Shofat

En lång dag (igen). Sov ut ordentligt, men sedan bar det av till flyktinglägret Shofat som ligger några kilometer nordöst om Gamla Stan. Var där med ett gäng från Härnösand som är någon slags vänort med Shofat. Jag dök upp lämpligt till lunchen och den var verkligen udda. På en parkeringsplats på en mack hade man ställt upp grillar och låga långbord av plast. De hade också bjudit in lite celebs till lunchen; typ vår generalkonsul, en läkare, en apotekare, en Fatahpolitiker och en rådgivare till muftin. Och några fler som jag inte hann prata med.

Vi blev serverade kebab och grillad kyckling i pitabröd samt sallad och satt sedan där på macken och surrade med varandra. Stämningen var på topp. Efter en skvätt kaffe bröt vi upp och hälsade på hos någons gamla mor. Det fullkomligt vällde av barn i alla åldrar runt omkring oss och ALLA ville hamna på kort för att sedan se sig själva.
Väl tillbaka i Gamla Stan igen lyckades två av tjejerna i gruppen leka med en gullig hundvalp och bli bitna. De var inte vaccinerade mot stelkramp och det var osäkert huruvida jycken var vaccinerad. Det blev sålunda en LÅNG väntan på Hadassasjukhuset.

Väl tillbaka IGEN i Gamla Stan var det så sent att det var lönt att vänta en stund till och gå och kika på midnattsmässan i Holy Sepulchre. Nyss tillbaka från detta ska jag nu stupa i säng. Förmodligen kommer jag att drömma om den annorlunda lunchen på bensinstationen. Är det verkligen safe att grilla på en bensinstation? Vi var på parkeringsplatsen bredvid, men ändå... Det var lite oljespill och annat bråte där.

Balkongsittning

För några dagar sedan kom värmen, och det med besked! En kväll var det cirka 25 grader varmt trots att solen hade gått ner! Då kom balkongsittningen igån på allvar. Bjöd in en kollega som var i krokarna och handlade några Taybe. Det var ovanligt klart också så vi kunde spana in ljusen från Amman samt beundra fullmånen. Hade hängt upp partyöljusslinga som jag hittat för överkomlig peng i Jerico så mysfaktorn var skyhög...

image291

Lite dunkel bild men man kan nog ana sig till hur trevligt det kan vara att sitta i hammocken och ha det bra...


Stilla Veckan

Så är det Still Veckan i Jerusalem. Nåja, så "stilla" är aldrig nånting här. Knivdåd igår vid Damaskusporten, kravaller på Jabal Mukabbe (där han bodde som skjöt ihäl 8 studenter förra veckan). En bil stod och brann när jag åkte förbi med bussen i Ras el-Amoud.

Livet går sin gilla gång och jag sitter och försöker hinna till botten av mailkorgen efter senaste veckans hektiska jobb.

image290

Från Palmsöndagen, trängsel vid Lejonporten. Någon verkar ha långfredag (och släpar sitt kors...)


Palmsöndag

Nu har bloggen fått stått tillbaka ett tag. Anledningen är att jag jobbat som aldrig någonsin förr. Delegation, grupp och så några kollegor som varit och hälsat på. Seven to eleven dag efter dag efter dag. Nu börjar det kännas i kroppen! Samtidigt är det tillfredsställande att dels se att saker flyter på enligt den uppgjorda planen och dels se att jag faktiskt orkar mer än jag tror! Jag får nåt slags adrenalinpåslag och går på i rena "tjurdda" (Tjurskalligheten, norrländskt uttryck).

Idag är det palmsöndag för protestanter och katoliker och på en gräsklädd kulle spanade vi in processionen nerför Olivberget.

Uppflugen på en stengrej vid vägen såg jag då plötsligt mig själv om sisådär trettio år:

image289

I ena handen en rejäl kamera, i andra handen i tantväskan har jag förmodligen en trendig laptop. Uppflugen på en sten för att se palmsöndagsprocessionen och sedan blogga! Materialvalet i klänningen är inte riktigt "jag" just nu, men vem vet...

Helg!

Helg i Jerusalem och jag är nästan lite ledig. Bara göra den tråkiga ekonomirapporten, bara inhandla lite kaffe mm till jobbet. Bara betala några räkningar. Bara skicka iväg några mail...

Plötsligt försvann helgen och jag sitter och knåpar vid min dator en söndagkväll. Igår var jag dock på både Vesper och procession för att få lite helgkänsla i kroppen. Vespern var lite annorlunda. Efter textläsning och sång gick prästerna plötsligt och drog för små ridåer framför altaren, några ikoner och en grav. Stora ridån vid högaltaret var jättetjusigt, svart sammet med jättestort silvrigt armeniskt kors! Plötsligt blev det ganska mörkt i kyrkanmed dessa ridåer och de svartklädda prästerna. Mörkt men mycket, mycket stämningsfullt.

Imorgon börjar den ortodoxa fastan och som en förberedelse käkade jag upp det kalkonpålägget jag hade hemma samt passade på att äta lambchops på Nafoura till lunch. Jag tänkte nämligen i år prova på att hålla fastan som de ortodoxa gör, dvs bara äta vegetariskt och inga animaliska produkter. OJ, hur blir det med mjölk i morgon thet??? Är det någon ortodox som följer denna blogg kan du väl komma med reglerna inför fastan. Jag vill ju göra rätt!

image288
Procession i Holy Sepulchre.


sol

Äntligen har våren kommit till Jerusalem! Öknen blommar och värmen tränger in i benen! Jag önskar bara jag hade lite tid att njuta. Jobbet tar mycket tid denna (och nästa) vecka. Sedan kan det bli någon dags ledigt (INSHALLAH, Om Gud Vill det vill säga).

image287

Jag har en kollega på besök. Igår for vi ut en sväng i öknen i solnedgången. Den här bilden tycker jag visar öknen när den är som bäst! Man kan se hur det skimrar i grönt på sluttningarna. Det är bara nu och i cirka ett par veckor till som man ser öknen grönska. Nere i dalen skymtar Wadi Kelt, där finns ett kloster som fortfarande är i bruk. Linjerna man ser på bergssluttningarna har inget konstigt naturfenomen (typ vind) skapat, utan det är en massa getfötter som under hundratals år trampat upp detta nätverk av stigar för att komma åt något att äta. Vackert så det förslår!


Demonstrationer

På scopusberget utanför entrén till Hebrew University demonstrerar idag palestinska och israeliska ungdomar för fullt. Israelerna på ena sidan gatan och palestinierna på den andra. De ropar ungefär samma saker; "Vi vill ha ett judiskt land" respektive "Vi vill ha ett palestinskt land". Polisen och pressen står mitt emellan och bevakar det hela, förmodligen kommer detta i tidningarna imorgon om det inte händer värre saker.

Demonstrationen var mer folkfest och skanderingen ganska trevlig egentligen, det kändes mest som ett derby mellan två hemmalag. Och det är ju två hemmalag i samma hemland också...

image286


Måndag

En måndag morgon i Jerusalem. Regn och dåliga nyheter från Gaza. Och en massa jobb. Energi till att skriva en lång blogg om hur motigt det känns just nu orkar jag inte med. Men för mina trogna bloggläsare tänkte jag ladda upp en bild så ni håller ut och inte överger bloggen...

image285

Så här glada blev mina kusiner Anna och Jenny att få på sig kul kostymer i Ibrahimmoskén/Abrahamsynagogan i Hebron... Här i moskeövervakarens kontor där vi blev bjudna på thé och fick höra lite mer om denna plats som är så viktig för judar, kristna och muslimer. allas vår stamfar Abraham ligger begravd här.