Grå måndag...

De säger på TV att det bara varit 14 soltimmar i november! Hu!!! Jag lider och längtar efter solen och värmen i Jerusalem. Men att krypa upp i soffan och mysa är inte heller fel. Här kommer ett favorityoutubeklipp som morbror Per skickat, snacka om att MYSA!Tisdagsrema; RUND

HIttade en kul blogg för ett tag sedan - en fotoblogg där läsarna skriver en blogg och länkar till tisdagstemabloggen. Varje tisdag är det ett nytt tema för veckan och idag är temat "Rund". Tänkte jag skulle testa detta, här kommer mitt bidrag:

Runt torn i Tel Aviv:


Bas!

Gjorde ett youtubefynd när jag letade ortodox julmusik. Vad sägs om dessa basar? Imponerande! Lyssna!!!


BNP

Ibland kan jag fastna i Gapminder, ett genialiskt program som grafiskt visar statistik för olika länder. Man kan kika på en historisk utveckling genom att klicka på "play" och följa ett visst samband av data över tid. Sällan är väl statistik så översiktligt, begripligt och kul!

Kika på det här exemplet, BNP per capita och livslängd över tid. Jag har valt att ta med Sverige, Israel och VB/GR. Här ser man hur drastiskt 2000-intifadan påverkar ekonomin i VB/GR.

http://graphs.gapminder.org/world/#$majorMode=chart$is;shi=t;ly=2003;lb=f;il=t;fs=11;al=30;stl=t;st=t;nsl=t;se=t$wst;tts=C$ts;sp=6;ti=2007$zpv;v=0$inc_x;mmid=XCOORDS;iid=phAwcNAVuyj1jiMAkmq1iMg;by=ind$inc_y;mmid=YCOORDS;iid=phAwcNAVuyj2tPLxKvvnNPA;by=ind$inc_s;uniValue=8.21;iid=phAwcNAVuyj0XOoBL%5Fn5tAQ;by=ind$inc_c;uniValue=255;gid=CATID0;by=grp$map_x;scale=log;dataMin=194;dataMax=96846$map_y;scale=lin;dataMin=23;dataMax=86$map_s;sma=49;smi=2.65$cd;bd=0$inds=i107_t001952,,,,;i246_t001952,,,,;i217_t001800,,,,


Klicka på "Play" så får figuren liv!

 


Point of wiew

Att begripa sig på The Holy Land kan vara mycket svårt. Ett sätt jag har kommit på funkar för mig är att lägga som en mosaik med olika åsikter. Sida vid sida samlar jag åsikter eller företeelser. Jag behöver inte nödvändligt hålla med om allt, då vore jag nog gravt schizofren eftersom de olika bitarna ofta går stick i stäv med varandra.

Men bilden blir rikare och sannare om jag låter dem ligga där så jag kan betrakta dem. Här är en knepig bit, ultraortodoxa antisionistiska judar som är emot staten Israel av religiösa skäl:


Bilder

Jag sitter och går igenom bilder från the Holy Land och hittar ett och annat guldkorn. Tydligen tycker fler än jag att bilderna är bra för nu har jag dels krängt några av bilderna och dels blivit inbjuden att ha en fotoutställning i Gulbenkian-biblioteket nästa år under den årliga konferensen där! Faktiskt blir jag lite mallig över detta då jag är 100% självlärd. Tänkte bjuda på lnågra bilder här, kommentera gärna!


Här är en av mina favoriter i Jerusalem, Father Shemoun från St Marks kloster. Här står han utanför the Holy Sepulchre i Jerusalem.

Å, vad jag saknar St Marks och St James! Frånsett själva the Holy Sepulchre är det dessa kyrkor jag saknar mest!


Bloggpaus

Möjligen har du märkt att det inte har varit några nya inlägg på jättelänge här. Jag har så smått börjat rota mig i Sverige igen och har inte varit i Jerusalem sedan i somras.

Jag håller dock kontakten med The Holy Land genom vänner och bekanta och planerar resa ner till jul, påsk och till sommaren igen.

I inläggen her jag sett en del kontaktförsök som jag tyvärr inte uppmärksammat. Vill någon nå mej för restips mm så finns jag på Facebook, sök upp mej där! Wålsten är efternamnet och jag håller till i Västernorrland.

_____________________

Därmed inte sagt att bloggen nu är begravd. Rätt som det är kommer den igång igen. För Jerusalem och The Holy Land upphör nog aldrig att fashinera mig.