Morgonbuss

Nu var det ett tag sedan jag bloggade om bussar, men i morse fick jag lite stoff till detta ämne igen. Jag bor vid en ändhållplats. Jättebra, tänkte jag när jag flyttade dit. Då kommer det finnas plats på ussen och man slipper stoppa bussen längs vägen. Eftersom bussarna kör när de är fulla (eller när busschauffören känner för att köra) är det inte alltid man får plats på en buss man haffat på gatan. Så ändhållplats är bra. I teorin. Stod i morse och väntade och väntade. Men mig väntade ett femtontal skolbarn också. Efter typ jättelänge kom en buss som alla vi trängde oss upp på. När vi far genom Ras El Amoud ser jag ett antal bussar som väljer att vända i mitten av sträckan. Förklaringen är att dessa chaufförer ser sin chans att fylla bussen utan att åka ända fram. Sålunda blir det snabbare pengar för chauffören. Ska sova en halvtimme till imorgon, efter åtta är det betydligt lugnare på bussarna.

I övrigt har jag fått ett hett tips att lyssna till P1, ekot. idag. Ska bli spännande, kanske blir det nån ny nyhet från trakterna. Än så länge bara nyheter från Burma, vilket är långt ifrån ointressant. Fredigt motstånd av buddhistmunkar mot en militärjunta. Idealiskt motståndsarbete, men nu har juntan börjat skjuta... Mina tankar går till munkarna...

Independance day

I fredags var det 16 år sedan Armenien blev självständigt och igårkväll hölls en reception på Notre Dame av denna anledning. Alla var där, kändes det som. Grekortodoxerna med Teofilos i spetsen, Syrianerna, Katolikerna, Kopterna, Ryssortodoxer, en Rumänortodox, några protestanter... Ja, naturligtvis var armenierna där också. Både Armenisk apostoliska kyrkan, armenisk katolska kyrkan och hur många "vanliga" armenier som helst. Och så representanter från både den israeliska regeringen och Palestinska myndigheten. Och jag. Det kändes verkligen kul att ha blivit inbjuden på denna gigantiska mingelfest!

Minglade på ett bra tag tills knäna sa ifrån, gick då tillbaka till Jaffa Gate för att ta en taxi hem. Och snavade! Instinktivt tar jag inte emot fallet med knäna så jag föll som en fura i skogen rakt på armarna och pannan. Armarna klarade sig men nu har jag en bula i pannan och går med keps och solbrillor så ingen ska tro att jag blivit dängd. Än är bulan röd, anar att den är blå till i eftermiddag...

Kol Nidre mm.

En sjukt intressant dag blev det idag. Vaknade och tog det lite lugnt på morgonen. Gårdagen var sjåig med två receptioner att gå på. En hel del mingel och visitkortsbytande blev det...

Tänkte ta taxi till jobbet på morgonen, men ingen taxi kom igenom till mig. Det var stort polispådrag och hur många checkpoints som helst med anledning av muslimernas fredagsbön. Då Yom Kippur började idag och jag visste att då står ALLA bilar stilla hade jag med mig en bäddmadrass till jobbet. Släpade denna madrass plus en ryggsäck på bussen, av bussen och genom hela Gamla Stan till Jaffagate och kontoret. Puh. När jag väl kom fram fullkomligt rann jag av svett.

På eftermiddagen gick jag och hörde en föreläsning om Yom Kippur på STI och sedan promenerade vi iväg till stora synagogan i Jerusalem. Vi kom inte in, förmodligen för vi såg ut som en turistgrupp. Istället slank vi in i den konservativa synagogan en liten bit därifrån. Jag stannade nere och stod längst bak för att lyssna och hamnade bredvid en äldre dam som var jätterolig. Det var som att stå bredvid min mormor ungefär, hon kommenterade det mesta som hände. Skitskojjigt. När en man började sjunga
Kol Nidre (en bön) frågade hon mig om det var "på riktigt" eller om det var en inspelning. Jag kunde bekräfta att det var på riktigt.

Själva gudstjänsten kändes först aningens oorganiserad. Folk kom och gick och pratade med varandra. När Kol Nidre kom igång skärpte folk till sig och hängde med bättre. Jag blev hyffsat trött i benen och slank sedan iväg. Mysigast var kvinnan i foajén som hälsade mig hjärtligt välkommen tillbaka vid tillfälle. Ska ta mig tid ibland och gå dit, tänkte jag.

Väl ute ur synagogan var det en förunderlig känsla. För första gången hördes fågelkvitter i stan. Alla bilar stod stilla och det enda som hördes var fågelsång och vindbrus. Skönt! Strosade längs de i vanliga fall så hårt traffikerade gatorna till Jaffa Gate. Mitt i vägen gick jag! I gamla stan blev jag bjuden av halsbands-Nader på "frukost"; tre svultna muslimer och jag käkade hoummus och kefta i en minimal shop. Härligt. Himla kul egentligen, eftersom Kol Nidre är startpunkten för den judiska fastan... Här stod jag en halvtimme senare och bröt fastan i ytterligare en annan religion. Då det hela kändes lite förvirrande gick jag en lov till Holy Sepulchre och tände ett ljus. Sålunda avverkade jag tre religioner på samma eftermiddag!

Sammanstrålade med Anna och tog en långfika på Henry´s innan jag nu ska krypa isäng. Sover på soffan i biblioteket eftersom jag inte kan ta mig hem i den obefintliga traffiken.

Just ja, idag var också jungfru Marias födelsedag! Snacka om en mulitreligiös dag...

Synagoga

image225
OK, en pinsam bekännelse...
Drygt 10 år som religionslärare och 1,5 år som Jerusalembo... Häromdagen var det första gången som jag besökte en synagoga på riktigt. Jag har bara varit i virtuella synagogor och sett filmer om synagogor tidigare. Men "bättre sent än aldrig...?" Nja, men nu har jag åtminstone styrt upp denna erfarenhetsbrist med två rejäla synagogor i jerusalem. Först hälsade jag på i den konservativa synagogan och sedan i Jerusalems största synagoga. Intressant och vackert! Speciellt de målade fönstren gillar jag helskarpt!

På fredag blir det uppföljning med att gå när det är "action" där vid inledningen av Yom Kippur. enligt vad jag har hört från min vän Anna är speciellt Kol Nidre - bönen bland det vackraste man kan vara med om när det gäller judisk tro. Ser fram emot detta, ska bara shoppa kjol i rätt längd först.

Öken

Nej, livet är ingen öken, men Anna och jag hade det livat i öknen igår (Oj, vad fyndigt...?)

image224
Anna och jag stötte ihop på Henry´s och satt och surrade en stund på eftermiddagen. Sedan tyckte vi båda att det skulle sitta fint med en liten utflykt i Annas snygga bil. Ja, vi drar till Beit Sahour! sa Anna. Jo, tyckte jag, vi kan åka till Mar Saba klostret och kika på solnedgången, tyckte jag. Sagt och gjort så brännde vi iväg.

Till Beit Sahour är ju ingen konst att hitta, sedan blev det mer "på känn" - körning. Då och då frågade vi någon om vi var på rätt väg. Yes, doggri doggri! Sa alla. Men vägen blev smalare och smalare och solnedgången kröp närmare och närmare. Efter ett tag var vägen jättesmal. Barn stod och vinkade glatt mot oss och en gång passerade vi ett gäng karlar som slog ut med armarna och såg ut som levande frågetecken. Säkert är denna väg inte så frekvent traffikerad av unga (nåja) svenska tjejer i stadsjeepar av senaste modell. Lite fundersamma parkerade vi på ett ställe och beundrade utsikten. Vi hade missat solnedgången vid Mar Saba, men utsikten från där vid var var det inget fel på heller? En bil med två ynglingar kom och parkerade bredvid oss och de sa att Mar Saba låg bakom nästa kulle. Well, vi kände inte för att tillbringa kvällen med Benny och Ronny (som pojkarna säkert hetat om vi var i Sverige) så vi vände och for på "the Grotto" i Beit Sahour istället, som är en mycket trevlig nybyggd restaurang. Efter lite mixed grill och chips for vi sedan hem till Jerusalem igen. Men Mar Saba finns kvar till en annan kväll. Nu hittar vi nog dit.

Gott nytt år!

Ikväll är det nyårsafton! Ganska ojämna 5768 inleds. Judarna räknar år efter jordens tillblivelse. Detta firande börjar märkas i Jerusalem på den täta trafiken. Ändlösa bilköer överallt, och inte blir det lättare av att idag också är första dagen på fastemånaden Ramadan för muslimerna. Ramadan är för övrigt ganska trevligt då det finns en massa spännande Ramadangodis att testa. Kanske behöver man fasta hela dagen så inte godiset ska fastna på kroppen? Men nåja, jag ska testa en dags ramadanfastande även i år då jag blivit inbjuden på "futur" (frukost) av mina grannar. En frukost som intas efter solens nedgång.

Appropå nyår så firade kopterna millennium häromdagen! 2000 år sedan kristi födelse! Coolt med alla bud om när det egentligen inträffade. Själv är jag mest inne på teorin att Jesus föddes 7 före kristi födelse. Alltså är det nu 2014 enligt min tideräkning. Men det är inget som jag ska försöka lansera, det räcker som det är med årtal. Förresten är det i år 1428 enligt muslimsk kalender...

Back in the heat!

Mycket trevligt att vara tillbaka, att komma "hem" till lagenheten och fa ordning pa tillvaron igen. Det enda jag saknar ar att fa fart pa internet i datorn, jag saknar a, a och o...

Tillvaron rivstratade med en serie besok hos vara sammarbetspartners har och dar. Jobbade fran tidig morgon till sena kvallen med att fara runt pa diverse moten. Jag traffade nastan Mona Sahlin, men i sista stund avbokade hon pa grund av tidsbrist. Synd, det hade varit kul att traffa den som kan bli var nya statsminister... Man skulle ocksa kunna saga att jag nastan traffade Tony Blair ocksa, da han precis traffat den biskop som jag en kort stund senare skulle traffa... :-)  Men, nara skjuter ingen hare...

Haromdagen var jag i Nablus for forsta gangen ocksa. Verkligen intressant att se den staden! Tvartom vad jag forestallt mig verkade Nablus vara en fridfull plats med trevliga gator. Hann tyvarr inte besoka the Soap Factory, spar det till ett annat besok.

Igar var jag i Tel Aviv pa seminarium om Kosovo pa ett universitet. Kom fram till att jag vet alldeles for lite om problemen pa Balkan. Ska nog leta upp nagon larobok om detta sa jag far grunderna klara for mig. For mig har kriget pa Balkan kommit i skummundan for konflikten har, energin att satta mig in i denna konflikt har inte funnits. Men atminstone basic facts maste jag nog forsoka ta in sa jag inte framstar som dum och obildad.

Annars flyter livet pa som tidigare. Alla ar sa glada over att jag kommit tillbaka igen sa att passera genom Gamla Stan tar extra lang tid. Maria, where are you? Keef Halik? Biddi Ahue? Chai? Tael, tael.... Kul att vara tillbaka och att bli sa efterfragad!

Surströmming=skjutvapen?

Sitter på arlanda och flyger till Jerusalem imorgon, onsdag. Lite slokörad efter en diskussion om surströmming med incheckningen. Det är nämligen förbjudet att ha surströmming med sig. I kabinen går inte för det är mer vätska än tillåtet. I bagaget går det inte heller för att om burken exploderar kan man bli ersättningsskyldig till samtliga passagerare som får surströmmingsrester på/i sitt bagage. Och lukten. Förredten är det förbjudet ÄVEN om burken skulle hålla. Suck. Googlade lite och såg på en sida att surströmming hamnar i samma kategori som skjutvapen. Dubbelsuck. Det börjar likna diskriminering mot surströmming. Två tjejer i disken började också skämta på om klädnypor på näsan.... Ja se nollåttor...