Dopp-stället


Klara, färdiga, GÅ!
Vid dopplatsen i Jardenit är det ibland trängsel. Som ett bot på detta kan man få olika starttider i olika banor för att det inte ska bli "starkast vinner".

Då jag var där för cirka två veckor sedan var det några gäng som döptes. Då det var extremt lågvatten såhär i sluttet på sommaren är det tur att det går att dämma upp vattnet lite så det går att genomföra alla dop / dopp. En del missar hur genomskinlig en vit särk blir av vatten...



Runt omkring dopplatsen har man satt upp keramiktavlor med aktuell bibeltext. Härmning av det vinnande konceptet vid Pater-Nosterkyrkan i Jerusalem med andra ord. Hawaiitavlan är min favorit! "You my boy, I really get love an aloha fo you!"


Kommentarer
Postat av: egon b

Du använder det lite vanvördiga uttrycket "Dopp-stället" som rubrik, rätt uttryck är dop-stället. En fråga Citat "Då det var extremt lågvatten såhär i sluttet på sommaren är det tur att det går att dämma upp vattnet lite så det går att genomföra alla dop / dopp. En del har missat hur genomskinlig en vit särk blir av vatten.." slut citat. Är floden uppdämmd där? hur ser den ut längre ner?

Postat av: Maria

Egon,

Helt rätt. Jag var lite vanvördig. Kunde inte låta bli då frestelsen blev för stor att leka med ord. Men vid dop så doppar man sig. Så är det...



Längre ner blir Jordanfloden snarare "Jordanbäcken". Inte på långa vägar så bred som den är vid Jardenit.

2008-10-27 @ 22:09:15
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: Maria, igen...

...dessutom är det ju ett doppställe. Dopstället (det rätta, jag är ju smygortodox) ligger mycket längre ner).



Men ändå - en ursäkt till alla som eventuellt tar illa upp att jag kallar Jardenit för doppställe.

2008-10-27 @ 22:13:41
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: Evamaria

Jag tycker absolut inte det är vanvördigt att beskriva ett dop som dopp - det är ju en beskrivning så att vi alla läsare fattar! Inom den statliga svenska kyrkan doppas vi ju sällan vid dop - själv har jag bara sett det i amerikanska filmer... TACK Maria för dina härliga beskrivningar med glimten i ögat! ;)

2008-10-27 @ 22:18:03
Postat av: Maria, igen...

Evamaria,

Tackar. Hehe, skönt att du förstår att min ordlek inte är elakt ment. För så är det naturligtvis inte (då hade det sett värre ut dessutom). Grejen är ju den att en plats kan vara helig och komisk på samma gång. Jag tänker till exempel på de skyltar som sitter vid Jardenit: "It is FORBIDDEN to go down to the water". Tur att Jesus var där före man satte upp skyltarna!

2008-10-27 @ 22:43:34
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: G. Tikotzinsky

Yardenit ligger strax söder om Jordan-flodens utlopp från Genesarets Sjö (HaKinneret). Utloppet är uppdämt. Bara 10 km söderut är Jordanfloden helt riktigt mer en bäck, vars vatten till största delen är jordbruksavlopp och ibland hushållsavlopp. Yardenit är egentligen bara en turistfälla som en närliggande kibbutz skapat.

2008-10-29 @ 22:03:38
URL: http://al-hamatzav.org
Postat av: Maria

Tiko,

Vet du på vilka grunder man började fixa dopställer just exakt där? Var det så profant som att man bara råkade äga marken eller finns det NÅGOT som antyder att detta KAN vara Platsen med stort P?

2008-10-29 @ 22:49:57
URL: http://jerusalem.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback