Mer etik...

Måndag em och återigen har jag överlevt en etiklektion med fordonseleverna. den här gången ritade jag INTE på tavlan då det blev lätt kaos förra gången utan jag tänkte vi skulle debattera istället. Efter att ha gått igenom regeletik, konsekvensetik, sinneslagsetik och situationsetik på tavlan delade jag in eleverna i små grupper, typ 2 i varje "lag". På små post-it lappar hade jag sedan skrivit ämnen. För Dödsstraff, mot dödsstraff, för dödshjälp, mot dödshjälp, för kastrering av sexuelförbrytare och mot kastrering av sexualförbrytare. Efter 30 minuter samlades vi återigen i klassrummet för att ha en debatt. Jag var "programledare" och fördelade ordet till de två lagen som satt på vardera sidan av katedern. Klassen skulle efter varje "heat" rösta fram det lag de ansåg argumenterade bäst för en ståndpunkt.

Håhåjaja... I teorin en enkel och intressant lektion. I praktiken en intressant lektion.

"-Vi är för dödsstraff för vi tycker det är bra"
"-Vi är mot dödsstraff för det är ett alldeles för lätt straff, vi vill införa tortyr istället"
"Vi är mot kastrering av sexualförbrytare för vi tycker dom ska dö"


Oj.

More celebs...

Appropå Michael Jacksons kändisskap kan jag nu meddela att jag är släkt med en Brad-Pitt -look-alike! Min morbror Per är slående lik den berömda skådespelaren:


Mikhaiil Jackson

Michael Jackson har konverterat till Islam och antagit namnet Michaiil. Och det är inte första april. Vart är världen på väg? Undrar om hans musikstil kommer att spegla den nyfunna religionen?

I am
speachless, is it BAD or maybe he can´t stop until he have had enough?

BTW är det Haaretz som hade kommit över denna nyhet...

ÄNTLIGEN!

Säger som Gert Fylking ANTLIGEN! I förrgår var jag och föreläste på Missionskyrkan i Övik "Människor och Tro i Mellanöstern". Efteråt överraskades jag med en blomma samt beskedet att de gärna hyr ut den lägenhet som finns i kyrkan till mig! Yes! Nu slipper jag pendla fram och tillbaka mellan Docksta och Övik varje dag!

Inflyttningsfest/kalas blir det den 7:e december! Välkommen!

Slipper skrapa vindrutan på bilen nu när jag slipper pendla...Dock är Docksta i vinterskrud riktigt trevligt, kommer att sakna detta lite. Men eftersom jag har flyttat och flyttat in i Docksta ett antal gånger nu så gissar jag att jag kommer tillbaka igen någon gång i framtiden, inte bara när jag hälsar på mor, utan också för att bo här igen. Vem vet när...

Debattören

Det verkar som om Siwert Öholm har något emot Bilda och SCSC. Här är en artikel i Menorah som visar på detta. Jag kan tycka det är en lite väl förenklad bild han målar upp av Sveriges kristenhet som han delar upp i "för" och "mot" staten Israel. Extra trist är att då också jag själv hamnar under stämpeln "Israelfientlig" (han använde tydligen detta epitet på sitt nyss hållna föredrag på pingstkyrkan i Örnsköldsvik).

Som lärare, pedagog och folkbildare blir jag faktiskt ledsen över att få denna etikett av en man som endast mycket flyktigt har träffat. Jag tror det var ungefär ett år sedan Siwert kom och hälsade på i Jerusalem (ca 5 minuter). Eftersom han frågade om verksamheten passade jag på att beskriva vad vi gör. Jag minns bestämt att jag använde mina vanliga "käpphästar": "Nyansera, problematisera, inte generalisera, vidga vyerna....." (osv). För mig är detta inte retorik och tomma ord. Jag menar verkligen vad jag säger och vill ALL bildning ska ha dessa ideal som mål.

Nu med facit på hand (artikeln i Menorah och ett referat från det nyligen hållna mötet i Örnsköldsvik) så inser jag att han lät mina ord passera in genom ett öra och ut genom det andra tämligen obemärkt för att sedan hålla sig till den åsikt han redan hade fattat.

I psykologin på skolan pratar jag nu bland annat om selektiv perception. Man hör det man vill höra och blundar med öronen för resten. Inte jättebra, men kanske mänskligt?


Dilemman

Puh! Har just landat efter att ha haft en grupp elever i Religion, moment etik och moral. håhåjaja...

Det urartade på ett nytt sätt idag. Vanligtvis brukar det gå bra med denna lektion, elever gillar att diskutera (nästan jämt i alla fall) och jag har två moraldilemman som jag faktiskt inte brukar misslyckas med (så ofta). Idag blev det pankaka. intressant var att det floppade på ett helt nytt sätt. Istället för att man inte kom igång med att diskutera eller att argumenten tröt så var det min teckningskonst som satte käppar i hjulen.Järnvägsdilemmat: Ett järnvägsspår är för tillfället avstängt för reparation. Tre människor står och jobbar på ena sidan spåret och en på andra sidan. Du själv befinner dig i ett kontrollrum några kilometer därifrån. Plötsligt kommer ett tåg. Gör du inget kommer tåget att köra över och döda tre personer. Du kan om du vill koppla om så tåget bara kör över en person. Hur gör du?

Då spåren inte var ritade helt paralella på tavlan blev det svårt att diskutera själva dilemmat. För inte kommer det att kunna komma ett tåg där inte!. (Klassen går transportprogrammet så mina bortförklaringar föll platt till marken)


Transplantationsdilemmat: I ett brinnande krig arbetar du som läkare. Till ditt sjukhustält kommer en dag fyra personer. En behöver nytt hjärta NU (Du är superskicklig hjärtspecialist så ett sånt ingrepp är en baggis för dej), en behöver nya lungor (Du är även lungexpert och detta gör du snabbt och utan komplikationer), en behöver ny lever (Samma där, du fixar detta utan problem) och den sista behöver gipsa en fraktur. Vid en inledande blodkontroll märker du att personerna har blodgrupp A, B, AB respektive 0. Du kommer på att om du skulle ta ihjäl den med frakturen skulle du kunna rädda livet på tre människor. Hur gör du?

Klassen kom på en ny lösning på detta dilemma: Gipsa han med benet och ge honom ett gevär så fixar han snabbt ett gäng fiender som kan donera...


Grottdilemmat: En grotta som är torrlaggd vid ebb utforskas av ett gäng ungdomar. En i gänget, "Tjocke Per" fastnar i grottöppningen när han ska in. Flodtiden närmar sig och grottan börjar fyllas med vatten. en i gänget har en kniv med sig. Hur ska de göra?

Här blev lektionen tämligen kaotisk:

-Tjocke Per täpper ju till grottöppningen JUH!
-Grottan måste ju vara vattenfylld även vid ebb! Det synns ju på vattennivån utanför!
-Dom når ju inte ens upp att skära loss tjocke Per!
-osv

Snacka om utmaningar för en tisdagsrött lärare... En elev kom fram och visade hur jag istället kunde rita grottan nästaq gång... Tack, ibland är det svårt att nå fram till det teoretiska dilemmat. Hu, undrar om jag törs försöka mig på Greven och Grevinnan på måndag?

Lägenhet!

Min förra lägenhet i Shayyah, Jerusalem är ledig ifall någon vill bo där. Värsta grymma utsikten från en gigantisk terass är lägenhetens största plus. 10 minuter tar det med bussen att komma till Damaskusporten, bara en sån sak... att ha Getsemane och Olivberget att titta på när man är på väg till jobbet kan göra vem som helst glad!

Två rum och litet kök, stort badrum. Tre trappor upp med parkeringsplats på gården. Klara dagar kan man se ljusen från Amman, Jordanien! 600 USD i månaden kostar den (om det inte höjts lite nu när dollarn har sjunkit).Balkongen


Vardagsrummet


Utsikten!

Lökar!

Lagom till den första snön börjar falla är projektet såpass klart att det går att peta ner lökar. Det bev tulpaner, scilla och nåt mer också som kom ner i parti och minut. I vår kommer bild på hur det till slut blev, men nu är själva stenarbetet 90% klart.
Obama, en beduin!

Det verkar som hela världen vill göra anspråk på Obama. Här en länk till Anders blogg som visar musikhyllningar från världens alla hörn.

Även från Holy Land kommer nu information om att Obama härstammar från en beduinstam! Tydligen har man redan börjat välja ut lite får som ska slaktas för att fira den hittills okända släktingens framgångar i presidentvalet!

Snacka om att det ställs krav och förväntningar på den kommande presidenten! Nu ska han komma och "end all wars and intervene here to solve our problems in Israel. The Beduin are the people who suffer the most here". Han får lite att stå i när han tillträder sin tjänst, Obama.

Prov

Sitter och skriver ihop ett prov till imorgon för mina stackars samhällsvetare. "Judendomen, kristendomen och Islam" ska det handla om. Litet nätt och avgränsat ämne med andra ord...

Tänk om jag skulle ta och fråga: "Redogör för olika riktningar inom judendomen!" Men jag låter bli eftersom det ofta blir rörigt med olika riktningar:


Nya Patriarker?

Tragiskt nog sprids nyheten om att munkar har bråkat i Holy Sepulchre fortare än vinden över hela jorden. I hetsen om att nå ut med nyheten fort så skevar det ganska rejält i researchen. Nyhetskanalerna verkar också ha varandra som källor och då blir det ganska rejäla missar.

I detta klipp har man totalt missat vem som är patriark för grekerna respektive armenierna. Grekisk ortodoxa kyrkans patriark i Jerusalem är helt korrekt
Teofilos III, men han på filmen är Aristarkos, ärkemandrit och generalsekreterare i patriarkatet. Den andre "patriarken" har fått namnet korrekt (lite felstavat bara) men han är INTE patriark. Patriarken är fortfarande Torkom II.

http://link.brightcove.com/services/link/bcpid1488655367/bctid1909210367

Här ett inlägg där båda sidor kommenterar det som inträffade. Intressant att notera att båda sidor hävdar att Status Quo inte har följts av den andra sidan!


Bråk igen!

Såg på nyheterna att det tydligen varit bråk i Holy Sepulchre igen! Greker och armenier. I och för sig var det roligt att se körkillar och präster som jag så väl känner igen på svensk TV, men måste det vara i samband med ny fajt? Så trist och onödigt att man inte ens vid Jesu grav kan hålla sams. Tur Jesus är uppstånden, annars hade det varit gravfridsbrott!

Läs om händelsen
här och se en videosnutt. Dock måste jag göra en rättelse, det är inte patriarken själv som uttalar sig, men det är hans närmase man, ärkemandrit Aristarkos. Rätt ska vara rätt! Också Aftonbladets hemsida har en video. Naturligtvis vill TV4 inte heller missa denna nyhet.

Jag kan bara undra vad som ska behövas för att kyrkorna ska komma överens i kristenhetens viktigaste kyrka? Skämmes!

Kanske "tur" det fanns poliser med kravallutrustning och gevär i kyrkan, men det känns också djupttragiskt att läsa hur de står insatsberedda bredvid självaste Golgata.

"After the brawl, the church was crowded with Israeli police holding assault rifles and equipped with riot gear, standing beside Golgotha, where Jesus is believed to have been crucified, and the long smooth stone marking the place where tradition holds his body was laid out."


Docksta


Så här tjusigt kan de se ut ibland i Docksta...

Och här börjar  man ana hur fint det kommer att bli mellan husen:

Rättvis värld?

Lever vi verkligen i en rättvis värld? Ska svältande barn i Afrika och överutnyttjade barnarbetare i Indien få skylla sig själva (för att de inte utvecklade sitt land som tex vi i Sverige har gjort)? Ska vi tycka det är OK att handla tröjor från Kina där arbetarna inte får/törs gå med i facket? Vem ids kolla efter rättvisemärkta varor? Kan inte jag få sköta mitt och skita i andra? Måste jag orka bry mig?


PLEASE - ge mig argument så jag överlever lärarjobbet till jullovet! PLEASE!

Geografiförvirring!Det är inte alltid lätt att ha koll på omvärlden, speciellt inte om man handlar den här kartboken! Under rubriken "Europa" har till exempel Armenien, Libanon, Israel, Jordanien, Syrien, Iran, Irak, Quwait och Qatar hamnat!. Hur gick det till kan man undra, speciellt som själva kartbilden ligger korrekt under "Asien". Och vad säger armenierna om att ha hamnat som en underrubrik till Turkiet?

Så det är inte bara
Israels huvudstad som orsakar förvirring, även i vilken världsdel landet ligger!

Grävningen


Just nu över helgen har grabbarna tagit lite paus. Men visst går det framåt?

Själv sitter jag och spanar in den syrisk-ortodoxa gudstjänsten på TV! Vilken glad överaskning att svt visar upp en orientalisk kyrka! Efter åren i jerusalem saknar jag kanske mest de olika kyrkorna!Läs mer och se programmet
här!