Trädgårdsgraven

image245
Trädgården bredvid trädgårdsgraven.

Om man går rakt ut genom Damaskusporten, tvärs över vägen så kommer man efter ett par hundra meter till ett busstorg på vänster sida. Till höger har man då ingången till trädgårdsgraven. Inget inträde men kommer man med grupp ska man boka i tid för ibland kan det vara köbildning. Idag var det lungt och skönt, bara två små grupper som strosade omkring.

Nån som hette Gordon kom till Jerusalem 1882-3 och hittade platsen. En liten kulle som ligger intill ser faktiskt ut som en skalle med ögonhålor och allt. Gordon gick då igång på platsen och lanserade stället som Golgata. Intill hittades en gammal grav.

image246

Så..... är det detta som är Graven med stort G eller var det i graven i Holy Sepulchre som är den rätta? Man kan inte veta detta till 100% säkerhet, men skulle jag satsa en peng på detta skulle det ändå bli på Holy Sepulchre. Jag kan hålla med om att trädgårdsgraven är vacker, fridfull, en oas.... och att berget bredvid faktiskt ser ut som en skalle med lite fantasi. MEN... Ett av Gordons argument var att trädgårdsgraven ligger utanför stadsmuren (sant), men Holy Sepulchre låg ju också utanför stadsmuren på Jesu tid. Arkeologer säger också att graven vid trädgården är av mycket senare datum än graven i Holy Sepulchre som mer stämmer in på hur gravarna såg ut år -33.

Men ändå. Tusentals pilgrimmer, speciellt protestanter och "Born Again - kristna" föredrar Gordons Golgata framför HC. Jag förstår dem. Det är fridfullt där och man kan lättare föreställa sig graven så som den kan ha sett ut. Men det är ändå i HC som jag får den rätta känslan trots stök och brök av pilgrimmer och turister som vallfärdar dit. Men till trädgårdsgraven går jag säkert någon fler gång för att få lite lugn och ro eller studera "the newborn"  när de sjunger lovsånger eller talar i tungor. Fiffigt att det finns två platser så alla kan känna sig hemma någonstans!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback