Boktips!

Har precis läst Amos Oz´s "Hur man botar en fanatiker och om att skriva". En tunn liten bok som man läser på ett par timmar...

Jag gillar hans botemedel; humor och inlevelse. Han skriver att han brukar iaktta människor när han väntar på något (tåg, buss...) och fantisera ihop små historier om dem. Detta känner jag igen, precis det gör jag med. Ofta! Detta, menar han, leder till att man blir bättre på att leva sig in i andra människors situation.

Amos menar att om man kunde ingjuta lite inlevelse och fantasi i fanatikerna skulle de kunna bli botade. Han tar ett exempel med en taxichaufför som menar på att man "måste döda alla araber". Genom att be chauffören pracisera, typ: vem ska döda dem, hur ska man döda dem, ska alla israeliska judar döda några var, eller... Ska man knacka på hos grannen och fråga: "ursäkta, är ni arab?" och vid jakande svar skjuta? Om man sedan hör ett spädbarn skrika, ska man gå tillbaka och döda det med...? På detta vis tvingar man fanatikern att börja fundera och leva sig in i vad han själv sagt. Och upptäcka det orimliga. Hans tidigare fasta övertygelse kommer lite ur balans... Läs boken, det är den värd!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback