Polarisering

Jag är trött på denna ständiga polarisering i Israel-Palestinakonflikten! Speciellt bloggar är bra på att polarisera. Grundkonceptet är alltid detsamma; man skaffar sig en åsikt och sedan försöker man på alla sätt bekräfta den redan fattade åsikten. Andra argument bortförklarar man.

Vetenskapsfilosofen Popper jobbade med dessa frågor när det gäller vetenskapliga hypoteser och menade att man istället skulle ägna tid och energi åt att försöka förfalska sin arbetshypotes. Om hypotesen klarar sig trots ihärdigt letande efter saker som skulle kunna förfalska den så menar Popper att den hypotesen får starkare belägg än den hypotes som man hela tiden försökt verifiera.

Rent konkret tycker jag man kan ha detta i åtanke när det nu gäller konflikten mellan israeler och palestinier. "Kill your darling" kan man populärt kalla Poppers filosofi och då menar man inte bokstavligt utan att man ska kritiskt granska sina åsikter. Om jag till exempel märker att jag själv är PRO något och ANTI det andra försöker jag aktivt ta reda på mer hur de jag egentligen är ANTI resonerar. Det berikar mig och ger en mer nyanserad bild.

Frestelsen är alltid stor att halka ner i en skyttegrav för att därifrån få ägna sig åt DEBATT. När jag läser på vissa bloggar verkar det som om alla som skriver inlägg står med fingrarna i öronen och bara rabblar argument. Var finns lyssnandet och viljan att förstå? I ett tillstånd där både israeler och palestinier lider är det tragiskt att se hur deras respektive supporters också ger sig på varandra i denna ändlösa argumentering.

Sedan alla som reser till "Holy Land" - Avsätt mycket tid till att göra det du egentligen inte vill göra. Om du är pro Israel - fråga de organisationer som du själv uppfattar som propalestinska om de kan tipsa om saker du kan göra för att bättre förstå konflikten. Är du pro-Palestina frågar du organisationer som du uppfatar vara pro-Israel om tips på grejer att se och göra.

På så vis kanske du kommer hem med ny erfarenhet och inte med mer cement till dina gamla kunskaper.




Kommentarer
Postat av: Eleni Schmidt

Bra inlagg. Det later vettigt det du sager,

fast det ar mycket svart att vara neutral.....Var ar bilden ifran?

Jag ar avundsjuk pa dig som bott i Jerusalem, jag vill sa garna aka dit nagon gang. Och till Ramallah ocksa. Har du fatt Jerusalem Syndrom nagon gang? Har hort att det ar latt att fa det.

2008-10-26 @ 12:26:51
Postat av: Anna

Eleni, jag tror inte att det handlar om att vara just neutral. Det handlar om att inse att man lätt fastnar i ett pro-anti-tänkande, och sedan väljer de argument och de fakta som passar in i det man själv är pro respektive anti. Istället kan man åtminstone göra ett ärligt försök att förstå och lära sig mer om hur "den andra" sidan resonerar, oavsett varifrån man kommer och vilka åsikter man känner sig mer dragen till. Det går att vara utmärkt engagerad utifrån en sådan ståndpunkt, alltså inte alls neutral men inte heller ensidigt dömande.

2008-10-26 @ 13:21:28
Postat av: A-K Roth

Oändligt vettigt, Maria! Vilket bra inlägg! En kung Salomons eller Ghandis visdom att sätta sig in i motpartens situation. Typ, a la Ghandi, låt en israel och palestinier adoptera en föräldralös av motsatt religion och uppfostra dem i enlighet med barnets familjs tro.



Tänk om vi kunde koordinera en resa hem med en gemensam kafferast nånstans! Jag bjuder gärna på middag på Varvsberget där jag har många hemliga lekplatser i klipporna som ser ner mot Hörnsjön. Hörnsjön och Varvsberget var var lekplats då på 1800-talet eller så.



Åter till ämnet: Ett bra sätt att lära sig om andras situation är att läsa biografier, vad vanligt folk upplever. Jag är enormt fascinerad av andra kulturer än den s.k. västvärldens.



Det sagt, självklart måste man ge sig på di ensidiga syndabockstänkarna om ingen annan gör det. Någon måste väl leda de vilseledda propagandisterna på rätt stig! Ner med propagandan inom svenska kyrkor och politik!:))

2008-10-26 @ 13:41:17
Postat av: Maria

Eleni,

Jag tror bilden är tagen utanför Bethlehem, jag tror det är längs vägen till Hebron. KAN också vara Beit Sahour. Jag håller med Anna (nähä) om att det inte främst handlar om att vara neutral. Jag tycker att man gott kan ta ställning. Men det är viktigt att inte se konflikten som bara TVÅ läger och sedan generalisera, måla vitt och svart, stereotypisera och demonisera.

Postat av: Maria

A-K,

"I´ll stick you to it" (Varvsberget alltså...)



Jag skulle också vilja koordinera fler resor till Holy Land med skön mix av människor som har OLIKA åsikter men som kan vara öppna för att lära av varandra. Med mig själv och Anna som gurus förstås!

2008-10-26 @ 14:07:58
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: Anna

O ja!



Allvarligt: Maria och jag är seriösa. Vi har erfarenheter och kontakter som vi är beredda att dela av oss med, och vi har också de praktiska och administrativa kunskaperna för att fixa till en lite mer spännande Israel/Palestinaresa för folk som inte vill ha "barnpassning" men ändå vill ha ett späckat och intressant program, inte bara flyta omkring. Ett program som garanterar rubbar ens invanda cirklar (det gäller alltså även dig, A-K, som skulle få komma med mig och rabbinerna till Västbanken. :))

2008-10-26 @ 14:55:22
Postat av: A-K Roth

Kanske med en helt oavhängig turfirma då, eller enbart ni två? Besök i Sderot och på rehabiliteringssjukhus för terrorskadade kanske som komplement till annat angeläget. Lite fakta om gröna linjen, permanenta gränser, 242, stjäla mark och annat. Du ser, jag kan inte gå ifrån mitt verndetta. I min syn är svensk debatt för lång tid märkt av mycket oginheter.



En gång i tiden var jag inför lärarcertifikat på ett universitet tvungen att skriva ett papper - a paper - om en för mig ny upplevelse i mitt amerikanska multikulti-samhälle. Att inse och acceptera att vi alla har fördomar var syftet. Jag valde att bekanta mig med the local jazz scene - gillar jazz - och att besöka rehabiliteringssjukhus för alkoholister. Du vet, gamla tiders, det är bara att rycka upp sig och sluta var vad min familj tyckte när jag växte upp; alternativt handlade det om svaga människor. Man såg nedlåtande på alkoholister.

Man blir aldrig för gammal för att lära.



M(mycket)vh,mmvh,



A-K



2008-10-26 @ 15:00:28
Postat av: Maria

A-K,

Bra idéer! Jag tänker mig att man innan resan listar sina "sanningar" om MÖ-konflikten och sedan betar man av dem. Typ min "sanning" "Ideologiska bosättare i Hebron är fanatiska arab-ätare och huliganer". Sedan far jag till Hebron och hälsar på dem. Eller varför inte: "Hamas är barbariska jude-ätare som vill slänga alla israeler i havet". Sedan far jag till Nablus och hälsar på dem.



Kan bli riktigt spännande....

2008-10-26 @ 16:22:15
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: Monica

Hej Maria!

Intressant inlägg. "Polariseringsproblemet" håller jag med om förstås.

Jag har inte varit i Israel, men har stått vid Israels gränser från så gott som alla håll (Libanon, Golanhöjderna i Syrien och Jordanien).



Jag skulle någon gång väldigt gärna vilja deltaga i en resa med deltagare som olika åsikter och där man besökte olika organisationer i Israel-Palestina, som stod för olika åsikter, precis som du säger.

2008-10-26 @ 17:04:18
URL: http://monicaolssonkolkman.blogspot.com
Postat av: Maria

Eleni,

Nej, jag har inte fått Jerusalemsyndromet någon gång... En gång var jag snudd på nära dock. Ska kanske blogga om den upplevelsen någon gång. Men JS är en psykos som drabbar en del av de som beöker Holy Land. Kanske de som lever sig in i Bibeln och tror det ska se ut som det gör i Barnens bibel ligger lite extra i riskzonen - krocken mellan den verkliga världen och den föreställda världen blir för stor och en del går därför in i ett psykosliknande tillstånd.

2008-10-26 @ 19:22:41
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: Maria

Eleni, A-K och Monica,



nu behövs det bara typ fem till, sedan kan vi kika på datum... 2 veckor i vår skulle väl sitta fint i holy Land?

2008-10-26 @ 19:24:27
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: Andreas

Verkar klokt, Maria!



2008-10-26 @ 19:27:23
Postat av: Eleni Schmidt

Later fint Maria!

2008-10-26 @ 23:45:58
Postat av: A-K Roth

Ja, tänk om...!

2008-10-27 @ 12:13:12
Postat av: Maria

Ok, jag har i alla fall bokat in mig på direktflyget idag. Har för mig det blev 14-28 april. Först diverse fottvättningsceremonier, Holy Fire, liturgier och processioner i samband med den ortodoxa påsken. Andra veckan kan jag spontanguida den som vill haka på och göra lite nya upplevelser. Nån dag på Mt Zion förståss också...

2008-10-27 @ 12:38:49
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: Anna

Jag kan också spontanguida alternativt fixa lämplig tur med passande israelisk människorätts/alternativorganisation, vad som passar, om någon skulle vara i krokarna och ha intresse.

2008-10-27 @ 15:11:31
Postat av: Jenny

Åhh jag vill också följa med!!!

2008-10-27 @ 19:02:29
Postat av: Maria

Jenny,

Kom med! Passa på att boka NU. Direktflyget med bra flygtider kostade mig ca 4000 spänn tur och retur. Gogla på sabraexpress och boka in dej!

2008-10-27 @ 22:02:16
URL: http://jerusalem.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback