Σταυροφανεια

Idag har vi en högtid att fira som kallas "the Elevation of the Cross".

 Patriark Zacharios 

När Konstantin skulle bygga en kyrka där Golgata och Graven fanns hittade man i en grotta under bygget tre kors. Inskriptionen hade fallit bort så man visste först inte vilket kors som var det rätta. Men så började lite mirakler hända folk som rörde vid ett av korsen och då drog man slutsatsen att just detta kors var det rätta. Folk började då flockas runt korset och den dåvarande Patriarken av Jerusalem, Zacharios  (609-633), höjde då upp korset så alla kunde se det. Därav namnet för denna högtidsdag.

Dagen kan också vara en uppmaning till var och en enligt vad som står i Mark 8:34; "Whosoever will come after Me, let him deny himself, and take up his cross, and follow Me". Mindre egoism och mer strävan att göra goda gärningar alltså. Så tolkar jag denna dag. En uppmaning som kan vara universell.

Mer om dagen kan man läsa på
Orthodox Wiki

Kommentarer
Postat av: Anna

Nej men Maria...årtalen kan inte stämma. Konstantin är ju på 300-talet och i min kurs om Jerusalems historia lärde jag mig att det var biskop Macarius av Jerusalem som gjorde mirakel med ett av korsen, och då visste man...runt 325 enligt Wikipedia, kolla Macharius" rel="nofollow">http://en.wikipedia.org/wiki/SaintMacharius

2008-09-14 @ 15:24:43
Postat av: Anna

Just det. Det är två "elevations" - den första när de identifierar korset runt 325, Helena och Macarius, och den andra när de får tillbaka korset från perserna, på 600-talet.



Quiz: när försvann korset? För idag finns det inte längre.

2008-09-14 @ 15:26:49
Postat av: Maria

Ganska nära Knesset finns ett grekiskt ortodoxt kloster. Där kan man under ett altare kika ner på en kapsel som innehåller en flisa av korset. Sedan tror jag bestämt armenierna har en flisa i st James också. Skulle bli förvånad om inte grekortodoxerna också stoltserar med en flisa. Nån sa till mig att om man summerar ihop alla flisor från "det sanna korset" får man en mindre skog. Relikhandeln var lukrativ under medeltiden och en del sysslade med förfalskningar...

2008-09-14 @ 15:37:42
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: Maria

Ja, TVÅ elevation ska det vara! Bra observetat! en på trehundratalet och en på sexhundratalet.

2008-09-14 @ 15:39:15
URL: http://jerusalem.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback