Frikyrkohummandet...

Ikväll var jag inbjuden till samfundet Sverige-Israel för att berätta om Jerusalem och mitt arbete där. Det var jättespännande men jag hade nog förväntat mig mer diskussion.

Jag berättade om jobbet och lite om olika uppfattningar om landet och konflikten. Då jag klassar mig själv som balanskonstnär i den högre skolan när det gäller konflikten och gärna prdikar dialog, försoning, olika perspektiv berikar och käpphästen framför alla andra "Det är inte ens fel att två bråkar" blev jag förvånad av en del reaktioner.

Min kompis Elisabeth som var med hade en observation som hon gjort i olika frikyrkor; man hummar om man håller med. Man går ofta inte emot e inbjuden talare i polemik, men man kan humma i olika tonlägen och volym beroende på hur mycket man håller med.

När jag presenterade mig och berättade om mitt första möte med Israel genom kibbutzliv och appelsinplock hummade min publik. Jag kom in på den fantastiske kibbutsniken som hette "Israel" och som kommit med båden "Exodus" - publiken hummade lite ljudligare. Så kom jag in på min första resa till "Den andra sidan" och möte med palestinier. Hummandet avtog.... Komplicerade kartbilder... hummandet stoppade helt.

Hm. Hm?

Jag sitter fortfarande och grunnar på VAD jag sa som ledde till uteblivna hum. Var det "fanatism finns på båda sidor", "sekulariserade jerusalembor tycker dn ökande ultraortodoxa gruppen tär för mycket på kommunbudgeten" eller så var det kanske när jag sa att jag inte tycker om PRO-människor och jämförde PRO-arna med huliganer på en fotbollsmatch...

Men nu ville jag ju faktiskt inte få medhållande humm - jag ville som vanligt väcka tankar och få folk se att verkligheten är mer komplexän vad vi vill tro. Så uteblivet frikyrkohum kan i det här fallet vara något riktigt bra? ...eller??

Tribute till Nils!


Avskedet vid kistan var sorgligt såklart, men ändå så värdigt kusin Nisse! Istället för "av jord är du kommen..." blev det en tyst såpbubbelfanfar för cirkusnisse...


Värdigt också med knallblå kista. Precis samma färg som vår morfars kista för ett tag sedan...


Kön till att skriva en minneshälsning var lång. Det finns ju så många ljusa minnen och så mycket man vill skriva.

...tex. som kusinbarnet Agnes sa: "Tack att vi kände dej, Nils!"

In other words; I LOVE YOU!

Mysig kväll

Nyss hemkommen från en mysig kväll hemma hos exchefen och engelsk gäst. Samvaro med kollegor, representation och få prata engelska igen. Kul och mysigt. Det visade sig också att Åke hade koll på youtube, för han spelade detta youtubeklipp för oss, helt outstanding för alla jazzälskare. Tänker lite speciellt på Per och ingemar när jag hör sån här musik...Kanske nåt för Lena Stompers att testa på årets traddjazzfestival på Mannaminne?:


Entusiaster!

Jag gillar entusiaster! Typ nördar inom något smalt ämne. Eftersom jag är lite av en nörd själv ibland kan det vara bra att läsa saker som ultranördar skriver om för att på så vis framstå som riktigt sund. Plus att man kan få reda på saker som man verkligen undrar om. Just idag har jag fått nyttiga kvalsterråd från nyfunna vänner på http://www.undulatsidorna.se/.

Härom året råkade jag komma in på bussnördarnas sida. http://www.omnibuss.se/forum/ Denna sida är den nördigaste hittills som jag hittat. Intressant, kul och lätt bissart är det att läsa vissa av inläggen där. Tänk vad människor kan interessera sig för! Men om man undrar hur y-buss gjort för att i en buss få plats med två stolar extra är detta sidan för dej!

Skulle jag själv starta en egen nördsida skulle den förmodligen handla om processioner och liturgiska kläder på präster, så inget ont om nördar. Faktum är att jag tycker man ska odla nörden inom sej! Här ett processionsklipp:Så en TÄVLING (Det var länge sedan jag hade en tävling här på bloggen).

Temat för tävlingen är: NÖRDIGASTE HEMSIDAN! Kan du klå "bussnack" ??? Posta en länk till den nördigaste sidan du vet om!

Roomies!

Stora nyheter. Är sedan två veckor tillbaka sambo med "Persbrandt" och "Lilla Bruttan" (Arbetsnamn då jag inte riktigt kan avgöra om Lilla Bruttan verkligen är en brutta. I hela mitt liv, bortsett åren jag bodde i Jerusalem, har jag haft husdjur. Fågel, häst, hund, katt, get, kanin och vandrande pinnar har det hunnit bli.

Men nu har jag dessa gossingar att umgås med när jag kommer hem:


Glitterspray

Appropå kommentaren i förra inlägget....Trumvirvel. Nu kan denna grävande blogg rapportera om en incident som en del avfärdar som vandringssägen och ren lögn. Så här går storyn:

"En kvinna ska på gynundersökning och är stressad. Hon sprayar lite deoderant nertill och stressar in till sin gynundersökning. Gynekologen, en äldre manlig läkare, kommenterar sedan kvinnan kommit på plats i undersökningsstolen: "De är till att ha gjort sig fin". Kvinnan sneglar ner och upptäcker till sin fasa att hon istället för deo tagit glittersprayen...!!!!"

Ljug, vandringssägen, överdrift eller ren myt?

Sanningen är den att DETTA HAR INTRÄFFAT! Min moster Britta, som jobbat i 40 år som barnmorska i Örnsköldsvik kan intyga att det hände just i Övik och kan namnge läkaren och en kvinnlig sjuksköterska som känner patienten....

Vanlig torsdag

Efter ytterligare en kort natts sömn klev jag upp och for in till stan med morsan. Skulle på gyn och göra en undersökning. HUGA vad jag tycker det är jobbigt att göra detta. Dessutom är släkten extra drabbad av cancer i äggstockar och livmoder, så det var därför jag var där. Men YES, inget konstigt syntes. Fick plötsligt för mig att jag skulle sjunga denna låt. Som tur var stannade det med en tanke bara. Annars hade det kanske blivit Rosa Paviljongen nästa?

Tillbaka i Docksta låtsades jag att det var "hav åtta hos mig" och LAGADE MAT! Vanligtvis brukar jag undvika denna syssla, men nu gjorde jag två rätter, en med fyllda paprikor och en avancerad sallad till. Höll på i 1 timme och 40 minuter och sölade ned 8 kärl under tillredningen. Mor och jag åt sedan anrättningen på uppskattningsvis 10 minuter (inklusive obligatoriskt middagssamtal). Men gott var det. Det tyckte morsan också.

Go Girl, Go!

En liten tribute till min kloka moster! Efter en diskret inledning där hon avvaktade och lät motståndarna slå ut varandra blandade hon alla med sina kunskaper!

Jag talar naturligtvis om hur moster Ewa VANN i "Vem Vet Mest" på TV ikväll!

Och jag önskade att man kunde göra tidsresor och zappa sig till den dagen då det blev inspelat. Detta var FÖRE den trista veckan som nu gått, med Nisse som försvann och sedan hittades i floden.

Stort cred till svt som ringde och frågade om Ewa ville de skulle lyfta bort programmet av hänsyn till sorgen. Och ännu större cred till moster och hennes kloka:

"I kväll är jag med och tävlar i "Vem vet mest" i Svt2 kl 19.00. Det känns onekligen lite märkligt när nu situationen är som den är.... SVT-redaktionen ringde i går och frågade om jag ville att programmet skulle lyftas ut tablån och att det i så fall skulle sändas om några veckor. Vi diskuterade det hela i familjen, och bestämde att vi ändå vill att det sänds. Det är ju så här livet är! Sorgliga och roliga saker i en enda röra, och de kan faktiskt existera samtidigt, sida vid sida. Jag vägrar acceptera något annat! Om vi låter sorgen och allt tråkigt få dominera har vi ju gett upp!


Jag blir så stolt över min moster Ewa!

Länk till programmet (fungerar bara till och med 1:a april, så passa på!)

Nils!

Så har en lång dag passerat. Jag stirrar in i datorskärmen och börjar känna mig lite retarded. På Facebook kan man låtsas som om inget hänt och fortfarande kika in på kusinens sida. Men man märker snart att kondoleanserna är så omfattande att det inte går att intala sig att inget hänt. På youtube kan man se hur fantastisk NIls var, både på sin påle och med sin varma och roliga humor:Fly me to the moon
Let me sing among those stars
Let me see what spring is like
On jupiter and mars

In other words, hold my hand
In other words, baby kiss me

Fill my heart with song
Let me sing for ever more
You are all I long for
All I worship and adore

In other words, please be true
In other words, I love you