Selma hade koll!

Sitter och grottar ner mig i selma Lagerlöfs "Jerusalem II" och fashineras vilken råkoll hon har på läget i Jerusalem, då som nu.

Det här med att alla bråkar med alla var sannt både för hundra år sedan och nu. Selma beskriver det genom "miss Hoggs" så här när mrs Gordon och ett sällskap vill slå sig ner i Jerusalem för att verka för försoning:

"Tro mig, i den här staden kommer ni att förspilla era krafter utan att göra nytta år någon!
-Vi kan inte förstå varför det ska vara nödvändigt för människorna att leva i ständig fiendeskap i den här världen, sade mrs Gordon.
-Nej, naturligtvis förstår ni inte detta, sade miss Hoggs, men tänk nu på saken en smula! Vad är det för slags människor, som bor här? De är antingen muhammedaner eller judar eller kristna. Antag att ni, unga kvinna, vore en muhammedan!Då skulle denna plats vara en helig plats för er. ni skulle tro, att er profet hade uppstigit till himmelen just från den gamla tempelplatsen här borta, och ni skulle känna er tvungen att hata både judar och kristna, därför att ni vet, att de ingenting högre önskar än att få köra bort er från denna ort. Och om ni vore jude, mrs Gordon, då måste ni ju hata muhammedanerna, därför att de äger era fäders land, och likaså kunde ni inte fördra de kristna, därför att ni vet, att de aldrig skulle tillåta ert folk att komma till herraväldet i denna stad. Eller också mrs Gordon, är ni en kristen, men då är Jerusalem er heliga stad framför alla andra, och då måste ni hata muhammedanerna, som äger den, och judarna, som vill äga den och säga, att denna stad och detta land är deras och att ingen annan har någon rätt till dem. Men är ni kristen, måste ni vidare hata alla kristna, som inte har alldeles samma bekännelse som ni, därför att ni vet, att så snart en av dem kommer till makten här, så ska ni utan misskund bli fördriven. -Ja, så förhåller det sig med den saken och nu hoppas jag att ni är övertygad att det inte lönar sig att predika enighet i Jerusalem."


s. 38

...

"Här är det, som katoliken talar illa om protestanten, metodisten om kväkaren, luteranen om den reformerte, ryssen om armeniern. Här smyger avunden, här misstror svärmaren helbrägdagöraren, här tvistar den renlärige med kättaren, här övas ingen miskund, här hatar man för Guds högre äras skull varje människa.
   Och här finner man det man söker. Här är själajaktens Jerusalem, här är de onda tungornas Jerusalem, här är lögnens, förtalets och smädelsens Jerusalem. Här förföljer man utan vila, här mördar man utan vapen. Detta är det Jerusalem, som dödar människor."


s. 53


Om man nu drar slutsatsen att Selma hatade staden bör man läsa "Jerusalem II" och uppleva Jerusalem genom nåsfararnas och Selmas ögon, man blir överaskad och fashinerad!

Kommentarer
Postat av: Ewa

Ursäkta en kanske något petig kommentar.... Selma kan väl ändå inte ha koll på läget NU?? Fast det beror ju på hur man ser på livet efter detta och evigheten förstås....

2010-07-07 @ 12:15:58
Postat av: Maria

Well... vad vet man...? Hon har nu ännu mera koll nu om hon blickar ner på staden...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback