Transfiguration

Idag kan man fira Kristi Förklaringsdag, transfigutation. Man firar denna dag till minne av en mysko händelse på Tabor-berget i Gallileen. Petrus, Jakob och Johannes som var med Jesus på berget såg honom bli lysande och hans "gudomliga härlighet uppenbarades".

"Sex dagar senare tog Jesus Petrus, Jakob och hans bror Johannes med sig till toppen av ett högt berg, där de kunde vara för sig själva. Och på ett ögonblick förändrades hans utseende inför dem så att hans ansikte lyste som solen, och hans kläder blev bländande vita. Plötsligt visade sig Mose och Elia, och de samtalade med honom. Petrus sa: Herre, det här är ett bra ställe att vara på. Om du vill ska jag bygga tre hyddor, en åt dig och en åt Mose och en åt Elia. Men just då han sa det sveptes de in i ett ljust moln och en röst från molnet sa: Detta är min älskade Son, den som jag har utvalt. Lyd honom! När lärjungarna hörde detta blev de fruktansvärt rädda och föll till marken. Men Jesus kom fram till dem och rörde vid dem. Res er upp, sa han, och var inte rädda! Och när de såg upp, fanns bara Jesus där. "

Matt 17:1-8

Till minne av denna dag har man i de ortodoxa kyrkorna ofta en ceremoni som kallas "the Blessing of the Fruits" eftersom det också är skördedags. Så ät lite vindruvor och tänk på transfigurationen idag!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback