CP

En ganska vanlig dag utanför Jerico. Ett gäng fotbollssuportrar skulle in till staden för att se Jerico spela mot ett lag från Beer Shevaområdet. Regnet försenade matchen en del. Checkpointen försenade publiken en del. Förhoppningsvis kom spelet sedan igång samtidigt som publiken hade kommit på plats...

image284


Skyfall!

image283
skyfall av bibliska mått inträffade igår när jag och kusinerna skulle till döda havet. Plötsligt började själva berget hasa ner över vägen med ganska rejäla stenar. Ett tag höll vi på att fastna mitt emellan två rasområden. Till slut kunde vi dock ta oss fram, men ganska ruggit hann det bli. Idag hörde vi att någon dött i Ein Gedi av rasmassor. Precis där vi varit stunden innan....

Öppet rum

Idag var jag på en intressant gudstjänst i St James! en dag per år öppnar man till ett mycket tidigt kyrkorum innuti St James där man förvarar relikerna. Först sång och rökelsespridning i vanlig ordning, sedan fick alla som ville gå in och kika eller pussa på relikerna. Nu var det inte själva benflisorna man pussade på (de skulle ju då snabbt förintas genom alla pussar), utan själva höljet till relikerna. Höljet till vissa reliker tycker jag såg lite "scary" ut, det är en slags guldhänder i mässing. Andra reliker förvarades innuti en glaskapsel. Igen fick jag vibbar om att vara med i en äventyrsfilm i stil med "National treasure" eller liknande.

image282
Guldhänder, lite ghostkänsla får man allt!

.................................................................................................
Allt som händer i Holy Land är dock inte trevligt. Läs gärna en
artikel av min goda vän Anna!

Riktigt vårväder!

Igår, söndag, sken solen och det var 18 grader varmt och vindstilla. Då det varnas för storm och snö for jag och Anna och bunkrade mat i ett stort shoppingcenter. Där hittade jag färskpotatis och läx. Hemma hos mig satt vi därför någon timme senare och njöt på balkongen och sa att det var obegripligt att det fortfarande är februari.

image280

Idag nu på eftermiddagen börjar jag märka av det annalkande ovädrat. Nästan att jag inbillar mig att hela den rejäla stenbyggnaden rister i vindbyarna! Mörka moln rullar fram i skyn och det regnar horisontellt.

image281


Folk skyndar hem till sitt medans jag sitter och väntar på en grupp som är på ingång. Imorgon ska jag traska med gruppen i gamla stan i flera timmar. Sitter och önskar att vädret antingen ska bli bättre (så vi får en härlig dag) eller att det ska bli värre (så att jag snöar in). Är det väder som nu blir det plågsamt...


Pretty Woman?

Sedan jag kom tillbaka har jag behövt jobbat på med rejäl frenesi. En massa planering och samordning krävs för att få allt att flyta på bra.

Igår när jag kom hem fullständigt "dog" jag i soffan och råkade sappa in på Pretty Woman. Lämpligt hjärndöd aktivitet att se om en film som man sedan tonårstiden praktiskt taget kan utantill...

image279

Men oj vad filmen är grotesk! Vackra människor och filmad som det vore ett skönhetsmagasin, men äcklig story! Varför upptäckte jag inte detta och reagreade när jag var tonåring? Filmen skildrar ju prostitution som om det kunde vara ett lyckohjul! Hamna rätt och du får snyggingen, bo på flådigt hotel och shoppa obegränsat. Jag har hört att prostitutionen faktiskt ÖKADE i USA efter det att filmen slagit igenom! Hur korkat får det bli!

Plötsligt var jag inte "död" framför TV´n längre utan satt och var riktigt förbannad.

Sedan märkte jag hur annorlunda filmen var. Eftersom den gick på en kanal som censurerar bort oanständiga scener var det en hel del klippt i filmen. Inte ens en liten kyss fick finnas med. Som sagt, kan man den utantill ser man detta tämligen tydligt. Några exempel:


I Lotusen på väg till hotellet:

Han: -100 dollar an hour, pretty stiff

KLIPP!!!

(Vi får inte se hur hon känner efter i hans skrev och säger: -"No, but it got potentioal")

Pianoscenen:
Hon (på flygeln): "-Do people always do what you tell?"
KLIPP!!!
(Inte heller får vi se den heta sexscenen med kläderna på uppe på flygeln)

Eftersom Pretty Woman innehåller en hel del scener som handlar om sex och kyssar blir det en hel del hål efter censurens framfart. Ibland blir till och med handlingen svår att hänga med i. För att filmen fortfarande ska vara en långfilm och inte ett kort inslag i "Bullens brevfilm" har censuren kompenserat genom att klippa in scener från något restmaterial. En snygg ridscen på landet, en taxitur till Blue Banana och andra biscener som blivit ratade. Ett sådant inklipp blir jättekonstigt. Tänk er scenen där de käkar små ambasadsnittar, sniglar och glass. Efter det när Mr Morse och hans grandson gått trycker Julia i sig en oxfilé och bakad potatis (och gör bort sig genom att hälla ketshup på filén). Var får hon plats med denna jättemiddag i cocktaiklänningen kan man undra...

Det slog mig också hur oerhört skrytig filmen är. Dyraste hotellsviten "The Penthouse" för: "It´s the best", Balkongplatser på operan "It´s the best", Mr Louis som a "Very good customer" (=slösaktigaste!!!).

Blä och urk vilken film! Vacker och förföriskt och kommer säkert fortsätta förleda ungdomen till att kunna tänka sig sälja sin kropp till män för pengar och lyx. Bättre vore om censuren tog fram storsläggan och papperskorgen istället för saxen!


Sleepless at Arlanda

Fint hotellrum på Arlanda med sköna sängar och ändå har jag svårt att somna. Det var ett tag seda jag hade resfeber för att åka till Jerusalem, men nu är det tydligen dags. Har checkat in storväskan med laddaren till mobiltelefonerna så har jag otur är jag utan batteri och alarm imorgon bitti. Inte blir det bättre av att jag ideligen kollar hur mycket batterier det är kvar och på så vis slösar på batterierna när displayen går igång. Detta måste vara värt att nämnas i kategorin "dagens ilandsproblem"...

Knät strejkar och jag håller på att bli förkyld. C-brus och massor med vatten, får se om det hjälper. Det känns lite motigt att åka ner. Raket som slog ner i Sderot, sprängning i Dimona, konfiskerade hus i Silwan, israeliska trupper i Qalqiliya och risk för invasion i Gaza igen. Utvecklingen går för det mesta från "Bad" till "Worse". Jag önskar det fanns hopp någonstans.

Kusinen!

Måste promota min kusin Nils lite!


Shopping i Docksta

Nyss återkommen från en utflykt till ICA i Docksta. Vi klämde in oss i bilen, mor, moster och jag och gjorde byn. "Kör övre vägen, så kan dom tro att vi varit på något annat ärende i Ullånger" sa mor. Hon är så vis, mor...

Efter två år i Jerusalem har jag kommit på det klara med vad jag saknar. Shoppingen bestod av:

-Ett stort packet fiberberikade havregryn
-Fyra tuber Kalles randiga (de hade inte stora tuber, bara små)
-Två st Västerbottenostar
-En slaskskrapa (DET har jag verkligen saknat!)
-Zoega pressokaffe och en korv lingonsylt (Beställningsjobb, kan hända en av VB ostarna också var en beställning. Jag minns inte riktigt)
-Chokladfromage (Det FINNS i Holy Land, men jag blev så sugen bara)

Funderade på att ta med ett rejält packet blodbröd, men det skulle ändå bli så mycket letande för att hitta bacon i Holy Land så jag slöt ut det. Lika bra kanske. En del av mina nyfådda vänner i Holy Land kan kanske tycka jag är väl äcklig då. Bara tanken på minspelet om jag säger: "May I offer you some bloodbread and pork?", får mig lite fnissig. Vissa vanor ska man behålla för sig själv.

Parkskolan

Sitter i mitt gamla arbetsrum på Parkskolan och filosoferar. Är det här jag kommer sitta i höst igen eller vad ska det bli av mej? För att liksom känna efter höll jag lite lektion för några samhällstreor och jodå, nog minns jag hur man gjorde.... men är det så kul? I juni tar mitt jobb slut i Jerusalem och då måste jag nog bestämma mig för vad jag ska "bli när jag blir stor".

Ben G var som vanligt ganska kul. Den här gången fick jag INTE en sexa (nån slags säkerhetskod). Kanske berodde det på att kvinnan framför mig i kön hade varit i Gaza i tre veckor (HON fick en sexa direkt) och att jag då var "lugna gatan" i jämförelse som varit mest i Jerusalem. Vad vet jag, en femma fick jag i alla fall. Ska behålla klisterlappen på passet så kan det kanske hända att jag får en femma även nästa gång?

Inte hade jag något "farligt" i väskorna heller, men för att ta det säkra före det osäkra fick en påse Ahava badsalt bli inpackat i bubbelplast av säkerhetskontrollanten och åka i en egen kartong. Lite fnissfaktor, men annars inget anmärkningsvärt.

Nu ska jag vara ledig i några dagar innan jag far tillbaka till Jerusalem igen efter helgen.