Last friday!

Last friday!
Damaskusporten

Sista fredagen i Ramadan och kanske hundratusen extrabesökare kommer till Al Aqsamoskén för att be fredagsbönen. En hel del har varit på moskéområdet från häromnatten då det var Laylat elQadr, natten då koranen kom till profeten Muhammed. Man äter tillsammans, går i olika koranundervisningsklasser, ber, sover vid moskén. Israelerna har lättat på reserestriktionerna för Västbanksbor att komma in till den Heliga Staden, och jag märkte på bussen i morse vad många det var som verkade vara i Jerusalem för första gången på länge. De pekade och frågade om många saker längs vägen.

Som alltid när det är någon högtid är det ett extra säkerhetspådrag. Man ser många soldater längs gatorna både runt och i Gamla Stan. Dock verkade de flesta bara stå och observera eller äta.

På söndagkväll eller måndagkväll (beroende på månen och stjärnorna) är det Eid alFitr, sista dagen på fastemånaden Ramadan. Denna dag är för muslimer ungefär av samma vikt som vår julafton. Nu är Eid-shoppingen i full gång då alla handlar presenter och festmat inför denna helg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback