2000 poliser

Läser i nättidningarna att det är fullt pådrag runt Gamla Stan. Jag ska snart dit, dels för att jobba och dels för att spana in vad som pågår. Man befarar att det kommer bli våldsamheter, en del pratar om en tredje intifada som kan bryta ut. Endast personer med blått Jerusalem ID ska släppas in idag, och när det gäller män; bara de över 45 år. Detta är naturligtvis oerhört provocerande, enligt tidigare överenskommelser ska de heliga platserna hållas öppna för alla som vill be.

2000 poliser är utkommenderade att bevaka Gamla stan. Det är många det, speciellt när man tänker på att Gamla Stan bara är typ en kvadratkilometer. Till exempel skulle det innebära en polis varannan meter längs hela stadsmuren. Då muren är hög och så gott som omöjlig att klättra över blir det typ 250-300 poliser per port istället. En imponerande och avskräckande siffra.

I Saudiarabien har man enats om en samlingsregering med ministrar från de olika partierna Fatah och Hamas (plus några mindre partier, plus några oberoende). Ska bli spännande att se vad som kommer ur detta! Kanske äntligen kontakter kan tas med regeringen nu när den inte längre består av Hamas till 100%. Anledningen till att man inte vill prata med Hamas är att de fortfarande är stämplade som terrorister, och man har sagt att man pratar med dem när:

-De avstår från våld
-Erkänner Israel
-Håller ingågna avtal

I samtalen i Saudiarabien har man diskuterat om man ska "respektera" Israel. Man undviker ordet "erkänna". Att erkänna kan vara lite svårt då det är oklart vilket Israel man ska erkänna; enligt vilka gränser. Frågan är långtifrån färdigdiskuterad, men kan det bara bli ett steg åt rätt håll är det bra tycker jag.

Kommentarer
Postat av: Ragnhild

Bravo tjejen!! Hörde intervjun med dig på P1 (Studio Ett) alldeles nyss. Himla kul! Bra att du fick vara med och berätta om konflikten från din horisont. Det är bara nu under de senaste dagarna som västmedia har reagerat. Idag fick konflikten riktigt stor plats, på P1 i alla fall.

2007-02-09 @ 17:28:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback