Arlanda

Å, vad jag gillar att vara på väg ut i världen. Väskan är packad och kontrolltanten kommenterade inte ens min övervikt. Väskan är FULL av frälsarkransar och böcker om frälsarkransen. Den vägde närmare 25 kg, men inte ens en kommentar om detta! Livet leker!
.
En räkmacka senare sitter jag vid gaten, inhandlade ett rosa läppstift och en kriminalroman av sydafrikanske Deon Meyer - Devils Peak. I morgon vid lunchtid är vi framme i Port Elisabeth efter flygbyte i både Munchen och Johannesburg. Jag ser så fram emot resan och hoppas på många spännande möten med intressanta personer, känner mig härligt vidöppen för nya intryck!

Sydafrika!

När jag gick på gymnasiet under mitten av åttiotalet började jag intressera mig för Sydafrika. Missionskyrkan i Uppsala satte upp en musikal som hette "Crossroads" och handlade om Steve Biko och apartheid i Sydafrika. Jag minns att jag såg den musikalen minst fyra gånger och sedan lånade en ganska risig videoinspelning som jag tittade på om och om igen. Jag började lyssna på Fjedur och försökte övertyga pappa om att sluta tanka på Shell samt upprördes när några svenska idrottare åkte på en tävling i Sydafrika som den vita apartheidregimen arrangerat.

.
Crossroads och Fjedur var nog det som faktiskt grundade mitt engagemang för de svaga, utsatta och förtryckta i världen.
.
.
.
För ett år sedan var jag på väg till Sydafrika, men Ejafjellajökul och askmolnet stoppade mig på Arlanda. Snopet fick jag ta bussen tillbaka till Härnösand igen.
.
NU ÄR DET DAGS! Väskan ligger packad på köksgolvet och passet är hittat! I morgon bär det av! Jag och Åsa från domkyrkoförsamlingen ska till Port Elisabeth och hålla utbildning om frälsarkransen för präster och diakoner från Cape Orangedistriktet som är ett vänstift till Härnösands Stift. Sedan blir det besök på deras stiftskansli, besöka biskop Bill, församlingsbesök, ungdomsmöte, ännu en workshop med frälsarkransen, gudstjänster och förmodligen en del oplanerade möten. Inte förrän NU går det upp för mig hur mycket Sydafrika som finns i mitt hjärta! Tyvärr kommer vi inte till Kapstaden denna resa, jag skulle så gärna vilja besöka Robben Island. Men att få komma till själva Sydafrika och träffa människorna där ska bli så intressant!

Retreat

Nu sitter jag och laddar inför att vara tyst i tre dygn med början i morgon. Det är min allra första retreat som jag ska vara med i och dessutom ska jag vara med och leda den! Det känns nu som att det kommer att bli skönt! Tre dagar utan TV ser jag fram emot! Tre dagar utan mobiltelefoner känns också riktigt bra. Tre dagar  i tystnad kommer att gå som smort. Men hela tre dagar utan att peta på datorn känns som en riktigt tuff utmaning! Nu är det inget som säger att jag inte kan använda den, men det skulle vara intressant att testa lite för att se vad som händer. Den enda förströelse som jag plockat med mig är bibel, psalmbok, tidebönbok och Sven Hedins "Till Jerusalem". Och så mina bungypump gåstavar förstås. Men till mina meditativa promenader behövs faktiskt låtlistan för ändamålet på Spotify... och då behövs iPhonen... och då är det stor frestelse att kika lite på Facebook och skicka en tweet eller bambusa lite från skogarna i Gideå... och då är det i princip ingen värre synd om jag också fäller upp MacbookAiren en liten stund på kvällen...
Jag vet, detta är verkligen dagens ilandsproblem....
Återkommer på söndag kväll med en rapport....

SCSC 20 år

Sitter på tåget efter en händelserik helg i Jönköping där jag varit med och firat SCCS´s* 20-årskalas. Många minnen har sköljt över mig den här helgen. Till största delen trevliga minnen och underbara gamla kollegor. Också en del minnen som jag helst bara skulle trycka på ctr-alt-delete så de dunstade upp i tomma luften.
Genomgående var det intressanta föreläsningar och seminarier och jag märkte att det alls inte är ensamt i min nördgrupp för "personer som gillar reseskildringar till det heliga landet" Det kändes stundom lite trångt där. Men inspirerad blev jag och nu har jag några nya boktitlar som jag kommer jaga på Tradera och antikvariat.
Eftersom resan hem är lång så blir det bra med tid att reflektera - en grej som jag nu filosoferar mycket över är dagens gudstjänst. Konferrensens sista programpunkt var en mässa i katolska kyrkan i Jönköping. Eftersom mässan har olika innebörd för katoliker och protestanter så kan vi inte fira mässa tillsammans. Men ändå skulle vi alltså dit.
"Om man missar en mässa så missar man en massa" brukar en präst som jag känner ordvitsa. Nu missade jag mässan helt och hållet, men faktiskt gör jag hellre det än missar en mässa som jag är närvarande i fast inte fullt ut. Samtidigt skulle det naturligtvis vara trevligt att få gå på en katolsk gudstjänst igen. Hu, vad klurigt och kluven jag blev! "To be or not to be"
---------
* Swedish Christian Study Centre