Jerusalemsyndromet

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1004550,00.html

Så händer det igen. Knäpp pappa slänger sin son ner på ett järnvägsspår på Ben Gurion-flygplatsen. Förklaringen tros vara att pappan drabbats av Jerusalemsyndromet.

Jerusalem är bra mysko egentligen. De historiska vingslagen är så påtagliga att några till och med hamnar i psykos. Förklaringen tror jag ligger i att några inte är riktigt förberedda på vad Holy Land är idag.

Tänk en from bibelläsare som i åratal läst om Jerusalem, Golgata, Herodes... sedan kommer man fram till sina drömmars stad och finner att det är en stad nästan som alla andra. Folk går inte så ofta i toga här, man kan käka hamburgare i gatukök, sitta på internetcafé eller gå i moderna shoppingcentra. Snacka om kris när den inre bilden av Jerusalem måste ge vika för den bild man möter. En del fixar inte detta och hamnar därför i en psykos. Istället för att ändra "bibelbilden" inom sig, försöker man ändra den yttre bilden att stämma överens med den inre. Naturligtvis går inte detta utan ett stort mått av fantasi (a.k.a. vanföreställningar) - man börjar hallucinera och uppleva saker som inte finns. Ibland träder man också in i en roll - man upplever sig vara olika bibliska figurer.

Kan också vara så att en som redan drabbats av sin psykos i till exempel Sverige söker upp Jerusalem för att "iscensätta" sin sjukdom.

Det sägs att det här i Jerusalem finns speciella avdelningar för alla som upplever sig vara Jesus, Maria... osv.

En psykos drabbar ca 1% av en "normalbefolkning", men eftersom religiösa grubblerier, drömmen om Jerusalem leder till att människor letar sig hit så blir det en liten koncentration av människor i riskzonen som beger sig till Jerusalem. Därför drabbas Jerusalemfarare av detta syndrom.

Därför - förberedelser inför resan är viktig!

Kommentarer
Postat av: Marie

Intressant! Plus att jag antecknar inför resan;)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback