Tel Aviv

Tel Aviv
Var en sväng till Tel Aviv idag. Det var lite som New York, höga skyskrapor och massor med butiker. Jag behövde fixa visa till Jordanien och Egypten och det gick halvbra. Jordanien inga problem, fick multiperlt visa så nu och till i vinter kan jag åka som en jojo till Amman om jag skulle få det för mig. Efter den ambassaden tog jag taxi till Egyptens ambassad, men kom dit precis som de stängde. Trots att jag försökte charma mig till ett visa var det kört, det får bli en till resa...

Strosade lite planlöst i denna storstad, men tröttnade efter ett tag och tog bussen tillbaka till Jerusalem. Det var lite märklig känsla att vara så i det "riktiga Israel". Plötsligt hade jag bytt perspektiv, istället för att vara på Västbanken och tycka det är jobbigt med checkpoints sneglade jag på unga män som klev på bussen och undrade om de var presumtiva självmordsbombare. Och istället för att förfasa mig över alla säkerhetskontroller tyckte jag nu plötsligt att de kändes lite otillräckliga när jag klev på bussen tillbaka. Det är som en osynlig gräns som man går över när man åker till städer som Tel Aviv. Om jag skulle bo en längre tid i t.ex. Tel Aviv skulle jag nog socialiseras in att se konflikten med israeliska "glasögon".

Min slutsats blev att uppväxt och socialisering är starkare påverkansfaktorer till uppfattningar (om tex konflikten) än vad information eller fakta är. För att riktigt förstå hur "den andre" har det behöver man "vandra i hans mokasiner" ett tag... (Indianskt talesätt). Typ alla israeler skulle behöva gå genom någon checkpoint och alla palestinier skulle behöva åka lokalbuss i Tel Aviv när unga män i bylsiga jackor kliver på. Undrar om detta skulle hjälpa litegrann?


Kommentarer
Postat av: Utomjordingen från Trehörningsjö

"Var en sväng till Tel Aviv idag"...

Kära exfröken, jag hoppas att du känner dig priviligierad som kan nämna en sån sak som om den vore i förbigående!

Själv var jag på Willy:s och träffade en gammal kompis som gav mig en tub tandkräm... det tyckte jag gjorde denna söndag till en händelserik dag!

Undrar f.ö. hur man bär sig åt för att starta en blogg på denna site?

Drabbades i går av den, i mitttycke, briljanta idén att starta världens så vitt jag vet allra första kollektivblogg; en mötesplats i cyberrymden för hela den älskade klass som jag kan ha sett för sista gången...

Förhoppningsvis hra jag klurat ut saken själv innan du hinner svara... men svara gärna ändå för säkerhets skull! :)

2006-06-11 @ 22:09:16
Postat av: Maria

Tjena UJ!
Enkelt, du klickar in på blogg.se, fyller i alla fält där och vips har du en blogg. Kollektiv blir den när du berättar lösenordet för alla i f.d. klassen. Sedan skickar du/ni adressen till bloggen till t.ex. mig så jag kan läsa den.

KUL IDÈ!!!!!

Postat av: UJ

Haha, det är fixat!
Håller som bäst på att samla ihop mobilnummer till alla i klassen - ska skicka ut mass-sms till hela det gamla gardet i morgon bitt då det är gratis... ;)

Adressen:
sp3thebest.blogg.se

Om du skyndar dig kan du bli den förste - efter mig, då - som besöker bloggen och anmäler dig!

Nu ska jag lägga in din blogg som länk på sidan - vi hörs/ses/skrivs!

2006-06-12 @ 19:28:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback