Gaza och Sderot

Efter tips från min goda vän Anna fick jag syn på denna blogg! En från Gaza och en från Sderot som driver en gemensam blogg där de berättar om sina respektive vardagsliv. Ett bra initiativ i en konflikt som annars kännetecknas av att man INTE pratar med varandra.


Kommentarer
Postat av: Ida D.

Japp! Mycket intressant och bra tips.

Men EN blogg av bara 2 personer räcker inte för hela landet av några miljoner israeler och några miljoner palestinier! Det är bara ett bra exempel på att det är möjligt att tala med varandra som jag skrev på FFF. Man måste inse att det är viktigt och att detta borde stå högst upp som prioritering nr.1.



Tro eller inte, JAG talar enligt egna erfarenheter.

1o år efter kriget folk i Bosnien började kommunicera med varandra. Nu är det 6 år sedan de satte i gång med snacket.

Jag besöker deras hemsidor och läser. Visst, finns det fortfarande tvivel, osäkerhet och misstankar, men ändå, just genom möjlighet att tala med varandra har de förstått att alla serber är inte blodtörstiga krigsförbrytare! Efterkrigs period är svårare än själva kriget. Man hackar på varandra pga dålig ekonomi eller dåliga livs möjligheter.

Skillnaden är att vi på Balkan känner varandra väl under hela historien. Men israeler/palestinier är främlingar för varandra. En liten del av judar har varit där generation efter generation, de känner väl sina grannar, men resten kommer från Europa, USA, Kanada utan några kunskaper vart de hamnade någonstans. Enda de hör är politikernas snack, men har aldrig sett med egna egön hur folk bakom muren lever, hur livet ser ut utan vatten, el, mat, medicin, möjlighet att komma till läkare, etc.

Det vet inte israeler som bor någonstans vid stranden i Tel Aviv.

Enda den israelen vet är att hans stat Israel "försvarar sig av terrorister" och att alla muslimer vill driva judar till havet!

Och just denne israel sitter och skriver från den andra kontinenten till oss i Europa för att han ser vår kritik som "hot"!



Jag ser ingen logik i det hela och tycker att man måste vända om den här cirkel.

Postat av: adler

"En liten del av judar har varit där generation efter generation, de känner väl sina grannar, men resten kommer från Europa, USA, Kanada"



Snälla, öppna en bok för en gång skull i ditt liv. Nåväl, du har ju erkännt att du baserar din kritik på olika Youtube-videos, så sök på The forgotten refugees. Alla har ju inte lyxen med något så larvigt som "ärvd flyktingstatus", där man generation efter generation lurar i sina barn att de är "flyktingar" och förvägrar dem rätten att integreras i sina egna länder.

2008-10-20 @ 11:52:37
Postat av: Johan

Alla libaneser, syrier, egyptier m.fl som uppehållit sig i två i det palestinska mandatområdet före arabernas invasionskrig 1948, samt alla ättlingar till dessa människor i alla efterkommande generationer, uppfyller UNRWA:s definition på "palestinsk flykting".



Jag tror att de enda som uteslöts från att kalla sig "palestinska flyktingar" vid den här tiden var regionens fåglar, fiskar och åsnor.

2008-10-20 @ 16:25:06
Postat av: Johan

"i två år" skulle det stå.

2008-10-20 @ 16:25:48
Postat av: A-K Roth

Ida, sista stycket fördärvade ditt inlägg. Du mer eller mindre skrev att folket på Balkan är goda men att en stordelen av judiska israeler är inkräktare, ignoranta och känslokalla. Så jag undrar varför en som du från Balkan som är så god anstränger dig så för att sprida dumheter om judar att du nu gett dig på en som konverterat till judendomen, som har drivit bloggen "att bli jude" och nu bloggen "att vara jude". Jag tänker på din attack på din egen blogg av Akiva. Jag var helt chockad och undrar hur du mår egentligen.



http://attvarajude.blogspot.com/



Skrolla ner till 15 oktober 2008.



Är det verkligen i din karaktär att attakera folk, Ida?



2008-10-21 @ 20:37:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback