Jodå...

...jag lever och HAR kommit hem från Holy Land. Energin rann ur mig när jag kom hem. Som man säger på engelska; "I live in Örnsköldsvik but in Jerusalem I´m ALIVE". Stor skillnad! Det är svårt att hitta mening i att vara lärare på en skola som så tydligt är på väg att bli en skitskola.

Resan gick bra. Det var en härlig grupp att åka med och stämningen var på topp mest hela resan. Det var spännande att vara i Holy Land samtidigt som påven. Pådraget var gigantiskt! Flaggparader, säkerhetspådrag och nästan surealistikt städmani hade utbrutit lite varstans. I Maria Bebådelsekyrkan i Nasareth kunde man se munkar, nunnor och volontärer på alla fyra som gnodde på för att få kyrkan skinande till dan därpå då Benedictus XVI skille komma på en visit.

efter besöket i Bebådelsekyrkan traskade vi vidare till
synagogskyrkan en bit upp i bazarerna. Det var där som Jesus predikade för första gången:

Så kom han till Nasaret, där han hade vuxit upp. På sabbaten gick han till synagogan som han brukade. Han reste sig för att läsa ur Skriften, och man räckte honom profeten Jesajas bokrulle. När han öppnade den, fann han det ställe där det står skrivet: "Herrens Ande är över mig, ty han har smort mig till att predika glädjens budskap för de fattiga. Han har sänt mig för att ropa ut frihet för de fångna och syn för de blinda, för att ge de betryckta frihet och predika ett nådens år från Herren." Sedan rullade han ihop bokrullen, räckte den till tjänaren och satte sig. Alla i synagogan hade sina ögon fästa på honom. Då började han tala till dem: "I dag har detta skriftställe gått i uppfyllelse inför er som lyssnar." Luk. 4:16-21, (Jes. 61:1-2)

Efter en liten andakt i Synagogskyrkan åkte vi vidare till Nasareth Village och kikade på en utställning som visar hur Nasareth kan ha sett ut på Jesu tid. Vi åt en tidstypisk lunch där på keramikfat och hade ett möte med min goda vänninna och bloggkompis Anna Veeder och fick en genomgång av historia och politik i The Holy Land.

Efter detta program i Nasareth åkte vi tillbaka till Tiberias och besökte några heliga platser, främst Saligprisningarnas Berg där vi hade dagens andra andakt.

Sedan var vi varma, snudd på överhettade, så vi beslöt oss att göra det Kim Novak aldrig gjorde, nämligen att bada i Genesarets sjö. Underbart!

Efter middagen på hotellet följde de flesta med på en promenad i Tiberias. På sommaren när solen gått ner är vädret fantastiskt i Tiberias, lämpligt varmt utan att vara klibb-varmt!

Detta var vår andra dag i Holy Land. Jag hoppade medvetet över vår första dag då den bestod av ändlöst resande. Buss, flyg och transfet till Tiberias. Höjdpunkten var att efter 22 timmars resande sitta i en båt på Genesarets sjö med motorn avslagen och se ljuset från Tiberias spegla sig i vattnet medan vi samtalade och sjöng. Helt enkelt underbart!Obeslutsamhet...

...är det värsta jag vet. Att stå som en åsna mellan två hötappar.

Håller som bäst på att packa för att åka till Holy Land, bussen går om ett par timmar och jag kan inte bestämma mig huruvida datorn ska med eller ej. En vecka utan facebook, blogg och mail eller en vecka utan släp? Jag åker med en grupp ungdomar från Elimkyrkan i Örnsköldsvik och det kanske inte blir så mycket tid över för bloggande? Eller så blir det dråpliga historier att berätta från "fältet". Hu, vilka beslut att fatta!

Å andra sidan kan jag ta ett större lass bohag från Silwan om jag INTE tar med datorn och bär böcker i datorväskan istället... Och det kanske finns dator att låna på SCSC och hotellen?


Nåväl. Reseskildringarna får komma lite hackigt, men så här ser programmet ut:

Måndag (Idag): Ybuss från Örnsköldsvik (jag hoppar på i Docksta). Vi kommer vara framme på Arlanda 5.25 i morgon bitti. (GÄSP)

Tisdag: Landar 16.05 och åker till Tiberias. En båttur på Genesarets sjö i skymningen!

Onsdag: Nasareth och Maria bebådelsekyrka, synagogskyrkan och Nasareth Village. Sedan träff med min goda vän Annna!!! Yippie! På kvällen massor med "Holy Places" runt Genesarets sjö.

Torsdag: Buss söderut (kanske möter vi påven i Jordandalen!!!). Döda Havet och flyta lite, Wadi Kelt och titta på öknen, Assariyye och Lasarus grav. Så småningom kommer vi till Betlehem där vi sover.

Fredag: Betlehem; födelsekyrkan, herdarnas äng och Deheishe. Sedan till Jerusalem för att välkomna sabbaten vid Västmuren. Sabbatsmåltid med Isak.

Lördag: Gamla Stan i mindre grupper, procession i Holy Sepulchre (HEHE, Jag har ju gjort programmet), Gudstjänst och eventuellt midnattsliturgin (om vi inte är för trötta).

Söndag: En tur med Betselem och sedan vandring nerför Olivberget och alla Holy Places där. Bereaved families på kvällen.

Måndag: Al Aqsa i gryningen, sedan träffa en imam. På eftermiddagen fritid för reflektion, shopping eller egna utflyktsmål. På kvällen Ben Yehuda och Spagghettim! Yummie!

Tisdag: En vecka kommer att gå snabbt, efter förmiddagens utvärdering på SCSC far vi iväg till Ben Gurion och Sverige/Övik.

Onsdag: 4.40 på morgonen är vi hemma igen och jag ska försöka ta mig samman och jobba...


Ska packa nu. Ingen dator, men kanske går det att blogga med mobiltelefonen......?

Gert och Robert

(Fylking och Ashberg) är i krokarna! http://blogg.aftonbladet.se/29968/perma/1202912/ Med lämplig promenadtakt tycks de se det mesta mellan ystad och Haparanda. Här är de faktiskt hemma hos morsan, om de vridit kameran 2 grader åt höger hade morsans och mosters äppelträd kommit med på bild. Mosrans kusin Berndt hamnade på Robbans blogg.

Min moster Ewa försökte charma gubbsen, men tydligen hade de nybråkat om något för de bara dissade henne och traskade vidare, pratandes i varsinn mobiltelefon. Faktiskt met synd om dem, för en pratstund med moster är alltid trevligt.

Imorgon ska de knata in till Övik från Hörnett. Undra på att det kommer ta tid mellan Ystad och Haparanda... Eventuellt tar jag med kameran till stan imoron alltså.

Holding the key

En sömnlös natt som denna, endast hänvisad till vakna drömmar om Jerusalem. Eftersom jag inte kan sova inatt strögooglade jag lite på youtube och hittade detta klipp om Holy Sepulchre! Så trevligt att vara tillbaka och känna igen alla karaktärerna i filminslaget! Saknar bara dofterna och miramiyethét...


Torinsvepningen

Sådärja, nu är jag på svensk mark igen och kan börja summera intrycken från dessa två veckor. En oförglömlig händelse var när Abuna Shemoun och jag skulle gå på utställningen på Notre Dame och kolla upp 3D-Jesus och annat intressant från Turinsvepningen. När vi kom till Notre Dame var det nedsläckt i museet där och inte en kotte inom synhåll. Abunan traskade iväg för att kolla om någon kunde slå på lyset medan jag gick runt lite och kikade i halvmörkret på diverse planscher som informerade om turinsvepningens väg från Jerusalem till Turin. Jag gick upp en trappa och där hängde ett jätteporträtt av Jesus baserat från svepningen. En krypande känsla infann sig eftersom porträttet var tredimensionellt och ögonen liksom följde mig i lokalen. En trappa till hann jag gå upp och där mitt i rummet såg jag en siluett av en kropp under ett lakan i det dunkla ljuset. Hjälp, vad läskigt det plötsligt blev. Jag tassade tyst ut ifrån rummet och mötte Abuna Shemoun innanför entrén igen.
Abunan hade hittat en vaktmästare som tände belysningen och i prästens sällskap vågade jag mig då upp i det översta rummet. Väl framme vid kroppen var Abunan hur modig som helst och började ytterst försiktigt vika ner lakanet bit för bit. Det var en bronsavgjutning av Jesus enligt avtrycket från Tourinsvepningen! I pannan syntes spår från törnekronan och blod. Ur ena mungipan hade det runnit blod en bit och i handlederna syntes hålen efter spikarna. Hela kroppen var täckt av sår från piskningen och i sidan fanns mycket riktigt ett sår där Jesus enligt traditionen blev stucken med en lans.

Att vara med Abuna Shemoun bredvid det som kanske är en avgjutning i naturlig storlek av Jesus var en synnerligen märklig känsla! Den respekt med vilken han vek undan lakanet som låg över kroppen var påtaglig. Han pekade ut de olika såren och kommenterade tyst det hela undan för undan. Det var en sällsam upplevelse som jag sent kommer att glömma!Länk till utställningen


Så ett youtubefynd: