Palmsöndag - predikan

Eskatologi
En bit av muren vid Abu Dis

Jag har nu på morgonen suttit och filosoferat en bra stund. Kanske det faktum att "Stilla Veckan" börjar idag gör att jag plötsligt blev lite religiös och började fundera på Yttersta Tiden. Judar väntar på Messias. Kristna väntar på Messias återkomst och muslimer väntar på Al-Mahdi. När denne person (Jag är personligt övertygad om att det är en och samma filur) kommer tror många att det ska bli fred på jorden och att allt som är fel i världen ska ordna upp sig.

Jag kom sedan tänka på vad fiffigt det är ordnat här i Jerusalem när det gäller "vilodagen". Idag, söndag har kristna sin vilodag. Dagen till ära är det dessutom Palmsöndag (Minne av att Jesus red in i Jerusalem med fredsbudskap). Igår firade judarna sin Shabbat, och snart ska de fira Pessach (Minne av hur Moses befriade sitt folk från slaveriet i Egypten). Muslimerna hade sin helghögtid i fredags och i morgon firar de minnet av Profetens födelsedag (Mawlid an Mabawi). Fiffigt av Gud tänkte jag att ordna det så att de tre religionerna kan fira helg utan att det kolliderar för mycket!

Så till yttersta tiden, det som teologerna kallar eskatologin. Jag tror att människorna själva måste lära sig ett och annat innan Messias eller Al-Mahdi kommer alternativt kommer tillbaka. Bland annat och viktigast måste vi lära oss hålla sams. "När vi minst anar det" kommer Jesus enligt de kristna. Om vi lärt oss hålla sams och gjort murar mellan människor överflödiga kommer en sådan harmoni råda på jorden att ingen längre sitter och ber förtvivlat över att en frälsare ska komma. Då kan man samtidigt inse att frälsningen redan kommit. Jesus, Messias eller Al Mahdi blir överflödig eftersom han/hon redan finns inom oss!

Men det är lång väg att gå...


Kommentarer
Postat av: Anders Branderud

Tre motsägande religioner kan omöjligen alla reflektera en Pefekt Skapare. Och det går att komma fram till genom logik baserat på vetenskapliga premisser vilken religion som är rätt: http://bloganders.blogspot.com/2010/06/which-religion-is-correct-one.html



Messias som kom för 2000 år sedan undervisade helt i enlighet med Torah ("Moseböckerna").. Likaledes hans efterföljare och den som vill följa honom måste göra likadant (dokumentation finns på hemsidan www.netzarim.co.il)



Anders Branderud

2010-07-24 @ 21:33:59
URL: http://bloganders.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback