.

Skriver mer sedan, ville bara halsa alla vanner hemma att ta det lugnt i vintervadret. Hehe... Kom snart hit och sola lite. Ska shoppa digitalkamera endera dagen sa ni ser hur livet kan vara i den Heliga Staden.

Navelsträngen av!

Nu är ankaret hissat och fendern intagen! Sitter och surfar trådlöst på trevligt hotell på Arlanda nu och förundras över tekniken! Lämnade Smulan i Uppsala hos trevliga typer som verkligen verakar bry sig om katten. Hon nosade runt lite och satte dig sedan under soffan deras. Liknar scenariot när jag flyttade in i min lägenhet i Övik så allt är som det ska med andra ord. Kan man sedan bara ha tålamod och vänta ut henne har man en vän för livet!

Mor och jag har nyss avnjutit värsta grymma middagen för 800:- på hotellet, så trevligt hade vi! Det gäller att samordna, mor ska sammanträda imorgon på Arlanda och jag behövde lite bärhjälp. Fiffigt!

I morgon är det LIFT OFF i ottan! Sverige, jalla bye!

40 kg

Mitt liv får just nu väga 40 kg.

Snart kan denna blogg ta fart och handla om annat än städa lägenhet och packa väskor. Nyklarna är nu officiellt överlämnade och lägenheten hej-dåad. Nu stundar bara lite finputs på packningen. Kom på att det inte är så varmt ännu i Holy Land, så plötsligt kunde jag stuva om så mor och moster får ta linnen, shorts och baddräkt. Får hejda mig med att lägga mig i saltlake (Döda Havet) tills de kommer ner.

Packningen som ska med på buss och tåg i morgon:
* STORA svarta hjulväskan: 27kg (ska snart pressa i tre kilo till.)
* Niketrunken (ganska stor): 10,0 kg
* Lilla Bildaryggan (Får väga hur mycket som helst då det går som handbagage)
* Datorväskan (Två handbagage - hoppas det slinker igenom)
* Kattransport med Smulan (Som jag lämpar av i Uppsala)
* Kattoalett (Får följa med smulan)
* Kryckor

Ska önska det blir blåsigt snöoväder i morgon så jag kan lida riktigt ordentligt när jag släpar detta till buss, av buss, till tåg, av tåg, till buss, av buss, till hotellrum, från hotellrum, till incheckning... Varför lida undrar den oförstående bloggläsaren? Jo, då blir njutningen desto större när jag (förhoppningsvis med viss hjälp av Mr K) släpat upp allt till lägenheten, två trappor upp utan hiss... Borde packa en bärs (som morot) till Mr K efter denna bragd... Men då blir den så omskakad och varm. Dessutom väger en bärs 500g + pant. Det får vara.

PS: Jag är så stolt över min kusin Nisse och hans framgångar på pålen, detta är ett av hans nya trick:
http://www1.shellkonto.se/nilswarm/knat.wmv Heja, heja, HEJA!!!! Vore jag tiondelen så smidig...

Så gott som klar

Nu har jag varit så gott som klar med att flytta och städa ur min lägenhet  i några veckor, men det känns ändå som jag aldrig varit så nära målet som nu. Elisabeth och jag gjorde ett ryck med ajax och svinto (ugnen, microm och badrummet nu klara).  Fick lite bärhjälp också med äppelträdet som stod på balkongen. Nu är det "så gott som" tomt på grejer där.Utan en tråd

Hehe... Nu surfar kanske moralOlga in och tror jag skriver om något helt annat... Jag satt utan tråd på Arlanda och kom ut på nätet en liten stund! Nya datorn är helt fantastisk! Tack Mr K! Jag som trodde jag skulle handle en st Ferarri, men se, det behövs inte alls! Bara ett krux - måste komma underfund med hur fasen man gör! Skrev in mig, betalade och mail skulle skickas med lösenord för en timmes surfning. Svårigheten bestod i att koden kom till min mail som jag inte kunde öppna eftersom jag inte begrep att jag bara hade typ några få internetsidor på mig att öppna mailet. Jag som trodde det bara var att surfa på... Nu har det dock kopplat lite så NÄSTA gång är jag redo!

Sitter nu åter i Docksta och skriver. Bara FYRA nätter kvar i Sverige... En här, en i Övik, en till här och så en kort natt på Arlanda. Sedan bär det av. Nedräkningen tickar på.

Sömn

Sov som medvetslös i 12 timmar! Kanske är det så att jag är mer trött än vad jag tror? Tänker ofta "Nästa vecka är jag...". Fatta att det bara är några dagar kvar i Sverige! Nästa vecka har jag redan sovit två nätter i "The Holy Land"! Och jag som inte ens har packat klart! Har milioner saker att göra innan avfärd, hur ska allt hinnas med?

Igår trampade kusin Jenny och jag runt på Formex i flera timmar. Roligt med allt nytt inom inredning, design, konsthantverk mm. mm. Man går och går, men hinner aldrig med allt. Egentligen skulle man gå flera dagar och mer systematiskt. Vi slog till på ursnygga väskor (20 st), kul nostalgispel (24 st?), fina namnsdagskalendrar (12 st) och började sondera ett kommande samarbete med en tjej som gör halsband och armband av sten, pärlor och silver. Allt detta till sommarens verksamhet i textilcafét i Docksta. Kom å köp!


Öken

Inte riktiga öken. Tyvärr. Men öken ändå. Sitter i en alldeles övergiven byggnad i Älvsjö, inte en annan människa så långt örat hör. Lite kusligt. Tänk om larmet slår på då jag inte vet vid vilka tidpunkter det slår på när man larmat av... Bäst att kolla en gång till...

Puh, ännu av. Sådärja... Ägnade en del av natten till att läsa förträfflig bok jag fick igår av kompisen Helena: "Det finns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra". Kanon! Lysande! Om att ta sig fram som kvinna i en mansdominerad värld. Lite mycket uppehöll sig boken om barn och familj - typ att man inte skulle ha sådana höga krav på sig själv och lämna bort mm. Men det faktum att boken behandlade ämnet så ingående gjorde den lite sämre. Som om man måste motivera detta ställningstagande igen och igen. Jag blev lite less på det spåret helt enkelt. Kan bero på att jag inte har man och barn att kompromissa med?

En intressant historia fanns med om den amerikanske kvinnlige utrikesministern. Appropå att vara kvinna och tala med mäktiga män i arabvärlden. Hon sa att de visst lyssnade på henne, största problemet var "pojkarna i den egna administrationen" som ideligen påpekade att hon var kvinna gentemot någon slags manlig arabisk kultur. Jag vet inte om detta stämmer, men många - både vänner och kollegor - har förvarnat mig om stundande svårigheter. Till slut kanske jag gör det till en sanning och förväntar mig att inte bli lyssnad på?

En annan uppmaning kändes som riktad just till mig: "Kliv fram i rampljuset, ta plats... och våga stå kvar!" Jag är inte, och har aldrig behövt vara en person som kliver fram i olika sammanhang. Nu kommer nya rollen att kräva just detta. Det får helt enkelt gå som det går. Valet är mellan att våga språnget eller att stå kvar i kulisserna och fumla.


Rutinerad

Trodde nästan inte det skulle kännas så här så snabbt. Jag är nu rutinerad 08-a! Pendel, T-bana, luncha ute, middag ute ...osv. Snart slutar jag kanske till och med att le mot andra människor (har noterat färre leenden i kollektivtrafiken i fjollträsk mot vad det är i lapphelvetet). Men det kanske har sina förklaringar. Här skulle man kanske få träningsvärk av ständiga leenden.

Nu stundar första "lediga dagarna" i 08-land. Ska ut och roa mig lite...

Tips!

Spana in min kämpande morbrors blogg! Hysteriskt kul om idogt kämpande med promenader och mot vågen... Litteraturpris till den mannen!

Skvaller

Jag har kommit på vad jag saknar från Parkskolan! Skvaller! I och för sig är det nu med ny arbetsplats riktigt trevligt att få nya typer att surra om, men jag har ingen aning om med vem man pratar om vem. För att inte riskera något ligger jag lågt. Inte för att det finns några ofördelaktiga saker att säga om någon här, men jag saknar ändå mina trogna bundsförvanter och vapendragare på Park. Med tiden kan jag nog "skväla" här också. Men fram tills dess är det lite öken.

Silvias värld

Såg på TV häromdagen. Råkade sappa fram "100 höjdare" på någon kanal. Där får man se en gammal intervju med vårt kungapar från tiden strax efter det att de blivit tillsammans. Silvia får någon fråga om detta med att hon dejtar en Kung och svarar: If you love someone, it doesn´t matter if he is a director, a president of a company or a King". Tänkvärt, mycket tänkvärt. För det första, jag är nu director  - Hehe... Silvia nämner faktiskt "director" och "kung" i samma mening! Wow! Coolt! Mäktigt. Men jag förstår att Silvia menar "från låg till hög - det spelar ingen roll..."  Alltså ses director som "låg" i hennes ögon... Man blir lite beklämd över Silvias världsbild och funderar på andra kategorier hon inte nämner... Vart finns gatsopare, toalettstädare, fabriksarbetare, arbetslösa, utslagna... osv. Om man är kär så är man kär... eller? För Silvia gäller helt andra referenser, det är tydligt. Att gifta sig utanför sin "kast" är för henne ett omöjligt projekt, ens i tanken.

Jag är en nollåtta!

Nu och en vecka framåt är jag nollåtta! Känns lite märkligt att strosa runt på gatorna i Hufvudstaden... Lite fördel av att vara från Ö-vik har jag provat på: Inne på Åhléns var jag för att leta reselakarn, de hade inte sådana utan hänvisade till Naturkompaniet på Kungsgatan. Som om jag visste vart det låg... Jag har fått för mig att norrlänningar ska vara lite förlåtna för sin bortkommenhet, så på bredaste Öviksmål sa jag: Uschäkta, men varns ligg Kungsgatan? En stressad expedit förvandlades på ett ögonblick till utmärkt och pedagogisk guide i storstan. Yes, det funkade alltså perfekt! Jag vet inte om skåningar kan prova samma med sin dialekt, men prova gärna Öviksmålet.

Första dagen på nya jobbet var intressant! Blev vallad runt av Mr Kent till en mängd nya människor. I ärlighetens namn kommer jag inte ihåg namnen på alla, men det ger sig nog. Her ju hittat sida på internet där de är presenterade med bild och allt.

Efter en intensiv dag på jobbet for jag och shoppade lite för att rensa hjärnan. Nu stundar sängen! Kunde somna här på T-centralen där jag sitter och skriver, men ska ta mig samma lite.

first stop...

607E0001
first stop...
Har inte riktigt kommit underfund med hur man skickar text tillsammans med bilden via mms än. Men första stoppet på resan blev i Övik där jag tog en the i väntan på bussen till flyget. Tur det går att blogga med telefonen när man inte kommer åt en dator!

Väskan packad...

Nu börjar (nästan) min resa... Ska vara en vecka i Hufvudstaden och bli lite introducerad. Bloggandet kan därför bli lite sporadiskt. Det känns i maggropen att det är dax och pulsen är nog lite hög. Jag som brukar vara coolheten själv när jag är på resande fot. Skam och nesa!

Smulan hackar tänder

Stor dramatik vid vardagsrumsfönstret idag! Utanför fönstret står ett äppelträd med några överjästa äpplen kvar på de vintriga grenarna. Ett gäng talgoxar och blåmesar har fullt kalas. De pickar av glatta livet på äpplena, varpå de samtidigt får sig en fylla. En del har inte 100% styrsel sedan när de flyger. Någon flyger mot fönstret där Smulan sitter på insidan och följer det hela med hackande tänder. Jag tror hon vill ha sparv till lunch!

Salt i såren

Dessa googelannonser kan verkligen strö salt i såren ibland. Nyss hade jag annonsen "rostskyddsgaranti - behåll bilens värde" Ha! Min bil har just sjunkit från 63.000:- till 13.000:- (om jag ska betala räkningen från verkstaden INNAN bilen pajjade på samma sätt igen... När jag kommer hem blir det EU-moppe, buss eller promenera som gäller!

Ny layout igen...

Huga! Jag är sååå ambivalent när det gäller layouter, men den här är ändå lite mera "holy land" än den frodiga djungeln jag hade nyss. Vad säger ni, mina kära bloggläsare? Man kan kisa med ögonen och föreställa sig några kyrkor, synagogor, tempel och moskéer i stadsbilden ovan. Och det gula kan med lite välvilja föra tankarna till sandsten...

Tävlingen avgjord!

En enad jury går på mosters motivering och utser "när sista ackordet klingat ut" som segrare i denna bloggtävling!

Motiveringen löd: "Det är vackert, värdigt och stämningsfullt, och innebär inte nödvändigtvis att musikstycket tar slut; en viss öppenhet i att det kan tona över i en annan låt."

Jag kan inte säga annat än att jag instämmer tillfullo. Grattis moster!

Till alla er som inte hann med denna tävling utlovar jag en lite mer vågad tävling inom kort... Hehe...

Mor chattar!

606E0001
Mor chattar! Loggade in morsan på msn idag och lade upp lite kontakter till henne. Här sitter hon och chattar med Ewa och Lisa samtidigt... Hon blev lite lätt stressad av alla plig i datorn, men hon fann sig snabbt och bjöd in Lisa i samma chat som Ewa! Bra jobbat, mor!

BilFAN, del 3

Skrotbil säljes till högstbjudande! Eller till nån som bara forslar bort fanskapet ur min åsyn! Göran kom idag och kollade in varför bilen plötsligt la av. Och vad hittar han för fel.... KAMREMMEN, igen! Jag blir så J..LA arg! Det var typ 40 mil sedan jag fick insatt ny kamrem och nya ventiler. Nu är det alltså klippt IGEN! Vad har jag gjort för ont för att förtjäna detta? Nu måste jag bogsera H..vetet till skolan så de kan få chansen att fixa till detta, eller så kunde Göran tänka sig köpa bilen för 20.000:- Jag är SÅÅÅÅ frestad att nappa på detta erbjudande innan nåt mer lossnar på rishögen. fan! Jag börjar frukta att bilen rullat sin sista mil... Och jag som nyss hade tankat. Dubbelshit!

Sista ackordet...

...eller hängt in kavajen? Vilket är det bästa talesättet istället för att säga att någon dött? Kika på tävlingen nedan och kom med föslag, idag ska vinnaren koras!

Omröstningsdax

Nu stundar omröstning i min DÖD-bloggtävling, se inlägget nedan! Jag röstar på "hängt in kavajen". Vilket alternativ tycker DU är bäst?

Pingpongbollar

Har precis vaknat efter en livlig dröm. Jag drömde att min klass, SP3a, var och hälsade på mig i Jerusalem. Vi skulle åka till Betlehem och gå igenom den nya checkpointen. Jag informerade i bussen om vikten att hålla ihop som grupp och och att detta INTE var stunden då man skulle strosa på egen hand och göra individuella upptäckter. Ha! Försök säga något sådant till den klassen! Jag tro inte det finns en enda i klassen som är en "stå-på-led-människa". ALLA är individualister. Följaktligen for hela klassen som värsta pingpongbollar i checkpointen trots mina fruktlösa försök att skrämma skiten ur dem (i förebyggande syfte). Nån gick och handlade godis, nån spanade in militärjeeparna på nära håll, nån gick och resonerade konstiga saker med soldaterna, några gapflabbade åt ALLT de såg, minst två fick panik av hela situationen, en började dansa, en började sjunga, en satt sig ned och vägrade gå, en ville prova soldaternas uniform, en började ropa socialistiska slagord, en ville dokumenera allt med sin medhavda laptop, en började filma... Elisabeth och Anders (tack och lov var ni med i min dröm) for runt som vallhundar och försökte få rätsida på kaoset. När vi sedan kom igenom vart det någon miss, vi kom nog på fel dag. Ingen mötte upp på Betlehemssidan så det var bara att vända med hela klabbet. Jag som mutat klassen fett för att det skulle gå smidigt. Inför tanken på returresa genom CP på tomma magar vaknade jag kallsvettig. Vad tyder denna dröm på?

Bok 1

Ett av mina nyårslöften var att "läsa minst en pluggliknande bok varannan vecka". Jag tror jag ändrar detta till "läsa minst en bok varje vecka" istället. Då kan jag ta till även "icke-pluggliknande-böcker, men bra-böcker-ändå". En del böcker är dessutom svårdefinierade. Vissa romaner kan vara hur bildande som helst och vissa så kallade pluggböcker ger noll och intet. Det viktigaste är ändå vad som blir kvar i skallen då boken står i sin hylla igen.


Dagens bok: "Resor till jordens medelpunkt" Av Magnus Nordqvist (Red). Swedish Chrstian Study Center´s 10 års jubileumsskrift. Jag har haft denna bok ett bra tag nu, bläddrat lite i den gjorde jag när jag fick den. Men inte förrän nu har jag läst den i sin helhet.

Några saker dröjer sig kvar när jag nu sträckläst boken:

Jag får en stark känsla av att centret definitivt kommer påverka mig mer än vad jag kommer påverka centret. Någon av författarna i boken skrev något liknande. Visst poppade det upp lite idéer i mitt huvud om olika studieresor jag vill medverka till att de kommer tillstånd, men i slutändan är det nog jag själv som kommer att bli mest förändrad. Till vaddå, undrar jag nu... Självklart hoppas jag på att bli en bättre och godare människa. Risken finns också att jag blir bittrare med tanke på den till synes olösliga konflikten. Förmodlige blir jag klokare. Kanske blir jag modigare?

Litenhet. När jag läser om hur centret bildades och vilka teologiska tungviktare som besöker det då och då känner jag mig liten. Som en fluglort ungefär. Men där får jag försöka tänka bort titlar och utanpåverk (en del har tex mäktiga skägg och imponerande ämbetsskrudar...). Såg en film häromdagen, där kunde man när man tappade modet inför celebriteter tänka sig dessa "i sina underkläder". Får väl göra det då. Bara jag inte börjar fnissa? Eller är det helgerån att ens tänka på en patriark i kallingar?

Spännande! I slutändan är det nog tanken på her enormt spännande dessa år som ligger framför mig kommer att bli. En massa möten. Både planerade och oplanerade! Mer kunskap i mina ämnen som jag läst och är intresserad av; Mellanösternkunskap, konfliktkunskap, kyrkohistoria, teologi, psykologi, geografi, agrikultur, filosofi, språk, osv, osv... Kul! Coolt! Kan det bli bättre?


Obalans

Sitter och läser diverse webtidningar och försöker begripa storpolitiken. Om Sharon faller ifrån nu - vad innebär det för folket "på gatan" i Israel och Palestina? Sharon beskrivs som höken som blev duva i politiken. Jag vet inte riktigt om jag kan hålla med det där med duva precis... I och för sig avvecklade han bosättningarna i Gaza, men samtidigt har det byggts avsevärda kilometer mur på Västbanken under hans tid vid makten. Människor jag mött på VB ser nog inte Sharon som en duvunge precis.

Jag ser det som en gungbräda i Mellanöstern, inte direkt i jämnviktsläge. Tar man bort en stor filur som Sharon så rubbas balansen. Hamas m.fl. vittrar morgonluft och kanske passar på att flytta fram sina positioner i den turbulens som torde följa Sharons frånfälle. Högergrupper i Israel likaså; en stor del blev djupt missnöjda efter evakueringen i Gaza, nu i ett eventuellt omval kan de få starkt stöd. Risken kan vara stor att det blir en ny hök i ledningen, typ Netanyahu. Då blir det definitivt "ur askan i elden".

Själv hoppas jag lite på Amir Perez, en typ som är på G. Jag vet lite för lite om honom än, men det jag hört verkar som en strimma hopp för fredssamtalen. Vem vet?


Layout

Oj, vad svårt det är att välja ny layout till bloggen. Inte ett enda påminde om ökenlandet. Fick ta till regnskog istället, men då kom det åtminstone med små jordglobar...

Om två veckor vid den här tiden landar jag i "the Holy land". Hua. Har idag börjat sortera allt mitt jox som jag bärgat från lägenheten och vräkt in hos mor. En hög för sånt jag ska ta med till Stockholm, en hög för Jerusalem och en hög till Mor och Ewa att släpa ned när de kommer i februari. Har typ 30 kg böcker som får komma i etapper. Inte för att jag kommer att hinna läsa allt, men jag har en känsla av att om jag INTE tar med dessa kommer jag garanterat att sakna dem. Det man inte har i huvudet har jag (förhoppningsvis) i böckerna.

Sharon

Sharon är visst lite krasslig, vill bara här på bloggen officiellt meddela att min bloggtävling på intet sätt är någon slags death-wish till den mannen. Det får räcka med att han kastar in handduken (POLITISKT), och låter någon trevlig fredsivrare träda i sitt ställe...

Ny TÄVLING!!!

Efter påtryckningar än härifrån och än därifrån har jag beslutat att sjösätta min nästa bloggtävling, OMSKRIVNINGAR, part 2. Denna gång handlar det om vad man kan säga istället för att nån dött. OBS, denna gång finns ingen direkt anledning till temat...

Omskrivningar till "att dö":


kola
kolat
Falla
avlida
Stupa
Vissna
Tyna av
Slockna
Falla ifrån
Mista livet
kila vidare
få hembud
Gå ur tiden
kola vippen
Stryka med
Duka under
Bita i gräset
komma hem
Döden alltså
Lyft på hatten
Uppge andan
Lägga en Lars
Vika runt knuten
Kuta runt hörnet
Hängt in kavajen
Gå över gränsen
Återse sina fäder
Druckit giftbägaren
Gå all världens väg
Lämna det jordiska
kasta in handduken
tagit på sig träfraken
Dragit sitt sista bloss
plocka ned hemsidan
att givit själen till de blå
Lägga vantarna på hyllan
Lagt ner vandringsstaven
gått till de sälla jaktmarkena
Låtit det sista ackordet klinga ut
FÅ en etta med jordvärme och likström
Enligt lagen: när hjärnans samtliga funktioner totalt och oåterkalleligt har fallit bort.


Skicka in dina bidrag till denna nya och rafflande tävling.

Tävlingsregler:
Torsdag och fredag: Blogga in dina bidrag till min blogg
fredag, kväll: Bloggtävlingen avgörs av en NY opartisk jury från Docksta alternativt i telefonkonferens med filialjuryn och lobbyisterna i Nyadal.
Lördag: Det vinnande bidraget presenteras med tillhörande pompa och ståt här på bloggen.Bloggsläkten växer!

Jag tror bestämt det har dykt upp en ny etniskliknande folkgrupp, BLOGGARNA! En efter en faller in i detta beteendemönster... Vad månde detta leda till? Jag har redan upplevt vissa fördelar med att blogga. Typ när man träffar släkt och vänner kan man samtala om mer angelägna företeelser än detta ständigt summerande av vad som hänt sen sist. Nu är de flesta uppdaterade redan och man kan gå vidare till väsentligheterna!

Min bloggsläkt:
Far - knappast troligt att han startar blogg, men skulle han blogga finge vi läsa om bussar. Hur bussarna rullar på e4-an och vem som kör vart och hur många gånger den här veckan som Bybergs räddat Connex... Men detta kräver att min far blir meddelssam och släpper sin ständiga connection med yttre rymden genom mobiltelefonen. Näe, sätt hellre en GPS-mätare på den mannen om ni vill hålla kollen...

Mor - kanske en liten bloggare ändå? Hon såg ett smärre stavfel på min blogg häromveckan och gick in och rättade till den av sig själft... Dock kan hon utöva stark sencur, vilket strider mot bloggens grundkoncept, tex tyckte hon inte att det i min tävling skulle stå ANLEDNINGEN att tävlingen kom till stånd (nämligen X:et...). Dessutom är utbudet av internetsurfare som vill lära sig ALLT om varp, tuskaft, slarvkäll, skyttelteknik mm. kanske något begränsad? Fast vad vet jag??

Bror - har en blogg! Men så hemlig att den inte går att öppna... Eller så är det bara jag som inte lyckas... Men han har också en
hemsida som jag hittar till...

½ syster - jodå, både bloggar och pratar i radio. Ständigt ett steg före mig till världskändisstatusen... Battlet är igång!

Kusin Cirkusnisse - Bloggmästare nr 1 i släkten, han som startade denna epedemi!

Kusin Lisa - Bildbloggare, ständigt denna mobiltelefon i folks nyllen... Fast än är jag inte exponerad på hennes blogg. Stor besvikelse!

Morbror Per - senaste tillskottet i denna bloggsfär! Grattis och välkommen in i gemenskapen!


När du nu surfat runt en lång stund, gå till den sista länken på internet och ta till dig av uppmaningen där!Måste Hjälteblogga lite...

Dagens hjälte är Anders N! For in till stan för att träffa min vikarie i religion ett tag, sedan gick Anders och jag och lunchade. Trevligt! Ännu bättre sen blev det då han ville följa med och bära lite från lägenheten ner till källarförådet. Puh, det börjar gå lite trögt med packningen. Man tror att det mesta ska vara gjort efter Stora Flyttardagen, men det är alltid nån pryl kvar eller nåt skåp man glömt att titta i. Efter packningen skulle jag hem till Docksta. Och så lägger BILFAN av! Skottpengar snart på bilen! Motorn gick men inget hände när man tröck på gasen (=väldigt likt "hjulet snurrar men hamstern är död"). Å nej! Blev ståendes i Sörtjärn efter långtradartät E4:a. Ringer Anders som bogserar mig till Docksta. Så himla bra! Tänk om jag behövt lämna bilen på E4:an i Sörtjärn av alla ställen. Då skulle den säkert vara mos nu. Problemet återstår dock vad som ska bli av bilen. Ska rea ut den rejält till den som tar den ur min åsyn! 45000:- och jag blir jättenöjd (se bild här på bloggen om du är intresserad...). Med ny motor skulle den kunna återuppstå ur askan och bli en riktig skönhet!

Varmt i huset

Äntligen ett varmt hus i Docksta. Dieseln tog slut för några dagar sedan, vi har frusit lite. Moster svassade runt i värsta understället i nåt raggmaterial, jag sov med sockar i natt och mor bäddar ner sig. Idag kom värmen åter! Lite diesel i en hink framför pannan gör att vi nu bor som i tropikerna. Plötsligt blir strumpor bara för mycket och filtar mm. åker av. Moster kom nyss ned i kjol! Snart går vi i bikinis allihopa! Jag går runt och sänker värmen lite i smyg, för NU ÄR DET VARMT i huset!


Utspridd men samlad

Så börjar lugnet infinna sig efter Stora Flytten. Lite plock kvar plus städning av lägenheten. Cirka två timmars jobb kanske. Sedan är grejerna utspridda och jag kan börja samla mig för avresa. Inatt som vaj i min egen soffa - i morsans vardagsrum. Att knöka in en stor del av bohaget hos mor gick riktigt bra, jag undrar om jag nånsin kommer att få tillbaka möblerna, eller om jag ska starta på ny kula när jag kommer hem igen? Hur som helst var det skönt att sova en natt utan sjögång (gästsängen är sååå svajig, man kunde tro att vi firar nyår varenda kväll när man sover där).

Tillbringade en del av natten med "en vacker dag" på DVD. Kanon, lysande! Vad gör det om läpparna inte är synkade med ljudet? Den snygge musikalstjärnan finns nu på bild! I min dator! Funderar om jag ska lägga honom på skrivbordet också, är jag groupie nu?

Var en sväng till Övik idag med släpet och tog ett sista bad i jacuzzin. Saknar mitt badkar redan! Men Döda Havet får duga. Eller Medelhavet. Eller varför inte Röda Havet? RH är stor favvo, ska åka till Dahab nån gång och snorkla! Vill gärna återuppleva Blå Hålet...

Nu kör jag igång en DVD igen...

Stora Flytten

Stora Flytten är nu inne i sin slutfas. Åkte in till stan på förmiddagen och fortsatte med att stuva in i förrådet. Sedan blev det viss väntan på Far. Sedan svishade det till i en sällan skådad effektivitet. Det hyrda släpet räckte inte riktigt till, så far ringde efter största bussen. Min bror och min far är synnerligen lika i sitt sätt att arbeta. Pratar fåordigt (om alls) och går på och går på tills det är klart. Man får snabba sig för att försöka få dem på "rätt bana", dvs att de olika möblerna går till i förväg uttänkt destination... Oj, vilken lättnad nu när det är klart. Bara pianot och sängen kvar, men de ska till kusin Anna. Där tror jag det går betydligt lugnare tillväga.

En snygging han jag spana in idag! Första gången på länge som det glimmar till lite i blicken och det vibrerar till i luften... Ganska kul, men lite dålig tajming. Shit happens! Jag slår det ur hågen med detsamma! Men riktigt skojigt med ett span och en flört var det ändå...

Nu stundar en lugn kväll i hitflyttad soffa med C-brus och pläd...

Påminnelse: Inom kort ny tävling (eller samma tävling, men med nytt tema...)

DUM-tävlingen

Nu har flera protester inkommit, både skriftligt och muntligt till "Hamsterns" fördel. Även "kniven" anses ha avfärdats för lättvindligt... Alltså, ett hedersomnämnande till:

"Hjulet snurrar, fast hamstern är död"  OCH "Inte vassaste kniven i lådan"

Ny tävling i slutet av veckan.... Håll ut!

Nytt år, gammal bild...

Nytt år, gammal bild...
God Jul!
Lite i efterskott, men ändå...
Tänkte att en bild på skrället skulle vara på sin plats nu när jag till nästa jul kommer att väga 75 kg. "Före- och efterbild", alltså. Bara det att omaskerad bild inte var barntillåten.

Mina nyårslöften 2006:

  • Läsa minst en "pluggliknande" bok varannan vecka!
  • Minska till 75 kg innan 31/12-06!
  • Amortera bort ICA-lånet!
  • Hålla liv i min blogg, minst varannan dag i snitt!
  • Kunna hanka* mig fram på arabiska!
  • Kunna hanka* mig fram på hebreiska!
  • Köpa MER kläder och MINDRE prylar!
Sådärja, nu blev min lista precis lika pretto som vanligt. Undrar vad som blir svårast att uppnå den här gången?

_____________
* Hanka= Kunna beställa, prata väder och fåga om vart, när, hur... osv. Kanske förstå svaren också?


Igår...

Smärre släktsensation igår! Pappa och Ellinor firade in det nya året med mor, moster och mig i Docksta. Riktigt trevligt! Tänk om fler kunde ha ett sånt avspänt förhållande till sina X. Vad mycket fredligare världen skulle bli. Fast det kanske krävs ett rivjärn emellan som rensar lite... Ungefär som ingerfäran mellan sushirätterna...

Sitter nu och klurar på NYÅRSLÖFTESLISTAN, den obligatoriska. Kommer senare...

Det blir också inom kort en NY BLOGGTÄVLING!!! Det får nu gå några dagar för alla vi som inte vann att slicka sår och ladda om... Sedan gäller det! Kanske ny opartisk jury krävs? Håll utkik framemot nästa helg, typ fredag eller så...