Mera Mellansel

Så har jag hamnat i Mellansel igen. Då Ejafjallajökul satte käppar i hjulet för den planerade Sydafrikaresan har jag nu hamnat på Mellansels FHS där jag är med och intervjuar de som sökt kantorsutbildningen. Snacka om spännande uppdrag! Jag har ju varit på några anställningsintervjuer själv samt ett par auditions, nu får jag pröva på hur det är att vara intervjuaren och inte "offret". Det är en oerhört hård prövning, det började i morse med ett stort prov i musiklära, satslära och gehör. Nu pågår pianoprov, prov i solistiskt orgelspel och intervjuer (det som jag alltså håller på med). I kväll är det prov i gruppledning - där kommer de att få prova på att leda en kör. I morgon blir det prov i "övriga färdigheter" samt prov i liturgiskt orgelspel och mer intervjuer. PUH, efter dessa två dagar är vi nog selskren* allihopa, men mest de som sökt in på utbildningen!_______________
*Selskre=det som blir kvar när man rensat en strömming.

Arlanda

Upp i ottan och packade det sista inför en resa till Sydafrika. Flög till Arlanda, skulle vidare till london. Men DÅ blev det vulkanutbrottsaska i london så Hela Storbritanniens luftrum stängde. Hm. Ombokning till Istanbull mitt på dagen.... bara att hämta ut väskorna och försöka hinna med den flighten. Väskorna... var är väskorna?? Brittish Airways skyller på SAS som skyller på Brittish Airways. Nu, fyra timmar senare har vi fått väskorna, missat vår flight till Istanbul. Fått ny flight lite senare till Kapstaden via Istanbul som också de stängt sin flygplats på grund av vulkanaska.

Antiklimax!

Efter paj respektive Sushi tar vi nya tag imorgon...

Mellansel

Har tillfälligt blivit Mellansel-bo för några dagar. På folkhögskolan går nu Svenska Kyrkans Grundkurs, en kurs som jag som stiftspedagog ska vara med att anordna.

Jag har faktiskt längtat lite efter att få "pedagoga" lite. Än så länge har jag mest suttit vid mitt skrivbord eller suttit i möten och lyssnat, lyssnat. Nu blev det skarpt läge och jag skulle hålla i ett par pass om "Bistånd". Håhåjaja. ALLT som man inte vill ska hända när man träffar en ny grupp hände. Datorn strejkade hela kvällen/natten och först tidigt på morgonen fick jag igång den med milt våld. Hade tänkt att visa "
Gapminder" för att ge en snabb statistikgenomgång över lägesutvecklingen i världen. Naturligtvis fungerade datorn dåligt ihop med projektorn i Mellansel så jag försökte illustrera graferna och bubblorna med min kropp istället - armarna fick bli X och Y axlar och sedan försökte jag PEKA på hur olika bubblor vandrar snett uppåt (och att ALLA länder är Utvecklingsländer, inget land är som det alltid har varit).

Vidare så fungerade inte Whiteboardpennorna ordentligt. Det låter kanske som dagens Ilandsproblem - men jag lovar, när man står där helt varm efter att parallellt slita med och hålla igång en grupp som man träffar för första gången är en sådan grej INTE KUL!

Genomlevde dagen, och nu känner nog studenterna mig lite mer. Imorgon stundar en föreläsning om Jerusalem - ett ämne som jag känner mig ganska hemtam i och kan improvisera utan att vara beroende av dator eller projektor. Har med mig en uppsättning Whiteboardpennor som jag inskaffat i Jerusalem (+ LILA och + ORANGE!!!) så imorgon SKA (Inshallah) allt klaffa.


Hemma igen!

Grannen i Jerusalem hade tydligen tagit bort sitt bredband, så jag kunde inte blogga från the Holy City som brukligt. Det får bli en uppdateringspost istället.

En vecka gick snabbt:

Tisdag - Strålade samman med mitt
ressällskap på Arlanda och checkade in. Då jag inte kände Guardian så bra innan blev det lite spännande att lära känna en ny person. Vi hade grymt kul sen så det lönade sig att ha annonserat på vinst och förlust på facebook efter ressällskap. Väl på Ben Gurion kom naturligtvis Ali och hämtade oss. Hann installera oss i silwan innan det blev dags för föreläsning på SCSC. Ruth Hummel, en god vän från Washington, hade en föreläsning om Jerusalem på 1800-talet. Det var säkert mycket intressant, men efter en natt på Y-bussen var jag inte i form att hänga med. Efteråt gick vi dock ut alla på nya Rossinis på Latin Patriarchate street och åt en finare middag samt ett par Taybeh. Så trevligt att vara tillbaka! Efteråt fick vi en obligatorisk kaffe på Olivberget av Ali.

Onsdag - Då onsdagen i "stilla veckan" är en lugnare dag rent religiöst passade vi på att åka till Assariyye, Abu Dis Maale Adumim, Wadi Kelt (St Georges kloster), Jerico och Gerassimus kloster. I Jerico var vi på den lokala restaurangen mitt i stan där man kan äta kyckling med en fantastisk citronsås sittandes på en balkong samtidigt som man studerar rytmen av människor som rör sig runt i rondellen. Mysigt. 25 grader varmt och en extremt skön känsla av att tiden står stilla i Jerico. På kvällen en kopp kaffe på Olivberget.

Torsdag - Fottvättsceremoni i St James - var där tidigt och vi blev inbjudna av Fr Goossan att sitta framför skranket på VIP-stolarna. Wow. Så trevligt och så bra utkik på själva fottvättsceremonin. En promenad i basarerna stundade därefter, handlade ett keramikägg till min takljuskrona i smidesjärn och ett "guldkors" (Guldplätterad silver, ficka jag senare höra av Nader. Men snyggt var det och naturligtvis armeniskt i formen. Men häftig prutning - från 300 dollar till 200 shekel. 100 shekel för mycket, men inte STOR-lurad... På kvällen strålade vi samman med Annicka på Jerusalem Hotel och jag tog mig resans första Arrak där.

Fredag - En dag i Tel Aviv med våra "sionistvänner" Anna, Mike och Michael. Det blev en heldagsvandring i Jafo och Tel Aviv där Michael berättade om en massa spännande hus. Sedan stranden. Kul faktiskt att man kan umgås och diskutera så bra trots att man om konflikten tycker olika om en rad grejer. Vi vet att vi tycker olika, men slår inte ihäl varandra för det utan tycker till och med det är intressant att samtala. På kvällen, tillbaka i jerusalem, blev det förstås en kaffe på Olivberget.

Lördag - HOLY FIRE! Tre år i rad sov jag på centret för att vara på plats. Förra året med Ida kom vi fram efter stor vedermöda. Nu tog vi det hur lungt som helst och hade inställningen "går det så går det". Och det gick! Vi kom in genom Zion Gate med våra biljetter vid halvtiotiden, sneddade genom St James klosterområde och befann oss därefter i ledet när det avgick någon dryg timme senare för att låsa upp dörren till Holy Sepulchre. Jag hamnade uppe på psalmboksskåpet och kunde därför sitta mig igenom hela ceremonin - en lättnad för mina trasiga knän och höfter! Ca 7 meter från Graven kom elden punktligt klockan 13.05 (Holy Sepulchre-tid). Vi dröjde oss sedan kvar och fotade lite processioner innan vi for och slappade lite i väntan på kvällens Ressurrection party. Vid midnatt var vi tillbaka i kyrkan och bevittnade hur man firade Uppståndelsen. Plötsligt ropade en massa människor på en massa språk att Kristus är Uppstånden! Riktigt skön stämning var det och jag hade gåshud ända upp i hårfästet av lycka att vara på plats!

Söndag - Lite sovmorgon gav jag morgontrötte Guardian innan vi gjorde oss en tur till Ramallah och "Stars and Bucks café". Jag frågade en kypare där om amerikanarna har synpunkter på deras namnval, men han såg helt oförstående ut och sa "no, no... We are an palestinian coffe shop". Tillbaka i Jerusalem igen en stund senare gick vi på "the Blessing of the Four Corners" i St James. Det blev en del bra bilder eftersom det är utomhus och inte inne i svårfotograferade St James. På kvällen en tripp till Beit Jalla och "El Fachem" - kolgrillad kyckling! Kaffe på olivberget (behöver jag nämna det?).

Måndag - Vi joinade en Bildagrupp och fick en rejäl guidning i Bethlehem, beit Jalla och Beit Sahour. För första gången var jag bortåt Cremisan till och såg det vackra landskapet och den mindre vackra Gilo Settlement som byggs ut allt eftersom och snor mark från Beit Jalla. Vi var också i Födelsekyrkan, Shepards Fields och Herodion. Från Herodion kunde man se caravanbosättningar som lägger beslag på mark från Beit Sahour. Beklämmande att se hur Beit Sahour,Betlehem och Beit Jalla trängs ihop från alla håll av dessa bosättningar! Kaffe på Olivberget när vi kom tillbaka och en falafel från "ett hål i väggen" någonstans i Wadi Jos.

Tisdag - Snabb träff med en kompis innan vi begav oss till Ben Gurion. Lite obligatorisk flygplatsshopping (DVD-skivor, cremer och sånt) och sedan hemmåt. På Arlanda blev det råddigt - vi landande 21.35 och Y-bussen går 21.45. Ungefär 22.05 kom jag äntligen till bussen och vi kunde åka. Bra med pappsen som kan styra upp bussarna och Karlsson som hade tålamod att vänta in mej...

Så är veckan över och det känns så tomt. Saknar Jerusalem och livet där. Tur jag har ett toppenjobb i Härnösand med en massa spännande arbetsuppgifter som väntar samt trevliga kollegor!

Tack Guardian, du var ett fantastiskt ressällskap! Inte alla som pallar väntan på Holy Fire så tålmodigt... Det var också nyttigt och lärorikt för mig att åka med någon som är där för första gången! Man ser saker med nya ögon; och verkligen - Jerusalem ÄR en "Multikulturell myrstack".Holy Fire - the movieHoly Fire 2010. Miraklet som händer varje år klockan ett i uppståndelsekyrkan! Fantastiskt att få vara med om detta i år igen!!!

Holy Fire!

För tre timmar sedan ljöd alla kyrkklockorna i Holy Sepulchre, Tänt var det här! Holy Fire har återigen inträffat! Kyrkan var som vanligt packad med folk från när och fjärran. Poliserna var på helsspänn och turisterna trängdes för att få en glimt av miraklet.

För en grupp ryska pilgrimmer började påskaftonen mindre trevligt när de på småtimmarna i morse blev ivägburna av polisen. De hade satt sig utanför gravkyrkan redan igår kväll för att få vara på plats när elden skulle komma. Skrikandes och gråtandes släpades de iväg och gick på så vis miste om hela ceremonin.

Kristna i Bethlehem, Ramallah och andra ställen på Västbanken har haft mycket svårt att få tillstånd att passera in i Jerusalem så de flesta kristna i och kring gravkyrkan var i år tillresta pilgrimmer.

Då långt ifrån alla får plats inne i Holy Sepulchre för att ta del av miraklet hade man i diskuterat saken ekumeniskt och lyckats få till en storbildsskärm utanför Jaffa Gate så de pilgrimmer som inte skulle lyckas ta sig in i Gamla Stan ändå skulle kunna se bilder från gravkyrkan. Jättebra initiativ tycker jag men eftersom det är Sabbat så blev det där en klash med de ultraortodoxa judar som ogillar att man använder el på sabbaten. Polisen fick rycka in och stävja upploppet när uppretade ultraortodoxer slängde stolar omkring sig.

Jag hade fått en inbjudan av patriarkatet att vara med armenierna i år igen så från toppen på ett skåp, sju meter från graven, var jag där. När elden kom och klockorna startade fick jag gåshud på hela kroppen och kände nackhåret resa sig, helt obeskrivligt underbart att vara på plats! Jag filmade det hela och det kommer på youtube när jag kommer hem igen, för jag har ingen möjlighet att ladda ner filmen här - det blir för kostsamt att "roama" så många kilobyte.

Inatt stundar ressurection parties överallt i stan för alla som orkar vara vakna. Jag hoppas jag orkar...