Värmebölja

Nu är det varmt!

Det är så varmt att hjärnan har härdsmälta. På kvällen och tidigt på morgonen fungerar jag som vanligt, men under dagen är det segt. Redan innan jag kommit till officet är jag i flytande form, bara promenaden genom gamla stan gör att det droppar från pannan. Tankeskärpan är inte riktigt vad den borde vara i 35-gradig värme, så för att överleva jobbet skriver jag på lappar vad jag måste göra redan på kvällen innan. Ser på nyheterna från Sverige att det är 15 grader och småregningt. Jag säger bara: ENJOY!!!

Slöjförbud

Då jag läste Torbjörns blogg häromdagen gjorde han mig påmind om islmofobin i min hemstad. Resultatet av en nätundersökning i Örnsköldsvik visar att skrämmande många är mot muslimska flickors slöja i skolan. http://www.allehanda.se/fragan/index.php?fraga=169

Min första tanke var att de som skräms av slöjor borde komma hit till Holy Land. Här är det så vanligt att man inte längre ser slöjan på den man möter, utan ögonen. Man kan också gå och botanisera i hippa slöjbutiker där sjalar av olika färg och modell finns att handla, ibland med matchande handväska. Snacka om att avdramatisera detta plagg det skulle vara att ta hit alla slöjfobiker!

Men så häromdagen fick jag höra en slöjhistoria som fick mig att häpna, inte ens Holy Land är fritt från slöjnojja! Denna historia utspelar sig på en kristen privatskola (Här måste det tilläggas att trots att det är en kristen privatskola så kan elever av annan religiös härkomst också gå där). För ett tag sedan vid en tidigare ceremoni hade de muslimska eleverna vägrat ta biskopen i hand (och hänvisat till nåt inom religionen). Nu inför årets avslutning har därför en nunna som styr på skolan ställt in själva avslutningsceremonin! Hon har krävt av de muslimska eleverna att de ska komma till skolan den dagen oslöjade (avslöjade?). Då de inte kan ställa upp på detta krav ställde nunnan in hela avslutningen.

Tänker man på hur nunnans huvudbonad ser ut blir historien  minst sagt besynnerlig!

Beauty & terror

Beauty & terror

Av min mor har jag fått inpräntat vikten av att använda diverse Kaneboprodukter i fejset. Det lär mota ålderdomen... Hur som, blev dessa produkter huvudbry för securityn på Ben Gurion. Först frågade de vad det var, jag förklarade att det var ansiktsvatten, lotion, tvål och makeupremover. Nästa fråga: Var har du köpt detta? (Åhléns i Stockholm) Vad kostade det? När jag här svarade sanningsenligt 1000 shekel var det som securitytjejen frös till en kort stund för att sedan mangla på med frågor om varför jag valt att handla svindyra beautyprodukter, om de funkade, om jag blev yngre i fejset osv osv. Med ett stoiskt tålamod försökte jag reda ut alla hennes frågor. Mina Kaneboprodukter hade jag i nessesären i stora väskan som jag hade för avsikt att checka in. Sålunda kommer jag inte åt väskan under hela resan. Men för att ta det säkra före det osäkra lindande securitytjejen in grejerna i bubbelplast och stoppade de fyra produkterna i en security-kartong. Hania hade en flaska arrak som fick samma VIP-flight som Kanebon. Kändes lite löjligt att stega iväg med varsin kartong till specialincheckningsdisken...

Kusinbarnet!

Kusinbarnet!

Under en av svängarna till Övik hanns givetvis släktens yngsta medlem Agnes med! Här lite trött, men hon kom igen senare... UH (Ungdomshemmet) i Övik hade fräshats upp och trendats till lite, så vi hängde där en stund över både lunch och kaffe.
 
Är nu på plats i Beit Hanina igen. Varmt och fuktigt! 31,5 grader varmt! Nu stundar en iskall dusch!

Docksta

Back in Norland!

Hujedamej en sån hektisk vecka det varit!

Kom natten till torsdag med ett försenat plan till Sverige. Kontrollen på BG tog 3,5 timmar! Min röda väska kollades FEM gånger! Jag undrar om det inte berodde på att de ville hålla oss kvar till sista minuten ifall vi skulle få för oss att göra något kriminellt i taxfreen? Egentligen ska jag väl tacka securityn för denna service, för nu fanns ingen chans att impulsshoppa bort resekassan redan innan planet lyft från Israel. I Wien brukar jag alltid få halvspringa till anslutningsflyget till Arlanda, men när vi kom till gaten var flygplanet i London! Två timmars försening med andra ord.... YES, tnkte jag, nu kan jag äntligen få tid att spana in utbudet på denna flygplats... Men då drogs jalusierna till taxfreen igen. Stängningsdags! Snopna satte vi oss och käkade en middag istället, vilket var lägligt då vi bara ätit frukost.

Sedan var det möte i Älvsjö torsdag, möte i Söderhamn fredag och lördag. Lördag kväll gjorde Hania och jag Höga Kusten och en härlig middag i Ruben och Ingelas sjöbod! Exotiskt för Hania som annars noterade att "Sweden is empty", då det var så mycket skog att fara igenom norr om Söderhamn.

Söndag spanade vi in Övik och kompisskarans nytillskott, lilla Ängla 3 månader. Sedan flyg till stockholm och träff med bror Ola. Måndag nytt möte i Älvsjö och sedan for jag upp till Docksta igen där jag nu sitter och laddar inför bankmöte och "hej-då-möte" med mina föredetta samhällselever som tar studenten om några veckor. GRATTIS!

Imorgon går flyget tillbaka till BG. Bra att börja jobba igen, för med detta tempo på fritiden blir man gråhårig i förtid!

Sweden!

Nu håller jag som bäst på med att packa väskan för en veckas tripp till Sverige. Ska bli kul att komma på visit, även om det är ett stressigt program. Ska ladda med fler böcker ner till Holy Land och kanske lite sill. Väl mött i Sverige!


Ein Gedi!

Ein Gedi!
Ett paradis på jorden!

Söndag=ledig dag! Jag var med min nyvunna vän Monica från Carlifornien till naturreservatet Ein Gedi. Typ mitt ute i öknen vid döda havet rinner en bäck utför bergen. Jag passade naturligtvis på att ta ett dopp! Kanske inte lika gracilt som i Bountyreklamen, men känslan fanns där. Definitivt!

Mottagning!

Mottagning!
Puh! What a day…

Idag har Hania och jag hållit igång i 12 timmar i sträck utan fikarast! På förmiddagen planerade vi lite inför kommande grupper, hämtade en ljudanläggning, beställde en blombukett, bar bord och stolar samt diskuterade med cateringen om kvällens servering. När vi ansåg oss klara med dessa förberedelser for vi snabbt hem och svidade om och brände sedan in till centret igen.

Vi hann knappt pröva våra tal på varandra innan Abuna Elias Chacour kom och vi skulle ta hand om vår hedersgäst. Sedan började de övriga gästerna droppa in, den ena efter den andra. Sammanlagt kom cirka 50 gäster. För några var det första gången på centret vilket var jätteroligt! Bland gästerna var en hel del representanter från olika kyrkor och organisationer som vi samarbetar med. En representant från PLO´s exekutiva kommitté kom och höll ett tal på uppdrag av president Abu Masen. Folkbildningsrådet, som varit på en resa här, kom och var med på mottagningen, Latinare, melkiter, syrianer, armenier, lutheraner, grekortodoxer… många var de representanter som kom för att gratulera Abuna Elias utnämning till Ärkebiskop.

Ärkebiskopen själv, Elias Chacour, satt först inne på vårt arbetsrum. Därifrån kunde han sedan göra entré under en varm applåd. Hania och jag höll tal och överräckte present från Bilda och en rejäl blombukett. Abuna Elias (Han vill gärna att man även i fortsättningen kallar honom det) uttryckte sin stora glädje att vi höll denna reception för honom och även han såg fram emot fortsatt samarbete.

Efter den mer högtidliga delen av kvällen blev det mingel och mat från Nafoura. Vi knöt en del nya kontakter och det verkade överlag som folk trivdes på vår fest. Många kom och tackade Hania och mig för våra tal och att vi studieförbund gjorde denna kväll för Abuna Elias Chacour.

Ny morgon!

Äntligen morgon igen! Nägonstans i kvarteret firades det ett bröllop. Det var hög musik och en massa skrän. Fyrverkerier och kanske också skjutande? Åtminstone lät det som det. Tyckte också ett tag att det knackade på någon dörr. Inte kunde kag spana ut heller, för när jalusierna är nere finns det inget diskret sätt att kika ut (det rasslar ordentligt när man hissar upp dem).

Nu skiner dock solen igen och det är en spännande dag som ligger framför mig! Idag får vi den stora äran att ha en reception för
Abuna Elias Chacour som blivit ärkebiskop! Centret är fejat och talet är skrivet. Nu återstår att inhandla en blommbukett och dra på sig nåt representativt. Jag är inte överdrivet nervös konstigt nog, utan mer förväntansfull och "excited".

Folkbildningsrådet

Folkbildningsrådet

Igår kom FBR på besök till centret! De var på en studieresa (som någon annan arrangerat dock...) till Holy Land och ville träffa mig. Jag berättade vad SCSC gör i Jerusalem och hur studiegrupperna i Sverige förbereder sig innan de kommer hit, vad de gör här, och vad som händer med de samlade erfarenheterna när de kommer hem igen... Det blev en trevlig stund med FBR! Efteråt blev jag med till Nafoura på middag. Kul typer i rådet!

Ramallah Highway!

Nu har det öppnats en väg till Ramallah! Den går i krokar runt en massa hus i Beit Hanina.

Häromdagen lyftes några jordhögar och en betongbjälke bort från vägen vilket ledde till att man på bakgator och igenom bostadsområden kan köra till Ramallah. Detta måste ha spridit sig, för nu är det trafik utanför balkongen. En massa bussar, bilar, cementblandare, motorcyklar... slingrar sig fram på vägen. Vägen är synnerligen dålig. Den är gropig och smal. Dessutom är den oerhört snäv och på sina håll även brant. Jag skulle tveka länge om jag skulle köra en stor buss på den vägen eftersom bussen ständigt skulle skrapa i underredet. Utanför där jag bor är det en brant backe upp och en 90 graders sväng. När bussarna ska fram där måste de blockera hela vägen varpå det genast byggs på med bilköer.

Ramallah är en stor stad men vägen är som en snäv bakgata. Att jämföra med de trefiliga (i båda riktningar) vägarna som går till bosättnigarna på Västbanken menar jag...

Cowboys på bild!

Cowboys på bild!
Ridande polisen utanför centret

Idag har jag jobbat undan en del jättetråkigt pappersarbete. Jag har försökt spåra om jag betalt eller inte betalt för en del grupper som varit nere här. Efteråt belönade jag mig själv med en kopp kaffe hos Moses. Två nya cowboys kom förbi just när jag sörplade som bäst med kaffet.

Satt sedan på taket och skulle sola lite, men det var så blåsigt att jag gav upp efter en liten stund. Jag börjar längta lite hem nu. Som tur är kommer jag till Sverige redan nästa vecka! En vecka kan tyckas lite, men man får vara effektiv! Ska shoppa kläder som en galning för jag har ännu inte hittat affär jag riktigt trivs med här, och i Stockholm har jag min klara favvo: Kappahl på Drottninggatan! Det är som allt som hänger där är gjort med tanke på mig! Hrmmm, kanske inte ALLT, men i det stora hela brukar jag hitta min stil därinne. Förutom kläder blir det en och annan DVD, har sett de flesta filmerna jag har med mig både en och två gånger nu. Ett tillskott är efterlängtat! Och så längtar jag efter släkt och vänner förståss (Måste adda den linen, annars törs jag inte komma hem ;-)) Skämt åsido, det ska bli kul att träffa några nära och kära igen!

Sol!

Puh, idag har det varit varmt! 30 grader i skuggan på eftermiddagen! Jag njöt i fulla drag hela min lediga dag. Först på balkongen i solen, sedan på taket i solen och sedan i skuggan med roman. Har idag läst första boken om Van Veteren av Håkan Nesser, och gläds nu åt alla andra i samma serie som jag kan se fram emot! Bra intrig och råbarkad karaktär! Love it!

Sabeelmiddag

Sabeelmiddag
Naim Ateek och jag.

Ikväll har Hania och jag varit på välgörenhetsmiddag tillängnad Sabeel. Det var en händelserik kväll med många skratt. Vi hamnade i jättetrevligt sällskap vid bordet så vi höll igång friskt hela kvällen. Det var dels lotteri och dels auktion. Både Hania och jag handlade på oss lite biljetter, för ett av priserna var en tripp till Spanien. Biljetterna låg i nummerordning men Hania radade ändå upp dem på hela sitt hörn av bordet för att kunna ha god bevakning på dem. Typ ett trettiotal biljetter bredde ut sig runt Hanias tallrikar... Inte för att jag förstår att det skulle bli lättare att hitta nummret sedan de hamnat i nummeroordning...

Vi vann ingenting!!! Chris som satt vid samma bord gjorde lite storslam då han vann boende på lyxit hotell i Jerico, 12-årig Whiskey, middag för fyra på flådigt hotell mm. mm. Men vi vann ingenting. Vilket kanske förklarar hur det sedan gick i auktionen om en biljett tur och retur till Cypern... Först vann en kille denna biljett på lotteri, men det visade sig att han inte tillåts resa från Tel Aviv flygplats. Biljetten gick därför till auktion. Det stod och stampade på 170 dollar då Hania säger: Maria, bjud tvåhundra!!! Jag bjöd friskt 200 dollar (överbud) på biljetten. Naturligtvis "vann" jag biljetten och fick slanta upp 200 USD. EFTERÅT säger Hania att hon menat en annan Maria som satt bredvid mig och som är ganska tät då hennes man äger ett ölbryggeri. "Shit happens" sa vi och garvade rejält åt missödet. Så nu måste det bli en sväng till Cypern före den 1 oktober...


Same, same...

Börjar kännas som en rutin nu, att besöka en patriark för lite samtal, kaffe och godisbit. Idag var det His Eminens Malke Mourad, ärkeiskopen i den syrisk-ortodoxa kyrkan som Hania och jag stegade iväg till. Som vanligt glömde jag kameran (Grämelse...), så igen blir det ingen bild på min blogg. Synd för vi skulle gjort oss på kort, Ärkebiskopen i röd dress med brett rött skärp och svart luva och jag i svarta byxor och röd tröja. Nästa gång SKA kameran med, även om det är lite turistiskt att hiva upp den...

Nu ska vi snart hem och ladda om inför kvällens event; Välgörenhetsmiddag på amerikanskt vis på seven arches. Det är min jerusalemkompis Monica från Sabeel som anordnar den.

Pressa!

Har börjat ett nytt projekt; försöka bli brun! Idag har jag suttit på taket i två timmar och pressat. Inget händer annat än fräknarna kommer fram. Det är som när man tränar, ibörjan händer mycket (träningsvärk), sedan får man jobba och jobba för att märka ytterligare resultat. Samma med viktnedgång; ibörjan kan det rassla på, men sedan börjar maratonloppet... Solbränna är det gren av dessa som jag finner mest sympatiskt så nu ska jag ge allt! Morotsjuice, solskyddsfaktor 25 och ihärdighet är det som behövs för att få resultat. En del kanske tror sololja är bättre, men det är som att ta anabola - jättebra till att börja med, men sedan kollapsar huden totalt. Ska nu ner och shoppa mer solcreme...

Mera snyggt!

När jag var i Sverige senast handlade jag DVD-filmer så det stänkte om det. Först i Stockholm och därefter i Övik. Tror jag fick med mig typ 15 filmer tillbaka till Holy Land. Ett impulsköp som jag har sparat till sist för den såg så tråkig ut var BBC-serien Nord och Syd. Fyra avsnitt engelsk kostymserie, igårkväll såg jag sista delen. OJOJOJOJ, vad romantiskt!!! Jag sörjer lite nu att det inte finns en fortsättning på serien... TRE gånger såg jag slutscenen, och den var lika bra alla tre gångerna. Vilken snygging denne Richard Armitage är!

Ny blogg att följa!

Vaknade tidigt av stel nacke och huvudvärk. Ingen idé att ligga kvar så jag kollade in mina standardställen på nätet:
-Handelsbanken för att titta till fonderna
-Taipei och spela en omgång
-Nisses blogg
-Idas blogg
-lisas blogg
-Tobbes blogg
(osv)

när jag kom till moster Evas blogg hittade jag en stor nyhet. Det finns numera en bilddagbok att följa!!! Bläddrade igenom släktens öden och äventyr bland fåren på Irland (Hrm.  ja och det fina bröllopet förståss) och hittade ett kort med fyra uppklädda damer i hatt. Måste sno, tänkte jag, och lägga på min blogg... men se, det gick inte. Nu rekomenderar jag mina bloggläsare att se från källan direkt! Kolla in
http://peroewareser.bilddagboken.se/ De i hatt är moster, moster, morkusin och mor. Balla brudar på baluns!

Biskop Riah

Idag på eftermiddagen var jag på mitt första kyrkoledarmöte helt själv. Jag var till St George och träffade Biskop Riah Abu El-Assal, ärkebiskop i den anglikanska kyrkan. Självklart var jag nervös innan mötet, vad pratar men egentligen om när man träffar kyrkoledare som är såpass världsvana? All nervositet försvann dock när jag träffade biskop Riah. Snacka om sympatisk och ödmjuk människa med huvudet på skaft och en rejäl skopa humor! Det blev en trevlig timme som vi fördrev med allehanda spörsmål. Han bjöd på thé och undrade mycket om hur det stod till med kyrkan i Sverige. Ska inför nästa kyrkoledarmöte plugga in lite siffror, t.ex. hur stora olika kyrkor är i Sverige och hur många som går i kyrkan... Jag hade väl en ungefärlig uppfattning, men det vore ändå bra med lite siffror som kan visa på Sveriges lite udda religiositet (t.ex. att bara några få av svenska kyrkans medlemmar faktiskt besöker kyrkan regelbundet men ett stort antal människor säger sig ha en gudstro och ber ibland). Sådana saker är intressant att diskutera med någon som har ett helt annat perspektiv.

Första maj!

Egentligen skulle jag väl vara ute och demonstrera nu!?! Har dock inte hittat lämpligt tåg att ansluta mig till och inte heller hade jag något plakat...

For in till Jerusalem och vinkade av Jessica, en stipendiat som nu varit här i cirka en månad och studerat palestinsk kultur. Hann med enn kaffe och en hoummos innan neshertaxin kom och hämtade henne. Nu är det lite tomt här i Holy Land. Anna, den andra stipendiaten for också hon hem för några dagar sedan.

Gick en repa i bazarerna och råkade köpa på mig en ring, en väggbonad, grönsaker och lite frukt. Så kan det gå när börsen är med...

Hemma igen kokade jag soppa på lök och potatis, då det hör till ovanligheterna att jag totar ihop något själv hemma i köket blev jag överraskad att det faktiskt var riktigt gott! Ska nog börja mitt nya och husligare liv nu...