Snö!

Nu är det snökaos i Jerusalem enligt nyheterna och enligt lokalbefolkningen. Jag ler lite i mungipan och önskar jag kunde ta dem med till Skuleskogen en snöig januarinatt...


I tisdags kom första snöförvarningen i forma av att jag hörde att man stängt skolorna i Betlehem för att det eventuellt skulle komma snö på kvällen.


I mailboxen fick jag ett antal mail om inställda föreläsningar både i Jerusalem och i Ramallah.

För att vara på den säkra sidan bunkrade även jag förnödenheter ifall jag skulle bli insnöad. Men lite skeptisk var jag allt...


Sedan kom snön på natten till onsdagen. Och det snöade och snöade. Men då jag bor på östra sidan Olivberget var det mest vatten som kom (något konstigt väderfenomen kanske), men mina kompisar i Jerusalem SA att där var det snö minsann. Igår eftermiddag hämtade en kompis mig och såg till att jag skulle få se lite snö eftersom han tyckte jag börjat blivit aningens raljerande i min ton.


Idag fortsatte snön falla. Snacka om slasksnö! Då det mitt på dagen sprack upp och blev soligt bestämde jag mig för att försöka ta mig in till jobbet. Ingen buss kom. Ingen taxi var i tjänst. Då det var fint väder promenerade jag in till stan. Vägarna var fulla av folk som förmodligen var i färd med att ta kort på snön. I varje snöklädd driva stod nämligen barn och poserade så föräldrarna skulle få lite stoff till familjealbumet. Ganska mycket trafik med andra ord. Men ingen buss och ingen taxi på grund av snön...

image276
Vy från Olivberget mot jordandalen.

image277
Snögubbebyggande israeler

image278
Snögubbebyggande palestinier


Nattvardsförvirring

Igår var det sista gudstjänsten i den ekumeniska böneveckan för enighet mellan de kristna församlingarna här i Jerusalem. Det har varit en gudstjänst varje kväll i en veckas tid och jag har prickat in fem av dessa. Först var jag i den lutherska kyrkan. Stor pampig kyrka i Muristan (Gamla stan). Vacker körmusik och ganska hemtam känsla att fira gtj med lutheranerna. Den andra gudstjänsten jag närvarade vid var i St James, lite av min favvokyrka. Armenisk körmusik och alla fick hålla i varsitt ljus. Predikan var på engelska och det var trevligt att för en gångs skull förstå vad som sades! Den tredje gudstjänsten var i den koptiska kyrkan. På slutet av denna gudstjänst kändes det som jag gjorde bort mig lite; Jag hade hamnat på "fin plats" bredvid några biskopar och plötsligt tyckte en koptisk präst att just jag skulle kunna leda församlingen i bön. Jag skakade lite förfärat på huvudet och några andra bad istället. Senare förstod jag att jag kunnat sagt några väl valda ord om försoning på svenska, men då var det försent... På fjärde gtj var jag i den etiopiska kyrkan på Etiopia street. Nu var det som att vara i Afrika med mysig och suggestiv sång. Sista gudstjänsten var igår i den Grekisk katolska kyrkan. Mot slutet av denna gtj vandrade man runt med bröd i kyrkan och sedan blev det en slags nattvardsgång. Jag blev såååå förvirrad. Var detta nattvard på riktigt? Var det ok att delta?? Det är snårigt när det gäller vilka som firar nattvard med vilka så det var inte så lätt att veta. Men då jag såg både en annan protestant och en armenier i kön traskade jag fram jag med. Väl framme var det självservering; man tog en brödbit och doppade i vin och åt. Jag såg några nunnor som sedan dröjde sig kvar i bänkarna om bad. Typiskt så som det brukar se ut efter att ha tagit emot nattvarden, tänkte jag. Efteråt på kyrkkaffet frågade jag en syriansk präst om detta var nattvard eller ej. Han svarade: "No, no, this was only symbolic. It was not the real bread". Jag blev lite fnissig, symbol av en symbolhandling... Vad konstigt det kan vara. Kanske det är så att en del såg det som "the real stuff" medan andra bara såg det som en symbolhandling??? Samtidigt och parallellt???

Om det är någon teolog som läser detta och kan förklara vore jag djupt tacksam!

Gaza

Igår var jag nästan i Gaza. Åtminstone så nära man kunde komma. Jag hade fått en massa mail från olika israeliska fredsorganisationer som skulle göra en manifestation för att försöka påverka sin regering att häva blockaden av Gaza. Då det såg så fredligt och sympatiskt ut bestämde jag mig för att en sådan manifestation kan man ju ställa upp på.

Ställde väckarklockan och packade väskan full med vatten, bröd, kikare, kamera, varma sockar, regnjacka. Man kunde ju aldrig veta. Hade fått med mig min kompis Anna med snyggbilen så det bäddade för en trevlig tur.

Vi höll på att komma av oss redan innan vi kommit igång när vi några minuter före utsatt tid kom till mötesplatsen för konvojen som skulle avgå från Jerusalem.
image272
Vi var typ helt själva vid mötesplatsen på Teddy Parkingplace...

Men skam den som ger sig, vi höll ut och efter en stund började den ena fredsaktivisten efter den andra dyka upp. Vi fick svarta banderoller att fästa på antennerna och posters att tejpa på bilarna.

image273
Sammanlagt blev det 4 bussar och ett femtiotal bilar som åkte i karavan till Eretz Checkpoint för att lämna över matpaket, vattenfilter och filtar till Gazaborna.

image274
Mycket mediapådrag täckte aktionen, fyra TV-bolag som direktsände och hur många journalister och fotografer som helst.

Det som inte fick plats på pickupen lämnade vi utanför checkpointen. Kanske bär soldaterna över detta eller så var det mest till för mediapådraget. Hur som helst blev det en annorlunda utflykt. Hoppas bara det kan hjälpa den desperata situationen i Gaza något.
image275

Om aktionen:
http://www.icahd.org/eng/news.asp?menu=5&submenu=1&item=546

Vad hände?
http://www.icahd.org/eng/news.asp?menu=5&submenu=1&item=553

ARL, Sweden

Så ligger jag på ett hotell vid Arlanda igen och ska imorgon resa tillbaka till Holy Land. En synerligen långsam vecka har jag bakom mig. Tre dagars arbetsrelaterade möten och så några andra möten, kusiner gånger två, moster, bror, svägerska och guddotter. Elvira var hur go som helst och satt och iakttog mig länge länge med sina djupblå ögon.

Denna tripps väskproblem blev lite komiska. Den lilla väskan var för liten för en vecka i Sverige. Den STORA väskan var för stor... Vad gör Maria då? TAR MED BÅDA! Förklaringen är enkel - att släpa på datorväskan på Ben G är förenat med sned rygg och svett. Den lilla väskan fungerar därför superbt som hjul till datorväskan och kan följa med som handbagage.... MEN, det ser verkligen återigen ut som jag håller på att permanentemigrera någonstans...

Ligger nu och grämer mig, skulle ju komma ihåg att handla grova havregryn till all gröt jag tänkt koka och käka till lingonsylten som min far hade med sig. Hm, har de sånt i delikatesshörnan på taxfreen? Är skeptisk om havregrynsgröt slår som en svensk delikatess...

Nyårsdagen

Firandet fortsätter nu på morgonen. Var till St James på Liturgi och sedan önskade jag patriarken Gott Nytt år och fick en apelsin.

image271

Nyår!

Så var det dags för ännu ett nyårsfirande. Häromdagen var det muslimerna som fick år 1429, idag är det de ortodoxa (kristna) som får 2008. Att det är olika beror på vilken kalender man använder sig av. Vi har den gregorianska kalendern, de ortodoxa den julianska.

Det var nästan att jag höll på att glömma alltihopa när kyrkklockorna och fyrverkeriet brakade loss. Jag begav mig skyndsamt till Holy Sepulchre (Grav- och uppståndelsekyrkan) för att se vad som försigick. Mitt på Christian Quarter Road såg jag ett STORT följe grekiskortodoxa präster komma mot mig. Jag halvsprang ner genom Muristan för att genskjuta dem vid Holy Sepulchre. Det var en mäktig syn att se dem skrida ner för trappan från Helena Road!

image269

Inne i kyrkan var det helt annan stämning än vad det är om man kommer dit dagtid och trängs med alla turister. Nu var det de fromma utövarna som var där! Nardoljelukten låg tung redan innan man kom in i kyrkan. Gråtande pilgrimmer vid svepningsstenen, klungor med nunnor här och var. Lite kyligt, men spänd förväntan i luften. En lång stund var det ganska tråkigt, men SEN började KÖREN! Säger bara Waoooowww! Tänk en blandning av gregoriansk körsång och rövarna i Ronja Rövardotter! En höjdare och jag hade ingen bandspelare med mig...

Sedan blev det diverse prosessioner och uppställningar framför graven med denna kör som liksom kommenterade det hela från en liten läktare. Rätt som det var gick det i procession runt graven och för en stund kändes det som de skulle gå rakt på mig där jag då hamnade i främsta ledet. Tjusigt värre!

image270

St James

image267
Igår var jag i en av mina favvokyrkor; St James. Det var dags för den årliga St Jamesfesten. Först en massa sång, sedan processioner tre varv i kyrkan med en flisa av korset. Sedan (här på bilden) dags för prästerna att förnya sina löften. Tjusigt värre!

Efteråt blev det en tripp till Döda Havet och Masada med pappa och Ellinor. Jodå, de badade. Jag stod med halsduk och vantar på stranden och vaktade väskor.

Masada var ett intressant plejs. Då det var 18 år sedan jag var däruppe senast tyckte jag det var dags. Först en introfilm på cirka en kvart om varför Masada är känt, sedan linbana upp (Yeah...) Och sedan UTSIKTEN! WOW!

image268

Bush in town...

image266
Kikade först på TV och såg mr Bush landa på Ben G. Åkte sedan och spanade på säkerhetspådraget vid king David. Jodå, där fanns det poliser av alla de slag!

Jul igen...

Nu är det jul igen och nu är det jul igen och julen varar intill påska...

I Jerusalem firar man julen TRE gånger per år! Igår var det åter igen julafton då de ortodoxa går efter en annan kalender. Har besök av Pappa och Ellinor och vi gjorde oss en tur till Betlehem för att delta i festligheterna. Först en massa scouter, sedan lång väntan. Sedan högtidlig entré av patriark Teofilos den tredje i födelsekyrkan. Sen Vesprar. Tre vesper samtidigt, typ stereo fast tre. Grekortodoxerna, syrianerna och kopterna vid varsitt altare fast bredvid varandra. Hur festligt som helst! Rätt som det var kom två killar från syrianernas tevekanal i Sverige och ville intervjua mej! De ställde frågorna på syrianska och jag skulle svara på Svenska. Det gällde att komma ihåg vad frågorna handlade om för att sedan låtsas förstå vad de frågade om.

image262
Första gången jag har sett att man öppnar den stora stålporten till Betlehem. Detta var för att Teofilos III och bilkortegen skulle passera.

image263
Här skrider en av de många grekiskortodoxa prästerna förbi på väg till födelsekyrkan.

image264

Här kom de andra...


image265
Det svensk-syrianska TV-teamet. Jag glömde hälsa God Jul till alla syrianer i Sverige... GOD JUL!!!

Den 18 januari infaller nästa jul, den Armeniska, som jag tyvärr missar för en kort tripp till Sverige. Men om några dagar ska jag hälsa på armenierna och se tomten (!!!) dela ut julklappar till alla snälla barn...


Pa rymmen...

Det kanns som jag ar lite pa rymmen fran Jerusalem da jag for forsta gangen pa jattelange ar utanfor kommungransen. Forst Tel Aviv en stund och nu pa bondvishan pa Yizreelslatten och halsar pa Anna. Riktigt trevligt! Med hund och tva katter paminner de lite om Docksta. Saknar Foppa men har fatt ett gult lurv som jag skulle kunna fa klia tills han var palslos.
I morgon blir det Haifa en stund innan jag atervander fran Exilen. Njuter i fulla drag, kanns som jag vore utomlands.

GOTT NYTT AR ALLIHOPA!