Filmskurk sökes!

När jag var ung/yngre så var filmskurkarna mestadels ryssar. Jag tänker till exempel på "Ivan Drago" i Rocky IV som spelades av Dolph Lundgren. Bondskurkarna var väl också östeuropeer till stor del? Möjligvis nån asiat? Kanske kalla krigets slut gjorde att filmbranchen så småningom behövde värre värstingar och då faller lotten på araberna, speciellt muslimerna. En arabisktalande muslim i Koffiya gör sig bra som ärkeskurk på film. Böneutrop och falla på knä och be blir till pitoreska inslag i filmer. Ta till exempel "Inte utan min dotter", "Tru Lies" och liknande. Inte undra på att vi får skev bild av Islam och muslimer!




Skrämmande läsning på youtubesidan: "Oh then I guess all the attacks around the world were committed by the girl scouts. Get off it will you. All Muslims must hang. Their working on making themselves the most hated people in history. A race of cowards. I hate them all!"



Slutligen Riz Khan från AlJazeera:

Kommentarer
Postat av: A-K Roth

Ja, förkastligt att peka ut folkgrupper som skurkar, vilka som än gör det. Det finns mycket att kritisera i många länder. You-tubecitatet är vansinnigt, sjukt och nånting man inte vill läsa. Men ett snäpp värre är det nog när regimer och regeringar ger sig på folkgrupper, visar antisemitiska folmer på statsägda media, indoktrinerar barn i skolor med hat. Där du!



Filmen "Inte utan min dotter" är väl baserad på boken med samma namn av Betty Mahmoody som beskriver hur hon blev fast i Iran, lurad av sin man att stanna efter ett besök, och flydde med sin dotter med hjälp av regimkritiska iranier? Jag tror inte just den är ett bra exempel på demonisering av muslimer; det handlar ju om Iran under mullornas styre och faktiska upplevelser. Det är inte för inte boken är bannad, liksom Salman Rushdies bok, i Iran. Men du menade kanske att det fanns överdrivna och falska scener i filmen, artistic licence a la Hollywood? Du skulle bara se hur man porträtterade svenskar i somliga filmer.

2008-10-23 @ 18:40:53
Postat av: Maria

Nu blir jag nyfiken? Hur är svenskar på film?

Postat av: Maria, igen...

Kom precis att tänka på den här utmärkta artikeln om vår stereotypa islambild från lärarförbundets hemsida:



http://www.lararforbundet.se/web/papers.nsf/Documents/003E9D8A



Imorgon har jag religion med samhällsvetare på schemat. Tror bestämt de ska få läsa den här artikeln och sedan granska läromedel. För även kursböcker på gymnasienivå innehåler en del stereotyper. Får se om mina elever hittar dessa...

2008-10-23 @ 23:12:15
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: A-K Roth

Svenska vackra free-love-flicka, trög svensk bondlurk, stel svensk hushållerska...mest i tidigare filmer och sit-coms. Bara ordet "Swedish"om en tjej gav vissa antydanden. Aha, liksom.

Svenskamerikanerna i "Fargo" var ju faktiskt roliga trots morddramat. Klart att somliga svenskar blev förbannade.



Hur man porträtterat svarta, orientaler, tyskar, judar, ryssar, italienare och andra under tiderna är ju också intressant. Kan vara bra, kan vara dåligt.



Lycka till med undersökningen av stereotypning av folk.







2008-10-24 @ 14:49:05
Postat av: Eleni Schmidt

Hej! Har just upptackt dig Maria, jattebra blogg!

Det ar sa sant det har, jag minns ocksa ryssar som skurkar, coh sedan araber. Och ibland fransman! Bra exempel pa demonisering av muslimer "ar inte utan min dotter"(har du last boken Roth?)Och det finns tyvarr manga hatare. Ann Coulter tex. Vi i England har tyvarr Melanie Phillips.

Maria, jag laste om en palestinier i Hollywood, en pjasforfattare, (glomt hans namn) Nar han sokte en roll som filmskurk sa regissoren "Du ar for trevlig for att vara arab" LOL

2008-10-24 @ 15:06:16
Postat av: Maria

Välkommen hit Eleni!



Jo, dagens lektion blev ganska kul trots att en hel del bestämt sig för att starta lovet lite tidigare...



Vi sågade boken "religion, religion, religion, religion" av Thulin och Elm. Den inte bara skildrade muslimer stereotypiskt, den hade förfärliga "fallbeskrivningar". Under kapitlet Islam finns tre fallbeskrivningar, ALLA känner jag stor tveksamhet till att använda. Ett exempel: "Till ditt arbetslag inom företaget kommer

en man från Turkiet, Kemal. Arbetslaget

är en självständig enhet där alla

är beroende av varandra. Det visar sig

att Kemal är troende muslim. Han begär

att få gå avsides några gånger under

skiftet för att be sina böner. Det stör

arbetslagets rytm och inkomsten sjunker.

Han är en bra arbetskamrat och duktig

yrkesman."

Ange olika lösningar på problemet! Vilken lösning skulle du själv föredra?



De två andra exemplen var också formulerade så Islam blir ett problem.



religion.pdf" rel="nofollow">http://www.interskol.se/pdf/gyreligion.pdf

2008-10-24 @ 15:18:25
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: Eleni Schmidt

Idotiskt exempel. Bonerna ar ju flexibla dvs man kan ju be i olika tider om omstandiheterna kraver...Nej, det ar inte underligt att vi far en skev bild av islam...

Min mamma ar ocksa larare, historia.....

2008-10-24 @ 15:48:01
Postat av: A-K Roth

Ann Coulter är ett bra exempel på ensidig populärfjant på högersidan. Hon tror att det skulle vara bra för världen om man konverterade alla judar och muslimer till kristendomen! Men - glöm inte fjantarna på vänstersidan, i England, Sverige och USA där jag bor! Av dem i Sverige, de självutnämnda s.k. experterna och opinionsbildarna som i åratal har "upplyst" svenskarna om sakernas förhållande i Mellanöstern finns det många jag rent ut föraktar, ingen nämnd och ingen glömd! :)



Glöm föralldel inte heller det Al-Jezeera ytterst sällan drar fram, folkfientliga demoniseringar i form av artiklar, filmer och karikatyrer (Maria, du är upplyst nog att veta vad jag syftar på) i statsägda muslimska media. Kan de värna mot att avbilda muslimer enligt stereotyper kan de peka ut antisemitismen i muslimska stater också.



Läste Annas intressanta utflyktssskildring från Jordanien. Sions Vises Protokoll peddlas i småbutiker i gatuhörnen.



Sedan var det ju pinsamt för det muslimska land Borat (Baron Sasha Cohen, Kazakhstan?) drev med men var går gränsen för det anständiga? För den delen har väl få drivit med sig själva som judar i amerikanska komedier. Förtryckta folk som judar och svarta har utvecklat en speciell självironisk humor, eller hur?



Det var pinsamt för många judar när filmen "Passion of the Christ" av Mel Gibson lanserades. Stor debatt blev det eftersom Gibson arresterades rattfull och spyende hatord om judar till polisen, etc, etc.



Nog finns det material!



A-K







2008-10-24 @ 21:15:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback