Gulbenkian Conferrence

Så är den numera årliga konferrensen i Gulbenkian library över, det enda som återstår är en avslutande middag med hela gänget. I år var jag med igen för att vara "Chief technician" (dvs ordna med powerpointpresentationerna och filmerna och ljudanläggningen åt alla föreläsare). Nytt för i år var att jag dessutom hade ombetts att föreläsa om "Swedish Travellers to Palestine and their encounters with Armenians in the 19th century". Naturligtvis hade min gode vän Kevork valt ut både ämne och gett mig lite innehåll att börja fundera över - men annars har jag grävt i en massa reseskildringar som jag hittat på nätet och på bibblan i Härnösand. Synd jag inte kunde ladda för ämnet på plats i Jerusalem, för SCSC är ju specialiserat på reseskildringar till the Holy Land. Hur som helst hade jag stoff tillräckligt att fylla min halvtimme med råge.

Riktigt fashinerande var det att läsa om de tidiga resenärerna, speciellt gillar jag Fredrik Hasselquist som var här 1751. Läs gärna hans bok, den finns på Google som pdf, bara att ladda ner!
"Voyages and travels in the levant"

Tyvärr var han inte så imponerad av Holy Fire och jag misstänker att då han skrev sina rapporter hem till Sverige och folk hemma kunde läsa om hans äventyr i tidningen så fick de fördomar om de orientaliskt kristna i Jerusalem - en fördom som sedan förstärktes när det på 1800-talet blev "inne" att åka hit och sedan skriva reserapporter om vad man gjort.

Annars är det trevligt att vara tillbaka i Jerusalem igen! Nu när jag överlevde min föreläsning (jag var visst lite nervös) så ska jag bara njuta av stan. Det är sisådär 30+ grader varmt och solen steker. Poolen nästa!