Gaza

Jag undrar om Bush på allvar trodde att han skulle kunna hjälpa israelerna och palestinierna att nå en fred innan året var till ända. Han sa ju så i annapolis. Nu får han snabba sig om det ska vara klart innan klockorna ringer i morgonkväll. Läget i Gaza är förtvivlat och ytterst bekymmersamt. Saltvatteninfiltration från Medelhavet, havererade avloppssystem och en obefintlig ekonomi. Brist på det mesta, el, dropp, antibiotika, bedövningsmedel... Med en "regering" som är terroriststämplad och icke funktionsduglig. Med ett maffiasystem av fraktioner som står i konflikt med varandra. osv, osv...

Medelåldern i Gaza lär vara 15 år. Det innebör att majoriteten av Gazaborna inte har ett eget minne av en fredlig samexistens med Israel och med gränser som gick att gå över för att besöka andra ställen.

I en intervju som jag fick referad för ett tag sedan hade man ställt frångan "Vad vill du bli när du blir stor?" till tio Gazapojkar. 9 hade svarat "självmordsbombare" och den tionde hade svarat "Stridspilot".

Nu är kriget i full gång. Man ska försöka bomba bort Hamas från Gaza. I några dygn har vi kunnat följa raporteringen i media och den offentliga diskussionen håller på för fullt. I bilen häromdagen knäppte jag på P1 och hörde en som tyckte att "man borde skyffla alla israeler och palestinier till en öde ö, och inte släppa ut dem från ön förrän de lärt sig att samarbeta eller hade tagit död på varandra" Hur cynisk får man bli egentligen? Skrämmande!

Tror man på allvar att raketattackerna mot Sderot, Ashkelon och Ashdod kommer att avta genom detta krig? På kort sikt förmodligen, men jag befarar att man istället får alla tio pojkar i kommande intervjuer att vilja bli självmordsbombare.


Ajajaj...

Min rygg är alldeles mörbultad! I natt drömde jag om hur någon stod och slog mig på ryggen om och om igen. Hu. det hela började igår kväll när mor och jag besökte släkten i Nyadal. En av deras julklappar var en massagesits från OnOff. Kusinen jobbar där nämligen och kan inhandla prylar med personalrabatt. Hursomhellst, det var grymt SKÖNT med Shiatsumassage på ryggen! Då släktingarna idag far till Paris tyckte de att jag kunde låna hem sitsen! YES! Så fort vi kom hem (vi var på bio i Härnösand, "Allt flyter") riggade jag sitsen i en stol framför TV:n. Mums! Shiatsumassage på nedre ryggen, på övre ryggen, rullar längs ryggraden... tillsammans med ett ganska behagligt durr i rumpan (nån slags lårmassage). Fem-sex massageprogram senare tyckte jag det var läge att ge mig. (Jo, jag tror nån sa till mig att ta det lugnt med sitsen...). ajajaj... när jag reste mig kände jag hur mörbultad jag var. Nu dagen efter har det också tilltagit. I spegeln syns en svag rodnad bara, men det KÄNNS som ett mörkblått blåmärke på hela ryggtavlan. ajajaj!

Nu stundar Sundsvall och shopping med vännerna i Docksta. Igår, INNAN hemlånet, hade jag tänkt be dem släppa av mig på OnOff i Birsta så jag kunde inhandla en egen massagesits. nu känns det som jag ska avvakta lite med det...

På kusin
Lisas blogg ses sitsen under Per i en bild... (notera även de tre damerna som var min julklapp till Morsan, moster Ewa och moster Britta samt bilden på Foppa som öppnar paket mfl. julbilder).

Advent!God Jul alla bloggläsare! Här kommer en liten julfilm som jag knåpat ihop... "with a little help from my friends" såklart. Mest cred till Kantor-Magnus!

Jullov!

Äntligen jullov! Sista veckan var hektisk. Massor med jobb och massor med annat vid sidan av. Tröttheten är stor och idag som jag länge, länge... Märker att bloggen legat lite i ide. Jag har suttit och funderat på om det är dags att lägga ner den, men då jag ändå har tre resor till holy land inplanerade nästa år kanske den får leva ett tag till. För när jag inte är genomtrött är det ju faktiskt KUL att blogga.

När jag inte reser till Holy Land ska jag föreläsa, vara lärare och studiecirkelledare. Tror faktiskt det kommer generera några roliga blogginlägg. Har nämligen blivit inbjuden att föreläsa för samfundet Sverige-Israel OCH en s.k. "vänsterkristen" grupp nästa år. Ska bli synnerligen intressant att göra båda dessa sakar! Sedan kommer vår internationaliseringsgrupp på skolan att fördjupa sig i Israel-Palestinakonflikten, så nog finns det grejer i mitt liv fortfarande med Jerusalemstoff som jag kan återge här...

Men NU är det Docksta, Melodikryss med morsan och moster samt julmust. Leve Jullovet!

Lost in space?

Inte då, jag har bara irrat runt lite i cyberrymden efter kul tillhåll för mina elever. Är det någon som har coola och användbara länktips till målgruppen "gymnasieelever" i ämena religion och filosofi? Alla bidrag mottages tacksamt!

Nu ska jag gå och tina upp mina fingrar som är kalla och stela efter idogt plinkande på datorn. Jag lever livet utan TV nuförtiden så min dator är både mitt jobb och min fritid. Känner att ska bli datanörd i mitt nästa liv...

40!

Hurra för mig, jag har överlevt 40-årskrisen och den stora bemärkelsedagen! Det blev en hektisk vecka att komma iordning i lägenheten i tid till Det Stora Kalaset. Men så kom dagen d och gästerna hopade sig. Hade hittat ett falafelhak i Övik med äkta hoummos, chatta, tabuleh, babaganoush med mera och spelade musik som jag fått i Jerusalem. Kunde inte vara mycket bättre...

...fast kanske dagens eftermiddag kommer i närheten, när jag kan mysa med sista Arn-filmen och äta congacstryffel. Bra kompisar som vet mina svagheter / laster.

Snö!


Det här är Vintergatan i Örnsköldsvik


Det här är Jaffa Gate för ett knappt år sedan.

Längtar tillbaka. Trots snön!

Etik, the följetong...

Måndag och ånyo etiklektion med den underbara klassen FP. Den här gången tänkte jag testa mer vardagsnära moraldilemman. Det blev ju lite problematiskt resonemang på de stora liv-död dilemmana. Nu skulle jag testa några dilemman som var mer verklighetstrogna och som då och då kan fresta oss.

Dilemma:
Är det OK att sno med sig pennor från jobbet? Här svarade de flesta att nog kunde man göra det alltid. Eftersom man som lärare förbereder sig hemma var det helt OK tyckte grabbarna att plocka med sig pennor. Även till släkt och vänner...

Så sneglade jag på den nya projektorn som sitter i taket och undrade om det var OK att snatta med sig den (här väntade jag mig att alla skulle tycka att det var lite väl mycket). Men  nej. "Vill du att vi plockar ner den till dig?" frågade någon...

Suck. Någonstans där gav jag upp och gick och hämtade ett garanterat säkert kort: "The Halleluja Kid". Säger bara "Halleluja" för att denna klassiker fortfarande finns att tillgå när det går segt... Det blev en intressant diskussion efteråt!

Flyttat!

Vilken vecka! I grevens tid (jag hade ju som målsättning att flytta hemifrån innan jag fyllde 40) har jag nu flyttat. Det var en pärs! Som tur var hade jag lejt en flyttfirma som i ett svep tog alla mina belongings till stan. Men sen... Kartonger, kartonger, kartonger... Sedan var det ju en hel del grejer som behöver införskaffas (typ gardinstänger). Har blivit äldre och klokare sedan förra flytten så istället för lång resa till IKEA, Mio eller svindyr affär blev det Rusta, Jysk och låna ihop lite grejer. Tänkte att jag förmodligen inte blir kvar här så länge... Dock kunde jag inte hejda mig från en rejäl shopping på Indiska. Är det nån affär som jag riktigt gillar så är det Indiska! Lite färg måste det ju vara annars kan jag gå vilse i beige här.