Majdal Shams!
Bye bye Beit Hanina!
Shukran ektir for the help with cleaning my apartment!
Hettan...
Lazy sunday!
Annars går livet sin gilla gång. Var i Holy Sepulchre nyss och spanade en stund på turister. Ganska kul blandning av turism och helighet. Mellan varven föste man undan turisterna för att olika kristna samfund skulle in till graven och sprida sin rökelse. Jag satt där i cirka en halvtimme och spanade in katoliker, grekortodoxer, armenier och en kopt som gjorde samma sak. Svängde med rökelsekarlet och bugade. Mellan varven försökte turister tränga sig in, men de blev lite hutatde åt av en bestämd gravvakt. Det var lite si och så med klädseln, eftersom det är så varmt idag kom där några karlar i shorts och ville in. "No good" tyckte gravvakten och körde iväg dem. "Ni måste respektera att det är en helig plats!". Jag håller helt med, visst mått av respekt måste man faktiskt visa detta ställe, vare sig man är troende eller ej!
salig blandning av turister och utövare...
Midsommarafton
Chattade med min bror Ola och hans fiancé Karin. Det blir så mycket roligare med webbkamera när man kan se de man chattar med och se eventuella reaktioner om man skriver nåt kul...
Midsommar!
Igår var jag på en mycket trevlig reception på Notre Dame Hotel med anledning av att WCC´s generalsekreterare var på besök i Jerusalem. En imponerande "line up" av patriarker, ärkebiskopar, biskopar och präster var där.
När jag kom uppsläntrandes för backen till Notre Dame stod patriarken och en rad biskopar och hälsade välkomna. I detta sällskap kan jag erkänna att jag blev lite knäsvag. Hur gör man? Går fram och sträcker fram näven eller vad säger vett och etikettboken om detta...? Medan jag funderade över lämplig approach vände sig Patriarken och hälsade varmt på mig, typ "Tjena Maria, hur är det med dig?". Puh, ibland glömmer man bort att det är vanliga människor men med speciella ämbeten. Isen var bruten och därefter kändes det naturligt att mingla runt och småsurra med alla.
Så gott som alla kyrkogrenar var representerade på denna reception så det blev ett bra tillfälle att lära sig lite mer om de olika kyrkorna.
Väl hemma igen stupade jag framför en dålig film på TV. Verkligheten hade överträffat TV´n!
Med andras ögon...
Miss you, Maria!
I Jerusalem har jag vant mig vid vissa fenomen, både politska och kyrkliga fenomen. Men när jag har någon besökare här som jag följer runt är det som om man blir varse det "konstiga" igen. Jag tror det är nyttigt att "se på tillvaron med någon annans ögon" emellanåt:
Koshersushi
Och, OM sjogras hade haft hjalar, VEM hade velat ata det da???
sol och shopping
Jag var ledig igår! Jätteskönt! Började dagen med att sova ut efter liturgin natten innan. Gjorde inte så mycket, satt och solade på förmiddagen på terassen och stack in till Jerusalem för att spana in det nya shoppingcentrat som öppnat just utanför Jaffa Gate. Sprillans nybyggt och ganska flådigt. Till min glädje finns där nu ett "Aroma coffe" på bekvämt avstånd från jobbet! Annars var det typ de vanliga kedjorna av affärer som öppnat där. Crazy Line och Jump är mina favoriter, har numera medlemsskap i bägge. Ingången till shoppingcentret är MYCKET diskret! Man måste i princip veta om att där finns något, annars missar man det lätt.
Nedgången till shoppingen.
Frågan som många shopägare inne i Gamla Stan nu ställer sig är om turisterna, efter att ha gått förbi detta, har några pengar kvar att shoppa för när de kommer in i Gamla Stan? Kontrasten mellan detta moderna ställe och 100 meter därifrån, innanför portarna är nu enorm. Istället för att tycka Gamla Stan innanför Jaffa Gate är charmigt och pittoreskt tycker man lätt det ser slitet och fattigt ut. Så jag är kluven till detta nya ställe. Tror inte jag byter Armenian Tavern mot Aroma som stamhak för lunchen! Å andra sidan är det skönt att slippa fara till Malha för att gå på Crazy Line...
Kvällen tillbringade Maria och jag med att titta på bilder och se två filmer. "My country" om Sydafrika och sedan "The Iron Wall" om bosättningarnas expansion här i landet. Kan å det varmaste rekommendera båda filmerna!
Divine Liturgy
Det blev en lång natt, vid fyratiden började armenierna sin liturgi. Vi bänkade oss då så vi kunde följa det hela på plats. Det var en hel del excercis, stå, sitta, stå, sitta, hålla ljus.... Det var inte många som firade liturgin vid denna timma så vi hade ingen att spana in på NÄR man skulle göra VAD. dock förbarmade sig en äldre präst över oss och gav oss små diskreta handsignaler. Även om det bara höll på i en dryg timme så blev vi rejält trötta! Men då det bara var vi i "publiken" kändes det oartigt att gå. När det var över hade det ljusnat och vi for hem till mn balkong och såg en vacker rödorange sol gå upp över Amman. Sedan stupade vi i säng!
Maria och Fr. Goossan i väntan på att liturgin klockan fyra skulle starta.
Patriark och öken
Efteråt strosade vi runt i patriarkatet och kom up på ett tak med vacker utsikt över gravkyrkan som ligger kloss i kloss med patriarkatet.
Taket på grav- och uppståndelsekyrkan (Holy Sepulchre) sett från det grekortodoxa patriarkatet.
Efteråt begav sig Maria och jag ut i öknen med två vänner från Beit Sahour. Vi hade länge pratat om att "vi en dag borde göra oss en tur till öknen". Nu idag blev det äntligen av! Vi åkte till det avlägsna Mar Sabaklostret. snacka om vykortsliknande omgivning! Det kändes som att hamna i nån Indiana Jonesfilm när vi gick längs bergväggen ner för att komma till en balkongliknande utkiksplats. Väl där satt vi och spanande på solnedgången och drack några öl. En del skratt och en del allvar blev det.
Mar Saba. Hit får bara män komma in. Det hela började på 400-talet att eremiter begav sig ut i öknen för att meditera. Efter ett bra tag blev man organisserade i kloster, men som detta, ibland på avlägsna ställen. Detta för att "komma nära Gud" i det kala landskapet. Plockar man bort larm och stök som en stad erbjuder kan man lättare fokusera på "den inre resan" och på Gud. I bakgrunden längs bergssidan ser man hålor, i dessa grottor satt de första ökenfäderna här.
Här satt vi och diskuterade livet och politiken...
Hammam
Oroligheter på G?
Lite skrämmande med detta pådrag. Jag gissar att det beror på attdet är fredag. I samband med middagsbönen händer det ofta att det blir lite oroligt. Polisen stoppar män under 45 att besöka al-Aqsa, vilket gör många riktigt arga. Sedan kan man diskutera "hönan och ägget" hur länge som helst; Leder ökat polispådrag till kravaller eller leder kravallerna till ökat polispådrag?
Frissan
Under färgning, väntetid och klippning fick jag en god inblick i livet i en arabisk hårsalong. Täckta kvinnor kom in, hängde av sig ytterrocken och sjalarna (jag blev förvånad över vilka lager med sjalar en del hade!) och började skvallra på om familj och hushållsbestyr (jag gissar nu vad de pratade om, men jag antar av kroppspråk mm att det var en HEL del skvaller om sina respektive män). Under sjallager och kappor var allihopa riktigt raffiga! Och MYCKET energi lades på frisyr, vaxning och make up. Lite konstigt var det att efter klippning och färgning, spray och häftiga frisyrer åkte sjalen på igen. Vad är det för mening att först ägna tid åt en häftig uppföning om man stunden efter plattar ihop allt igen? Kanske det fluffar upp när man kommer hem igen? Måste göras en empirisk uppföljning av detta!
Min frisyr.... Ja, inte blev det brunt. Snarare Becksvart! Efter föningen stod det dessutom upp så mycket att jag kände mig som en mopp. Men kommentarerna från kvinnorna i salongen var "Hellu, hellu, Bidjennen!" (=Skitsnyggt). Glad och upprymd kom jag ut därifrån med ett trevligt minne. En bit iväg töjde jag ner lite på min moppfrisyr och tröck ner den lite med solbrillorna. Detta med sjal kanske inte är en så dum idé när allt kommer omkring....
U.E. Tour
Morgonmöte på Mt of Olives.
Jag och två vänner åkte i morse upp på Olivberget för att spana in U.E. och ett morgonmöte. Jag hade hört talas om att Livets O. skulle komma med 22 bussar av pilgrimmer till Holy Land på deras 20-års jubileum. Bara logistiken kring detta var intressant att skåda. Vi var där i god tid. Först lite sound Check, sedan kom folket. De bara fortsatte och fortsatte att strömma upp på berget. Vet inte om det var 22 bussar, men åtminstone 15. En i varje buss gick med en skylt med nummer på.
Många bussar blev det...
Själva predikan var ganska intressant att lyssna på. Det som sas kändes varken ovanligt eller kontroversiellt för att vara L.O. Det mesta handlade om att vara på de platser där Jesus gjorde olika saker. En sak förstod jag inte riktigt. När han pratade om framtiden i Jerusalem sa han att det tredje templet skulle byggas och att det först därefter skulle skapas "det himmelska Jerusalem" och Jesu´återkomst. Fullföljer man detta resonemang blir det oroväckande, ska det tredje templet byggas måste Klippdomen och Al Aqsa rivas. Skulle man upp på Haram Ash Sharif och börja riva så brakar förmodligen det tredje världskriget ut. För mig låter det som att man skapar "an human made Hemageddon". Låter farligt...
Fullt skubb...
Sitter och känner mig nöjd efter en hektisk gårdag. Jag började i makligt tempo med att städa och tvätta. Kompade lite för att "vila" inför det att en grupp skulle komma på kvällen...
På eftermiddagen hade jag knytkalas med några svenskar jag "hänger" lite med i Jerusalem. Vi satt och njöt i eftermiddagssolen på min takterrass och hade det allmänt bra:
For sedan in till Jaffagate och välkomnade den nya gruppen från Borlänge som är på resa. Kaffe, Argeela och en hel del snack på ett nytt hak nedanför Imperial hotel. Roligt det med!
Kvällen (eller snarare natten) slutade jag med en livlig teologisk diskussion med en kompis som är muslim på Olivberget. Som religionslärare har jag fått många olika frågor från eleverna. Inte alltid kan jag svara, och nu passade jag på att fråga: "Är det sant att man har dödsstraff om någon konverterar från Islam till en annan religion?". Enligt min kompis var det så. Jag blev lite störd av detta svar då jag ser islam som en fredssträvande och vacker religion. En lång teologisk diskussion följde. Efter någon timme hade jag i alla fall fått klart för mig att det är få muslimer som verkligen vill följa detta trots att det tydligen står så i koranen. Nu "dagen efter" har jag dessutom kommit på att det står en hel del liknande ruggigheter i Bibeln också, så kanske skillnaden är mindre än jag först befarade...
En sidospår till denna diskussion var en motfråga jag fick: "Maria, hur kommer det sig att inte judar och kristna tror på Profeten Muhammed". Som den religionslärare och beteendevetare jag är började jag med en ren sociologisk förklaring. Typ eftersom Islam startade när både J och K var väl etablerade med olika normsystem och avgränsningar fanns det inte längre plats för nya element såsom ytterligare en profet inom Judendomens respektive Kristendomens paradigm. Noll framgång med sociologisk förklaringsmodell på min kompis som har ett muslimskt innifrånperspektiv: "Men det står ju i Koranen, Judar och Kristna kan ju bara läsa om Profeten".
Försökte då med en mycket visuell bild:
Kaffemuggen=Gud
Tändaren=Islam
Mobiltelefonen=Kristendomen
Cigarettpaketet=Judendomen
(Man ska tänka "trestegsraket" för att förstå följande resonemang)
Ok, sa jag. Hur startade Judendomen? Drivkraften är förstås Gud. Gud startar det hela genom att dels kalla Abraham från Ur och dels genom att ge lagen till Moses. Så har vi en religion som sedan etablerar sig. Ett bra tag sedan kommer Jesus. Väl grundad i Judendomen när det gäller tro och uttryck. Men ett nytt budskap när det gäller människans frälsning. Man skulle kunna säga att judendomen "ger fart" till Kristendomen. Ytterligare några hundra år så kommer Profeten Muhammed. Väldigt mycket tankestoff från Judendom och Kristendom. Islam skjuter ny fart från Kristendomen och strävar vidare... Att det finns saker i Islam från Judendom och Kristendom är ganska naturligt, likaså att det INTE står om Muhammed i Tanak eller i Bibeln. "Det är som en trestegsraket ungefär sa jag". Efter ett bra tag förstod vi varandras resonemang. Vi höll inte med om allt den andre sa men det var intressant och lärorikt.
Några lösa trådar dock.... Kommer alla till samma Gud? TROR vi på samma Gud? Möts vi i samma himmel eller paradis? Min kompis och jag kom fram till "Ja, Ja, Kanske" på dessa frågor.
Ju mer olika man tror ju mer kan man lära sig om man vågar kasta av sig sina fördomar. Och roligt har man medan man utforskar dessa frågor!
Stupade i säng för att gå till Al Aqsa, the Kotel samt Holy Sepulchre nu på förmiddagen tillsammans med de tillresta svenskarna.
Bloggkompis!
Så skojigt det är med bloggkompisar! De flesta bloggar jag läser är skrivna av släkt och vänner, men sedan läser jag en hel del bloggar om Israel och Palestina. En utmärkt blogg av Anna har jag följt nu ett tag och igår fick vi äntligen till ett IRL-möte. Kul, kul! Tiden flög iväg och plötsligt vart det kväll. Äntligen känner jag en tvättäkta israel som jag kan fråga om allt möjligt!
Eurovision - Palestine?
Kolla på denna länk, ungefär 42 minuter in. Det är ett avsnitt om hur man i Palestina jobbar på att få vara med i Eurovision Song Contest. Ganska coolt, jag hoppas verkligen de lyckas! Det vore en bra motbild mot de vanliga bilderna som omvärlden får se härifrån. Folk kan lätt få för sig att det bara är våld härnere, vad vore då bättre än att sprida kultur i form av sång och scenframträdande?
Ett krux med att komma med är förstås vad man säger när värdlandet ringer ens jury. När man ringer Israels jury brukar det ju låta: "Welcome to Israel and our beautiful capital Jerusalem". Det vore inte så lite läckert om man stunden efter ringer den palestinska juryn. Repliken blir då: "Welcome to Palestine and our beautiful capital Jerusalem".
Så kan det bli när konst blir politik och politik blir konst.
Gosh!
Jag har egentligen inga problem med nakenheten, men när det kommer för nära, och med tydligt syfte; att visa upp sig för just oss, tycker jag det går för långt! Dessutom är jag ju van religiösa Jerusalem nu där allt är så ordentligt och täckt.
Gosh!
Helg!
Men ikväll blir det party hos min kollega vars son tar studenten! Så det blir en sväng till Beit Hanina ikväll. Ska passa på att shoppa på supermarket Jafar, har hittills inte hittat någon mer välsorterad affär i Östra Jerusalem (om jag räknar bort de på bosättningarna förstås).
Vädret går nu från varmt till hett. Femdygnsprognosen ser ut så här enligt http://weather.cnn.com/weather/forecast.jsp?locCode=JRUX:
Saturday 75°F (24°C) | 53°F (12°C) | ||
Sunday 79°F (26°C) | 56°F (13°C) | ||
Monday 81°F (27°C) | 55°F (13°C) | ||
Tuesday 85°F (29°C) | 61°F (16°C) | ||
Wednesday 92°F (33°C) | 71°F (22°C) | ||