Landet annorlunda

Ibland känns det som att THL (The Holy Land) verkligen är Landet Annorlunda. Häromdagen på Mt Zion Hotel, på väg till poolen, tog jag denna bild:Det var i lördags och sabbatshissen var igång. En sabbatshiss är en helt vanlig hiss som är programmerad att åka upp och ner och stanna på varje våning. Detta för att den religiöse hotellgästen ska kunna njuta av bekvämligheten av att åka hiss men inte behöva utföra arbete då det som bekant råder arbetsförbud på sabbaten.

Jag tycker det är bra med arbetsförbud på vilodagen. En dag i veckan är det skönt och behövligt att stanna upp och ta det lugnt. Men sabbatshiss....?

Jag klev in i den normala hissen bredvid och tryckte på en knapp som skulle föra mig ner till poolen. Knapptryckningen är arbete, men lördag är inte min vilodag och även om det vore min vilodag och jag verkligen skulle helga mina vilodagar så kan jag ändå trycka på knappar hur mycket jag än vilar. Gå i trapporna skulle jag nog definiera som arbete. Men det är jag det...

Efter en stunds badande kände både Jessica och jag att det började vara dags för kaffe. OJ, vad sugna vi blev på hotellets goda cappuccino. Naturligtvis har vi koll på att man inte får kaffe vid poolbaren eftersom de serverar hamburgare. Vi tog hissen upp till foajen och gick till den baren istället. NOPE; "Idag har vi bara filterkaffe eftersom det är shabbat", fick vi höra. OKEY, nu gick jag igång och började fundera på skillnaden mellan capuccino och filterkaffe ur judisk synvinkel. Det var klurigt. Kaffe som kaffe, och jag tror inte det har med skummet att göra. Man måste ju ha en kaffebryggare igång för att få till vanligt kaffe (=el, knappar....). Kanhända man kan starta kaffebryggaren innan shabbat och sedan hälla på vatten och få kaffe utan att det blir arbete... Men att tillverka en cappuccino låter och fräser och det är moment som är arbete....?

En kul grej i det hela är att killen i baren är palestinier (muslim eller kristen). Han kan sålunda arbeta. Jag är som bekant kristen och jag har inte heller några betänkligheter att arbeta. Varför denna uteblivna cappuccino då....?

Många frågor hopade sig och när shabbat så var över kunde jag reda ut det hela med Anna.

Mycket riktigt var filterkaffe OK för vattnet redan är varmt, det kan man rigga innan shabbat börjar. I princip skulle barkillen kunna sno ihop en cappuccino och jag skulle kunna beställa den utan att nån av oss bryter mot shabbatreglerna. MEN, vad händer om tex kunden efter mig är jude och jag, barkillen, och hotellet då LURAR honom att bryta sina regler. Hotellet vill ju framstå som ett gott hotell att bo på även för religiösa judar så det kunde leda till dåligt rykte!

När jag satt och försökte få ner det blaskiga filterkaffet kom jag på ytterligare en aspekt: På samma sätt som cappuccinotillverkning bryter mot shabbatsregler så bryter faktiskt momentet att betala för kaffet mot shabbatsreglerna! Hur tänker man här???

Jag trivs i Landet Annorlunda! Jag minns den besvikelse jag kände den där gången jag hade åkt på semester till Cypern och menyerna var på svenska! Jag vill känna att jag är utomlands när jag reser! Jag vill lära mig nya grejer och till slut känna tillfredsställelsen när jag börjar förstå och kunna navigera i ett främmande land!

Men ändå... Häromdagen var det nya oroligheter vid Mamilla Parkingplace. Kommunen har öppnat en parkeringsplats nära Old City, och den är öppen på Shabbat. "Det uppmuntrar judar att dels åka bil (=arbete) och att betala p-biljett (Arbete)!" De religiösa judarna blir frustrerade och ber, bränner sopor och protesterar högljutt.

Jag funderar på detta med tolerans. I skolan undervisar jag de sekulariserade svenska eleverna i religion. Syftet med religionsundervisningen är att man ska öka sin tolerans gentemot det främmande och de som inte delar den egna världsbilden.

Skulle det behövas "sekularisering" på schemat för de religiösa? Skulle det fungera?? Skulle toleransen öka gentemot de som tänker på andra sätt? Jag är mycket skeptisk, men skulle nog tänka mig att vara lärare i detta i tex Mea Shearim. Bara för att få höra diskussionerna som skulle utbryta i klassrummet...

Kommentarer
Postat av: Anne

Hur använder du Internet i Israel? Jag menar har du med egen dator (trådlöst, mobilt), Internetcafé eller...? Vad blir billigast tror du. Jag har själv planer på att åka till Israel och stanna ca 3 mån. och vill naturligtvis kunna ha kontakt med omvärlden via Internet.

2009-07-13 @ 11:08:04
Postat av: Egon Berglund

I Matteus evangelium kap 12 läser vi om Jesus och detta absurda bokstavsföljande av sabbatsreglerna:Där fanns en man med en förtvinad hand. De frågade Jesus: "Är det tillåtet att bota på sabbaten?" De ville ha något att anklaga honom för. Han svarade: "Om någon av er har ett får och det faller ner i en grop på sabbaten, griper han då inte tag i det och drar upp det? Hur mycket mer värd än ett får är inte en människa. Alltså är det tillåtet att göra gott på sabbaten." Sedan sade han till mannen: "Håll fram din hand." Han höll fram den, och den blev lika frisk som den andra.Själv råkade jag ut för en lustig händelse 1979 i Jerusalem, en sabbat kom en man fram till mej och bad mej om hjälp, sladden till hans kylskåp hade lossnat maten riskerade att förstöras i värmen . Han frågade mej om jag kunde plugga in den åt honom, javisst sa jag och gjorde det.

Postat av: Maria

Anne,

Jag har med mig min lilla bärbara dator som jag antingen kan komma ut på nätet från min lägenhet i Silwan (nån granne har internet som jag lånar). Ibland sitter jag på SCSC i Jaffagate, ibland på Gulbenkian library hos armenierna och ibland på nåt fik. Det är ganska lätt att komma åt bra ställen med internetuppkoppling. Är du dessutom här tre månader är det säkert så att du vill tömma kameraminnet och annat i datorn så det är ganska skönt att ha med den...Egon,

Jag hörde idag om ett lustigt missförstånd; en kompis som kör taxi blev ombedd att gå in till en kvinna för att slå på strömmen. Han trodde det var en invit till nåt helt annat...

2009-07-13 @ 23:57:58
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: Anne

Vad har du för internetuppkoppling? Vad behövs för utrustning till datorn för att det skall funka? Jag har läst här på nätet att det kan bli jättedyrt för lite minimal surfande utomlands. Jag har inte använt bärbar dator förut bara den "vanliga" här hemma.

2009-07-14 @ 11:17:12
Postat av: A-K Roth

Intressant att få tillfälle att följa andra regler och seder, inte sant, Maria? 1981 försökte vi ta in på ett hotell/motell med ortodox ledning, en fredageftermiddag. Men när de fick veta att vi tänkte köra vidare nästa morgon så sa de vänligt men bestämt att det inte var möjligt, ingen bilkörning på sabbaten på deras mark. bara att respektera. Egentligen fint med en vilodag och att somliga dedikerar sig till att hedra den. I min barndom fick vi inte hänga tvätt ute på söndan, lite urvattnad sabbatsregel men ändå...Angående annat på sabbaten: liv och hälsa går alltid före reglerna. Detta gäller såvittjag vet även matregler.

2009-07-14 @ 15:15:07
Postat av: Maria

Anne,

Jag tror att om man har en hyffsad ny dator så har man vad som krävs. Det som blir dyrt är om man surfar med "dongen", tex Telia mobilt bredband.

2009-07-15 @ 18:56:20
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: Maria

A-K,

Jo, jag tycker det är mycket intressant att bli del av ett annat sammanhang på det viset och vilodag är en riktigt sund tanke! MAn behöver en dag i veckan att fokusera på annat än jobb och vardag!

2009-07-15 @ 18:58:09
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: A-K Roth

Mitt problem är att jag sällan planerar och arbetar ikapp för att kunna "göra helg". Sedan när jag varit lat och har mycket att göra under helgen, då saknar jag helgstämningen. Som man bäddar får man ligga...

2009-07-15 @ 19:21:07
Postat av: egon berglund

Jag håller med dig Maria "Man behöver en dag i veckan att fokusera på annat än jobb och vardag!"

Men som Jesus sa "vilodagen är till för människans skull inte för Gud" exemplen ovan visar att man missat detta. Även bland kristna kan det gå till överdrift,hörde talas om ett ställe i GB där lekgungorna för barn var fastlåsta på Söndag! Själv händer det att efter att jag varit i kyrkan jag går ut i trädgården och gräver, avkoppling för mej som arbetar vid skrivbord på vardagarna

2009-07-16 @ 06:51:28
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
Postat av: Maria

Egon,

Du måste läsa "Pingströrelsen på Åstol". Hade den som kursbok en gång i tiden och den handlar om hur det blir när pingstvännerna utgör majoriteten på en ö utanför Göteborg och hur de bestämmer världsbilden. Gräsklippning på söndagen - du blir mobbad! Porrtidningar under disk på den lokala affären mm. mm. Kul läsning!

2009-07-16 @ 09:27:48
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: egon berglund

Ja Maria , jag blir nästan sugen att flytta dit och bli oppositionell.

2009-07-16 @ 20:35:49
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
Postat av: Anna

Att bota sjuka är fullständigt tillåtet på sabbaten enligt ortodox judendom. Så det Jesus sade kanske var kontroversiellt då, men i dagens judendom är det det inte. Man kan, får och ska ringa efter ambulans eller ta sig till sjukhuset med bil om man blir sjuk på sabbaten. Egon, jag vet att du är kristen, men att säga saker som att "man missat detta" tycker jag är arrogant. Jag skriver inte på bloggar att kristna har missat saker och ting, även om jag själv har vissa problem med jungfrufödsel, uppståndelse och underverk i alla former (tänk Holy Fire :))...Att betala är däremot inte tillåtet på sabbaten...jag personligen skulle alltså även betala en taxi till sjukhuset vid behov, men inte en kaffe på ett hotell. Gäster som håller shabbat får kaffet uppskrivet på sin räkning och betalar efter shabbat.

2009-07-19 @ 11:04:32
Postat av: egon berglund

till Anna: du menar att det är arrogant av mej som kristen att kritisera trosföreställningar inom judendommen ? Jag anser att det måste man tåla eller vad säger ni andra.

2009-07-19 @ 11:54:16
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
Postat av: Maria

Jag reagerar också lite på det där med "missat", men från ett annat perspektiv kanske.Att säga att judar "missat" det Jseus sa är lite som att säga att kristna "missat" det Muhammed sa.Är inte dessa "missar" ganska naturliga?2009-07-20 @ 12:43:56
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: egon berglund

Bra, Maria . Det är lätt att missförstår varandra, ang. "missat" Jag refererar till Jesus och hans samtal med fariseerna i hans samtid. Jesus sa "vilodagen är till för människans skull inte för Guds skull" De följde lagens bokstav till absurdum, de var detta de hade missat enligt Jesus.Men en aktuellare fråga är kan/får man påtvinga andra sina religiösa regler ? det gäller både bilkörning och gräsklippning på vilodagen. Jag anser det är övergrepp och brott mot religionsfriheten.2009-07-20 @ 14:37:31
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
Postat av: Maria

Jo, i detta fallet är speciellt Jerusalem "Landet annorlunda". Här är det de religiösa som i mångt och mycket sätter normen. Andra får anpassa sig.Men är det så olika egentligen mot Sverige där sekularismen är normen och de religiösa får anpassa sig?Jag tycker förstås att man både ska kunna vara religiös och sekulariserad om man vill. Samhället måste kunna fungera så att alla kan känna sig hemma.

2009-07-20 @ 16:09:46
URL: http://jerusalem.blogg.se/
Postat av: Anna

Nej Egon, jag menar att det är oklokt att kritisera en företeelse utan att ha satt sig in i den religion man kritiserar. Igen: att bota sjuka är helt tillåtet på sabbaten i dagens judendom, och det är faktiskt den som diskuteras i den här posten. Många kristna tror också att dagens judendom är precis samma som de fariseer som Jesus polemiserade med, vilket inte heller är någon speciellt korrekt slutledning, lika lite som att kristendomen och medeltidens katolicism är samma sak.Kort: att kritisera religioner är helt OK men lite ödmjukhet och sakkunskap är ett bra tips för en givande diskussion...det gäller även humanisterna :)2009-07-21 @ 16:47:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback