St Marks & Holy Sepulchre

Idag blev det en heldag i Old City. Shopping och Hoummus till lunch, sedan besök i St Marks och lång pratstund med Father Shemoun. Hur trevligt som helst. Efteråt gick vi in i kyrkan en sväng och där blev det ett spännande möte med en grekisk Ortodox präst som kom förbi för att bjuda Abuna på en föreläsning på onsdag om Tourinsvepningen. Prästen brast ut i en spontanföreläsning om svepningen och hur den hade kommit till och fraktats runt innan den slutligen hamade i Tourin. Själv var prästen från Canada, men dialekten påminde lite grand om skotska. Plötsligt kändes det som vi hamat i "Life of Brian" eller nån "National Treasure" - film. Han berättade nämligen att miraklet när Jesus väcktes från det döda på något vis gjorde Jesus lysande som en röntgenlampa och avtrycker på svepningen därför blev både en perfekt negativfilm och samtidigt röntgenplåt av den uppståndne. Ojojoj. Stum av häpnad över det prästen sa ska sanna och jag därför imorgon bege oss tillsammans med Father Shemoun till Notre Dame är de ska ha en "Rikrig 3D bild" av Jesus.

Cliffhanger till imorgon M.A.O.

Efter detta omtumlande möte blev det så äntligen dags för resans enda procession i Holy Sepulchre. Bära stearinljus, traska efter kr och präst samt besöka graven och pussa på evangelieboken. Cirka 40 korstecken och ett antal Der Voghormia senare slår det emot mej hur mycket jag saknat denna procession! Nu dröjer det tre veckor innan jag går där igen, då med en grupp från Elim i Örnsköldsvik. Hoppas bara de komer uppskatta detta lika mycket som jag.

Jenin & Genocide

Åter har det blivit en händelserik dag. det har för vana att bli så här i Jerusalem. Kanske speciellt när man är här en begränsad tid och vill hinna pressa in så mycket som möjligt i programmet.

Det började med ett besök i Jenin och "The Freedom Theatre". En teater och kulturinstitution i hjärtat av Jenins flyktingläger. Rejält intressant var det att se hur man jobbar med teater som uttryckssätt och som ett alternativ till våldsam konflikt. Ungar är i behöv av kultu och fantsi istället för att ta till vapen.

Länk här till The Freedom Theatres hemsida.


The Freedom Theatre

På vägen tillbaka till Jerusalem passade vi på att njuta av det vackra landskapet. Nu på våren var allt grönt och fräsht, om ett tag lägger sig dammet och det blir en brunare ton i naturen. I Huwwara CP stannade vi och åt landets kanske billigaste falafel. Falafel och en burk Coca Cola för 5 shekel! Är det någon som slår det?


Huwwara Checkpoint

Väl hemma i jerusalem igen hann vi bara pusta ut i nån timme innan det var dags att sticka till jaffa Gate och lyssna på diverse föredrag om det armeniska folkmordet. Idag är det 94 år sedan det inleddes i Turkiet och 1,5 miljoner människor fick sätta livet till. Den ärkebiskop som en del spår kommer bli den nya patriarken i jerusalem avslutningstalade. Pompa och ståt och många bekanta...


Ärkebiskop Nourhan


Påsken är över

...och jag avslutade den oerhört traditionellt med att göra en pilgrimstatuering. Har funderat på det här ett par år och nu med Idas moraliska stöd blav det äntligen av! I Jaffa Gate såg jag några ur den stora syrianska gruppen från Södertälje som är här och kunde därför fråga några äldre kvinnor vart man får detta gjort. De eskorterade oss villigt till en shop som över påsken ordnat de bakre delarna av shopen till en tatuerarverkstad. Då en del pilgrimstatuerare endast kör med ETT motiv per säsong var jag lite nervös att jag inte skulle få välja. Men vl framme vid disken fick jag välja motiv helt fritt så det blev.... Ja, gissa! Ni som känner mig borde kunna klura ut vad jag lät hugga in i armen. Lite kul var det när de frågade på vilken arm jag ville ha det och jag sa: "Eh... well.... this maybe?" och sträckte fram vänster arm. -"With wich arm do you do the crossings?" frågade tatuerarmedhjälparen, och jag bytte då naturligtvis arm meddetsamma.Pilgrimstatuering var något som förmodligen startade på medeltiden efter det att Europa blivit kristet. Då man inte hade blogg, facebook och kameror att föreviga (och skryta) om sin pilgrimsresa med så lät man tatuera in ett kors, en madonnabild eller helt enket "Jerusalem" + året man var här. De lite djärvare målade upp St Göran och draken eller någon annan stor ikon på armen.

Jag är mycket nöjd med min tatuering och kanske speciellt att jag gjorde den på första resan hit efter det att jag slutat jobba eller är med någon grupp. Min egen resa och mitt eget val med andra ord. Det gjorde inte speciellt ont, i alla fall inte i nivå som knäont eller höftont.

http://www.xtimeline.com/timeline/History-of-Tattoos/Pilgrim-tattoo-s-get-relegious-sanction

Så här kan det också se ut:

Blessings

Igår firade armenierna en trevlig ceremoni; The blessing of the four corners of the world. Detta firades utomhus på gården i St James i det armeniska kvarteret. Ida och jag var naturligtvis på plats.
Här är en film från en del av ceremonin när de tågar runt och sjunger:


Holy Fire!

Ida har en helt suvve redogörelse för hur det hela fölöpte på sin blogg. Läs och upplev! Här är en film som illustrerar storyn ytterligare:


LångfredagIda och jag utanför St Jame. Dressed for the occation...


St james och begravningsceremonin.

Fottvättsfilm


Skärtorsdag

Det blev en intensiv dag med två fottvättningsceremonier och en sorgegudstjänst i St James. Plus en MASSA shopbesök mellan varven. Typ ALLA ville bjuda in oss på the eller kaffe och få sig en pratstund. Efter ett tag steg det oss åt huvudet alldeles och vi började TRO att vi var celebs. Roligast var det nästan när jag visade Ida Crazy Line och bara hinner komma över tröskeln då ryskan som jobbar där fullkomligt skriker "Welcome, long time no seeing!". Så skojigt. Men hon har ju fått en del av innehållet i min börs...


St James och en av ärkebiskoarna tvättar fötterna på en präst.Efter fottvättningen var vi och fick en varsinn bit tvål. Så här glad blev Ida!


Senare på kvällen var vi på "sorggudstjänsten" i St James. "Solemn Mourning Service". I en del program stod det "Morning Service" - vilket orsakade en del huvudbry då den faktiskt är mellan 19 och ca 23.30. Vi höll dock inte ut till slutet utan gav oss efter en stund för att gå hem till mej och testa Bubbelgum-Argile.

I morgon är det långfredag och sedan en lång natt i väntan på Holy Fire på lördag.

36 grader varmt...

...var det på Ben G när vi landade igår eftermiddag. Oj, jag som hade fodrad väst och långärmad tröja. Det gick otroligt fort genom kontrollerna på flygplatsen, men senare upptäckte jag att de bara givit mej en månads turistvisa när Ida fått de vanliga tre månaderna! Men vad gör det, det är ju dubbelt upp mot vad jag behöver... Men ändå...Väl i Jerusalem var det som om jag bara varit borta några veckor. Allt var precis som vanligt, bara att ta upp där jag lämnat plejset. For direkt till Olivberget för att spana utsikt samt handla östjerusalembornas svar på KFC. Mums!

Sedan somnade vi som två stockar efter att ha varit vakna länge, länge både på nattybussen och flyget.

Idag har vi varit i Hebron och besökt Ibrahimmosken/Synagogan samt handlat sjalar i parti och minut.Ida och jag vid Abrahams grav från moskésidan. Då Abraham är stamfar till både Kristna, Judar och Muslimer samt att det är spänt läge här i moskén är det ordnat så att en del av byggnaden är moské och en del är synagoga. Genom galler och med pansarglas emellan kan olika religionsutövare få access till graven från olika håll. Fiffigt och lite tragiskt samtidigt. Säkerhetskontrollerna är också ganska stränga, ingen vill återuppleva massakern -94 då en extremistisk bosättare öppnade eld i en grupp bedjande muslimer.

Stämningen i moskén när man kommer som turist är gemytlig. Man svassar runt i den bruna outfiten och möts av leenden och vänliga nickar. Kan nog bero på att det inte är så många turister som kommer hit. Strax efter oss kom dock en jätteskock palestinier på skolutflykt från Israel.

Snart...

...blir bloggen sitt rätta "jag"igen. Nu har väskona dammats av - både storväskan och lilla röda kabinväskan. Jobbade sista dagen idag på Park innan lovet och på annandagen bär det av! ÄNTLIGEN!

Två veckor ska jag vara i Jerusalem. Den första blir förmodligen spränfylld av Holy Fire, Fottvättcermonier och Ressurection parties. Kanke en tur till Döda Havet för lerinpackning och förmodligen en tur till Hebron för att bunkra sjalar. Har fått några beställningar på s.k. "äkta pashminasjalar" från Kina. Ska också försöka släpa hem lite av bohaget som jag fortfarande har kvar i Jerusalem; Playstation 2 med singstar och några skolpärmar är väl det jag saknat mest.

Den andra veckan blir mer äventyrlig då jag ska försöka ta mig till ställen jag ännu inte varit på. Trots att landet är "tiny tiny" finns det många vita fläckar för mig att utforska. Kameran är packad och datorn hänger med så allt blir dokumenterat i vanlig ordning...

Stickgrafitti!

Första april blev riktigt kul i Docksta! Ett gäng fnissiga 60+ tanter drog runt sent (hrm 21-tiden) kvällen innan och satte upp sina alster runt om i byn. Under någonmånad har tanterna stickat frenetiskt hemma i stugorna för att "busa" (som de sa) på första april. Nu är byn därför dekorerad med en hel del lyktstolpestrumpor och ledstångsvärmare. Bäst är kanske den virkade korven på ICA? Snyggast blev det på Ingrids blomaffär: