Majdal Shams!

Antligen lite svalka! Jag ar uppe i Majdal Shams och bloggar och temperaturen ar t\riktigt behaglig for forsta gangen pa en vecka, det var till och med sa att jag fros en liten stund. Inatt kommer jag att sova som en kyckling! YES! Snacka om att ta igen all missad nattsomn! Underbart! Underbart ocksa att se nagra gamla bekanta har uppe! Mysig middag och trevligt gang att hanga med, vad mer kan man begara?

Bye bye Beit Hanina!

En epok är över. Var och städade i min gamla lägenhet i Beit Hanina i går kväll. Tekniken att tvätta golven är lite annorlunda mot vad man är van med från Sverige. Först hälla ut vatten med ajax på golvet. Sedan skura med borste, sedan fösa vattnet med skrapa till närmaste golbrunn. Ganska fiffigt i detta dammiga land. Vattnet tar med sig dammet och allt far ner i golvet...


Shukran ektir for the help with cleaning my apartment!

Hettan...

...håller i sig! Det är 9 grader över medeltemperaturen för Jerusalem sägs det och det tar på krafterna! Jag önskar det vore semester och jag kunde ligga på nån strand, men istället får jag hålla tillgodo med AC-kylda officet. Häromdagen tror jag dock jag fick lite solsting. Plötsligt orkade jag nada och fick grym huvudvärk. Man kan inte nog understryka vikten av nåt på huvudet och vatten, vatten och vatten! Jag har för vana nu att tanka upp som en kamel. Köper en och en halv liter vatten och i det närmaste sveper flaskan på en gång medan vattnet är kallt. Hålla på att dutta med småflaskor som jag ser turister göra är helt förkastligt. Ska man slippa solsting måste man dricka MER än vad man hinner svettas ut!

Lazy sunday!

Tillbringade hela förmiddagen med att tvätta och hänga tvätt. Och mellan varven försökte jag bli lite brun på min balkong. Men med 45 grader i solen och 38 grader i skuggan var det inte så lätt att sitta kvar. Funderar idag på att gå och införskaffa nåt slags solskydd till balkongen. Inne i lägenheten är det för varmt att vara, men blir det lite skugga kan man vara ute på balkongen där det fläktar lite. Trots att balkonggolvet består av ljusgul sten blir den het som en stekpanna att gå på. Hujedamig! Får man klaga på värmen?

Annars går livet sin gilla gång. Var i Holy Sepulchre nyss och spanade en stund på turister. Ganska kul blandning av turism och helighet. Mellan varven föste man undan turisterna för att olika kristna samfund skulle in till graven och sprida sin rökelse. Jag satt där i cirka en halvtimme och spanade in katoliker, grekortodoxer, armenier och en kopt som gjorde samma sak. Svängde med rökelsekarlet och bugade. Mellan varven försökte turister tränga sig in, men de blev lite hutatde åt av en bestämd gravvakt. Det var lite si och så med klädseln, eftersom det är så varmt idag kom där några karlar i shorts och ville in. "No good" tyckte gravvakten och körde iväg dem. "Ni måste respektera att det är en helig plats!". Jag håller helt med, visst mått av respekt måste man faktiskt visa detta ställe, vare sig man är troende eller ej!

image187

image186
salig blandning av turister och utövare...

Midsommarafton

Å, vad jag saknade min familj igår! Helt sjukt mycket. De skulle fira hos pappsen i Edsätter och här satt jag i värmen och kunde inte vara med! Det är sällan jag egentligen känner mig ensam i Holy Land, men igår hände det!

image185

Chattade med min bror Ola och hans fiancé Karin. Det blir så mycket roligare med webbkamera när man kan se de man chattar med och se eventuella reaktioner om man skriver nåt kul...

Midsommar!

...och värmebölja i holy land!

image184

Igår var jag på en mycket trevlig reception på Notre Dame Hotel med anledning av att WCC´s generalsekreterare var på besök i Jerusalem. En imponerande "line up" av patriarker, ärkebiskopar, biskopar och präster var där.

När jag kom uppsläntrandes för backen till Notre Dame stod patriarken och en rad biskopar och hälsade välkomna. I detta sällskap kan jag erkänna att jag blev lite knäsvag. Hur gör man? Går fram och sträcker fram näven eller vad säger vett och etikettboken om detta...? Medan jag funderade över lämplig approach vände sig Patriarken och hälsade varmt på mig, typ "Tjena Maria, hur är det med dig?". Puh, ibland glömmer man bort att det är vanliga människor men med speciella ämbeten. Isen var bruten och därefter kändes det naturligt att mingla runt och småsurra med alla.

Så gott som alla kyrkogrenar var representerade på denna reception så det blev ett bra tillfälle att lära sig lite mer om de olika kyrkorna.

Väl hemma igen stupade jag framför en dålig film på TV. Verkligheten hade överträffat TV´n!

Med andras ögon...

Idag for Maria hem... Vi har "hängt" lite och lärt känna varandra. Och haft rejält kul mellan varven!

image182

Miss you, Maria!

I Jerusalem har jag vant mig vid vissa fenomen, både politska och kyrkliga fenomen. Men när jag har någon besökare här som jag följer runt är det som om man blir varse det "konstiga" igen. Jag tror det är nyttigt att "se på tillvaron med någon annans ögon" emellanåt:

image183

Koshersushi

Jag langtar efter sushi just nu. Kalla, goda med lax. Haromdagen letade jag och tva vanner sushistalle, men det enda som fanns att uppbada var koshersushi. Det var inte ens ide att ga in. Inga rakor (inte kosher) och inget sjogras (inte kosher). Faktiskt blev jag mycket snopen da jag horde att sjogras som ar sa vegetariskt inte var kosher! Forklaringen var att ~sjogras inte har hjalar~ Wow, det var den uddaste forklaringen nagonsin!!! Ar det nagon av mina blogglasare som kan forklara detta for mig.

Och, OM sjogras hade haft hjalar, VEM hade velat ata det da???

sol och shopping

Jag var ledig igår! Jätteskönt! Började dagen med att sova ut efter liturgin natten innan. Gjorde inte så mycket, satt och solade på förmiddagen på terassen och stack in till Jerusalem för att spana in det nya shoppingcentrat som öppnat just utanför Jaffa Gate. Sprillans nybyggt och ganska flådigt. Till min glädje finns där nu ett "Aroma coffe" på bekvämt avstånd från jobbet! Annars var det typ de vanliga kedjorna av affärer som öppnat där. Crazy Line och Jump är mina favoriter, har numera medlemsskap i bägge. Ingången till shoppingcentret är MYCKET diskret! Man måste i princip veta om att där finns något, annars missar man det lätt.

image180

Nedgången till shoppingen.

Frågan som många shopägare inne i Gamla Stan nu ställer sig är om turisterna, efter att ha gått förbi detta, har några pengar kvar att shoppa för när de kommer in i Gamla Stan? Kontrasten mellan detta moderna ställe och 100 meter därifrån, innanför portarna är nu enorm. Istället för att tycka Gamla Stan innanför Jaffa Gate är charmigt och pittoreskt tycker man lätt det ser slitet och fattigt ut. Så jag är kluven till detta nya ställe. Tror inte jag byter Armenian Tavern mot Aroma som stamhak för lunchen! Å andra sidan är det skönt att slippa fara till Malha för att gå på Crazy Line...

Kvällen tillbringade Maria och jag med att titta på bilder och se två filmer. "My country" om Sydafrika och sedan "The Iron Wall" om bosättningarnas expansion här i landet. Kan å det varmaste rekommendera båda filmerna!


Divine Liturgy

Söndag och ledigt! Inatt blev det rena nattsudden då Maria och jag gick till Holy Sepulchre för att kika på midnattsliturgin. Vi kom dit vid ettiden och då hade det redan börjat. Grekortodoxer, ryssortodoxer, serbortodoxer och kanske några ytterligare firade liturgi framför graven. Då Maria och jag var utbölingar i sällskapet (typ protestanter) höll vi oss lite diskret i bakgrunden. Träffade en präst som visade upp oss till den armeniska kyrkan i Holy Sepulchre ett par trappor upp. Därifrån hade vi strålande utsikt över vad som hände framför graven!

image177

Det blev en lång natt, vid fyratiden började armenierna sin liturgi. Vi bänkade oss då så vi kunde följa det hela på plats. Det var en hel del excercis, stå, sitta, stå, sitta, hålla ljus.... Det var inte många som firade liturgin vid denna timma så vi hade ingen att spana in på NÄR man skulle göra VAD. dock förbarmade sig en äldre präst över oss och gav oss små diskreta handsignaler. Även om det bara höll på i en dryg timme så blev vi rejält trötta! Men då det bara var vi i "publiken" kändes det oartigt att gå. När det var över hade det ljusnat och vi for hem till mn balkong och såg en vacker rödorange sol gå upp över Amman. Sedan stupade vi i säng!

image179

Maria och Fr. Goossan i väntan på att liturgin klockan fyra skulle starta.

Patriark och öken

Ännu en dag fylld med intressanta händelser! Var på morgonen till Patriarken Teofilos III med en ortodox grupp från Sverige. Vi fick komma in i hans mycket tjusiga mottagningsrum och blev bjudna på både stänkare, godis och juice. Samtalade om de senastedagarnas oroligheter plus på huruvida "vanliga svenskar" är intreserade av ortodox kristendom. Mycket spännande samtal!

Efteråt strosade vi runt i patriarkatet och kom up på ett tak med vacker utsikt över gravkyrkan som ligger kloss i kloss med patriarkatet.

image174
Taket på grav- och uppståndelsekyrkan (Holy Sepulchre) sett från det grekortodoxa patriarkatet.

Efteråt begav sig Maria och jag ut i öknen med två vänner från Beit Sahour. Vi hade länge pratat om att "vi en dag borde göra oss en tur till öknen". Nu idag blev det äntligen av! Vi åkte till det avlägsna Mar Sabaklostret. snacka om vykortsliknande omgivning! Det kändes som att hamna i nån Indiana Jonesfilm när vi gick längs bergväggen ner för att komma till en balkongliknande utkiksplats. Väl där satt vi och spanande på solnedgången och drack några öl. En del skratt och en del allvar blev det.

image175
Mar Saba. Hit får bara män komma in. Det hela började på 400-talet att eremiter begav sig ut i öknen för att meditera. Efter ett bra tag blev man organisserade i kloster, men som detta, ibland på avlägsna ställen. Detta för att "komma nära Gud" i det kala landskapet. Plockar man bort larm och stök som en stad erbjuder kan man lättare fokusera på "den inre resan" och på Gud. I bakgrunden längs bergssidan ser man hålor, i dessa grottor satt de första ökenfäderna här.

image176
Här satt vi och diskuterade livet och politiken...

Hammam

Häromdagen var jag på turkiskt Hammam i Ramallah. Det var min absolut första gång på Hammam och det var ljuvligt! Kom först in i foajén och vi registrerade oss. Jag var där med min vän Anna som guidade mig genom procedurerna. Ångbastu, kall pool, het sten som man låg på, dursch, mer pool och het sten... Efter ett tag blev det min tur att bli behandlad. En liten späd kvinna vinkade in mig i ett rum med en jättestor stenhäll i mitten. Jag ombads lägga mig där och sedan började hon skrubba med tvättsvamp. Ajajaj... Efter den skrubbningen var det nog inte en enda död hudcell som överlevde (konstig mening, men ni föstår...?). När skrubbningen var klar hällde hon kallt vatten på mig (vilket var riktigt skönt då stenhällen jag låg på var mycket varm). Sedan blev det intvålning med olivtvål. Kvinnan tvålade in ryggen, sedan fick jag en svamp och gick och satte mig i ett litet privat rum där man kunde ta av sig bikinin utan att känna sig generad. Rejäl tvålning gjorde huden len som en barnrumpa. Efteråt dursch och vila på het sten igen tills det blev dags för massage. Hon masserade hela kroppen, inklusive tår och fingrar. Helt otroligt att denna späda kvinna hade sådan kraft i nyporna! "Ajaj", sa jag. "But your body needs it" Sa hon. Sedan var det bara att bita ihop och uthärda. Men det var mer skönt än vad det gjorde ont, och min kropp behövde detta. Efteråt pustade vi ut igen i foajén med ett stort glas nypressad apelsinjuice. Vill tillbaka redan! Endast 100 shekel gick det hela på!

Oroligheter på G?

Har precis kommit in till jobbet efter alla omvägar. Första checkpointen hade upprättats i Ras El Amoud. Istället för att fastna i bilkön gjorde jag en U-sväng och for upp över olivberget istället. Där kryllade det av poliser så jag tog den smala vägen nedför berget som går förbi Getsemane. Där det också kryllade av poliser. När jag säger kryllar menar jag typ ett tjugotal poliser per korsning och små grupper om tre och tre lite här och var längs gatorna. Körde förbi damaskusporten efter det att jag blev insläppt genom kravallstaketet som en jättegrupp poliser dragit över vägen vid Rockerfellermuséet. Bredvid "road nr 1" stod en vattenkanonbil i beredskap.
image173

Lite skrämmande med detta pådrag. Jag gissar att det beror på attdet är fredag. I samband med middagsbönen händer det ofta att det blir lite oroligt. Polisen stoppar män under 45 att besöka al-Aqsa, vilket gör många riktigt arga. Sedan kan man diskutera "hönan och ägget" hur länge som helst; Leder ökat polispådrag till kravaller eller leder kravallerna till ökat polispådrag?

Frissan

Ett besök hos frissan brukar i Holy Land nästan jämt ge material till bloggen. Så även igår! Då senaste klippningen blev synnerligen ojämn begav jag mig på rekomendationer till ett plejs nära American Colony. Hundra procent kvinnor! Det var som ett stort skyltfönster som man bara kunde se ut genom i entrén. Innanför dörren satt en liten tjej och skötte nykeln, man låser nämligen ut männen från detta ställe. Jag blev insläppt och plötsligt stannade all aktivitet upp. Jag kände mig en främmande fågel alternativt en celebrity av rang. Nästan alla blev sedan engagerade i vad jag hade för önskemål om frisyr och färg. Blev hänvisad en stol och en stor färgkarta. Bestämde mig för mörkmörkbrun med svarta partier emellan. Tänkte att det kunde bli riktigt snyggt. Skepsisen blev total! Alla kvinnor i salongen var ursprungligen mörkhåriga, en del med tappra försök till blondering. Att jag som var "blond" enligt denna definition skulle mörka håret var ett mysterium!

Under färgning, väntetid och klippning fick jag en god inblick i livet i en arabisk hårsalong. Täckta kvinnor kom in, hängde av sig ytterrocken och sjalarna (jag blev förvånad över vilka lager med sjalar en del hade!) och började skvallra på om familj och hushållsbestyr (jag gissar nu vad de pratade om, men jag antar av kroppspråk mm att det var en HEL del skvaller om sina respektive män). Under sjallager och kappor var allihopa riktigt raffiga! Och MYCKET energi lades på frisyr, vaxning och make up. Lite konstigt var det att efter klippning och färgning, spray och häftiga frisyrer åkte sjalen på igen. Vad är det för mening att först ägna tid åt en häftig uppföning om man stunden efter plattar ihop allt igen? Kanske det fluffar upp när man kommer hem igen? Måste göras en empirisk uppföljning av detta!

Min frisyr.... Ja, inte blev det brunt. Snarare Becksvart! Efter föningen stod det dessutom upp så mycket att jag kände mig som en mopp. Men kommentarerna från kvinnorna i salongen var "Hellu, hellu, Bidjennen!" (=Skitsnyggt). Glad och upprymd kom jag ut därifrån med ett trevligt minne. En bit iväg töjde jag ner lite på min moppfrisyr och tröck ner den lite med solbrillorna. Detta med sjal kanske inte är en så dum idé när allt kommer omkring....

U.E. Tour

image171
Morgonmöte på Mt of Olives.

Jag och två vänner åkte i morse upp på Olivberget för att spana in U.E. och ett morgonmöte. Jag hade hört talas om att Livets O. skulle komma med 22 bussar av pilgrimmer till Holy Land på deras 20-års jubileum. Bara logistiken kring detta var intressant att skåda. Vi var där i god tid. Först lite sound Check, sedan kom folket. De bara fortsatte och fortsatte att strömma upp på berget. Vet inte om det var 22 bussar, men åtminstone 15. En i varje buss gick med en skylt med nummer på.

image172
Många bussar blev det...

Själva predikan var ganska intressant att lyssna på. Det som sas kändes varken ovanligt eller kontroversiellt för att vara L.O. Det mesta handlade om att vara på de platser där Jesus gjorde olika saker. En sak förstod jag inte riktigt. När han pratade om framtiden i Jerusalem sa han att det tredje templet skulle byggas och att det först därefter skulle skapas "det himmelska Jerusalem" och Jesu´återkomst. Fullföljer man detta resonemang blir det oroväckande, ska det tredje templet byggas måste Klippdomen och Al Aqsa rivas. Skulle man upp på Haram Ash Sharif och börja riva så brakar förmodligen det tredje världskriget ut. För mig låter det som att man skapar "an human made Hemageddon". Låter farligt...

Fullt skubb...

Sitter och känner mig nöjd efter en hektisk gårdag. Jag började i makligt tempo med att städa och tvätta. Kompade lite för att "vila" inför det att en grupp skulle komma på kvällen...

På eftermiddagen hade jag knytkalas med några svenskar jag "hänger" lite med i Jerusalem. Vi satt och njöt i eftermiddagssolen på min takterrass och hade det allmänt bra:
image168

For sedan in till Jaffagate och välkomnade den nya gruppen från Borlänge som är på resa. Kaffe, Argeela och en hel del snack på ett nytt hak nedanför Imperial hotel. Roligt det med!image169

Kvällen (eller snarare natten) slutade jag med en livlig teologisk diskussion med en kompis som är muslim på Olivberget. Som religionslärare har jag fått många olika frågor från eleverna. Inte alltid kan jag svara, och nu passade jag på att fråga: "Är det sant att man har dödsstraff om någon konverterar från Islam till en annan religion?". Enligt min kompis var det så. Jag blev lite störd av detta svar då jag ser islam som en fredssträvande och vacker religion. En lång teologisk diskussion följde. Efter någon timme hade jag i alla fall fått klart för mig att det är få muslimer som verkligen vill följa detta trots att det tydligen står så i koranen. Nu "dagen efter" har jag dessutom kommit på att det står en hel del liknande ruggigheter i Bibeln också, så kanske skillnaden är mindre än jag först befarade...

En sidospår till denna diskussion var en motfråga jag fick: "Maria, hur kommer det sig att inte judar och kristna tror på Profeten Muhammed". Som den religionslärare och beteendevetare jag är började jag med en ren sociologisk förklaring. Typ eftersom Islam startade när både J och K var väl etablerade med olika normsystem och avgränsningar fanns det inte längre plats för nya element såsom ytterligare en profet inom Judendomens respektive Kristendomens paradigm. Noll framgång med sociologisk förklaringsmodell på min kompis som har ett muslimskt innifrånperspektiv: "Men det står ju i Koranen, Judar och Kristna kan ju bara läsa om Profeten".
Försökte då med en mycket visuell bild:
image170
Kaffemuggen=Gud
Tändaren=Islam
Mobiltelefonen=Kristendomen
Cigarettpaketet=Judendomen

(Man ska tänka "trestegsraket" för att förstå följande resonemang)

Ok, sa jag. Hur startade Judendomen? Drivkraften är förstås Gud. Gud startar det hela genom att dels kalla Abraham från Ur och dels genom att ge lagen till Moses. Så har vi en religion som sedan etablerar sig. Ett bra tag sedan kommer Jesus. Väl grundad i Judendomen när det gäller tro och uttryck. Men ett nytt budskap när det gäller människans frälsning. Man skulle kunna säga att judendomen "ger fart" till Kristendomen. Ytterligare några hundra år så kommer Profeten Muhammed. Väldigt mycket tankestoff från Judendom och Kristendom. Islam skjuter ny fart från Kristendomen och strävar vidare... Att det finns saker i Islam från Judendom och Kristendom är ganska naturligt, likaså att det INTE står om Muhammed i Tanak eller i Bibeln. "Det är som en trestegsraket ungefär sa jag". Efter ett bra tag förstod vi varandras resonemang. Vi höll inte med om allt den andre sa men det var intressant och lärorikt.

Några lösa trådar dock.... Kommer alla till samma Gud? TROR vi på samma Gud? Möts vi i samma himmel eller paradis? Min kompis och jag kom fram till "Ja, Ja, Kanske" på dessa frågor.

Ju mer olika man tror ju mer kan man lära sig om man vågar kasta av sig sina fördomar. Och roligt har man medan man utforskar dessa frågor!

Stupade i säng för att gå till Al Aqsa, the Kotel samt Holy Sepulchre nu på förmiddagen tillsammans med de tillresta svenskarna.


Bloggkompis!

Så skojigt det är med bloggkompisar! De flesta bloggar jag läser är skrivna av släkt och vänner, men sedan läser jag en hel del bloggar om Israel och Palestina. En utmärkt blogg av Anna har jag följt nu ett tag och igår fick vi äntligen till ett IRL-möte. Kul, kul! Tiden flög iväg och plötsligt vart det kväll. Äntligen känner jag en tvättäkta israel som jag kan fråga om allt möjligt!


Eurovision - Palestine?

http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=826302

Kolla på denna länk, ungefär 42 minuter in. Det är ett avsnitt om hur man i Palestina jobbar på att få vara med i Eurovision Song Contest. Ganska coolt, jag hoppas verkligen de lyckas! Det vore en bra motbild mot de vanliga bilderna som omvärlden får se härifrån. Folk kan lätt få för sig att det bara är våld härnere, vad vore då bättre än att sprida kultur i form av sång och scenframträdande?

Ett krux med att komma med är förstås vad man säger när värdlandet ringer ens jury. När man ringer Israels jury brukar det ju låta: "Welcome to Israel and our beautiful capital Jerusalem". Det vore inte så lite läckert om man stunden efter ringer den palestinska juryn. Repliken blir då: "Welcome to Palestine and our beautiful capital Jerusalem".

Så kan det bli när konst blir politik och politik blir konst.

Gosh!

I söndags for jag och några vänner till en strand som heter Gosh, en liten bit norr om Tel Aviv. Man kan säga att "Gosh" var ett passande namn för den beachen! Häftigt höga sandbankar som reste sig ovanför havet, man klättrade ner som i en ravin. Väl nere var det ljus sand, det kändes som man gick på potatismjöl på den stranden, liksom knarrande och mycket mycket mjuk. Ett tiotal meter ut i vattnet låg ett skeppsvrak och hela atmosfären andades stillhet och romantik. Kanske lite väl romantiskt för en del, nakna män kom då och då strosande förbi oss utan en tråd på kroppen (utom några som hade keps). En man var särskillt efterhängsen, för han bestämde sig för att sola en pytteliten bit från oss. Och inte förstod han engelska heller: "Please put something on or leave us!" Det slutade med att vi flyttade på oss en bit. Kanske förstod han vinken,´för sedan höll han sig på behörigt avstånd. Det jag förvånades över var den totala ogenerade stilen på de som kom gåendes spritt språngande nakna. Fick dock höra sedan av de jag känner i Jerusalem att just denna strand är ökänd för allehanda obskyra företeelser (här räknar man in ALLT typ: nakenhet, homosexualitet, missbruk, fylleri, pedofili.... ALLT ses som omoral och snusk).

Jag har egentligen inga problem med nakenheten, men när det kommer för nära, och med tydligt syfte; att visa upp sig för just oss, tycker jag det går för långt! Dessutom är jag ju van religiösa Jerusalem nu där allt är så ordentligt och täckt.

image167
Gosh!

Helg!

Efter en synnerligen lång vecka är det äntligen dags för lite helg! I morgon, söndag kommer jag först att sova ut ordentligt, sedan sitta i solen med en bra bok för att sedan köra till beachen och bada. Förmodligen blir det Tel Aviv igen. Ska denna gång smörja in mig ordentligt eller ha kläderna på, för än kan jag känna att ryggen är lite medfaren sen i söndags.

Men ikväll blir det party hos min kollega vars son tar studenten! Så det blir en sväng till Beit Hanina ikväll. Ska passa på att shoppa på supermarket Jafar, har hittills inte hittat någon mer välsorterad affär i Östra Jerusalem (om jag räknar bort de på bosättningarna förstås).

Vädret går nu från varmt till hett. Femdygnsprognosen ser ut så här enligt
http://weather.cnn.com/weather/forecast.jsp?locCode=JRUX:
Saturday
75°F (24°C) | 53°F (12°C)
Sunday
79°F (26°C) | 56°F (13°C)
Monday
81°F (27°C) | 55°F (13°C)
Tuesday
85°F (29°C) | 61°F (16°C)
Wednesday
92°F (33°C) | 71°F (22°C)