Resan norröver

Resan norröver
Icke erkänd by i Israel

Ett stopp längs vägen norröver gjordes i en
icke erkänd by. Typ byn existerar på marken men inte på kartor. Det råder byggstopp i byn så människorna får bo i plåtskjul. Ungefär 100.000 människor bor i dessa icke erkända byar och saknar en hel del basservice som rinnande vatten, el och skola. I byn vi besökte hade man en vattenledning på ca 1 tums tjocklek till cirka 700 personer. En dieselmotor drev en generator som gav ström. Just när vi var där hade denna motor pajat så byn hade varit helt utan ström nåt dygn.

36238-113
Skolans skyddsrum.

De två cementkuberna är skyddsrummen för de 60 barnen som går på skolan. Byn lyckades får staten att bygga dessa då det regnade missiler under libanonkriget. Man måste nog stapla in de 60 barnen om de ska få plats alla.

36238-114
Mount Hermon i vinterskrud.

Sedan fortsatte vi norröver. Mäktig syn att se mount Hermon med sin snöiga topp. Då det var lördag och Shabbat var det en hel del vintersportare på väg till och från denna (enda) vintersportanläggning.

36238-115
Nytt hotell

I Majdal Shams fick vi inviga ett sprillans hotell. Det var så nytt att plasten var kvar på många dörrar och några möbler fortfarande var på väg. Hur trevligt som helst att få inviga detta ställe! Det kommer att bli kombinerad klinik med modern röntgenanläggning, barnpassning, hälsohem mm. mm.

36238-116
Mindre charmigt är de minfält som fortfarande finns bokstavligt bakom knuten i Majdal Shams. Ibland bara några få meter från bostadshus. Bara för något år sedan var det barn som omkommit då de sprungit in i ett minfält för att hämta en boll. Druserna menar att det är israelerna som la ut minorna, medan israelerna menar att det var syrierna som la ut dem.

36238-118
Sista stoppet på Golanhöjderna, gränsen mot Syrien och Jordanien.

Här träffade vi en taleskvinna för israelerna på Golanhöjderna. Hon förklarade varför det ur Israels synvinkel är viktigt att Golanhöjderna ska tillhöra Israel. Mycket naturligare gränser, bättre ur försvarssynpunkt och viktigt för vattenförsörjningen var huvudargumenten.

Då druserna i Majdal Shams är Syrier vill de naturligtvis att Golan ska återbördas till Syrien. De lever hellre under syrisk diktatur än under Israelisk demokrati. Så här går två önskemål om Golanhöjderna stick istäv med varandra. Israel har ockuperat och sedan anekterat detta område sedan 1967. Cirka 18000 druser och 19000 israeler bor nu häruppe.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback