RYCK

image230

Idag reser dansgruppen RYCK hem. De har varit här en dryg vecka på studieresa samt jobbat med dans. Dels har de spelat in en dansfilm och dels har de uppträtt. Igår morse spelade de in några scener av sin dans i Abu Dis. Det väckte en del uppmärksammhet. Först var de in på macken och lånade en sopborste så de kunde sopa ren vägen från glassplitter och stenar, sedan värmde de upp och satte igång. En del nyfikna förbipasserande stannade till så de fick lite publik. Efter ett tag kom en militärjeep och med tre soldater som undrade vad som försigick (eller kanske snarare ville prata lite med de svenska tjejerna om helt andra saker). När de hörde att de höll på med en dansfilm lät de sig sedan övertalas att vara med och spela sig själva. Riktigt kul tyckte shopägarna i närheten det var, speciellt som låten de dansade till hette "fight for your rights" eller något liknande.


Facebook

Har råkat snubbla in på facebook för några dagar sedan och det är lite lätt beroendeframkallande. Speciellt detta med att på en karta snabbt klicka ut städer och kända ställen... Jag är nog lite av en tävlingsmänniska ändå som vill få höga poäng. Men nu är jag stel i axlarna av koncentrationen och bör gå och göra något annat. Sitter på kontoret och håller ställningarna ifall någon vill se utställningen, men det är inte direkt rusning. Imorgon kommer en grupp som vi vet av så då blir det nog några. Idag är det riktigt tråkigt.

Höjdarjobb

image228
Här poleras spiran på Klippdomen...

Jerusalem Show

Idag börjar The Jerusalem Show som ska hålla på i tio dagar. Det är en rad olika gallerier, konst- och kulturcentra som tillsammans utgör The Jerusalem Show. Även studiecentret är med i detta och vi har två mycket moderna skulpturer och en modern tavla i vårt galleri. Ska bli kul om det strömmar in lite folk på detta!

image227
Morgontidningen...

I morse såg jag morgontidningen komma till grannarna. Kanske inte låter särskillt spännande för den som inte vet var jag bor. Jag bor som i en ficka av Västbanksmuren, har mur på tre sidor om huset. I bland på mornarna kan jag därför se en anonym bil parkera på gården nedanför och sedan snabbt slinker en man ut ur bilen och hivar över ett par tidningsbuntar över den 9 m höga muren. På andra sidan hamnar den i en olivlund dit folk sedan går för att få sin morgontidning.

Också såg jag häromdagen grannarna på andra sidan muren sätta sig i sin bil för att åka till jobbet i Jerusalem. Hade det inte varit för muren skulle de kunna vara inne i Jerusalem på cirka 10 minuter. Nu får de åka nästan ända ut till Maále Adumim för att där sedan svänga ner på vägen som går från Döda Havet och ta den till Jerusalem. Cirka 40-45 minuter. Deras bil hade gula Israelregistreringsskyltar, inte de grönvita västbanksskyltarna.

Så omständigt kan livet vara ibland om man befinner sig på fel sida muren.

Bild

image226

Ibland ser man underliga saker i Jaffa Gate. Här en kvinna som predikar frälsning genom att hålla upp en eskatologisk skrämselbild. Intressant att se hur man genom en och samma bild lyckas reta upp både judar, muslimer och en hel del kristna... I bilden ser man det gamla Jerusalem förgås i lågor och det nya Jerusalem mer fridfullt skildrat. Vägen till det nya Jerusalem i form av ett kors.


Yalla yalla!

De é mycket nu. Landade hemma i lägenheten igår morse ett par timmar innan det var dags att hugga in i jobbet igen. Gårdagen och idag är två dagar med idogt rännande mellan möten av olika slag. Men jag går på nån slags överväxel och ser fram emot en sovmorgon (eller sovdag) i morgon.

Vad jag vill ha sagt är att mer utförlig blogg är på G, men just nu måste jag yalla vidare. Håll ut, trogna läsare!

I morgon eftermiddag kommer en bild! (inshallah)

Rhodos

Så har en intensiv arbetsvecka på Rhodos börjat gå mot sitt slut. Sitter i hotellfoajén och väntar på flyget om sisådär åtta timmar. Jag är förkyld så sol och bad är inte det jag i första hand vill göra. Får försöka bli lite brun i Jerusalem istället. Landar 3.15 på BG och börjar jobba 8. Sova i detta larm på en soffa i foajén är inte att tänka på så det får bli några koppar kaffe innan dagen är slut imorgon kväll istället.

Rhodos är en trevlig liten Ö med fin gammal stad (Rhodos stad). Ringmur och shoppinggränder som i Jerusalem med en mysig hamn utanför som Bahamas. Skulle kunna tänka mig att bo här om det inte var för språket (grekiskan) och att det är väldsns ospännande här. Fint i och för sig, men otroligt fridfullt.

längtar hem till Jerusalem ganska mycket nu och det är också en hel del att göra med fem annalkande grupper på ingång. Först två intensiva arbetsdagar med en rådgivare och sedan några få lugna dagar innan första gruppen kommer. Sedan avlöser grupperna varandra till i mitten av november...