Sopor=urk!

Sopor=urk!

Sopor är äckligt, det håller nog alla med om!
I östra Jerusalem ser man dessutom då och då brinnande sopor = vidrig stank!
Jag tycker riktigt synd om dem som bor nära sopcontainrarna, kan inte vara så kul om vinden ligger på...

Man kan undra varför en del sätter eld på soporna istället för att vänta på sopbilen... Svaret är mer än tragiskt, sopbilen kommer inte ofta nog för att hålla undan för de sopor som produceras och istället för att ha problem med råttor och ohyra blir man istället tvingad att sätta eld på eländet.

En enkel lösning vore att skicka dit sopbilen oftare, men av oförklrliga skäl gör man inte det. Ganska konstigt eftersom östjerusalembor likaväl som västjerusalembor betalar skatt. Återbetalningen av skattemedlen i form av bl.a. sophämtning, parker, simhallar, skolor, äldreomsorg (osv) är nämligen lite skev i Jerusalem. Ännu har jag inte sett brinnande sopor i Västra Jerusalem medan jag i Östra ser det åtminstone någon gång i veckan.

För några år sedan fick jag en annan förklaring; östjerusalemborna hade helt enkelt inte tålamod att vänta på sopbilen, dessutom var östjerusalemborna inte lika intresserade som västjerusalemborna av ren miljö, parker, rabatter... Jag testade denna förklaring idag på en östjerusalembo som jag känner och han bara fnös åt förklaringen! Han skulle mycket väl kunna tänka sig att ha mer parker där han bodde, men kommunen är ovillig att satsa på vissa områden. Östra Jerusalem är ett sådant område.

Man måste alltså vara noga med att välja vart man ska födas!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback