Jul i Betlehem

Sedan jag var en liten flicka har jag vuxit upp med julsånger om Betlehem, typ "Stilla natt, heliga natt, allt är frid, stjärnan blid..." ,  "O Bethlehem du lilla stad..." och "Du stjärna över Betlehem o låt ditt milda ljus, få lysa in med hopp om frid i varje hem och hus..."

Man kan lätt föreställa sig lilla Jesusbarnet som ligger i krubban och tindrar med ögonen. Kommer man till Betlehem i juletid med dessa sånger ekandes i skallen blir man lätt lite förvirrad. Det är inte direkt någon sömnig landsortsstad man möter utan en stad som fullkomligt sjuder av aktivitet. Shopperna är öppna sent på julaftonskvällen, tomtar hoar runt, bjällror klingar, fyrverkerier, en maffig jättekör sjunger operasånger, det poppas popcorn, det säljs sockervadd, det tutas i sirener... Långt ifrån meditativ juefrid men oj, vad skojigt!

Några bilder:

image257
Myllret på gågatan. Betlehem är också ljusslingornas Mecca!

Roligast i myllret var att se en ordentligt religiös muslim i jätteskägg, turban och lång tunika komma gåendes med två knallrosa sockervadd! Det ser man inte varje julafton!

image258
Jättekör på jättescen. Hur duktiga som helst!

image259
Här swishar delar av Abu Masens kortege förbi...

image260
Mor blir här bjuden på en kopp kaffe av de extrainkallade poliserna.

image261
Naturligtvis kör Santa motorcykel i Betlehem!


Vinter

image256
Christian Quarter road

Nu har det börjat blivit kallt även på dagen i Jerusalem, ett tecken på att det är vinter. Idag är många affärer stängda eftersom det är eid al adha, den stora vallfärden till Mecca. Jag ser på TV att upp emot tre miljoner pilgrimmer är i Mecca nu och gör sina plikter där. Snart ska väl pilgrimmerna komma till Jerusalem också. Har hört att det alltid är trångt i Bethlehem på julnatten. Får se om jag beger mig dit, får min mor på besök som dels är kvällstrött och dels (som jag) inte gillar trängsel. Istället kan det hända att vi går på American Colony med några vänner och äter julbord där på julafton.  

Medelhavet

image255
På väg till Nablus

För ett tag sedan var jag i Nablus. På vägen dit fick jag ännu en aha-upplevelse över hur pyttelitet detta land är. Strax söder om Nablus tog jag detta kort. I horizonten kan man se blänket från Medelhavet! Men det är lite "se men inte röra" för Nablusborna som förmodligen inte kan fara dit hur som helst för att bada en varm sommardag.

Projektet...?

...fick sin grand finale. Hit kom vattnet till slut, här i lite snyggare flaska. Numera är lilla brorsdottern ordentligt döpt! Och jag blev gudmor på kuppen!

image254

Födelsedagspresenter!

image253
Så här glad blev jag över att få en bilbana...

I år tog presenten från mor ingen fysisk plats alls. Men ändå så rolig att få; en massa digitaliserade bilder som tidigare bara funnits i diaformat. Som typ INGEN tittar på för det kräver riggande samt fungerande projektor och hel duk. I den digitala världen kan man kika på dem lite när man vill... OCH dela med sig ibland på tex en blogg...

Arlanda

Sitter på hotellet och väntar på att imorgon bitti checka in och åka ner till Jerusalem igen. Börjar kunna det här med att resa. Same procedure eveyr time. Ny-Väskan är packad. Då jag hade ganska luftigt i väskan på nerfarten passade jag på att plocka med mig min MYCKET SKÖNA morgonrock i tomteröd fleece. Fin, varm men utrymmeskrävande. Sedan var chefen snäll nog att ge mig en julklapp. Sedan skulle jag ta med en julklapp till min kollega. Bände igen väskan om presenterna och hoppas jag klarar vikten.

Ybuss

Nu på väg igen! Har shoppat ytterligare en ny resväska och den ligger nu i bagageutrymmet under bussen. TRE väskor har jag förbrukat på två år och nu hade jag tröttnat ordentligt så jag handlade en dyr rullväska av känt märke med TIO års garanti. Oftast är det nån väsklastare på nån flygplats som slitit sönder väskan, men nu får de kämpa lite om de ska ha sönder denna modernitet.

Kan också rapportera att ybussens internetuppkoppling fungerar finfint! Sitter nu och surfar runt på bussen som befinner sig i Gallsäter med riktning söderut. Har återigen lämnat Docksta för sydligare breddgrader. Först nu till Stockhol, Gnesta, Älvsjö. Sedan back in the heat i Jerusalem. Fast rapporterna därifrån berättar om regn och blåst...

Och vinnaren är...

...trumvirvel: MORBROR PER! Grattis! Tid 105 minuter.

Min taxichaffis hade inskaffat gubbkepa för vintern och tillsammans med brillorna ser han därför numera lite judisk ut. Sålunda inget onödigt stopp vid infarten till Ben G. I kön frågade en kontrollant om jag kände några lokalbor i Jerusalem. Klart jag gjorde. Efter två år vore det ju lite löjligt att neka till DET. Vilka då undrade killen. Well, de flesta jag känner är ARABER, om det är det du egentligen vill veta, svarade jag. Klisterlapp på pass, vbäskor och biljett. Nummer sex (av sex möjliga). Röntgen av väska och jacka. Uppackning och utfrågning. Kroppsvisitering och mer frågor. Efter väskkontrollen fick jag sällskap av min kontrollant (så jag skulle komma rätt och inte gå vilse). Vid incheckningen uppdagades det att jag INTE fick ta med 30 kg som jag trodde utan bara 20 kg (!!!). Hrmm, min väska vägde 36 kg... Men den snälla incheckningsdamen sa att jag istället för att betala 100 euro kunde få en stund på mig att packa om i mina väskor. Sedan sa den snälla kontrollanten att jag kunde få en kartong av henne att lägga lite gods i. På något sätt lyckades jag sedan den omstuvningen få med rubbet utan extra kostnad. Detta hade INTE hänt om jag INTE blivit kontrollerad så grundligt att jag han lära känna kontrollanten. Lite kul var det dessutom i ompackningen att hon kunde komma med förslag: "Om du lägger dödahavsleran och arraken i kartongen kan du ta lilla väskan som handbagage". Hon hade bväöttre koll än jag på vad för jox jag hade med mig!!!

Kompromitterande mtr.

Min bloggkompis Anna brukar fnissa över vissa inlägg om vad jag har i väskorna genom diverse kontroller. Men jag undrar om inte denna resa kommer ta priset. En kollega har bett mig inhandla stoff till två "pedagogiska resväskor". Tanken är att grupper som förbereder resa ska kunna se, känna, lukta och smaka Israel/Palestina. Har därför en väska där allt liksom djuren till Noaks ark kommer i par. Smakprov på vad väskan innehåller: 2 minivattenpipor, 2 armband "I love Israel", En MASSA olivkors i par (två ortodoxa, två katolska, två franciskanska, två pentekostal osv), 2 böneutropsväckarklockor, en massa kippor i par (två religiösa, två hippikippor, två bosättarkippor, två ickereligiösa* kippor. Vidare: 2 koranen, 2 bönemattor, 2 masbaha, 2 bönesjalar, 2 koffiyor, 2 radband .......... osv osv.

Sedan har jag lite julklappar med till släkt och vänner (Hrm, ska ju inte avslöja för mycket nu med tänk olivtvålar i storpack, dödahavsprodukter mm) Några av dem packade i svartvitt koffiyyatyg.

För att jag SÄKERT inte kommer ha tid att shoppa på Ben G´s taxfree har jag också några synnerligen suspekta filmer om ett visst murbygge....

Sitter nu med galghumor och glor på mina väskor. Nån som vill gissa på tiden från det att jag sätter min fot innanför ytterdörren till Ben G tills jag står på rullbandet ner till flygplatsshoppingen? Planet går fyra, jag ska vara där ett. Gissningar, någon? Närmast vinner en julklapp extra från Holy Land!_________
* Ickereligiösa kippor= Kippor i vitt enkelt tyg eller i papp som anger att "Jag har på mig kippa för att visa respekt för synagogaen eller bröllopet, men det är inte min tro".

Projektet, del 5

image252
Ha Kotel

Projektet, del 4

image251
Essayem CP

Första advent!

Det är lite olika bud om när dygnet börjar här i Holy Land. Igår kväll var jag på första adventsgudstjänst på STI, på profeternas gata. Eftersom det var så länge sedan jag gick på en gudstjänst på svenska var det extra trevligt. STI hade sin internationella kurs på gång så ljuständningen följdes av ljusdans med table-trumspel. Mycket annorlunda och vackert! Psalemerna var de vanliga, Hosianna Davids son, gå sion din konung att möta... osv. Två barn sjöng några körsånger. Lite konstig känsla var det att sitta i jerusalem och höra: "Adventstid kom till mitt ensamma hus...... något ska ske bortom frostig advent...."

I morse gick jag och Anna på "Divine Liturgy" i Holy Sepulchre. Tidigare har jag bara gått för att höra den vackra körsången, nu hade jag fått en bok som dels transkriberat liturgin och dels fanns den i engelsk översättning. Nog för att det är vackert att höra: "Uzkhaghaghootyoon barqévya aménayn ashkharhi", men det liksom ger lite mer om man får reda på att det betyder "Grant peace to the whole world". Utmaningen att dels följa med i noterna, dels hinna uttala de konstiga armeniska orden och dels hinna spana när man skulle göra korstecken, stå, sitta, luftkyssas var stor. Men trägen vinner, Anna och jag ska sätta allt det där en dag.

På vägen hem var jag tvungen att stanna till och ta ett kort:
image250
Betfagre, men jag såg ingen åsna där idag...

Texterna till första advent kan man hitta
här, speciellt det där med att "förinta alla stridsvagnar" har jag inte tänkt på att det står tidigare. Tydligen hade kananeerna där järnbeklädda stridsvagnar en gång i tiden.

Projektet, del 3

image249
Vattnet i Holy Land, på Olivberget.

Projektet, del 2

image248
Vatten från Olivberget, Jabal Zeitun i Holy Land

Ett litet projekt...

image247
Del ett: Inköp av kärl av lämplig storlek... (fortsättning följer...)

Jobb

Nu finns möjlighet för den som vill jobba i Jerusalem, jag råkar veta att ett toppenjobb blir ledigt här i vår/sommar...  Ansökan ska vara inne på tisdag 4/12 så skynda, skynda!