Procession!

"Here we go again..." tänker nu den trogna bloggläsarskaran. "Är ämnet inte relativt uttömt vid det här laget!!!"

Ånej.

Dagens procession var faktiskt tämligen händelserik. För det första var det idag en jättegrupp muslimska pilgrimmer från Indien på besök i Holy Sepulchre. De fick en föreläsning utanför kyrkan innan de sedan gick in. Det var mycket intressant att kika på dem i väntan på själva processionen. De skulle alla besöka Profeten "Isas" Grav. Som muslimska pilgrimmer gör så ställde de givetvis av sig skorna utanför graven när de skulle in. Jag blev riktigt rörd av att se med vilken vördnad man besökte den plats som naturligtvis är helig även för muslimer.Så drog det ihop sig för processionen. Men VAR fanns prästen? En viss oro började sprida sig bland seminariekillarna och man började ringa runt för att fråga efter prästen. En av sakristanerna gjorde iordning hatten, kåpan och manteln så det bara skulle vara för prällen att snabbt svida om. Men, som sagt. VAR var han? Katolikerna började ju vara färdiga med sin sång uppe på Golgata och det gäller ju att komma iväg med processionen INNAN de ska gå förbi graven, ANNARS hamnar man i svår oordning.Efter desperat överläggning började killarna med processionen UTAN präst! Vid första stationen (Jesu fängelse) var det en av seminaristerna som läste evangelietexten istället. DÅ kom prästen med andan i halsen och kunde glida i den framtagna manteln och ta över. Spänningen släppte och man kunde fortsätta i vanlig ordning. Jag beundrar killarna att de fann sig i en sådan trickig situation!När processionen var nere i Helenas krypta väntade jag uppe i kyrkan. Det är ju trots allt MÅNGA trappsteg och ingen ledstång den första biten. Vill ju inte ställa till skandal och rulla nerför trapporna med kryckorna skramlandes under processionen! Under väntetiden träffade jag på den grekisk-ortodoxa munken som jag träffade i St Marks i påskas som berättade om Turinsvepningen. Mycket riktigt bara han även denna gång på en plastkasse med material om utställningen på Notre Dame. Nu hade han även handlat en stor (A3) bild av själva ansiktet i 3D från svepningen.

De två seminaristerna som stannat där uppe för att mota turister blev intresserade av bilden. En av dem smekte vördnadsfullt bilden och pussade den sedan, medan den andre ifrågasatte Turinsvepningens äkthet. Kul med olika åsikter! Sedan kom processionen och jag knatade vidare till Golgata, graven och stället där Maria svimmade. Fick några sekunder i ensamhet inne i graven och passade på att föra fram en bön där för en sjuk släkting. Jag gillar hur olika saker blandas i Holy Sepulchre. Det är just därför jag aldrig upphör att fashineras av stället!

Kommentarer
Postat av: ville lande

Hej!

Mitt namn när ville och jag har börjat att planera en resa ner till Jerusalem nu i höst. Av det jag har förstått så är du bosatt nere i Jerusalem och jag tror att du skulle kunna ge mig mycket bra tips på olika områden så som boende, bästa resesätt från Tel Aviv och liknande. Jag skrev ned min mail adress så vi kan få upp en kontakt..Tack på förhand

// Ville Lande

2009-07-29 @ 14:41:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback